Stoltenberg. Realegerea lui Trump nu încurcă NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la postul american CNN că nu împărtăşeşte temerile conform cărora o eventuală realegere a republicanului Donald Trump ca preşedinte al SUA ar slăbi Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce aceasta depune eforturi pentru a oferi în continuare Ucrainei un sprijin solid în războiul cu Rusia, consemnează Reuters.

Stoltenberg a spus de asemenea că nu crede nici că o a doua preşedinţie Trump ar pune în pericol apartenenţa SUA la NATO.

„Cred că Statele Unite vor continua să fie un aliat ferm în NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, întrucât aceasta este în interesul SUA”, a apreciat secretarul general într-un interviu acordat CNN.

În timpul preşedinţiei sale, Trump s-a plâns adesea că Statele Unite ar contribui prea mult în cadrul NATO şi că aliaţii europeni ar cheltui prea puţin pentru apărare.

„Am colaborat cu el patru ani şi l-am ascultat cu atenţie, pentru că principala lui critică a fost că aliaţii din NATO cheltuie prea puţin pentru NATO”, a indicat în interviu Stoltenberg, care a insistat pe lângă statele membre să-şi sporească cheltuielile de apărare şi observă acum că tot mai multe dintre aceste state şi-au crescut bugetele militare.

„Aşadar, mesajul dinspre SUA că aliaţii europeni trebuie să sporească (cheltuielile militare) a fost înţeles şi ei chiar se mişcă în direcţia corectă”, a remarcat Stoltenberg.

Trump îşi menţine şi la ora actuală criticile la adresa aliaţilor europeni din NATO, despre care a spus în weekend că nu crede că ar sări în apărarea SUA dacă această ţară ar fi atacată.

În ce priveşte războiul ruso-ucrainean, Trump pledează pentru încetarea acestuia şi dezaprobă politica actualei administraţii democrate a preşedintelui Joe Biden de a cheltui zeci de miliarde de dolari pentru susţinerea Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. M-am liniștit. Și eu care credeam că o sa vina rușii peste noi europenii.Hihihi.
    Nu-i așa,elena,Sandu și alți troli khazari?

  2. Nu incurca Otan incurca tarile care nu scot casul 🧀 la Otan. De la 2 o sa ceara 4 la suta.

  3. Își face 🌈aj si el…
    Trump stie foarte bine că Urcaca e o pușculiță a DemonRaților.
    Se mai aude ceva de Sam Bancherul Prăjit, ăla cu crypto ? măRog…😜
    [●●● RăuPorKKaK ●●●]

  4. Bietul idiot!
    A realizat si el ca, vrand-nevrand, n-are de ales si va trebui sa-l inghita pe Ratzoi! Robinetul Bideului e istorie! Ce sa-i faci? Karma!

  5. Omul cu NATO pregateste terenul.As fabula un pic pe schimarea de directie a croitorasului cel viteaz,vanzatorul de toale vechi si piei de closca dar o sa fiu iar dat afara de aici pentru comentarii….potrivnice noului curent pro pesede bratieni basisti al Cotidianului.Zicele dansului este ca ^reludiu inainte de imbarligare.Ma refer la aia politica.

  6. În privința cheltuielilor militare a avut dreptate Trump. Europa s-a crezut întotdeauna șmecheră și i-a tratat pe americani ca pe niște țărănoi inculți. Acum când pericolul vine de la ăla cultul de la răsărit nu-i mai put cowboys. Visul Germaniei a fost să scoată bazele americane, al Franței să fie jupân pe-aici și tot așa. Englezii au fost singurii care au înțeles jocul încă din 1945.

  7. VISEeee, VISEeee, cu Tristeti, cu Bucurii …

    ALT Costum, la ACEEASI Sindrofie PLANETARA, cu ACELEASI Decoratiuni Sugestiv_DEVOALATE ale Salii de Ball.

    Politica VECHE, da’ cu Alte Mijloace

  8. Ce-a mai declarat Jens Stoltenberg:

    Șeful Alianței Nord-Atlantice a încercat să convingă politicienii americani de necesitatea unui sprijin continuu pentru Ucraina, folosind narațiunile obișnuite ale „amenințărilor ruse și chineze”. Potrivit lui Stoltenberg, Rusia, China, Iran și Coreea de Nord se consolidează împotriva Statelor Unite.

    ‘Ei amenință lumea noastră liberă, contestă în mod deschis influența americană… Încearcă să schimbe regulile globale care ne asigură securitatea comună’ – a spus secretarul general al NATO.

    Potrivit lui Stoltenberg, China își mărește acum în mod deschis puterea militară, își modernizează armele și, de asemenea, încearcă să stabilească hegemonia în Marea Chinei de Sud. În China, secretarul general al alianței vede cea mai serioasă amenințare pe termen lung și numește Rusia o amenințare urgentă.

    Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a reamintit și „amenințările la adresa ordinii mondiale” din Iran, citând ca exemplu atacurile asupra bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. El a numit Coreea de Nord drept un alt inamic al Occidentului. Potrivit lui Stoltenberg, toate cele patru țări încearcă să slăbească sistemul financiar global bazat pe dolarul american și să construiască un model alternativ de ordine mondială.

  9. Ce a mugit ștoltenharipă are mică relevanță, știrea adevărată de astăzi e că noul ministru al apărării chinez a declarat că, în ciuda opoziției amerloce, CHINA va AJUTA RUSIA în conflictul cu ocraina ! Restul e can-can ! SLAVĂ PĂCII, aripioarelor !

  10. Chiar si NATO
    recunoste ca MISHTEUAX a castigat PARIUL cu MARELE BLOND ?

    MAGA ! 😀
    😎😎😎🤑🤐🤞

  11. „Trump îşi menţine şi la ora actuală criticile la adresa aliaţilor europeni din NATO, despre care a spus în weekend că nu crede că ar sări în apărarea SUA dacă această ţară ar fi atacată”

    CU ce sa SARA? Cu tancurile ce nu au reuShit sa existe la inventar? Cu NS I/II cele autoimplozate de exta(c)terestrii (ne)nominalizati ? Cu Parcurile de Eoliene ? Cu UrSa von Mare? Cu Gretha Trotinet-utzta? Sau poate cu Poneiul Roz, cu szvastica? Ups! Ar putea fi o sinucidere …boreala!!!

    De ce nu? ;!)

  12. Eu zic sa nu va faceti griji. Istoria are un obicei prost. Se repeta mereu. Concluziile le puteti trage singuri.

  13. Trump are impresia că republicanii lui sunt rupți de politica vânzării de armament, dar se înșală. Omul produce doar vorbe: vânzarea de arme este un business extrem de profitabil pentru SUA, și deci va continua. Poate ajutorul economic acordat Ucrainei se va reduce, dar nu și cel.militar, care va deveni concret, asa cum a fost și sub trecuta administrație trumpista.
    SUA nu depind de gazul și de petrolul rusesc, deci politica lor poate fi absolut independentă, și își permit să ajute Europa, care este principalul cumpărător al produselor americane. Rusia este doar un furnizor de materii prime, nu o piață de desfacere, deci nu prea are importanță.
    Dar realegerea lui Trump este prea improbabilă .Doar retragerea lui Biden ar putea permite acest lucru. Iar Biden arată din ce în ce mai bine, în mod straniu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.