Sucurile Tymbark, Tedi, Ciao produc zeci de milioane €

Compania Maspex de la  Vălenii de Munte se dorește a fi cea mai mare fabrică a Grupului Maspex Wadowice. Înca de la deschiderea sa, de acum 19 ani, centrul de producție din Prahova a beneficiat de investiții de zeci de milioane de euro, fiind într-o continuă dezvoltare. Anul acesta, se va majora capacitatea de producţie şi spaţiul de depozitare, iar investiția va  ajunge la 24 milioane de euro.

În prezent, Maspex România produce în fabrica de la Vălenii de Munte toate produsele sub brand-urile: Tymbark, Tedi, Ciao și Figo darși produsele instant din gama La Festa (cappuccino, ciocolată caldă). O parte din producția realizată aici este destinată exportului.

Grupul Maspex Wadowice

Dacă în Polonia anului 1995 se „năștea“ societatea Maspex Wadowice, în 25 de ani, aceasta a crescut atât de vizibil încât a ajuns să fie una din cele mai mari companii din Europa Central-Estică, în segmentul produselor alimentare și totodată unul din principalii producători pe piată de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare.

În anul 2011, cifra de afaceri a Grupului Maspex Wadowice a depășit nivelul de 2,5 miliarde PLN.

În 2015, Grupul Maspex a finalizat cea mai recentă achiziţie, ce a constat în preluarea activelor firmei Agros Nova din Polonia, achiziție care a avut ca efect crearea unui puternic grup alimentar în Europa Centrală şi de Est, cu un rulaj de aproape 1 miliard de euro.

În 2016, grupul polonez achiziționează Rio Bucovina, unul dintre cei mai mari producători de ape minerale naturale de pe piaţa românească. Tranzacția include preluarea facilităţilor de producţie ale societăţii Rio Bucovina precum şi a brandului de ape minerale “Bucovina”. Pe lânga segmentul băuturilor răcoritoare Maspex este și un producător important de băuturi instant (cappuccino, cacao, crema pudră pentru cafea, ceaiuri instant), dar şi de paste făinoase. Produsele Grupului Maspex Wadowice ajung în aproape 50 de ţări din Europa, SUA, Canada  și Orient. Grupul Maspex Wadowice are în jur de 1.800 de angajaţi.

România, a două piaţă ca mărime, după Polonia

România reprezintă pentru Grupul Maspex o a doua piaţă ca mărime, după Polonia, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al investiţiilor efectuate, cât şi al puterii de cumpărare.

Maspex este prezentă în țara noastră din anul 1996, cunoscută atunci,  sub denumirea de La Festa Internațional, iar prima fabrică a companiei  a fost lânga București, la Popești Leordeni.

În iunie  2001, concernul polonez Tymbark a cumpărat activele fostei fabrici de conserve, „Conserve SA”, de la Vălenii de Munte care reamenajată și modernizată, a devenit o unitate de îmbuteliere a băuturilor necarbonatate, cu o investiție inițială de 12 milioane de euro. Activitatea a început cu aproximativ 400 de angajați, majoritatea locuitori din Vălenii de Munte și localitățile învecinate.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Maspex România, Krzysztof Grabowski, declara în 2009 că investiţiile de peste 30 milioane euro, începute în anul 2008 vor dubla valoarea celor făcute de Tymbark Maspex în România și că astfel, fabrica de la Vălenii de Munte va deveni cea mai mare fabrică a întregului grup Maspex.  Grabowski conduce compania de la intrarea grupului polonez pe piaţa româneasca și a preluat, anul trecut, funcţia de general manager pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. Cifra de afaceri de la sfârșitul anului 2018 a fost pentru Maspex România, de 541.830.304 de lei (116 milioane de euro) cu un profit net de 26 104 113 .

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Peste tot găsești produse de calitate poloneze: mâncare, sucuri, hanuțe pentru copii, haine pentru femei, sticlărie, rame foto, fețe de masâ, flecuștețe de înfrumusețat interiorul casei sau curtea. Și toate la prețuri rezonabile. Cum am ajuns să fim neajutorații și proștii satului UE? Cum a permis SRI, președintele Băsescu și președintele Iohannis în frunte cu Parlamentul cruciada DNA-Kövesi contra investitorilor și industriașilor români și contra domeniilor strategice din economia Românie, bănci, petrol, chimie, industrie alimentară, industrie textilâ, agricultură? Și contra partidului PSD care timid și mai mult în intenții a incercat să facă ce fac de 20 de ani la scară naționalâ Polonezii și Ungurii, fără să țină seama de atacurile UE?

  2. @Emile: pentru ca ordinul de la licurici e ca Romania sa fie sparta si impartita. Te-ai intrebat de ce in 30 de ani nu s-a facut nici o autostrada care sa lege provinciile romanesti? Nu cumva cineva nu a vrut?

  3. @cib
    Terminati cu tampeniile astea.Altii nu ne lasa.Toti ne vor raul.Colonie……
    De zece ani se tavalesc in tarana cei de la Ford si Renault pentru drumul expres Craiova -Pitesti si Pitesti-Sibiu.
    Pitesti-Sibiu Coridorul IV Pan European, banii sant acolo de 7 ani dar trebuie sa vina aia sa ne faca si proiectele.
    Asa e cand pui in institutii care ar trebui sa se ocupe de asta numai gioarse cu carnet de partid.
    Sa ne uitam in curtea noastra prima data si pe urma sa vorbim de altii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.