STS îşi laudă aplicaţia de localizare

Aplicația „APEL 112”, care poate localiza cu precizie de 10 metri telefonul unei persoane care apelează numărul unic de urgență, a fost descărcată de peste 287.000 de persoane, anunță un comunicat al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

„De la lansarea aplicației și până în prezent, 3.172 de persoane au fost localizate doar printr-un singur touch pe ecranul telefonului mobil. Prin transmiterea coordonatelor telefonului de pe care se face apelul la numărul 112 este redus considerabil timpul de răspuns al agențiilor de intervenție și salvare”, arată sursa menționată.

STS arată că, în ultima perioadă, aplicația APEL 112 are tot mai multă notorietate, fiind efectuate tot mai multe apeluri prin intermediul acestui soft.

„Cetățenii sună la 112 prin aplicația mobilă pentru a solicita sprijin în cazul unor accidente rutiere, pentru a semnala prezența unor focare de incendii la fonduri forestiere sau pentru a cere ajutor pentru persoane găsite inconștiente pe stradă”, conform Serviciului.

Un caz important în care localizarea prin intermediul aplicației a avut loc în județul Cluj, unde trei persoane au fost implicate într-un accident rutier și nu cunoșteau zona în care se aflau. În mai puțin de un minut, Serviciul de Ambulanță și Poliția au primit date importante de la fața locului. Tot în județul Cluj, un conducător auto implicat într-un accident rutier a fost localizat cu ajutorul aplicației STS, iar apelul a fost transferat către agențiile de intervenție în doar 62 de secunde, precizează sursa citată.

În județul Prahova, datele de localizare transmise prin intermediul aplicației mobile APEL 112 au condus la intervenția rapidă și promptă a pompierilor pentru lichidarea unui focar de incendiu, izbucnit la fondul forestier Sinaia. Acesta a fost semnalat de către un turist aflat pe un traseu montan din zonă și, pentru a indica locația precisă, a folosit aplicația APEL 112.
Având în vedere că, în acest moment, aplicația APEL 112 este cea mai facilă metodă de localizare în situații de urgență, STS a demarat o amplă campanie de promovare, la nivel naţional, pentru a încuraja persoanele să descarce, să instaleze aplicaţia și să o folosească atunci când au o urgență.

„Aplicația APEL 112 trebuie să existe permanent în telefoanele noastre și să o folosim doar în cazuri de urgență, fiind asociată foarte simplu cu trusa de urgență din autovehicule. În campania noastră beneficiem atât de sprijinul autorităților statului, cât și al partenerilor din societatea civilă. Această aplicație și-a dovedit deja utilitatea, iar faptul că, într-un timp atât de scurt, un număr atât de mare de români au descărcat-o ne determină să continuăm eforturile de promovare și de încurajare a populației să o folosească”, a declarat prim-adjunctul directorului STS, general-maior Ionel-Sorin Bălan.

Campania de promovare a aplicației APEL 112 se derulează la nivel național prin difuzarea spoturilor radio și TV, recomandate ca fiind de interes public de către Consiliul Național al Audiovizualului.

Totodată, STS a identificat și alte canale de promovare a aplicației, prin afișarea materialelor pe panourile stradale din București și din țară, precum și pe monitoarele existente în mijloacele de transport în comun.

STS a lansat, în data 15 februarie, aplicaţia de urgenţă Apel 112 pentru telefoane mobile, care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul iniţierii apelului către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Aplicația este dezvoltată de către STS și permite transmiterea coordonatelor atunci când apelul de urgenţă este generat dintr-o reţea naţională de telefonie mobilă. Utilizarea acesteia presupune activarea şi existenţa serviciilor de date (acces Internet) şi a serviciului de localizare (GPS) ale telefonului mobil.

Chiar şi în lipsa serviciului de date, apelantul va putea să îi comunice operatorului 112 în timpul conversaţiei telefonice poziția în care se află pentru că aplicaţia APEL 112 permite afişarea coordonatelor GPS.
Aplicația APEL 112 se poate descărca gratuit din Magazin Google Play şi Apple Store.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Vrajitori! Atat timp cat ai imsi prostului si imei ( ptr ca in Ro majoritatea au abonament) nu inteleg de ce e nevoie de aplicatie speciala pentru localizare.
    Asta si cerea SRI cu legea aia legata de cartele pre-pay, nu putea sa stie cine e “abonatul” ca sa-l localizeze, spioneze …etc
    Pana si un tăruș din Caracal stia de povestea asta…

  2. inutilitatea care prospera.ce folos cand fetele traficate sunt pierdute fara drept de apel si pe bani grei in buzunarul celor care sa lauda ca ne protejeaza de crime..ce sa facem cu acest sts care se trezeste intotdeauna prea tarziu.

  3. 2 Babe din Caracal violate de un Interlop in timp ce erau la strins de coceni de foc pe cimp au fost Amendate dupa ce au Sunat la 112 si nu au putut Furniza Coordonatele Precise GPS in timp Util.
    Persoanele in Virsta si cele cu Educatie Saraca sint rugate sa evite Solicitari Inutile la 112.

  4. Asta e cifra oficiala, dar citi sunt localizati, fara sa fie trecuti in statistica asta, nu von sti nici o data. Vrei sa fii sigur? Inchizi telefonul si il pornesti doar cind iti trebuie, sau nu il porti cu tine in timpul liber. Altfel iti pot vedea si dupa ani pe unde ai fost si cu cine te-ai intilnit. Cit timp ai stat in statia de autobuz, la servici, sau la circiuma. Totul pe cale digitala si fara sa se stearga ceva din datele strinse.

  5. Sa nu fiti de deochi!Si operatorii calificati?Pana la proba contrarie,desi imi dau frisoane exemplele avute,tind sa-i cred,ca de semnale cu fum nu mai avem aschiute si scaparici!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.