Studiu despre coronavirus: Te vindeci, dar nu prea

Cei mai mulți dintre pacienţii cu COVID-19 încă au simptome la 2-3 luni de la apariţia infecţiei.

Studiul C-More, efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford, arată că o mare parte din pacienţii COVID-19 externaţi din spital, se confruntă în continuare cu oboseală, anxietate şi dificultăţi de respiraţie la 2-3 luni de la contractarea virusului.

Studiul a fost făcut pe 58 de pacienţi cu forme moderate şi severe. Rezultatele au arătat că 64% dintre pacienţi aveau dificultăţi de respiraţie la câteva luni de la infectarea cu coronavirus.

În România, cei mai mulţi pacienţi se confruntă cu persistenţa tusei şi oboseala.

„În funcţie de forma de boală, într-adevăr, organismul îşi revine mai greu sau mai uşor. Şi în această perioadă apare acea astenie fizică importantă, poate neuropatii periferice, nevrite, dificultăţi în a respira, mai ales în cadrul efortului”, a spus Anamaria Dobrotă, medic infecţionist.

În plus, cercetătorii au detectat anomalii ale RMN-ului în mai multe organe şi consideră că inflamaţia persistentă sau cronică poate fi un factor care stă la baza acestor modificări în rândul supravieţuitorilor COVID-19. S-au observat anomalii la plămâni la 60% dintre pacienţi, la rinichi la 29% dintre pacienţi şi la inimă, la 26% dintre participanţi.

„Acest fenomen de inflamaţie apare în multe leziuni ale ţesutului. De obicei se întâmplă lucrul ăsta în infecţii virale. Inflamaţia este cea care de fapt duce la apariţia simptomelor. Dacă la nivelul ţesuturilor afectate de virus, rămâne o inflamaţie prelungită, pot fi explicate simptomele. De obicei se întâmplă lucrul ăsta în infecţii virale. Inflamaţia este cea care de fapt duce la apariţia simptomelor. Sunt modificările care rămân în ţesut până când acesta îşi revine complet”, explică Anamaria Dobrotă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. In mod normal, dupa asemenea maladie, orice bolnav in convalescenta ar avea nevoie si de tratament intr-un sanatoriu, undeva la aer curat, asa cum sunt tratati si bolnavii de TBC. Ma refer in special la oamenii tineri si activi, care trebuie recuperati obligatoriu. Ma tem insa ca putinele asezaminte de profil sunt in paragina si nu pot asigura ingrijirea corecta a pacientilor.

  2. Raman traume in corp! Feriti-va cat puteti macar cantitativ!
    Cu cat ingeratimaimulteparticule cu atatcorpul emaiafectat si cel mai probabil se multiplica oricum inmilioanedeatomi sa oferecontrolperfiecarenerv … Uita-ti-va la medici!

  3. Studiile arata ca inclusiv cazurile usoare sau medii care s-au tratat acasa au sechele luni de zile dupa negativarea testului: oboseala cronica, afectare pulmonara, inflamatii la inima si mai ales probleme neurologice: confuzie, uitare. De-aia e bine sa te pazesti, e o boala noua si nu stii cum iti reactioneaza organismul. La fel si in cazul tinerilor si copiilor: nu stim exact cum se recupereaza si ce afectari au pt ca nu-i controleaza nimeni deocamdata dar in timp vom sti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.