Summitul NATO: sublimul se apropie de ridicol

”Summitul (NATO) de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare”, a spus, luni, președintele Klaus Iohannis. Summitul a fost precedat de declarații poate și mai pompoase ale liderilor europeni. Ministrul de externe al Danemarcei a spus, cu ocazia vizitei omologului american Antony Blinken, cu puțin înainte de sosirea lui Joe Biden în Europa: ”Este o zi minunată pentru Danemarca și cooperarea transatlantică”. (Ar trebui menționat că presa europeană relata cu câteva săptămâni înainte că serviciile secrete daneze au ajutat SUA să-i spioneze pe liderii aliați din Europa). Iar, cu ocazia summitului G7, premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre ”relația indestructibilă dintre Marea Britanie și SUA” și a propus chiar ”O nouă Cartă a Atlanticului”, după cea din 1941.

Aliații lacomi, aliații furioși, aliații mercantili, aliații fricoși și aliatii leneși

Extravaganța acestor declarații nu face bine Alianței, ba chiar pot duce la ridiculizarea NATO. Până să facă asemenea declarații, liderii NATO ar trebui să se pună pe treabă și să imagineze noi formule de cooperare. Iată câteva motive pentru care este necesară regândirea NATO, dar și pentru care ea este greu de făcut în acest moment.

În primul rând, atenția SUA nu mai este axată asupra Rusiei, așa cum și-ar dori o bună parte dintre aliații europeni, ci pe China. Iar asta reiese clar din uriașul comunicat final al Summitului NATO, care vorbește despre sprijinul global al NATO, în special în regiunea Indo-Pacific, adică în Marea Chinei de Sud, revendicată de Beijing. Cu alte cuvinte, Statele Unite le cer aliaților europeni să se implice în operațiuni pentru asigurarea liberei circulații în zonele revendicate de China. NATO ajunge, la solicitarea SUA, să se implice și în Asia.

În al doilea rând, faptul că Joe Biden a fost la summitul NATO de la Bruxelles și că apoi a participat la Summitul UE-SUA, că a dat mâna și a zâmbit cancelarei Germaniei, președintelui Franței, premierului Italiei, că a vorbit cu Klaus Iohannis nu înseamnă că ”America s-a reîntors”. Sciziunile din NATO si falia dintre SUA și Europa nu au început odată cu administrația Trump și nici nu s-au încheiat odată cu mandatul lui Trump. Drept dovadă, noul președinte Biden nici măcar nu a anulat tarifele la oțelul și aluminiul din Europa impuse de predecesorul său. Interesele strategice ale SUA s-au schimbat încă din perioada administrației Obama și nu mai au Europa în centrul lor, ci Asia.

În al treilea rând, relația Europa-SUA în cadrul NATO suferă dintotdeauna de un mare dezechilibru militar. America a acceptat vreme de decenii această asimetrie ce face Europa impotentă, în schimbul supunerii statelor europene în fața intereselor americane. Odată cu așa-zisul război împotriva terorismului și cu ascensiunea Chinei, atenția Washingtonului s-a îndreptat spre alte zări, iar Europa a rămas mai izolată și mai vulnerabilă.

În al patrulea rând, încercările europene de revigorare pe plan militar sunt complicate chiar de aliații americani. Contractele militare sunt o sursă majoră de venituri pentru marile economii. Dotarea armatelor și războiul sunt o uriașă afacere, iar America vrea partea leului din proiectatul proces de modernizare și întărire a armatelor europene aliate. Fostul ministru francez al Apărării, Florence Parly, a sintetizat foarte bine nemulțumirea europenilor: ”În NATO este vorba despre Articolul 5, nu Articolul F-35”. Complicații similare sunt și în ce privește ”autonomia strategică” a UE, SUA opunându-se unei asmenea inițiative, venită cu precădere din Franța, iar Washingtonul este ajutat în blocarea acestor inițiative de loialii aliați din Europa de Est. O analiză Foreign Affairs arăta însă că această autonomie a Europei ar putea fi singura cale de întărire a brațului european al NATO.

În al cincilea rând, puterile europene au interese divergente care afectează unitatea NATO. Italia s-a alăturat proiectului chinez al Noului Drum al Mătăsii, Germania a încheiat construcția celui de-al doilea gazoduct care face legătura directă cu Rusia. Apoi, după cum arată o analiză Bloomberg, ”guvernele britanice sunt foarte vocale când denunță comportamentul Rusiei, însă nu au tăria de a lovi în Kremlin și în prietenii Kremlinului acolo unde îi doare cel mai tare – expulzandu-le miliardele, soțiile și amantele din Londra”.

Unde pot duce asemenea interese divergente? La anularea avantajului de pe hârtie pe care Europa îl are în fața Rusiei, chiar și fără sprijinul SUA. Bloomberg arată că europenii investesc în apărare 270 de miliarde de dolari, în timp ce Rusia, o țară care acum are un PIB cât al Spaniei, investește doar 60 de miliarde. Însă, arată Bloomberg, președintele Vladimir Putin are o „voință puternică”, iar asta le lipsește liderilor europeni. Europa se poate apăra în fața unei agresiuni ruse (în țările baltice, în estul Poloniei), arată un studiul al profesorului Barry Posen, de la MIT. Însă aspectele de mai sus schimbă datele problemei, spun criticii lui Posen: ”Este mai plauzibil ca unii europeni să fie furioși, alții să fie speriați, iar alții să se gândească că nu merita să se deranjeze”.

”Indiferent cât de bine arată raportul de forțe pe hârtie pentru Vest, Rusia are avantajul psihologic”, ca țară care mereu este descrisă de liderii ei ca o cetate asediată, scrie Bloomberg.

În al șaselea rând, în Occident pare să fie o criză de oameni politici capabili să mai susțină cauza democrației liberale. ”Atrofierea relației transatlantice este o pierdere pentru ambele părți. Și este greu de imaginat cum poate fi ea reparată câtă vreme există atâtea interese divergente între SUA și Europa, la care se adaugă lipsa unor oameni de stat capabili în diplomațiile acestor state”, scrie Bloomberg.

Abia după ce luăm în considerare toate aceste minusuri majore ale NATO, putem vorbi despre războiul informațional al Rusiei, despre susținerea partidelor extremiste în vederea subminării unității Vestului ș.a.m.d., chestiuni care sunt întotdeauna prezentate ca amenințările majore la adresa NATO. Amenințările mari vin din interior.

Precum Finlanda în 1939 – pe cont propriu

Pe acest fond au apărut ”mici înțelegeri” ce amintesc de perioada interbelică. Trilaterala România-Polonia-Turcia, recent reunită la București este una dintre ele.

Situația Ucrainei amintește însă cel mai bine de contextul de dinaintea celui de Al Doilea Război Mondial. Proiectul unei Ucraine orientate spre Vest, inițiat cu lovitura din 20014 de chiar administrația Obama-Biden și în care actualul președinte a fost implicat inclusiv prin afacerile necurate ale familiei sale, a început să devină incomod chiar pentru SUA. Președintele Biden a întârziat cu două ore declarațiile de după summitul NATO. Explicația jurnaliștilor: un mesaj pe Twitter postat de președintele Ucrainei, în care anunța că aliații au promis că Ucraina va fi primită în NATO. Se pare că echipa de comunicare a lui Biden a avut de lucrat două ore pentru a face ca infirmarea spuselor lui Volodimir Zelenski să nu fie brutală și nervoasă. Același președinte ucrainean aproape că l-a admonestat pe Biden pentru că a refuzat o întrevedere tete-a-tete înainte de întâlnirea cu Putin, de la Geneva.

Regimul de la Kiev a devenit supărător pentru marile puteri vestice prin insistența cu care caută să le forțeze mâna. Însă atitudinea lui Zelenski trebuie înțeleasă. ”Mascarada s-a terminat. SUA și-au dat seama de limitele puterii americane. Washingtonul și reticenții săi aliați din NATO sunt mai puțin înclinați să susțină Ucraina în fața Rusiei decât au fost Franța și Marea Britanie să susțină Polonia, în urmă cu 80 de ani. Ucrainenii trebuie să se obișnuiască cu ideea că sunt în situația finlandezilor din 1939, adică pe cont propriu. Dacă Kievul adoptă modelul finlandez, care a avut succes în cele din urmă, și nu adoptă modelul polonez, care a eșuat, atunci Ucraina ar putea ajunge la un anumit nivel de prosperitate și securitate, chiar și fără implicarea Washingtonului. Din fericire, Putin nu este Stalin, iar Rusia nu este URSS, Moscova știe că, dacă va da frâu liber impulsului de a-și domina vecinii de la Vest, va suferi mari daune economice și sociale”, scrie, pentru The American Conservative, colonelul Douglas Macgregor, fost consilier al secretarului Apărării în administrația Trump.

Situația în care se află relația SUA-Europa și NATO este de rău augur pentru întâlnirea Biden-Putin, de miercuri, 16 iunie?

”Nu este clar”, scrie Douglas Macgregor. ”Nikita Hrușciov s-a întâlnit cu J.F. Kennedy, la Viena, în 1961, după ce noul președinte al SUA a cerut o întâlnire fără să propună o agendă anume. Discuția a confirmat suspiciunile lui Hrușciov: JFK nu era doar neexperimentat, ci era și slab și lipsit de azimut. «M-a făcut una cu pământul. A fost cel mai groaznic moment din viața mea. M-a atacat cu toată puterea», i-a spus JFK unui ziarist de la The New York Times. SUA erau mai puternice decât URSS, însă prestația slabă a lui JFK la Viena a avut consecințe. La câteva săptămâni, sovieticii au ridicat zidul Berlinului.

Președitele Putin va fi mai politicos decât Hrușciov, însă Putin știe ca SUA s-au extins peste puteri în Ucraina și mai susțin un NATO decrepit. În aceste condiții, așa cum a avertizat acum 75 de ani ambasadorul George Kennan, fiecare greșeală este produsul greșelilor anterioare. Prin urmare, americanii și ucrainenii ar trebui să trateze cu scepticism acoperirea mediatică a summitului Biden-Putin și să-l judece în funcție de ceea ce se va întâmpla ulterior.

Pentru președintele Biden, întrebarea este: poate să renunțe la confruntarea cu Rusia chiar la granița Rusiei și să coopereze în schimb cu Berlinul, Moscova și Kievul pentru a găsi o soluție care să asigure atât securitatea Europei, cât și a Ucrainei și a Rusiei?”, încheie Macgregor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

25 de Comentarii

  1. Pentru Romania era/este importanta o relatie comerciala buna cu Rusia si China, indiferent de fleacurile imaginare americane! America nu a fost in stare in 4 ani de trumpism nationalist sa construiasca o fabrica noua, nu le permite legile capitalismului sa arunce cu banii..SUA traieste pe profitul realizat in strainatate (in mod deosebit China) si repatriat in US de companiile americane

  2. 1. China remains Germany’s biggest trade partner for the 5th year: report
    China remains the biggest trade partner of Germany for the fifth consecutive year, surpassing the Netherlands and the US. According to preliminary results, goods worth 212.1 billion euros were traded between Germany and the People’s Republic of China in 2020.

    2.China este si cel mai important partener comercial pentru Rusia cu cca 57 miliarde euro anual export si cam tot atat import

    3.SUA exporta si importa in mod deosebit din Mexic,Canada, China, Japonia,Coreea de Sud, Taiwan,etc; tarile Europei sunt cam la coada vacii, mai putin nelipsita Germania

    Chiar nu suntem normali, nu vedem cine cu cine face comert?

  3. Cand se spune ca NATO s-a transformat dintr-o organizatie defensiva in una ofensiva de presiune… Serbia in ce calitate au bombardat-o, in conformitate cu care articol?!
    Cam de ce ar trebui sa mearga soldatoiul roman in Asia de sud-est sa lupte eventual cu China? Ptr cine?
    Ia vedeti ce spune DEX despre „imperialism”;
    „IMPERIALÍSM s. n. Tendință a unui stat dezvoltat de a-și extinde influența politică, economică și culturală asupra altor state mai puțin dezvoltate, impunându-le propriile legi.”
    Ia spuneti care mare putere se regasete aici?
    Si da, hai sa credem in propaganda NATO, aia despre care a scris Udo Ulfkotte in „jurnalisti cumparati” si unde scrie clar cum propaganda pregateste viitoarele agresiuni.
    „Jurnalistul Udo Ulfkotte se rusineaza astazi pentru faptul ca a lucrat, timp de 17 ani, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Inainte sa devoaleze retelele secrete ale Puterii, autorul isi face o temeinica autocritica. Apoi documenteaza, in premiera, cum a fost mituit pentru relatarile sale si cum s-a instapanit coruptia. In plus, dezvaluie de ce formatori de opinie fac relatari tendentioase si cum bratul extins al biroului de presa al NATO pregateste mediatic razboaiele. ”
    Pregateste razboaie…

  4. Summitul NATO a Demonstrat inca o data, daca mai era Cazul, unitatea indestructibila, eterna, a Aliatilor nostri.
    Este Adevarat, mai exista unele Probleme cu est europenii-astia care nu-si Baga odata mintile-n Cap, si aici ma refer in mod particular, la premierul de la Bucharest Viktor Orban Ingratul.
    Avem totusi si exemple pozitive din acea parte de Lume. Gagauzul Klaus Iohannis este cooperant si gata sa se inarmeze corespunzator timpurilor, iar Russia va Plati pentru Asta.
    In Rest, Business as Usual.

  5. Păi, deșteaptă-te, deșteptarea. Vezi cum NATO este de fapt o făcătură, unde s-au cocoțat niște ciudați, a căror vreme de mult a apus și care prostesc și azi proștii cu fel de fel de sperietori. Nu cred că e cazul să mai fii atât de ortodox să nu ai ochi și minte. Nu cred că cei care se vor azi NATO in curând nu o vor incasa de la propriul popor..

  6. NATO, chipurile organizatie politico-militara, dar esenta este pur economoco-financiara, de care pe care. Ghioceii de la Bucuresti o tin langa cu UE si NATO si se dau zmei cu China si Rusia, in loc sa fie pragmatici si sa mentina legaturi economice bune si cu unii si cu altii. Poate se uita in ograda Ungariei si Poloniei, daca nu inteleg.

  7. Apropierea accentuata intre China si Rusia din ultimul timp au genearat sugestia schimbarii Cartei NATO care la origine prevedea ca scop declarat lupta impotriva URSS.Acum trebuie legiferat modul de actiune impotriva Chinei.
    Vor fi doua tinte in mod aparent dar tinta Rusia cu spatiile ei intinse ravnite ramane sa fie abordata dupa ce NATO va face valuri in Marea Chinei de Est.Numai ca interesele puterilor europene sunt altele.Va incerca NATO sa mobilizeze pe ultimii veniti in alianta impotriva Chinei ,dandu-le o importanta necuvenita dar si un risc enorm?Pe de alta parte „comediantul” Ucrainei in disperare de „gaz ieftin” va provoca acelasi tip de razboi pe care l-a incercat Moldova in Transnistria acum ceva timp in urma si se vor mai alege cu un nou mic stat independent la granita cu Rusia.Rusia abia asteapta legea nativilor ucrainieni.Un cadou facut Rusiei desi legea este impotriva minoritatii ruse din Ucraina. Putin este destul de abil in a rupe cate putin din Ucraina si asta cu ajutorul Ucrainei manipulata din exterior.Miscarea armatei ruse pe uscat si pe mare, in luna trecuta, i-a potolit pentru moment pe americani in timp ce succesul pe Marte al Chinei ii calca puternic pe nervi pe americani.Se genereaza conditii de conflict.

  8. Ce putem vedea atunci cind ochii nostri , ai privitorilor neavizati si neimplicati ,la nivel decizional ,constientizam cum doua mari puteri ale lumii au renuntat la acceptul democratiei si au intors spatele societatilor democratice a caror existenta se bazeaza pe domnia legii si pe respectul fata de drepturile omului ? Au conceput politic , de niciunde , aceste societati -modulare- numite Iliberale care isi construiesc si reconstruiesc politica functie de interesele unor efemeri conducatori si nu functie de decizia cetatenilor lor .Vedem cum persoane sau instalat, prin decizie legislativa, pe viata la putere . Vedem cum aceste state se implica direct sau indirect in alegerile unor mai mari sau mai mici natiuni ale lumii .Vedem modul in care folosesc Media spre a falsifica realitatea . Vedem cum se inarmeza zi de zi . Vedem cum folosesc furtul de tehnologie , cum isi elimina dusmanii directi , cum in numele unor asa numite principii nationaliste conduc direct natiunile din care fac parte , eternizind prezenta lor in fruntea statelor .Vedem cum incearca sa patrunda financiar si sa cumpere – prin metode nu tocmai ortodoxe – entitati economice ce nu se afla in sfera lor de influenta .Vedem cum cuceresc teritorii care nu le apartin de drept si cum contesta aplicarea dreptului international folosind aceiasi metoda nationalista .Intr-un cuvint , noi cei neavizati , vedem cum se ataca statul de drept , democratiile lumii , respectarea legilor internationale , institutiile ce sunt facute tocmai spre a se putea rezolva diferitele diferente conceptuale .Vedem ca nu pot oferi lumii normalitate , acceptul existentei celuilalt , modernizare , punerea in aplicare a conceptului numit drepturile omului si doar incearca dintr-un spirit revansard sa isi gaseaasca fosta maretie sau sa ocupe teritorii ce cindva se presupune ca le-ar fi apartinut .

  9. Democratile lumii au o singura solutie . Trebuie sa se uneasca sub steagul Americii lui Biden si sa se pozitioneza in forta fata de toate actinunile militare ale acestor iliberali .Acolo unde acestia incearca as pozitiona forte armate automat, in contra partida ,trebuiesc rapid aduse forte de descurajare si in acelasi timp trebuie dezvoltata, in comun, o strategie ce contine tehnologie avansata , digitalizare si raspunsul la atacurile cibernetice o data cu reasezarea aliantelor mondiale .
    Principial UE ,SUA si NATO impreuna cu aliatii nu pot lasa Rusia sa formeze o alianta de felul NATO cu China si cu alti respondenti statali ce sustin teoriile iliberale din intreaga lume.Nu avem ce face – intreaga lume democratica trebuie sa se alieze si impreuna cu SUA sa reconsidere aliantele si sa dezvolte capacitati militare suplimentare de aparare in vederea pastarii avansului tehnologic .Zona Marii Negre devine astfel deosebit de importanta si in acest context ,de factura militara, se impune o rapida crestere a capacitatilor militare in vederea descurajarii actiunilor presupuse si viitoare ale Rusiei concomitent cu incercarea de a convinge Rusia sa isi redefineasca pozitia la nivel mondial .Nu trebuiesc inchise culoarele ce tin de discutarea situatiilor internationale si este de preferat punerea de acord cu Rusia in multe dintre potentialele strategii viitoare . Reafirmarea punctului 5 din acordul NATO este si ea parte a mentinerii increderii intre parteneri. Urmeaza reuniunea Putin-Biden si mizele cresc pe masura ce se apropie data intilnirii bilaterale .

  10. @Marele urs(secui):baa…tu cand bei o iei rau razna cu capul! Ca minte nu ai.”NATO este de fapt o facatura…” numai un DEMENT poate debita asa ceva.Urgent un consult psihiatric la singurul neuron ramas.Rugam „cotidianul” OPRITI individul !!.

  11. Sa incepa un conflict si sa speram ca Romania se destrama si Valahia va fi din nou independenta.

  12. Summit-ul NATO e o frectie la piciorul de lemn!Cu adevarat importanta va fi intalnirea Biden-Putin!Cu toata dragostea….

  13. Sa ajungi sa ceri ajutorul Rusiei contra Chinei, HA, HA, HA :))) Si cand te gandesti ca mai sunt unii intarziati sustinatori de kapitalism si americani…

  14. Vaccinații cred că măscăricii ce joacă roluri de preşedinți sau prim-miniştrii conduc ceva.
    Tot ei cred că cei ce-au dat tehnologie şi savoir-faire Chinei nu o au în mână şi pe aceasta.

  15. Lasa Caline, nu mai muri de oftica.Rusul tot prost si mujic ramane. Penibili sunteti voicare sub diferite forme criticati fie occidentul,fie civilizatia. Ce sa-i faci, metehne comuniste.

  16. pt clownii de la bucuresti nato si ue cu gargara zilnica le da acoperire in ce priveste incompetenta si prostia lor….la asa conducatori asa bobor …romanesc

  17. @ xyz,/ 17:30

    Te sparge Chifu daca-ti citeste comentariul !
    Cum care Chifu ??? Ai sa vezi ! Deja chifulescu sare cu picioarele pe rusnaci de nu mai stiu aia pe unde sa-si cheltuiasca miliardele ! Nasol !

  18. @ razi ca prostul 21:05

    Continua , chiar daca nu ai habar ! De , meteahna comunista !

  19. @rad de prosti
    Ce civilizatie criticam noi? Aia e civilizatie? Este doar reclama mincinoasa si furt de inteligente din lumea intreaga. Foarte putine lucruri rmarcabile au fost inventate de americani, aproape toate au fost creatia creierelor cumparate sau rapite din lumea intreaga. Randamentul lor este execrabil daca te raportezi la resurse. Este aproape la fel cu al Imperiului britanic, care a avut un imperiu in care soarele nu apunea niciodata. Dar din punct de vedere creatie, avind la picioare lumea intreaga au fost mult in urma Japoniei, tara lipsita total de resurse, noroc ca au ca resurse oamenii si oceanul care-i hraneste. Tot asa de impotent este ca Imperiul Britanic este si Imperiul SUA, un imperiu care nu-si asuma responsabilitati fata de supusi, ei iau doar laptele, de vaca trebuie sa aiba altii grija. Asta se cheama civilizatie? Europa este cu multe clase de civilizatie peste America, dar America s-a invatat sa rezolve orice problema doar militar sau prin sabotajele savarsite de CIA. Este ceva laudabil in asta din punct de vedere moral?

  20. IDIOTII UTILI AI „SISTEMULUI” LUCREAZA IMPOTRIVA INTERESELOR ROMANIEI SI IMPOTRIVA NOASTRA!

  21. In „ecuatia” asta, Romania e pe undeva? Zicea Klaunusul nost ca rusii pot sta linistiti, Romania nu-i ataca! Ba, esti nebun?

  22. @ VOX .. Poate nu ai priceput. Iți mai explic odată.. Se plictisec niște militari, de obicei de rang inalt in vre-o cazarmă și se gândesc cum să prostească proștii. Păi inventează un inamic,.. sau poate doi,.. impotriva cărora e musai să lupte,. Vin cu sancțiunile,.cică pentru crimeea,.. când de fapt ukranul e nazist și de condamnat. De era civilizat și azi avea crimeea. Sau cazul chinei, care e condamnat pentru că se dezvoltă prea repede și umple lumea cu produse ieftine. Deci face un NATO, care era de desființat odată cu desființarea pactului de la Varșovia,.Inventează și terorismul mondial cu o făcătură 9/11. și trai pe vătrai nene.. Cine are ceva de obiectat,.. doar acu toți sunt slugi , obedienți din pașalâcuri subjugate..care visează parteneriate..strategice.

  23. @Marele Urs
    Nene Urs, de data asta suntem pe aceeasi frecventa si asta ma bucura. Nu-mi pasa daca esti ungur sau secui, daca ai valori morale si discernamant, atunci iti dau credit. Chestia aia cu 9/11 a fost un soi de Pearl Harbour, unde niste politicieni fara scrupule au facut o inscenare cu victime suficiente cat sa poata avea un pretext de razboi. Nu a fost nici prima nici ultima inscenare de tipul asta, dar 9/11 a fost ceva atat de grotesc incat chiar am crezut un timp in versiunea oficiala. Nu puteam crede ca cineva poate fi atat de ticalos incat sa sacrifice atatia oameni pentru interese satanice. M-am lamurit de adevar atunci cand am aflat ca si a 3-a cladire WTC s-a prabusit fara explicatii desi era la mare distanta de primele doua si n-a fost lovita de nimic, in afara de detonarea demolarii controlate. Cu demolarea controlata m-am lamurit dupa ce am calculat din film viteza cu care s-au prabusit etajele turnurilor gemene, etajele superioare in cadere nu intampinau nici o rezistenta din partea celor de dedesubt, toate erau practic in cadere libera, semn ca etajele inferioare se prabuseau sincron cu etalele superioare. Asta e demolare controlata. Am calculat si viteza de cadere aproximativa luand ca reper un automobil care se deplasa in fundal. Rezultatul a fost acelasi, aproape cadere libera. Deci cele trei cladiri WTC erau deja dinamitate pentru demolare si au fost demolate la o comanda unica. Evenimentele au fost inregistrate, nimeni nu le poate contrazice decat prin minciuna. Greseala prosteasca a autorilor demolarii turnurilor gemene este ca au lasat cuplate toat cele trei turnuri, altfel era greu de demonstrat ca a fost demolare controlata. Dar cand se prabusec toat trei cladirile deodata fara ca cea de a treia sa fi fost atinsa macar de o piatra, este clar ca afost demolare controlata.

  24. De spus le spune că i se șoptește,de ordonat și făcut sunt,,PĂPUȘARII**.D-le Tudor mai citește că te faci de râs cu antirusismele,cu amenințările rusești,cu Crimeia și Donbasul ucrainean (apropo Șolohov scriind ==Pe Donul liniștit==o fi scris în -Ruso-ucraineană–??) Cu amestec-ușul trebuie cu indulgență început cu Koreea,Vietnamul,Laosul,Cambodgia,nu trebuie omisă nici Chile, ………și…. și …!Apropo de ,,TORNADO,F-16,F-35,crucișătoare ,,US NAVVY**,distrugătoare,PATRIOTS și alte americo-nato-iste-ați auzit și văzut CICLOANE,TORNADE,HURRICANNE,în MAREA NEAGRĂ! DEMONOCRAȚIA americană :morți împușcați în ȘCOLI,SPITALE,BISERICI,…Cât despre ,,puterea militară** să ne ferească D-zeu să nu ne apere americanii de rușii înfuriați de ,,BEȚELE BĂGATE PRIN GARD-FĂRĂ MOTIV–…Și Ungaria are autostrăzi,căi ferate,spitale noi, …și bani de cumpărat ARDEALUL!! (cine credeți că va cumpăra activele și pasivele rămase după ,,șomerizarea compensatorie**–AKOS=OKOS!!

    RĂSPUNDE

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.