Supraproducția de elite – prostocrația de peste Ocean

Imediat după căderea Kabulului, The Washington Post a publicat un articol de opinie semnat de Marc Thiessen, consilierul care redacta discursurile președintelui care a început războiul din Afganistan. Thiessen consideră că dezastrul din Afganistan a fost generat de „lingușitorii” cu care s-a înconjurat președintele Joe Biden.

Pe vremea președintelui Donald Trump, presa exulta când îi remarca pe ”adulții” din preajma președintelui, acei consilieri care nu-l lăsau pe Trump să-și urmeze cele mai proaste instincte”, scrie Thiessen, aducând aminte aici de șeful de cabinet al lui Trump, generalul H. R. McMaster, de consilierul de Securitate John Bolton, de generalul James Mattis, fostul șef al Pentagonului. ”Unde sunt acum adulții din jurul președintelui Biden? Nicăieri”, scrie Thiessen.

Secretarul de Stat Antony Blinken este un ideolog care s-a ocupat de retragerea din Afganistan încă din vremea președintelui Obama, în 2009. La fel și consilierul pentru Securitate Jake Sullivan”, scrie Thiessen. ”Însă secretarul Apărării, Lloyd Austin, și șeful Statului Major Interarme, Mark Milley, ar fi trebuit să cunoască mai bine situația. Dar Milley a spus că nimeni și nimic nu indica o prăbușire în doar 11 zile a armatei afgane”.

 

Articolul nervos semnat de consilierul lui George W. Bush își găsește o continuare ceva mai elaborată în paginile publicației Taki’s Magazine (Panagiotis „Taki” Theodoracopulos este un jurnalist grec care, în 2002, a fondat împreună cu Pat Buchanan revista The American Conservative).

Articolul publicat de Takimag.com consideră că totul pleacă de la mediocritatea elitelor americane, un soi de prostocrație instalată peste Ocean. Mica analiză citează teoria „supraproducției de elite” a antropologului ruso-american Petr Turcin, care consideră că tot mai multe elite se luptă pe un număr tot mai mic de poziții de putere. Antropologul citează aici numărul tot mai mare de deținători ai diplomelor de masterat și doctorat din America, numărul uriaș de avocați, în general oameni care își supraestimează abilitățile profesionale și intelectuale. ”Termenii folosiți de Turcin sunt oarecum înșelători. Supraproducția de elite în America ar putea fi descrisă mai bine ca supraproducție de oameni care se consideră potențiale elite, când în realitate sunt niște mediocri”, scrie Taki’s Magazine. ”Teoria lui Turcin este măgulitoare. Este omenesc să nu-ți placă de cei care te conduc. Mai toți am fi de acord cu o teorie a istoriei care să spună că problema majora a lumii ține de lingușitorii aflați în funcții înalte. Cu toții ne imaginăm că suntem cei mai raționali. Prin urmare, supraproducția de elite transformă aceste sentimente într-o teorie științifică”, mai scrie Takimag.com.

Teoria lui Turcin este susținută de ceea ce vedem la vârful puterii in SUA. ”Consilierul pentru Securitate Jake Sullivan este principalul arhitect al planului retragerii din Afganistan. O scurtă privire pe CV-ul sau ne arată că este total necalificat pentru această poziție. Este un prost supraeducat care crede despre el că e cel mai deștept individ din încăpere, cu toate că, de multe ori, este cel mai prost din orice încăpere în care s-ar afla. Cum a ajuns Jake Sullivan în această poziție? Sistemul selectează mediocritățile, pe cei care nu-și critică niciodată șefii și care nu au nici abilitățile necesare pentru a lua vreodată locul șefilor lor. Apoi, sistemul împodobește aceste mediocrități cu cele mai pompoase și absurde titluri. Sullivan are, spre exemplu, două diplome la Yale University. Însă într-o societate mai rațională, Sullivan ar fi un simplu contabil la o companie mijlocie. Nu doar că ar fi fost calificat pentru această poziție, ci ar fi fost și foarte mulțumit de viața lui. Mai mult, nu și-ar fi făcut iluzii despre abilitățile lui și despre rolul lui în societate. Sullivan nu s-ar fi gândit niciodată că este un membru al elitei. Și-ar fi știut locul și ar fi fost foarte fericit.

Lucrurile nu stau astfel doar în sfera civilă. Și armata este atinsă de boala mediocrităților cu titluri pompoase. Să nu uităm că actuala armată americană, considerată cea mai puternică din istoria lumii, nu a câștigat niciun război. În anii ce vin, nu vor mai exista supraviețuitori ai ultimului război câștigat de America. Lumea își poate aduce aminte cum a apărut generalul Mike Milley în fața Congresului, în această vară. Era înzorzonat ca un dictator din lumea a treia, cu pieptul plin de medalii. Generalului aproape că îi dădeau lacrimile când le spunea celor din comisia Congresului cum se luptă el cu furia albilor. Șeful Statului Major Interarme, generalul Milley, este educat la Princeton, are un masterat în relații internaționale la Columbia și alt masterat la Naval War College. Cariera lui militară se rezumă la evitarea oricărui pericol și la mulțumirea superiorilor săi. Milley este un carierist lingău. Ocupă o funcție mult peste abilitățile lui. Ca și Sullivan, ar fi trebuit să fie într-o poziție de middle-management sau poate profesor de sport la un liceu. Nu și-ar fi imaginat niciodată că poate face parte din categoria elitelor. Și-ar fi știut locul în societate și ar fi fost foarte fericit!”, scrie Taki’s Magazine.

Sullivan și Milley sunt exemple foarte bune pentru teoria ”supraproducției de elite” a lui Turcin. Nu s-au ridicat prin meritele lor. Au fost împinși în față de supraproducția de elite. Sistemul pare să producă tot mai mulți mediocri narcisiști decât societatea poate să absoarbă. Prin urmare, imperiul american este plin de proști care au acces la putere.

Una dintre problemele teoriei supraproducției de elite este că, pe măsură ce societatea devine mai complexă, scade numărul relativ al celor care știu cu adevărat să o conducă. Cu alte cuvinte, mediocritățile nu sunt doar o problemă dată de supraproducție, ci și de cererea de pe piață. Cineva trebuie să fie general până la urmă…

O altă problema a teoriei lui Turcin, scrie Taki’s Magazine, este că nu explică de ce America a început brusc să producă valuri de mediocri care au mania grandorii. ”În trecut, nimeni nu ar fi acceptat la conducere oameni ca Sullivan sau Milley. Li s-ar fi pus în fel de fel de formulări că ar trebui să aibă ambiții mai mici. Nu și-ar fi imaginat vreodată că pot fi elite. Ar fi fost fericiți ca oameni simpli”.

Schimbarea s-a produs odată cu explozia democrației liberale din secolul 20. Când toată lumea începe să creadă că toate opiniile sunt valide și egale, nu mai are rost sa asculți și opinia altuia. Cum mai pot exista elite într-o lume în care toți imbecilii pot să avea dreptate? Dacă opinia unui prostănac este egală cu opinia unui om de afaceri de succes, atunci toate opiniile sunt egale. În democrație toți sunt regi.

Este limpede că suntem copleșiți de oamenii mediocri care au mania grandorii și au si acces la putere. America fie își va epura clasa conducătoare, fie va trebui să aștepte ca natura să rezolve problema supraproducției de elite”, scrie Taki’s Magazine.

 

Epurarea este însă aproape imposibilă. De ce? Pentru că în politică lucrurile nu stau la fel ca în afaceri, arată un articol publicat de The Spectator, dedicat tot dezastrului din Afganistan.

Atunci când un consilier financiar își sfătuiește clienții într-atât de prost încât aceștia ajung să-și piardă agoniseala, ei nu vor mai apela vreodată la sfaturile lui. În lumea economiei, prețul și calitatea fac repede diferența între produsele câștigătoare și ele perdante. Un manager care și-a dus compania în pragul falimentului este dat imediat afară și devine șofer de taxi.

În lumea politică, lucrurile arată altfel. Economia funcționează fără întrerupere, în timp ce alegerile au loc o dată la câțiva ani, nu votează toată lumea, iar cei care votează nu-și dau seama întotdeauna cum vor funcționa produsele (politicile) pe care le aprobă.

Alegătorii pot să înțeleagă câte ceva despre politicile ce le afectează direct viața, precum educația, sănătatea. Însă politica externă și de securitate sau comerțul internațional sunt prea complexe, esoterice de-a dreptul pentru cei care nu au o anumită pregătire – pentru a nu mai vorbi despre timp – pentru a le înțelege. În acest fel, alegătorii ajung să accepte scuzele liderilor cum că au pierdut un conflict militar pentru ca au fost împiedicați de cei care nu au vrut ca lupta să fie câștigată. În acest fel, oamenii aleg același lider”, scrie The Spectator.

Este greu să ne imaginăm o Corporație a Ocupației Afganistanului care să fi ființat 20 de ani și să fi avut niște șefi ale căror venituri ajungeau în stratosferă în vreme de afacerea mergea dezastruos, fără ca nimeni să fie demis. E drept, au existat președinți precum Barack Obama sau Donald Trump, care au încercat să scoată America din acest război și au fost aleși pentru asta.

Însă alegătorii nu au nicio influență directă asupra guvernului permanent, adică asupra statului profund. Electoratul nu-i poate alege pe generali, pe spioni și pe alți oameni implicați în securitatea națională. Electoratul nu-i poate alege nici pe trâmbițașii din presă ai statului profund, un fel de ”iepurași Duracell” în slujba șefilor din umbră. Ei sunt jurnaliștii care au scris an de an că victoria în Afganistan este aproape, sunt cei care au susținut debarcarea dictatorilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cei care au spus mereu că alegerile vor transforma Irakul, Palestina, Libia în democrații funcționale. Sunt cei care au vrut să ne implicăm în războiul civil din Siria. Sunt cei care erau in extaz în timpul protestelor din piața Tahrir din Cairo, în timpul așa-zisei Primăveri Arabe, și care ne spuneau cum studenții egipteni vorbitori de engleză vor transforma țara într-o democrație jeffersoniană. Acești ziariști sunt încă printre noi. Recent, ei ne explicau de ce trebuie să rămânem în Afganistan.

La fel ca și consilierii financiari, ei încearcă să ne vândă aceeași rețetă de politică externa și aceleași produse strategice care ne-au scufundat în mlaștina Irakului și Afganistanului. Din păcate, nu-i putem da pe ușă afară”, scrie The Spectator.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 32

22 de Comentarii

  1. Nu ar fi o problema, e doar in zona si tarile lor. E grav ca se importa aceste metehne in europa si implementeaza in forta in Romania! Tot ce ce practica urat, mizerabil, grav si orobil peste ocean, se ia ca exemplu pozitiv in Romania de aceste hoituri de lux politic! Si prostocratia analfabeta de lux se extinde in zone si tari in care nici nu te astepti!

  2. ha!
    doctorate in prostologie,gârlă!
    (nici cu doctorii medici nu ne e rushine….doftori,dap).
    hai sa-l analizam pe „genialul conducator” Napoleon
    -a plecat la drum de 3.000 de kilometrii pe jos cu
    420’000 de inshi
    -s-a intors dupa un drum de 6.000 de kilometrii pe jos cu
    10’000 de inshi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    iarna prin russia:
    1 dobitoc care a tras cumva dupa el juma de milion de oameni
    se poate spune ca e singurul care a scapat…..
    -Allez les gars
    Allez vous faire enculer!

  3. toti acesti adulti au imprumuturi la banci …..nu poti ….to rock the boat …cum se zice in america …ca-ti pierzi piinea …america este un …jaugernaut…oricite torpile ia nu se scufunda…jidanii au full control …au massmedia de propaganda care da tonul…lasitatea in democratie este motivata de bai ,imprumuturi …pe cind in dictaturi este motivata de frica personala …jidanii au nevoie de armata sua ..un gigant fara creier care executa tot ce i se ordona ….razboiul cu china si rusia se aproba …dupa israelul va fi noul soare …lasitate si imbecilizare prin religie si analfabetismm…

  4. Dupa 20 de ani in care armata americana nu a reusit sa aduca stabilitate si siguranta deplina in afganistan, doar retragerea poate fi considerata o mare greseala? Conservatorii n-au invadat tara,chipurile, pentru crearea conditiilor unei posibile democratii, pe care autorii prezentati o critica ca nu poate aduce omul potrivit la locul potrivit. Fara diplome pompoase, cu oarecare succes in afaceri (ca armamentul nu cred ca si l-au procurat din donatii, desi nu-i exclus ca traditionalistii sa-si ofere cateodata unii altora sprijin!), buni luptatori – nu sunt talibanii elitele afganistanului?

  5. Daca esti in tabara agreata,aka globalista,poti sa faci orice,absolut orice crima,ticalosie,frauda,furt de proportii apocaliptice,genocid,nu patesti nimic,nu mai infurie pe nimeni.La monstruozitatea asta asistam.
    Se gaseste un tap ispasitor,acela este demonizat cu furie de un intreg aparat de propaganda si asta e tot ce se poate intampla.

  6. De dezastrul din Afganistan e vinovat 100% Trump. El a negociat cu talibanii pe care tot el i-a scos din pushcarie. El a inceput retragerea pe care Biden nu putea decat sa o continue. Cand Biden a devenit preshedinte ramasesera deja prea putzini Americani in Afganistan care ar fi fost totzi ucishi de talibani daca nu ar fi fost retrashi rapid. Al Queda activeaza acum in SUA condusa de nepoata lui Bin Laden, Noor Bin Laden. Al Queda l-a sustzinut pe Trump pe 1/6/2021. Ei au amplasat bombele din fericire dezamorsate de politzie. Al Queda activand acum in SUA shia tradus numele in limba Engleza: Se numeshte acum „The Base”.

  7. Cine esti Călin Mrchievici ? Nu ai un cv si nu numai tu ? Dar in schimb te pronunți vis a vis de cea mai bine utilată cu elite de mare valoare societate , USA, ca este ,,prostocratia de peste ocean”. Mai , ciomagarule, la ,,valoarea ta “ nici nu ti-ai găsi de lucru in lumea liberă, iar in cadrul elitelor , ce sa mai vorbim. Si cam ce ai vrea tu ? Si in UE unde ai avut noroc sa te nasti, desi ar fi trebuit sa te naști in Afganistan , exsita același mecanism al elitelor . Papi banii rusilor dar nu vrei sa trăiești in scorbura aia unde e mai rău ca pe timpul lui Ce-au- analfabetul fost hot de geamantane in Gara de Nord, care si- a bătut joc de țara noastra 25 de ani aducându- ne in 1989 in epoca de piatra , fara lumina , caldura , medicamente , interzis la cultura , promovarea idioților continuata si in ,,democrație”.

  8. Uniunea Statelor Socialiste Americane sub Inteleapta Indrumare a Neo-Marxistilor in frunte cu KomiSSarul Bernie Sanders si Tovarasa Nancy Pelosi – momentan fugita de-acasa – au Reusit Performanta ca in mai putin de 8 Luni sa Rastoarne cu Capul in Jos tot, absolut tot ce era valoros ridicind Ipocrizia, Minciuna, Furtul si Anarhia la Nivel de Virtuti Supreme.
    Zombie Joe TaliBiden anunta pompos Vechea Europa:
    AMERICA IS BACK…pentru ca numai dupa 60 de Zile Europenii au Inteles si Restul Mesajului, adica America is Back in Deep Shit.
    In America secolului XXI Nu mai conteaza ce Stii, ci Pe Cine Stii.
    Toate Universitatile Americane au fost Reduse la nivel de Scoala Elementara prin Deschiderea Portilor pentru a Permite Invazia Cimpanzeilor Homosexuali si Urangutanilor BLM atit de necesari pentru implementarea doctrinei „Critical Race Theory” adica daca esti Alb Crestin esti Vinovat si vei Plati pentru Crima de a Protesta Pasnic, Civilizat.
    Se apropie vertiginos „Celebrarea” a 20 de Ani de la 9/11 iar Zombie Joe TaliBiden se afla sub Presiune Hidraulica sa Declare „Inside Job” comisa de MOSSAD. Va fi Show cu Artificii !

  9. Atunci cand simtul critic devine estompat, se deschide raiul prostilor!
    „Dar Milley a spus că nimeni și nimic nu indica o prăbușire în doar 11 zile a armatei afgane”. Nimic mai fals. Faptul ca Trump a negociat retragerea cu talibanii, era un indicator al faptului ca „puterea legitima” este doar o cantitate neglijabila.
    Cand ai, ca presedinte, 5 mascarici consilieri, 10 habarnisti experti militari, sute de aplaudaci talambi prin media, de unde pretentia de a avea succes? A, ca prostii incearca sa prezinte dezastrul ca pe un succes, nu-i decat o alta poveste despre prosti.
    Atunci cand inveti ca un tip ce pretinde ca este femeie, trebuie sa fie recunoscut ca o femeie, si viceversa cu femeile, iar dupa ce inveti o gramada de aiureli de genul acesta obtii si cateva diplome, ma gandesc ca individul si-a luat licenta de prost, recunoscut ca atare de alti prosti ce l-au certificat. Asa ca de unde inteligenta cand exista o superproductie de prosti?!

  10. Asta e o problema veche cu democratia in care un om egal un vot, adica o femeie de servici are tot atita putere politica cit direcorul firmei. In privat e votul si actiunea ! 🙂
    Cu retragerea din Afaganistan e simplu. In primul rind nu aveau ce cauta acolo fara mandat ONU. Retragerea trebuia COMANDATA de Trupmi dupa cum a promis la alegeri. Biden a facut ce trebuia demult, a avut curajul, dar nu are oameni pe linga el se vede. El a dat un simplu ORDIN pe care ARMATA trebuia sa-l execute cu precizie milimetrica … dar n-au fost in stare de o simpla retragere… Atunci ce sa mai zicem de alta misunie ? Repet, nu Biden e de vina !

  11. Prostia a fost bine mascata atat timp cat toata lumea era extaziata de prezentarile tv aranjate.Diversificarea pietei informatiei a facut ca efortul de mascare sa fie dificil si costisitor.Asa au ramas descoperiti politicienii.Probabil ca e si o cauza de pregatire profesionala.Daca numarul de prosti dintr-o clasa creste atunci scoatem materiile dificile ca sa ia prostii nota 10[perspectiva progresista americana].Daca acestia ajung sa fie alesi de poporul de aceeasi culoare asta va fi nivelul de comunicare politic.

  12. Marchievici citeaza autori străini. Asa este. In Africa de Nord, Egipt, Irak, Siria, Libia au facut dezastru total. Au creat practic Statul Islamic. In Egipt au venit islamiștii la putere. L-au dat in gât pe Mubarak care a fost aliatul Americii. Cine a făcut acestea? Numai niște idioti si cretini! Rezultatul dezastruos vorbește de la sine. Si bineînțeles cu suportul „ziariștilor” de casa. Si noi avem „ziariști” din ăștia. Cu CTP si alții in frunte.

  13. Dept de stat a pus in Afganistan un guvern marioneta gen Iohannis-Citu si pe urma s-au apucat sa implementeze obsesiile progresiste: femei de 27 de ani primar, agenda LGBTQ si alte aberatii. Rezultatele le vedem si in Romanistan si in Afgnanistan.

  14. Prostii nato au invadat cucerit si abdicat. Nu e tara lor sau bogatia lor. Toti sint timpiti. Talibanu cum e cum nu e a pus nato pe fuga.

  15. Vai de capu’ tau, prostocratule !
    Ceau cum ii spui tu, a scos romania din pestera, prostovane.

  16. Problema este cum sau retras din Afganistan. Acolo a fost dezastru si rusinea rușinii.

  17. Articolul este super! Perfect valabil la noi. Doar sa inlocuiesti nume si este O.K. Iohanis este in fruntea acestei prostocratii, urmeaza maimutica de Rares Bogdan.

  18. SUPRAPRODUCTIA duce la CRIZA !!!
    Aceasta este valabila in orice domeniu/ORANDUIRE !!!

  19. Din pacate aceasta politica de promovare a prostilor degenerati in toate demnitatile si institutiilor de la noi si in lume a mers impreuna atit inainte de 1989 cit si dupa!

  20. „Sistemul selectează mediocritățile”.
    Obama este un exemplu perfect, harvărzist de nădejde al Patriei lui, Kenya…
    Nu-i bun exemplul cu Harvard?
    Va înșelați! …amintiți-vă de petreasca, papagala aia proaspăt ieșită de pe banda rulantă a Harvardului, pusă de Ponta pe fon’ția de ministră dă Finanțuri! …era complet ruptă de realitate. Nu că altele sau alții or fi fost buni în funcția aia… Da’ măcar ceilalți nu pluteau cu capu’-‘n nori…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.