Sugestia Egiptului. Civili palestinieni din Gaza, relocați într-o zonă deșertică din Israel?

Abdel Fattah El-Sisi a propus ca palestinienii civili din regiunea Gaza să fie relocați într-o zonă deșertică din Israel, într-un efort de gestionare a situației actuale, potrivit CNN.

Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, și cancelarul german, Olaf Scholz, au ținut o conferință de presă comună la Cairo.

Aș sugera Israelului să relocheze civilii palestinieni în deșertul din Nakab, în Israel, până când își va încheia operațiunile cu Hamas și alte miliții islamiste”, a declarat președintele El-Sisi. Nakab se mai numește și deșertul Negev.

Președintele Egiptului a declarat că țara găzduiește deja 8,5 milioane de refugiați și nu poate primi mai mulți.

Gaza se confruntă cu o criză umanitară, iar terminalul  Rafah, de la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt, este singurul punct de ieșire pentru evacuarea palestinienilor către o țară terță.

Pentru ca punctul de trecere de la Rafah să se deschidă însă „e nevoie de un proces diplomatic, de un acord între părți”,  potrivit fostului șef al biroului de afaceri juridice al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni, Johann Soufi.

Luni, în prezența ministrului francez de externe la Cairo, Catherine Colonna, șeful diplomației egiptene, Sameh Choukri, a insistat asupra faptului că devine urgentă deschiderea acestui coridor umanitar prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. deșertul Negev:
    -unde a fost turnata co-productia „omul pe Luna”,
    © 1969.

    („primul om pe Luna” avea peste 1,80 metri
    nu-l primeau nici la tancuri,tanchist:
    avea doar vag mutra de actor de Hollywood;
    va urma Bollywood,in curind
    salman cohen sau salman chen pe ecran))

  2. Popoare mici traiesc in spatii mari , popoare mari traiesc in spatii mici = > RAZBOAIE

  3. Palestinienii trebuie sa renunte la Gaza. Israelul trebuie sa renunte la coloniile din Cisiordania. Schimbul de teritorii e deci ca si facut (glumeam, operatiunea e complicata si complexa, dar eu zic ca ar merita incercata, ca idee). Viitorului stat EXCLUSIV palestinian (actuala Cisiordania) ar trebui sa i se dea un acces la Mediterana (asa cum il avea in Gaza) dar nu sub forma unui coridor terestru peren, care ar imparti practic Israelul in doua, ci sub forma accesului la un coridor terestru (autostrada, cale ferata, etc) prin care sa poata iesi, in mod punctual si supravegheat/controlat in ceea ce priveste continutul transporturilor catre si dinspre Cisiordania. Ierusalim-ul ar trebui sa obtina un statut special, ca oras unitar dar cu trupe de mentinere a pacii.

  4. Bă cretinilor, palestinienii sunt în țara lor!…Cum să-i muți în deșert?…doar Groza și Dej au mutat populații din banat în bărăgan!…

  5. @Rammstein spune:
    18 oct. 2023 la 18:35

    „Bă cretinilor … doar Groza și Dej au mutat populații din banat în bărăgan!…”
    Apoi dupa Dej, Ceausescu a mutat populatii in Banat. Din Moldova si Oltenia.

  6. Se zice ca in apele Mediteranei, pe platoul din fata enclavei Gaza, sunt rezerve impresionante de gaze si petrol. O fi de bine…o fi de rau!

  7. Corect! Raspuns impecabil bazat pe logica obiectiva! Nu degeaba se tem multi de hotararile acestui pitic chelios in devenire. Felicitari, omule!

  8. Acolo razboiul tine de prea multi ani..
    DA : a se reloca toti civilii si a se elimina gandacii din bucatarie …
    aia in Gaza au dreptul sa nu mai fie deranjati de gandacii cu bombute

  9. In ziarul algerian Al-Watan, se pretinde că el-Sissi este de origine evreiască. Fratele mamei lui a fost membru al organizației evreiești Haganah. Haganah a fost precursorul înainte de stat al Forțelor de Apărare Israelului. Foarte interesanta propunerea, mai ales ca palestinienii sunt la ei acasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.