Se întâmplă și la alții

Crucificarea medicinei autohtone

Academicianul Virgil Răzeşu  nu vrea stins scandalul izbucnit după ce o femeie a murit la Spitalul Floreasca după ce ar fi luat foc pe masa de operație. După opinia exprimată în Lecția profesorului Beuran, dr. Virgil Răzeșu continuă:

„În articolul Realități necosmetizate, publicat în numărul trecut al revistei Viața Medicală, cu referire la drama petrecută la Spitalul ”Flo­reasca” din Capitală, afirmam, pe baza unei experiențe îndelungate și a ceea ce se întâmplă peste tot în lume, că „orice act medical, indiferent de amploare, conține în esența, în textura sa, un anume risc” și că acesta trebuie cât mai bine cunoscut de către profesioniști, învățat și însușit, tocmai pentru a-i reduce incidența și, implicit, urmările posibile.

Situațiile de acest gen ridică, la modul foarte serios, problema omului de rând, a po­pu­lației și a opiniei publice, într-un cuvânt a beneficiarilor de drept ai sistemelor de ocrotire a sănătății și de tratament al bolilor. Ei au dreptul să cunoască, să fie informați, cât mai corect și mai aproape de adevăr, despre realitatea cu care se pot confrunta, pentru a le spori gradul de încredere în specialiștii cărora li se adresează și a le reduce la maxi­mum posibil îndoielile și teama de acces la aceste sisteme.

Din păcate – nu este doar problema medicinei – societatea noastră a pierdut cu totul simțul măsurii, al căii de mijloc, al ca­pacității de a discerne între adevăr și minciună, între virtual și realitate. Sus­ținută și copios ali­mentată de către personaje dubioase, fără pre­gă­tire, educație elementară și simț civic, comunitatea de toate tipurile este supusă unui bombardament și presiuni continui, orientate către soluțiile limită, extreme, profund dăunătoare pentru toți. Denigrarea spe­cia­liș­tilor, condamnarea fără drept de apel a valorilor dovedite, negarea oricăror principii morale și etice sunt la ordinea zilei.

Nu e de mirare. Nu este decât reflectarea intoleranței, a violenței și lipsei de respect și prețuire pentru cei la care apelăm, a disprețului față de viață, în favoarea atâtor porniri primare, devenite un modus vivendi de fiecare zi, cu concursul unor instrumentiști de ocazie, extrem de vocali și porniți să maculeze în orice moment și pe oricine.

În loc să acționeze exact în punctele sau zonele cele mai sensibile ale unei asistențe medicale în permanență subfinanțată și trecută pe un plan secund, oficialitatea nu știe cum să facă să nege eforturile specialiștilor noștri, să le nesocotească realizările și impli­carea în progresul medical, nu vede în ei decât niște șpăgari de duzină și vânzători de iluzii, abandonați unor justițiari. Marea majoritate a politicienilor și îmbuibaților de ocazie ai zilei, rămân simpli spectatori în problematica medicinei autohtone, convinși că la nevoie au asigurat accesul la unităție medicale ultra performante din Austria sau Tur­cia. Noi mai putem aștepta.

Din nefericire, lucrurile nu stau chiar așa. Departe de mine apelul la capra vecinului, dar realitatea ne arată că situații nedorite, nefericite prin urmări, se petrec peste tot în lume. O asemenea nenorocire are în vedere o unei femeie tânără, compatrioată de-a noastră, decedată la câteva zile după o cezariană. Unde ? În Anglia, țară avansată, cu standarde medicale superioare, pe care o dăm adeseori de exemplu. Din nefericire, indi­ferent de argumente sau explicații, realitatea crudă nu mai poate fi corectată, iar dacă menționăm câteva din constatările celor implicați în ancheta decesului este tocmai pentru a sublinia însumarea unor circumstanțe care s-au însumat, greu de justificat: „mari ne­reguli în asistenţa spi­ta­licească”, „întârzieri în tratamentul chirurgical”, „situaţie de con­fuzie în timpul evenimentelor de criză”, „lipsă de management pentru a face faţă situaţiei”, „lipsă de coordonare şi de lucru în echipă”, ”refuzul hematologului de a oferi  produse de coagulare a sângelui”, „probleme grave în îngrijirile pe care doamna P. le-a primit la Spi­talul Basildon”, ”doctorii nu au folosit cantitatea de sânge necesară pentru a-i salva viaţa” etc., etc.

Nu este în intenția noastră de a turna caz peste foc sau, dimpotrivă, a îmbrăca în vor­be de catifea realitatea și a justifica ceea ce s-a întâmplat. La noi și la alții. Esența lucrurilor este aceeași.

Cu toate acestea, referindu-mă la noi, îmi exprim o nedumerire aproape dureroasă: cum e posibil ca un eveniment atât de grav, precum cel de la Spitalul de Urgență, întors pe față și pe dos de toate modalitățile mass-media, care a afectat și afectează în mod par­ticular întreaga tagmă medicală, să rămână ignorat ?

În afara unei consemnări a faptului, publicat sec, fără comentarii, în primul număr din 2020 al ”Vieții Medicale”, singura luare de poziție îmi aparține. Nu pot să cred că ”Viața Medicală” a fost bom­bardată de materiale de publicat, pe care le-a pus la dospit, în așteptarea stingerii de la sine a ecourilor și mi-a oferit mie prioritatea. Oricât m-aș da de grozav, nu am cum să uit că am ieșit ieșit din actualitate, că aparțin trecutului și orice aș spune capătă valoare po­etică. În cel mai bun caz.

Lipsesc editorialele pe această temă ale revistei port-drapel a medicinei, ca și men­țiunile, părerile și comentariile profesioniștilor din țară, a celor care mănâncă pâinea aspră și grea a sănătății și a tratamentuui bolilor, mai ales în condițiile noastre. Nu vreau să ofer lecții de nici un fel, dar nu pot accepta, indiferent, o stare de pasivitate și absolută neim­plicare. Să rămân la ideea că mulți dintre ai noștri se bucură de ceea ce i s-a întâmplat profesorului Beuran ? Nu mă îndoiesc că există și dintre aceștia.

Avem nevoie de obiectivitate, de luări de poziție, pentru stoparea acțiunilor de con­dam­nare a întregului sistem medical, de către unii neaveniți. Opinia publică trebuie să fie informată. Altfel puzderia de manifestări științifice desfășurate în permanență de lumea medicală, care înseamnă o enormă risipă enormă de energie, destinată numai și numai progresului medical, cum nici o altă profesie sau activitate umană nu cunoaște, rămâne fără obiect.

Și e păcat!“

Virgil Răzeșu

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

12 Comentarii

  1. Nu trebuie sa facem comparatii cu nenorocirile altor medii spitalicesti. Trebuie sa evitam cat de mult riscurile si sa respectam sa fim corecti si obiectiv. Atata timp cat se incalca reguli nu se pune problema de crucificare. Asa toti devin martiri si asteapta sa fie sanctificati de BOR. Si moartea ca si viata trebuie sa aibe decenta ei.

    • @Un patriot Sigur ca nu trebuie sa facem comparatii nici macar cu nenorocirile provocate in Romania de catre alti medici. Altfel am cere demisia actualului ministru al sanatatii care a fost numit in functie in timp ce la Curtea de Apel Alba Iulia se desfasoara procesul de malpraxis in care este implicat domnia sa. Procesul a inceput dupa ce un preot a depus o plangere penala, deoarece sotia sa a decedat la o saptamana dupa ce fusese operata de actualul ministru. Mai mult, preotul sustine ca in clinica privata Sanador din Sibiu, unde a fost operata si era internata regretata lui sotie, nu exista niciun medic de garda in momentul in care dansa a intrat in stop cardiac, iar pentru a masca aceasta imensa neregula, s-a mai comis una: a fost modificata ora decesului doamei pe fisa medicala. Dar sa ramanem „obiectivi”: domnul profesor dr. Beuran a fost candva PSD-ist, deci este perfect justificata inlocuirea sa din functia de sef al sectiei dupa accidentul cumplit la care dansul nu fusese prezent, cu un PNL-ist. Politica are si ea „decenta” ei, nu numai viata si moartea, mai ales politica de dreapta…

  2. „Academicianul” Virgil Răzeşu nu este academician,nu mai ironizati omul!Academician esti cand Academia Romana te considera,nu cand te inscrii si platesti cotizatii la multiplele „academii” de tras-impinsi din Romania

  3. In orice domeniu in care se respecta, riscurile sunt analizate. Acest lucru este obligatoriu in orice sistem modern. Medicina, din pacate are inca multe ramasite din feudalism. trebuie sa isi asume faptul ca ” primum non nocere ” a fost ignorat cu desavarsire in cazul citat si pacientul si-a pierdut viata in alergarea cu obstacole catre actul medical salvator. Daca sunt argumente oricine poate fi contestat intrucit lumea de azi e mai informata. Totusi fortarea introducerii in cazul de culpa medicala a unui doctor absent numai pentru ca e „peeseediist” mi se pare revoltatoare. Asta e ca si cu dragnia care infunda puscarie ca era prin judet cind doua proaste nu s-au dus la serviciu…

  4. Demonizarea asta a medicilor si a personalului din spitale va duce la scaderea drastica a increderii pacientilor in actul medical. Asta va incuraja automedicatia si tratamentele asa-zisilor terapeuti. Pecientii mai cu dare de mana vor apela la clinicile particulare, al caror nivel este discutabil si, oricum, nu se ridica la nivelul preturilor practicate. Iar cei saraci, se vor ruga la Dumnezeu sa-i mai tina. ” Academicianul ” asta e tot un fomist, ramas fara pacienti si care vrea sa fie bagat in seama.

  5. Vai de curu doctorilor din România, cei mai mulți ajunsi la patul pacienților prin tot felul de mataplaslacuri de genul examene fraudate si tot felul de practici din astea mizere. Medicina din România e un cancer cu metastaze extinse!

  6. Sa nu ne strofocam sa intoarcempe toate fetzele acest caz,care e un accident din culpa,fiind atipic. Vad ca si familia nu e rapace,da dovada dde bun simt, on operatie de asta la clinica particulara,facuta de chirurgic de la stat ,costa un apartament in bucuresti. Altele sind cazurule grave,tacolo e bagata mizeria pestilentiala sub pres.

  7. Academia lu’ peste ! ( prajit , of course ! ) . Ia luati de colea :
    – FRANTA . Populatie : 63 milioane locuitori
    – ACADEMIA FRANCEZA – 40 de membri titulari . Si atat !
    – ROMANIA . Populatie : 20 milioane de locuitori
    – ACADEMIA ROMANA – 82 membri titulari
    – 82 membri corespondenti
    – 37 membri de onoare din tara
    – 92 membri de onoare din strainatate
    Pai nu-i mishto ?

  8. Bai ninsorilor, pacienți și doctori (aia care va tot luați de Beuran),băgați la cap ce va spui ca n-am timp de voi!În America sunt 600 de cazuri pe an la fel ca ăla pt care vreți voi sa-l beliți pe Beuran.Nu e greșeală de tiparnita ,600 (șase sute) de cazuri anual deși sunt respectate la milimetru procedurile/protocoalele. După fiecare caz aceste proceduri suferă modificări ,sunt îmbunătățite și totuși viața/moartea ,în timpul operațiilor simple sau complicate, nu contenește sa-i ia prin surprindere chiar și pe cei mai experimentați medici.Așa ca dragi pacienți după ce ieșiți din operație pupați mana doctorului ăluia care v-a scos din moarte și ganditi-va ca pe lumea asta nimeni nu va poate garanta nimic.Deși doctorul nu e Dumnezeu ,pt cei salvati de el doctorul este Dumnezeu personificat. Doctori (ca Beuran) nu sunt multi ,mai ales in Romania ,ei ca si Beuran au salvat de la moarte mii de oameni .Nu exista în lumea ăsta un chirurg,oricât de bun ar fi ,căruia sa nu-i fi murit pacienți. Dacă toți ar fi dați afară n-am mai avea chirurgi!Terminați bre cu prostiile!Lăsati omu sa salveze câți oameni poate el.Dacă sunteți doctori,fiți voi mai buni ca el,dacă puteți salvati si voi mii de oameni si p-orma deschideti gura.Dacă nu ,tăceți dracu’ ca va bate Dumnezeu sa vi se-ntample exact la fel!

  9. Partea I
    Se intampla accidente in orice domeniu de activitate, iar chirurgia este un domeniu de mare risc. Nu aceasta este problema! Problema grava este indisciplina, incalcarea flagranta a procedurilorsi lipsa de instruire a personalului. Sa luam la rand cateva exemple din ceea ce s-a intamplat, exemple documentate in presa prin declaratii ale martorilor, fotografii si filmari. In primul rand, la o operatie de cancer si numai, in cazul executarii interventiei de catre un rezident, profesorul coordonator trebuie sa fie prezent si sa intervina in caz de nevoie. Dar domnul Beuran desi a semnat fisa operatiei, batea mingea pe maidan in loc sa isi supravegheze rezidentul. Apoi apare probleba dezinfectantului extrem de inflamabil folosit in asociere cu bisturiul electric. Este aici o lipsa crasa de cunostinte elementare, pentru ca este exact ca la motorul cu aprindere cu scanteie, bolnava imbibata de dezinfectantul volatil si inflamabil si inconjurata de vapori inflamabili a fost incendiata de scateia bisturiului electric. E ca si cand cinva inconstient si-ar fi aprins o tigara langa o galeatra cu benzina. Prostie si incompetenta in stare pura! Mai departe, bolnava a fost stinsa aruncandu-se peste ea cu o galeata cu apa! Ce sa spun aici? O fi fost oare galeata plina cu apa distilata si sterilizata? Ma indoiesc, mai degraba cred ca era galeata cu apa a femeii de serviciu. Sa trecem mai departe. Cand si-a facut aparitia in blocul operator, marele profesor Beuran a venit ca de pe strada si cu ceasul la mana, infectand suplimentar intreg blocul operator, dupa galeata cu apa varsta peste bolnava. Sunt doar cateva exemple despre nereguli scandaloase. Si mai zic unii ca asemenea aberatii se petrec cu sutele in Anglia si SUA? Astia sunt nebuni!

  10. Partea a II-a
    Aparati pe cineva care pur si simplu si-a batut joc de toate regulamentele si procedurile, a semnat si este raspunzator pentru tot se s-a petrecut la acea operatie? Actele de indisciplina, chiulul din sala de operatii incalcarea si necunoasterea procedurilor si lipsa de pregatire elementara a personalului pentru dezinfectia bolnavului trebuie sa se mentina in continuare? Vedetismul si aroganta unor medici altfel valorosi pana sa devina mari sefi au naruit vieti si cariere. Asta nu trebuie sa se mai intample! Nimeni nu are ceva personal cu profesorul Beuran, ci cu modul iresponsabil in care a lucrat producand victime pe cale de neglijenta si INCOMPETENTA! Degeaba are o buna manualitate ca chirurg si este toba de anatomie daca nu cunoaste sau neglijeaza celellate aspecte anexe ale actului chirurgical si produce victime prin incalcarea cu nonsalanta a unor proceduri extrem de stricte! Iar in final, cireasa de pe tort: timp de o saptamana s-a incercat musamalizarea cazului. Ce dovada mai buna poate exista ca profesorul Beuran se simtea vinovat si incerca sa se salveze? Prin asta si prin activarea tuturor pilelor si relatiilor s-a acuzat singur!

  11. Il felicit pe dl.doctor Virgil Razesu,i-am citit si articolul anterior si sunt impresionata de claritatea ideilor sale, de impecabila sa exprimare si de cultura sa, de apelul sau la atitudine si iesire din pasivitate si neimplicare in cazul dr.Beuran,in care „Avem nevoie de obiectivitate, de luări de poziție, pentru stoparea acțiunilor de con­dam­nare a întregului sistem medical, de către unii neaveniți”.S-ar parea intr-adevar ca „Mesia” venit in sistemul sanitar este Ungureanu ce a vizat „corupția și mizeria din sistemul sanitar,a condamnat politizarea conducerii spitalelor care face imposibilă activitatea medicilor onești și pune în pericol viața pacienților,a militat pentru alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate și Educație cu scopul declarat de a opri „exodul” acestora în Occident”.Individul face parte din USR si coruptia si mizeria din partidul sau sorosist nu le vede.Vrea vreo „depolitizare” gen USR,adica prin atacurile sale CONDAMNA TOATA MEDICINA ROMANEASCA ,profitand de un caz nefericit,cu risc major ,denigreaza,vrea haos ,interese ale grupului sau introdus exact cu acest rol de SOros prin Pipiddi si securitate, sa dezorganizeze sistemul.HexiPharma-Condrea- securitatii cum s-a „solutionat”Pipiddi?!Greutatile din sistem le cunosc doctorii si specialistii,salariile au fost marite,Ungureanu nu tb.sa mai opreasca „exodul”el acum ii ia la goana!El a facut plangere penala pt.familia decedatei,nu se stie cu ce drept,poate pt.ca USR are „audienta”la Parchete f.mare-dos.Barna,mort!~DAr ceea ce relateaza @Minerva legat de dr.Costache privind malpraxisul si falsul datei decesului,numit ministru?USR -al lui Ungureanu vrea „depolitizarea”Justitiei care e a lor si alui Iohannis ,a „rezistului”SOROS”,azi am citit ca vor „depolitizarea” INsp.Scolare prin „desfiintare” ,deci sa distruga Invatamanul, vrea Ungureanul si „depolitizarea”Sanatatii,deci tinte precise-Just,Inv.,Sanatate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.