SUA iau în calcul un război preventiv cu Phenianul

La o săptămână după ce preşedintele Donald Trump a atacat China pentru neimplicarea în rezolvarea dosarului nuclear nord-coreean, Beijingul, alături de Rusia, a aprobat o rezoluţie ONU redactată de SUA, care poate duce la reducerea cu o treime a exporturilor anuale de 3 miliarde dolari ale Coreei de Nord. Vor fi afectate în special exporturile de cărbune, fier, plumb şi fructe de mare.

În urmă cu o săptămână, Trump scria pe Twitter: „Sunt foarte dezamăgit de China. Liderii noştri inconştienți din trecut le-au permis să facă sute de miliarde de dolari din comerţ, însă ei nu fac nimic pentru noi în privinţa Coreei de Nord, doar vorbe. Nu vom permite ca situaţia să continue. China poate rezolva foarte uşor problema asta“.

Regimul de la Beijing a răspuns prin aprobarea, alături de Rusia, a rezoluţiei ONU redactate de SUA. Preşedintele Trump a „apreciat“ votul de 15-0 în Consiliul de Securitate. Duminică, după adoptarea sancţiunilor ONU, şeful diplomaţiei chineze, Wan Yi, i-a transmis omologului nord-coreean, în cadrul unui summit ASEAN ce a avut loc în Filipine, să respecte sancţiunile. „Nu violaţi decizia ONU, provocând comunitatea internaţională prin lansări de rachete sau teste nucleare“, a spus Wang.

Casa Albă avertizează că are în continuare la dispoziţie varianta unui „război preventiv“, care să împiedice Phenianul să ameninţe nuclear SUA. „Mă întrebaţi despre un război care să împiedice Coreea de Nord să ameninţe SUA cu arme nucleare. Preşedintele a fost foarte limpede în privinţa asta. A spus că nu va tolera ca Phenianul să fie capabil să ameninţe SUA. Dacă au arme nucleare care pot ameninţa SUA, nu este acceptabil din punctul de vedere al preşedintelui“, a spus consilierul pentru Securitate al lui Trump, H.M. McMaster, într-un interviu pentru CNBC. Însă va fi China la fel de cooperantă cum a fost în adoptarea sancţiunilor ONU când va veni vorba despre un război preventiv? O asemenea intervenţie militară, pe scenariul celei din Irak din 2003, când era vorba despre arme biologice, nu va fi privită unanim drept una legitimă. În plus, China nu doreşte trupe americane la frontiera sa cu Coreea de Nord şi nici valuri de imigranţi nord-coreeni. Influenţa chineză s-a făcut simiţită şi la amintitul summit ASEAN, unde a fost imposibilă adoptarea unei declaraţii comune a statelor sud-est asiatice care să condamne Coreea de Nord. Astfel, strategia sancţiunilor sprijinite de China şi a demonstraţiilor militare ale SUA rămâne cea mai eficientă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.