„Strategia” lui Klaus Iohannis, ruptă de USR: „Nu va vota”

Liderul USR, Dan Barna, se arată deranjat că în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, elaborată de CSAT, anunțată de președintele Klaus Iohannis şi trimisă Parlamentului spre aprobare, ”corupţia devine un fenomen secundar”. Barna a anunțat că partidul său nu va vota documentul.

„În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țăriii, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar. E ca și cum o dată cu dispariția lui Liviu Dragnea din prim-plan toate problemele s-au rezolvat.

Nu s-au rezolvat. Simplul fapt că acum la putere e PNL nu schimbă cu nimic datele problemei.

România încă n-a reparat dezastrul legislativ din justiție lăsat în urmă de regimul Dragnea.

Profiturile uriașe obținute din infracțiuni încă n-au fost recuperate.

Cazurile de mare corupție anchetate de instituțiile abilitate sunt tot mai puține.

Asta în timp ce zilnic aflăm despre achiziții dubioase (care au loc chiar și în momente grele cum e apariția unei pandemii), despre conducte de bani publici scurși către clientela de partid și despre programe guvernamentale din care întotdeauna statul și românii pierd.

Corupția rămâne unul dintre principalele obstacole în calea dezvoltării acestei țări. Refuzând să vedem asta, refuzăm realitatea.

USR nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma actuală. Lupta anticorupție trebuie să rămână o prioritate a statului român”, a scris Barna pe pagina sa de Facebook.

Ce zice Cotroceniul

Consilierul prezideníale Ion Oprișor a declarat, joi, că în noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 corupția nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate.

”Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, document avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în şedinţa din 27 mai a.c. şi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere şi aprobare, reprezintă principalul document de planificare a apărării şi a fost realizată cu contribuţia tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Strategia acordă o importanţă majoră componentei societale a securităţii naţionale, bazate în special pe creşterea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţilor interne, inclusiv prin combaterea corupţiei, precum și pe buna funcţionare a statului de drept şi a democraţiei și pe consolidarea capacităţii administrative. Combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, este abordată în mai multe secțiuni ale Strategiei (de exemplu la punctele 142, 146, 150 şi 157). În noua Strategie, fenomenul corupției nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, așa cum era menționat în strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate”, a transmis consilierului prezidențial Ion Oprișor de la Departamentul Securității Naționale al Administrației Prezidențiale.

Potrivit acestuia, strategia reiterează atașamentul României față de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 că respectarea angajamentului ferm față de dreptate și de lege, valorile democrației și principiile statului de drept, precum și modernizarea statului și instituțiilor sale reprezintă fundamente care asigură cetățenilor securitatea și prosperitatea la care sunt îndreptățiți.

”De asemenea, Strategia implică lupta anticorupție pentru realizarea obiectivelor naționale de securitate, din perspectivă internă, care vizează buna funcționare a justiției și asigurarea ordinii de drept, înlăturarea deficiențelor care afectează buna guvernare, precum și prevenirea și combaterea infracționalității de toate felurile.

În elaborarea Strategiei s-a avut în atenție respectarea prevederilor constituționale și ale legilor în vigoare, precum și a deciziilor Curții Constituționale a României, în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală”, a mai spus Oprișor.

În prezent, este încă în vigoare Strategia Națională Anticorupție, elaborată de către Ministerul Justiției, care își încheie valabilitatea în acest an.

”După aprobarea de către Parlamentul României a noii Strategii Naționale de Apărare a Țării, toate instituțiile publice cu atribuții în domeniul securității naționale vor elabora strategiile sectoriale specifice domeniului lor de activitate, inclusiv Strategia anticorupție, în cadrul cărora vor fi detaliate obiectivele, responsabilitățile și direcțiile concrete de acțiune. În viziunea Președintelui Klaus Iohannis, lupta anticorupție trebuie continuată fără rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societății a valorilor fundamentale care stau la baza creării unei culturi a integrității în zona publică, pentru că doar în acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului corupției. De altfel, chiar în cursul zilei de miercuri, 3 iunie a.c., Președintele României a avut o întâlnire cu premierul, la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia s-a discutat aplicat despre repararea legislației juridice atât de afectate de modificările succesive care au avut loc în anii trecuți”, a conchis consilierul prezidențial de la Departamentul Securității Naționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Heiiii, cum adica, „coruptia a devenit un fenomen secundar”? A crescut coruptia si afacerile murdare plus birocratia peste limita suportabilitatii si cotrocenistul nu vede?! E incredibil, sper sa se lamureasca cetatenii ce inseamna liberalism la…coruptie si furaciuni!

  2. E foarte simplu, „lupta impotriva coruptiei” a fost folosita ca arma politica pentru indepartarea politicienilor incomozi. Joha, probabil sustinut puternic de diverse cercuri de interese carora Dragnea&Co le-a cam stricat socotelile, a reusit sa-l bage pe Dragnea la racoare si sa indeparteze PSD de la guvernare. Odata scopul atins, „corupția devine un fenomen secundar”, desigur… Iata cat de simplu s-a rezolvat problema coruptiei in Romania… Deci, daca vreti liniste pe tema „coruptiei”, votati pe cine trebuie! Dar din toamna(iarna), daca cumva PSD va castiga alegerile, „lupta” va reveni in forta, chiar mai inversunata…

  3. Da au dreptate ,ce strategie nationala in conditiile in care avem o justitie de rusinea lumii , aservita lui iohanis si acolitilor sai cu interese antiromanesti , care prin toate mijloacele fac o propaganda parsiva mincinoasa de manipulare a multimii !!!!
    Fac dosare penale false la comanda si duc oameni nevinovati la puscarie daca se impotrivesc intereselor lor meschine , metoda mafiota de a reduce la tacere pe opozantii politici ai lui Iohanis si clanului sau mafiot……..
    In acest timp , asa dupa cum a fost demonstrat si in presa si TV, SE ASCUND DOSARELE SI FAPTELE PENALE ALE LUI IOHANIS SI ACOLITILOR SAI , ceea ce afecteaza foarte grav ideia de DEMOCRTIE SI STAT DE DREPT !!!!!!

  4. Ce n-ai inteles bai Barna, acum ei sunt la butoane si nu mai este corupție.Si daca vrei sa pari credibil cu lupta asta cu corupția, începe cu însuși marele Penalis.

  5. Barna ăsta e întreg? Dragnea trebuia să recupereze profiturile rezultate din infracțiuni? Nu cumva asta
    e problema polițiștilor, procurorilor și judecătorilor? Înseamnă că nu sunt buni sau onești în posturile pe
    care le ocupă, dar nici nu-i schimbă nimeni. Apoi, nu înțeleg de ce se plânge Barna despre „bani publici
    scurși către clientela de partid și despre programe guvernamentale din care întotdeauna statul și românii
    pierd.” Aici, făcând referire și la actuala guvernare PNL, partid despre care același Barna spunea că este
    aliatul natural al PNL. Păi, ori sunt aliați ori nu mai sunt?

    • Scuze, partid (PNL) despre care același Barna spunea că este aliatul natural al USR.

  6. Lupta cu coruptia,dar si cu alte incalcari penale ale legilor,ar trebui sa dea tarcoale pe la toti,mai ales si pe la cei care sunt cei mai sarguinciosi in a striga lozinci,pe principiul caruia „cine sare nu ia condamnare”.Asta pentru ca smecheriile penale,miscarea spagilor,inselatoria pe bani publici si cate si mai cate „n-a vazut Parisul”, ii cuprinde si pe cei care au ticalosit banul public chiar daca nu au fost la guvernare ci au supt-o pe langa diversi tovarasi cu functii.Si nici macar nu este cazul ca tocmai Barna,cu antecedentele lui comise din bani publici,sa iasa sa se dea drept anticoruptu Halba ca Omatu,plagiindu-i astfel pe Iohannis,Kiovesi,Orban Lucovid,Rares Bogdan,Gorghiu,Turcan si altii,carora le tot cresteau nejustificat averile in „lupta” lor cu coruptia.Sa vorbeasca,daca exista, cine are dreptul „sa ridice piatra”,altfel nu-i decat politicianism electoral al coruptilor de toate culorile gastilor in lupta dintre ei pentru voturi si putere,iar coruptia merge inainte fara probleme.

  7. Ia bre de aici problema de CSAT! Poate primul a fost BECHTEL, dar nu e singura firma care din 2002-2003 tepuieste Romania cu autostrazile! Luati si cititi cu „bucurie” https://m.dcnews.ro/probleme-pentru-clotilde-armand-explicatii-dupa-controversa-cu-autostrada_752125.html
    O usr-ista a ajuns sa tepuiasca o Romanie cu tot cu buget! Tocmai din 2003-2004 se fura in draci prin orice metoda, dar koroduruta s-a axat doar pe gatul psd-ului! Acum, decand a fost scoasa coruptia si hotia din CSAT si legea ocoleste orice e strainez cu reprezentare din Romania chiar daca se fura, e liber la toate!

  8. Bârna are probleme din ce in ce mai mari, de care nu mai poate scapă indiferent de rețeta folosită.

  9. Suferința la partidele mai noi este că atunci când ei nu existau alții făceau afaceri bănoase, și acum se somt îndreptățiți o vreme să capete numai ei până-i ajung din urmă. Curioase tânguirile domnului Barna când din banii ce i-a avut pe prooecte eurcpene i-a facut parte și soției și surorii.

  10. Look who’s talking!!! „Fara penalii” USR au facut statului o paguba mai mare decat „hotul Dragnia”! Vorba psnews:  „autoritățile statului nu au fost deloc dure cu Uniunea Salvați România, pentru a acuza vreun joc de culise, ba chiar au aplicat minimul posibil când au constatat ilegalitățile din contabilitatea partidului condus de Dan Barna. 
    Dar atunci când judecătorii și autoritățile statului scot la iveală ilegalitățile săvârșite de USR, „fără penalii” ies la atac și consideră că judecătorii au fost „pesediști”, după cum acuză aceștia judecătorii de la Tribunalul București, în ședințele de la sediul partidului, potrivit unei înregistrări prezentate de PS News”.     https://psnews.ro/cum-a-atras-usr-fonduri-ilegale-de-la-bugetul-de-stat-motivarea-instantei-in-procesul-contractelor-de-subinchiriere-document-396418/

  11. Să înțeleg că băieții din pădure rămân fără protocoalele cu justiția? Îi lasă numai cu aparatele de fotografiat? Telefoane, microfoane nimic? Tocmai în criză când se pot lua firmele românești pe nimic sau pe dosare și cătușe
    USR! Adunarea în cazarmă, la reciclare. Sau mai bine reconversie. Șoferi de taxi că ne duceți acasă fără să ne cereți adresa.

  12. Dacă îi văd pe ăia de la#rezist în față la Cotroceni strigând hoții, hoții o să mă tăvălesc de râs. Revoluție bobocule!

  13. MAI BARNA, FIULE, NU AI ÎNTELES ABSOLUT NIMIC !

    MARII INFRACTORI SUNT ÎN PNL SI PSD ! ADICA ÎN PARTIDUL PE CARE-L SUSTII NECONDITIONAT LA GUVERNARE !

    VITEAZULE, NU TI-AU SPUS „BAIETII” CA ATÂTA TIMP CÂT EXISTA PSD SI PNL, SAU MAI PRECIS, ATÂTA TIMP CÂT SUNT ÎNCA ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI SEFII GRUPURILOR MAFIOTE PSD SI PNL, CÂT SI DERIVATELE LOR CONDUSE DE MASCARICIUL PONTA SI MASCOTA TARICEANU, NIMIC, ABSOLUT NIMIC NU SE SCHIMBA-N ROMÂNIA ?

  14. Bai Barna, numai PEEE-SEEE-DEEE are corupti! Pedelistii sunt toti cinstiti ca lacrima, la fel si useristii care au bube-n cap cu fonduri Europene prin „surioare”! Ar fi cazul, dupa ce ti-ai bagat mina in borcanul cu miere, sa pricepi care-i treaba si sa taci! Vorba cea: Mucles, acum suntem noi la putere!

  15. „dezastrul legislativ din justiție”????? Vreun exemplu???? Păi excat din cuaz acestor dipuste pe legile Justiţiei nici o şansă reală pentru vreun progres în combaterea corupţiei! Suntem focusaţi cu teribilă manipulare pe instrumente nu pe cuazele profunde.

  16. Ce ti-e si cu coruptia asta , apare si dispare ca un fum , dupa cum s-a sculat (i s-a) dl.pres. !
    Pestele de la cap se impute , toujours !

  17. Am înțeles!Cel mai periculos corupt este virusul pandemic.S-a trecut la pasul 2.Și-a făcut partidă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.