Suprasolicitatul lift al imposturii

Anii ’90 au readus România la nivelul unui primitivism politic similar invaziei sovietice şi nu au avut nimic în comun cu democraţia. În fapt, aceasta s-a vrut făţiş în opinia liderilor „originală”. Scenele surprinse magistral de Sorin Ilieşiu, unul dintre cei care au înţeles mecanismul infernal, alăturate celor din terifiantul Decembrie 1989 fac, în timp, inventarul complet al unei istorii zguduitoare care reafirma o Republică ireală. Între timp, domnul Ilieşiu a fost exclus din GDS printr-un scenariu tipic realităţilor actuale, prin vot democratic, dovadă că asistăm la o relativizare mafioto-schizofrenică a tuturor lucrurilor. Cosmetizările permanente, prelungite până astăzi, cu acel Proces al comunismului, blocat intenţionat a doua zi după lansarea în Parlament, în urma căruia torţionarilor nu li s-a tulburat liniştea solidară, le găsim peste tot. Ele sunt de o amploare egală propagandei de dinainte, infestând cu alte lozinci spaţiul public, acaparându-l, aproape eliminând presa liberă din peisajul social.

Accesarea fostei clase politice comuniste de către Ion Iliescu a fost începutul nefast de care România nu s-a mai putut despărţi. El s-a produs printr-o simplă ridicare de sprânceană. Democraţia adusă şi întruchipată de Ion Iliescu nu a fost doar un reviriment al partidului unic, a fost chiar o revanşă a unui monstru ameninţat care continuă să facă ravagii. Dezlănţuirea la vedere sau în planuri îndepărtate a sistemului care şi-a păstrat întreaga esenţă teroristă a blocat orice voce democratică. România se află încă în acel punct, nimic nu a fost în stare să o mişte de acolo. Inerţia populară este creaţia reacţiilor de apărare ale sistemului. Pretinşii reformatori, vânturaţi din când în când, provin din acel compozit, cu trecerea anilor căpătând un contur difuz însă tot mai recognoscibil. Oriunde am privi, am face un pas, zidurile comunismului se văd, ne lovim de ele. Între timp, evident, s-au metamofozat în alte oprelişti şi meandre. Sistemul criminal comunist s-a transferat în personaje ale căror atitudini şi acţiuni sunt identice în planurile decizionale.

Traian Băsescu a procedat la fel cu Ion Iliescu, accesând alte butoane ale liftului în care fusese cândva repartizat cu misiune precisă. Sub comanda sa îndelung exersată a strâns întreaga Securitate disponibilă, activând-o în stilul cunoscut al comunismului. Regimul Iliescu şi regimul Băsescu s-au întâlnit într-o continuitate care a fost pusă sub auspiciile stabilităţii Statului. Lovitura de Stat şi de palat din 1989 şi-a găsit în Traian Băsescu un alt providenţial, updatat perfect vremurilor. Securitatea adunată în jurul lui Băsescu nici nu avea ce să facă altceva decât întărirea prosperităţii personale. Poluând mediul politic, cultural şi societatea cu un aer absolut imbecilizant, regimul Băsescu lasă în urma sa un deşert. Se vede situaţia că o continuare în direcţia aceasta este imposibilă oricâtă propagandă ar fi aruncată pe piaţa electorală. Făcându-şi din Servicii gardieni personali, actualul preşedinte s-a aflat continuu într-o poziţie fără legătură cu societatea. În plan politic, personal, Traian Băsescu a făcut greşeli care într-o ţară normală l-ar fi scos de la pupitrele puterii din perioada în care era primar al Bucureştiului. Cu Băsescu în fruntea Statului, lupta anticorupţie este o parodie. La fel, problemele europene. Lupta anticorupţie trebuie să aibă drept ţintă, în primul rând, fruntaşii politici. Reuşita sa propagandistică principală este de-a fi jucat continuu rolul de om providenţial, însă acest teatru îl va transforma într-o altă aproape sigură victimă a tot mai tulburei bălţi dâmboviţene.

În toţi aceşti ani am avut de multe ori impresia că niciunde lucrurile nu sunt cât de cât acceptabile. La niciun nivel. Nici în societatea civilă, nici în politică. Cedările aşa-ziselor grupuri din societatea civilă le arată a fi nişte centre de parazitare, deseori de propagandă ieftină, interesată. După drama instaurată de comunism, această flexibilizare interesată a dus la blocajul de acum. Nici nu te poţi aştepta la altceva de la medii puternic infiltrate de anturajul elitei comuniste, din varii domenii, care, evident, nu au cum să reprezinte interesele vitale, autentice, democratice ale unei societăţi care a fost şi continuă să fie puternic abuzată de sistem. Liderii nu se nasc în birouri sau după înţelegeri telefonice. Desigur, asistăm la o mare trădare a pretinsei societăţi civile, însă ea nu a fost societate civilă, ci camuflaj parazitând politica democratică. Cuvintele au fost contrazise de fapte. Toată istoria post-decembristă a fost pe mâinile lor, astfel încât instrumentul statal nu mai poate fi redat funcţiunilor sale fireşti. Alinierea europeană devine tot mai îndepărtată, constituindu-se, din nou, o altă originalitate românească. Instituţiile foste comuniste scot fum intens în România, spre deliciul tuturor parveniţilor. Românii se află într-un fel de conservă de care parcă nu vor să audă, atât de bine lucrează guralivii pe toate canalele media. Formele trecutului nu sunt doar anacronice, au în ele esenţa terorii, amplitudinea dezastrului.

Aşa cum cei doi tovaraşi, Ion Iliescu şi Traian Băsescu, au reuşit să scoată România din orice context, alţii vor trebui să repare acest derapaj. Poate peste această noapte cineva se va gândi să acceseze un alt buton al liftului, acela al normalităţii politice, al celor care chiar au avut de suferit. Ei reprezintă chiar o ţară şi vor trebui să decidă într-o bună zi. Când toate au eşuat, de la majoritatea formelor instituţionale la selecţia de personal, este limpede că trebuie să plătească cineva pentru asta. Abia atunci ne vom despărţi de comunism şi Securitate, românii nu vor mai fi obligaţi să-şi răsplătească asasinii.

Câteva voci democratice ar putea grăbi şi coagula, aproape instant, intempestiv, o forţă politică ce poate să ne aducă în Europa. Apariţia unui partid autentic pluteşte în aer ca un ţipăt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.