Sunt banii bogăție reală?

Cineva are mult pământ fertil. Altcineva are un cont bancar baban. Cine deține o bogăție reală?
Un economist german, Silvio Gesell, a propus ca valoarea banilor neaflați în circulație, cum sunt cei din conturile bancare, să scadă constant pentru ca oamenii să reînvețe că bogăția reală stă în realități (pământ, resurse minerale, servicii și produse), nu în simbolurile lor, banii.
Da, dar acela care are multe resurse minerale ori mult pământ fertil va ajunge să aibă mulți bani. Potrivit propunerii lui Gesell, acela ar trebui să-și consume toți banii tot timpul pe tot felul de produse și servicii și există, desigur, o limită individuală a nevoii de produse și servicii. Așadar, mulți bani vor rămâne neconsumați. Ce spune Gesell? Acest excedent trebuie investit constant în cercetarea de tot felul. Nu e moral, zice economistul, ca banii ce nu circulă să producă alți bani (dobânda bancară).
Dacă toți banii ar fi în circulație și nu ar mai exista stimulent pentru depozitarea lor, n-ar mai fi posibilă absurditatea care face ca bogăția să fie în puterea simbolurilor, nu în puterea realităților.

Ce a determinat evoluția lucrurilor către această absurditate? Ea este bine ilustrată de o anecdotă. Ce-ați zice de un constructor care spune într-o zi că nu poate termina casa pe care a început să o facă din pricina că nu mai are centimetri? Așa se întâmplă într-o criză financiară. Lemn este, ciment este, dar nu mai sunt centimetri, adică bani.
Evoluția istorică prin care bogăția reală a fost înlocuită cu simbolistica ei, apoi a fost surclasată de puterea simbolului a avut loc din pricina unui defect al moralității noastre: lăcomia. Dacă n-ar exista acest defect, toți banii ar fi tot timpul în circulație și investițiile în cercetare ar fi un motor extrem de important al unei civilizații mai echitabile. Lăcomia noastră a creat mecanismele prin care banii fac pui fără să mai producă bogăție reală.
Am putea imagina o lume fără lăcomie? Acesta a fost țelul originar al religiilor? Nu. În vremea nașterii lor, bogăția reală nu erau simbolurile bogăției. O lume fără lăcomie are a fi țelul unor religii ale viitorului care vor fi înțeles ce absurditate a domnit pe vremea dictaturii banilor și care a fost cauza sufletească a acestei absurdități. Azi, paradigma cognitivă dominantă nu recunoaște autonomia existenței sufletului. Tocmai ignorarea acestei autonomii a permis expansiunea bancară a acestui viciu care este lăcomia. Religiile vechi interziceau dobânda, ceea ce stă mărturie pentru o înțelegere de tip profetic a răului ce era cuibărit în simbolul banilor. Dar aceste religii vechi au decăzut în practicile lor instituționale și nu au mai fost consecvente cu acest înțeles de tip profetic.
În viitor, prima premisă ce are a fi restaurată constă din înțelegerea autonomiei sufletului și din investigarea puterii morale de a influența practicile economice.

Un filosof al comunicării, pe nume McLuhan, spunea că mediile audiovizuale vor retribaliza mentalul nostru. Fiecare cu bula lui de comunicare. Azi, asta suntem: triburi. Mentalul magic era deja instalat la ora la care scria McLuhan (anii ʼ60 ai secolului trecut) prin triumful simbolului reprezentat de bani asupra bogățiilor reale.
Un mai vechi simbol luat în chip magic drept realitate este timpul, care nu e, în fapt, decât o unitate de măsură a schimbării de orice fel, cum este centimetrul pentru lungime. Newton însă l-a considerat cadrul real (absolut) al mișcărilor, iar fizicienii de azi continuă să-i caute realitatea. În numele acestei magii, considerăm că există trecut, dar aducerea aminte a trecutului personal nu e o mișcare din lumea materială, ci una din lumea spirituală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. Oaauuu ce imbecil lichea și borfaș.. Adică vrea să-ți cotrobăie prin buzunare, să te oblige la a face el ce vrea cu banii tăi. Păi nu ține figura bre.. De ai nevoie de banii omului, apoi fă-i o ofertă de nerefuzat. Fă o legislație de siguranță a profitului, in orice ipostaze. De mărești prețuri, mai ales a energiei, de faci nesigură ziua de maine, apoi in mod firesc fiecare om vede o siguranță in econimiile sale, iar cu siguranță nu le dă pentru ”investițiii” in vremuru tulburi..când duci arme la răszboi și ww3 bate la usă..Ai belit clar direcția politică,.. De ce nu ceri bani de la licurici, de ce poporul trebuie să suporte prețul războiului altuia ?

  2. nationalizarea pt a pune capat oricarui sentiment de siguranta…lumea trebuie sa devina o turma condusa de luci ca fer…

  3. Indiferent de obiectul muncii, ca sunt banii, ca e pamantul, e totuna. Ai pamant dar nu ai bani sa te descurci, ai bani in rest nu ai ce iti trebuie, devii unsurosul lacom care vrea sa acapareze la un pret de nimic tot ce vrea. Sa luam cateva exemple: nu ai casa dar ai bani, cu tupeu santajezi si jicnesti, un pas mai e pana la fabricarea actelor cu continut fals pentru casa! Alt exemplu: ai casa sau pamant si nu ai banii necesari, inchiriezi una din doua proprietati sau concesionez cu mentiunea „concesiunea e doar la mana proprietarului cu drept de anulare”, dar pe bani multi si totul se transforma in avantaj excroci! Vezi exemplul clar al Romaniei in care totul se negociaza doar in defavoarea tarii si conationalilor pentru imprumuturi financiare care ajung nu stii unde, cetateanul fiind saracit peste noapte. E tot o cacealma pamant-finante, baza pe care teaiesc destui lacomi.ro.

  4. Miroase a comunism curat! Stimați tovarăși, comunismul e la orizont cu cât ne apropiem de el cu atât de îndepărtează!

  5. @ Observatorul,.. O mică observație,. In comunism aveai dreptul la proprietate privată,,.Banii tăi erau banii tăi, mașina ta era mașina ta, casa la fel, doar terenurile erau a statului,, Aici de pe de altă parte e jaf curat, capitalist, la drumul mare,.Vizibil..Te obligă să ”contribui”..

  6. Banii făcuți la imprimantă, cei fără niciun fel de acoperire, nu sunt bogăție, sunt lăcomie.
    Banii ținuți în depozite, la bănci, nu sunt bani ținuți la mucegăit cum zice distinsul economist, ci sunt coparticipare individuală la afacerile băncilor. Iar dobânda reprezintă partea de profit care îi revine individului.
    De altfel și în pilda înmulțirii talanților, cel care a îngropat banii, este certat pentru că nu i-a dat celor care se pricep să-i înmulțească.

  7. Nu ma intereseaza ce se intampla in occident.Acolo bogatia, averea este o traditie in familioe.Tatal, bunicul au foat bogati, asa sunt si urmasii acestora. Ma intereseaza bogatia, banii , avera celor din Romania. Daca pana in urma cu nici 20 de ani erau opincari saraci lipiti pamantului acum au bani, averi ,bogatie pe care o ascund pana si-n gaura de asrpe. De aceea este atat de multa ticalosie in tara. Cei cu bani, averi,bogatie sunt in stare de ori ticalosie pentru a ramane cu cea ce au acaparat prin bestialitate extrema. Cunosc cazul unei judecatoare de la Tribunalul Oradea care pentru a ramane cu bogatia, averea, banii isi terorizeaza sotul, bolnav, o boala grava care ii pune viata in pericol.O judecatoare care in complicitate cu diversi insi insceneaza situatii care sa duca la alungarea sotului din asa ,inscenari in care un rol important il au si copii minori , deveniti ”victimele ”sotului alungat din casa . desi legea prevede la intreaga familie cuprinsa in ”violwnta domestica sa fie monitorizata, desi toate dovezile existente care demonteaza inscenarile judecatoarei oradence exista , dar sunt refuzate, nimic din toate acestea nu se intampla, judecatoarea si-a condamnat(infractiune) sotul la moarte si atat. V-am scris toate acestea pentru a veda ce inseamna bogatia, averea, banii in Romania infractionalitatii ce are radacini chiar in justitie. poate ma veti cenzura dar ticalosia celor cu bogatie, avere , bani in Romania este enorma.

  8. elitele 1 %: in GOLD we trust. resursele si mai ales apa. cale de a taxa poolimea prostita si saracita intru cipare precum vitele. control totalitarian al catorva entitati asupra omenirii. avem de ales ca intotdeauna in istorie intre 2 tipuri de fascism: nazism si bolsevism. nimic nu s-a schimbat, decat INvolutia umana. de la inteleptii greciei antice, care calculau matematic constelaiile si Universul, am ajuns sa citim in bobi sau intr-o „stiinta” chioara si absurda. ministerul adevarului.

  9. Desi moneda a aparut ca modalitate de a facilita schimburile de marfuri si servicii, lumea lacomilor perciunati au inventat un mod de a profita de acesti bani fara munca, inventand bancile, camata, fondurile de tot felul iar in curand moneda digitala. Un grup de privati tipareste moneda unei tari, acel grup se imbogateste nepermis de mult in detrimentul celor multi care trudesc din greu pentru o paine! Lucrurile au fost incorect de mult asezate, dar in ultima vreme totul se precipita! Banul, asa cum este acceptat unanim in ziua de azi, este doar un instrument de exploatare a muncii celor multi, care creaza plus-valoare, in beneficiul catorva care isi insusesc in mod abuziv si nerusinat beneficiile muncii celor multi! Asta este un mod de de viata acceptat si legal, dar profund incorect! De ex. Un muncitor calificat produce sa spunem 100% calitate a muncii lui, pentru care primeste 20-30% de la patron, restul intra in beneficiul ultimului. Societatea capitalista este profund inegala si imorala, diferentele intre clasa lucratorilor si a beneficiarilor muncii lor creste pana la ivirea tensiunilor, grevelor si a violentelor. Asta deoarece nu exista limite nici legale nici morale in stavilirea lacomiei celor cu privilegii! Ba chiar in ultimii ani pana si statul nu-si mai apara contribuabilii, ci ii jefuieste constant, neatingandu-se de marile averi! Ca nu degeaba iti ia 40% din salariul mic drept impozit, in timp ce capitalul este impozitat cu 16% sau mai putin! S-a ajuns pana acolo incat pana si soros spune ca plateste mai putin impozit decat menajera lui! Societatea socialista chiar comunista este oricum mai dreapta!

  10. .. asa ca fericiti doar cei saraci cu duhul ! Acest „economist german” (??) este un imbecil congenital, iar ideile sale probabil ca vin, ca si altele la fel de „crețe” ale ultimelor sute de ani, din vreun kibutz ! Cred ca in „chestii” economice îl „taie” pina si Cîțu !

  11. Eu muncesc pe santier la New York.
    Primesc 1 cent pe sacul de ciment care il car pana sus. Daca am adunat in 10 ani o mie de dolari de ce sa vina j111ddanu sa-mi ia din bani ca eu am muncit cinstit??

    • Doar 1 Cent pe Sacul de Ciment ? Se cara 100 de Saci pentru 5 Lei ? Mai bine stai in Romania . Se castiga mai mult de 5 lei pe zi .

    • In Romania se castiga 1000 de Dolari pe luna in Constructii , adica 4000-5000 lei pe luna . Poate in America sa se castige mai bine din Cersit , sau de cantat pe strazi , poate 1000 de Dolari pe zi .

  12. Omul are dreptate. Unii tiparesc bani altii produc bogatie reala a bunurilor. Clasa profitoare va dispare. Simplu.

  13. Bogăția reala a fiecăruia dintre oameni … este dragostea izvorâta din sufletul fiecăruia dintre oameni .

  14. Domnul economist german, Silvio Gesell care a propus ca valoarea banilor neaflați în circulație, cum sunt cei din conturile bancare, să scadă constant să studieze metodele folosite de cei care au facut “resetarea” României la începutul anilor 50. Și totul v-a decurge repede; întâi devalorizare după care schimbarea banilor, fiecărui cetățean fiindu-i convertită în noua monedă o aceeași sumă fixă. Și după resetare, că tot este cuvânt la modă, toată lumea va avea aceeași sumă fixă.

  15. Deja ce spune economistul se practică de multă vreme, în occident din anii 70 ,pe plaiurile mioritice începând cu anii 90. Se cheamă dobânda negativă, adică dobânda la depozite este sub rata inflației, nu îți scade nominalu dar îți scade puterea de cumpărare a banilor, e un furt al celor bogați de la cei săraci, practicat de când e lumea și pământul,când banii erau marfă, aur și argint, regii modificau titlul aliajului ,așa se ajunse ca în imperiul roman că un dinar care era confecționat dintr-un aliaj ce conținea 95% argint și 5% aramă ,pe parcursul doar a câtorva decenii să conțină doar 60% argint restul de 40% fiind aliaj , 35% din argint era însușit de șmecheri de atunci, și sa mers cu șmecheria încât dinarul roman ajunse o monedă de aramă pe care nici cerșetori o disprețuiască. Banul este mijloc și nu scop…

  16. Din cauza banilor religiile vechi și noi au devenit puternice și influente în viața oamenilor. Religiile au inventat concepte și simboluri cât mai abstracte : „banii”, „sufletul”, „spiritul”, „dumnezeul”, „diavolul/demonul”, „păcatul”, „izbăvirea de păcat”, toate acestea sunt veșnice și religioșii care conduc religiile iau dobândă veșnică de pe urma acestor concepte abstracte. Din această dobândă veșnică, religioșii lacomi și leneși reușesc să obțină lucruri concrete, pământuri fertile, clădiri, aur, proprietăți mobile și imobiliare și multe căciuli cu multe diamante și alte pietre metale prețioase ( de văzut pălăriile simandicoase ale papei de la Roma, patriarhilor teoctiști de la Moscova, București, Kiev, Belgrad etc, pălăriile extravagante ale liderilor musulmanilor, evreilor, budiștilor, hindușilor și ale altor lideri de religii din estul înderpărtat sau din vestul orientat). Bisericile câștigă bani cu dobândă veșnică chiar și din iubire sau ură.

  17. Nu ai bani , nu poti sa mananci Miel ! Cu pensie de 1000 de lei nu poti sa mananci Miel !

  18. Mi-a placut articolul. Dar trebuie sa reflectez mai amanuntit asupra lui. Oricum insa am privi lucrurile, surplusul de bani rezultat din specula financiara si care nu are acoperirea necesara in produse sau servicii sunt frauda, sunt bani falsi. Dobanda insa este altceva, bancile folosescc banii deponentilor pentru a acorda imprumuturi cu dobanda, deci o parte din dobanda primita de banci este justificata pentru ca acopera cheltuielile serviciilor oferite de banci(salarii, valoare de inlocuire a activelor bancilor, modernizare, etc.) precum si dobada oferita deponentilor care conserva valoare depunerilor in fata inflatiei inevitabile in economie. Specula cu bani este insa profund daunatoare. Este inadmisibila transformarea burselor si zonei financiar-bancare intr-un soi de cazinouri sau case de pariuri la care magnatii pariaza sau speculeaza, folosind adesea informatii la pont provenite in urma unor acte de coruptie. Speculatorii nu se bazeaza adesea pe previziuni, calcule sau noroc, ci marea coruptie este mecanismul principal al speculatorilor.

  19. Eu cred ca stiu unde este acum problema. Am citit undeva ca cica sunt multe tari unde economiile populatiei sunt mai mari decat datoria tarii. Adica ceva gen o Tara ca Ro are nu stiu sa zicem 100B debt si populatia are insumat tot pe acolo savings. Nu ma pricep la finante, dar cica asta nu e un lucru bun. Dar ce ar fi de facut? Sa investesti? Pai politicile actuale si evenimentele sunt facute tocmai pt a Potoli orice elan investitional si apetit pt risc. Daca te apuci de cheltuit- nu e bine, pt ca contribui la inflatie, asa se zice, nu? contribuie la ce vrei, numai la inflatie nu. Sa cumperi actiuni la bursa? Ce zic unii cu experience? „Acum vrei? Fii ma cuminte, ma fii ma cuminte, daca nu esti Elon musk fii atent ce faci cu banii. Deci masina nu, locuinta nu, cel putin nu acum- ca sa nu-ti aduci aportul tau personal la inflatie (too much money chasing too few goods; dar nu-i nimic, altora nu le pasa de inflatie- casoaie, supercaruri, yahturi, ii doare-n p), haine si papuci cate poti sa-ti cumperi? Plus ca perioadele de criza din trecut te invata ca e bine sa ai ceva economii de care sa nu te atingi. cam ce-ar trebui facut conform parerii domnului economist german citat? Ca lumea daca a stat in casa ar trebui sa posede ceva bani acum, chiar si cei mai saraci. Sau lui ii e dor de vremurile cand unii aveau pamant fertil si cei care-l munceau (altii decat proprietarii) faceau rascoale cu atrocitati si fapte de scelerati? Care vremuri ii lipsesc dumnealui? Vrea sa vada daca un calau poate lucra la guillotine si de acasa:))? Vai ce individ dubios.

  20. Pe scurt … :

    – Munceste !

    – FA ECONOMII (ca sa-ti iei o casa , sa-ti iei pamant, sa ai viata la batranete asigurata, etc) !

    Pentru ca „cineva”, o „entitate” non-inteligibila prostilor … sa-ti devalorizeze in timp, sigur, fara empathie, economiile din munca, din sudoarea fruntii, din durerea muschilor obositi, … inainte de-a-ti lua pamantul visat, inaintze de-ati face casa visata, inainte de-a te bucura de agoniseala de-o viata LA BATRANETE … ! 8pentru ce-i mai munci daca sperantele-cauzatoare-de-munca-si-oboseala sunt desarte … pentru ce economii cu un scop in timp … daca ORICUM TI SE FURA de „cineva” , de „cineva” greu de focalizat , greu de acuzat … greu de … OMORAT ! 🙁

    MDA !

    Nu e asta lumea, moderna, democrata, libera, CAPITALISTA si laudat-morala … ce-o traim chiar acum, ce-o vom traii maine ?

    Domnu’ …BUDUCA !
    Intreb ne-sfioasa !
    Asta e ce ne paste ?
    … asta e ce-o vor „ei” # ?
    … ” Ei ” !
    🙁

  21. @some girl Nu ma refeream la agoniseala pt batranete, sunt prea multi bani. Ma refeream la banii aia pe care sa-i ai in cazul unei crize. Asta este o conceptie classic germana : e bine sa economisesti ca atunci cand vine criza tu sa ai o plasa de protectie, cheltuielile sa mearga normal inainte, fara frana. Tu sa mergi normal inainte, nu sa alimentezi nelinisti sociale, sa mergi la proteste, sa te bati cu jandarmii. Dar economistul de fata zice exact invers: cheltuie tot, don’t save. Si cica e german. Poate ca asta e viitorul ‘pregatit’: no savings, bani pr batranete n-ai nevoie. If you want to live longer, you have to work longer. Deci trebuie sa vezi cum faci sa-ti prelungesti perioada de activitate, nu sa te gandesti la pensie. Deci fara pensii, economii etc. Asta sa fie viitorul?

  22. Asta a citit si el Minunata lume noua si a luat-o de buna ! O sageata a lui Schawb ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.