Substanță periculoasă depistată în organismul europenilor

Bisfenolul A (BPA), unul dintre principalii perturbatori endocrini, este prezent în 92% dintre organismele europenilor şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătatea acestora, conform unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) publicat joi, transmite AFP.

„În cadrul unei recente iniţiative de bio-monitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din unsprezece ţări europene”, a scris AEM.

Pe baza unui studiu din aprilie al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA), care a revizuit în mod drastic în scădere doza zilnică maximă de bisfenol A considerată sigură pentru consumator, AEM, cu sediul la Copenhaga, consideră că „în cele 11 ţări care au participat la iniţiativa de bio-monitorizare a BPA, nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%”.

Bisfenolul A, care este de mult timp omniprezent în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este suspectat că ar fi asociat cu multiple tulburări şi afecţiuni – cancer de sân, infertilitate şi altele – din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

În unele ţări, precum Franţa, BPA este în prezent interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare o limitare mai drastică, cu toate că acest lucru nu a fost pus încă în aplicare.

Dezbaterile vizează doza de la care bisfenolul A este cu adevărat periculos. Pentru AESA, această doză este mult inferioară comparativ cu ceea ce se credea anterior – autoritatea a împărţit-o la 20.000 în raport cu o evaluare anterioară, opinie contestată de un alt organism, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Însă, pentru agenţia europeană de supraveghere a mediului nu există nicio îndoială că expunerea la BPA „depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate (…), ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea a milioane de persoane”.

Acest produs şi doi dintre înlocuitorii săi (bisfenol S şi bisfenol F) au fost măsuraţi între 2014 şi 2020 în probele de urină prelevate de la 2.756 de adulţi din 11 ţări.

Pragurile acceptabile de siguranţă au fost depăşite în cea mai mică măsură în Elveţia, în proporţie de 71%, în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia nivelurile au fost mai mari decât aceste praguri în 100% dintre cazuri, conform AEM, care a precizat că depăşirile raportate sunt cifre minimale.

„Este probabil ca, în realitate, toate cele 11 ţări să prezinte rate de depăşire de 100% a nivelurilor de expunere peste pragurile de siguranţă”, a avertizat agenţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Acest microorganism cancerigen, nu cumva e introdus cu buna stiinta in alimentatie la nivel global pentru a atinge anumiti parametri cat mai rapid pe ceea ce se doreste inca din 2019-2020 la dawos? E doar o simpla intrebare!

  2. Bisfenolul este un xenoestrogen sintetic, nicidecum un ”microorganism”. Dezbaterile psihopatilor, artizani ai resetarii bazinului genetic uman, sunt inca pe marginea dilemei, cat este destul pentru a forta cu adevarat schimbari structurale in ADN-ul uman? Echivalentul natural xenoestrogen pentru bisfenol (un ftalat) este soia. Când hrănești bebelușul cu formulă de soia, îi dai echivalentul a aproximativ cinci pastile contraceptive pe zi. Soia este feminizantă și de obicei duce la scăderea dimensiunii penisului, confuzie sexuală și homosexualitate la capatul dilemei psihosexuale induse de xenoestrogen, efecte amplificate de propaganda vicioasa din background-ul informatiilor oficiale. De aceea, cea mai mare parte din vina medicală (nu cea socio-spirituală) pentru creșterea numarului de homosexuali de astăzi cade in carca xenoestrogenilor naturali si sintetici. O dietă (mancarea sa-ti fie medicina, medicina sa-ti fie mancare) pe bază de soia la orice vârstă poate duce la o tiroidă slabă, probleme cardiace, obezitate, atrofie testiculară, infertilitate, hipertrofie a uterului, leucemiei la copii etc.

  3. PAREA … 🙂 De muuultte banuiam ca AI CHIULIT de la Liceu, cam destul de FOARTE MULT !

    Duap Stilul Frazelor TALE, confuz, imprasitiat … 🙂
    Auzi, BISFENOLuu
    ‘ „microrganism” … 🙂

    Crez ca esti f’UN FOST din … 🙂 in Penzie … 🙂

  4. CE MUUUULTI sunt D’AI ca Talica, imprastiati, RASFIRATI in Toate, To’arashi Cotloanele STATULUI, MARI si MICI,

    de UNDE Fac si DAU Legi.

    Cu ACEEASI Parundere ‘Telectuale ca si Matale.

    Rezultatuu’ SE VEDE, da peste 33 de ani …

    CULMEA Ironeie TRAGICE este ca aveTI IMRESIUNEA ca sunteti Dastepti SI Patrioti … 🙂

  5. Felicitari celui cu nume NE-potivit 12:08 pentru comentariile documentate.

  6. @trol prost
    -pai d-aia „au probleme” pisicile si cainii(catzelele) de companie:
    mancarea industriala e pe baza de soia,
    EI incearca sa ascunda realitatea prin „campanii” de sterilizare gratuita.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.