Victor Ponta: Comentarile politice sunt permise, atâta timp cât nu privesc cauze în curs și nu influențează justiția

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii ”Bună seara, România”, difuzată de B1 TV, că el nu se implică în justiție și că declarațiile sale după arestarea fostului premier Adrian Năstase au fost simple comentarii politice.

Racția premierului vine după ce consilierul Gyorgy Frunda a declarat, luni, că nu este de acord cu decizia CCR, iar primul minisitru are dreptul de a critica justiția.

”Domnul Funda este un om foarte liber, nu are niciun raport de obligații cu mine. Evident. în înțelesul meu sau al oamenilor obișnuiți, nu poți să influențezi nimic după ce s-a dat o decizie. Eu am făcut un comentariu politic că Traian Băsescu și Adrian Năstase au fost doi adversari politici. În rest, am luat act de decizia CSM-ului și sunt convins că vor fi la fel de duri”, a spus Ponta.

Vorbind despre vizita secretarului de stat Victoria Nuland, Ponta a spus că bătălia politică a avut loc la finalul acestei vizite și că nu are nicio legătură.

”După ce se dau decizii, am făcut și o să fac în continuare comentarii politice. Nu am vorbit de un judecător sau procuror, ci de Traian Băsescu. Cred că toate sunt declarații politice, chiar și ale președintelui, atâta timp cât nu privesc cauze în curs și nu influențează justiția”, a mai spus premierul.

Acesta a insistat pe faptul că justiția trebuie să fie mai deschisă românilor pentru ca aceștia să poată câștiga încredere în acest sistem.

”Mi-aș dori să fie eu așa, un guru al nației, încât 100% din popor, toți românii, să se ia după părerile mele. În realitate, încrederea oamenilor în justiție este mai mare decât în Guvern. Este o mare problemă a sistemului justiției de a fi mai credibil, nu doar lucrurile interesante, ci fiecare activitate de zi cu zi, cum arată și cum se poartă un judecător în instanță, în cât timp se judecă procesele, în ce măsură, dacă ai bani de avocați, câștigi sau pierzi procesele”, a completat Victor Ponta.

Alte declarații:

”Îmi place Antena 3, recunosc, dar nu am timp să mă uit la televizor foarte mult. Eu am o părere bună despre Mihai Gâdea și alți ziariști, despre dumneavoastră, dar sunt păreri personale. Dar nu este bine ca eu, ca premier și om politic, să-mi dau cu părerea despre presă. Doar președintele țării atacă ziariștii.

Am văzut nu doar într-o parte a presei că există un articol în noul Cod care ar putea afecta libertatea presei. Codul intră în vigoare la 1 februarie. Ceea ce privește activitatea mea este că voi susține eliminarea articolului 278, care poate afecta libertatea presei. Sunt de părerea unui președinte american, mai bine existați și ne criticați decât să nu existați deloc.

Eu știu cum arată pentru că Comisia Europeană a procedat în sfârșit normal și corect în sensul că au trimis către Ministerul Justiției o primă formă, s-au facut obsevațiile necesare și se va discuta. Eu știu că oricum va fi în realitate, cineva va citi din el ce-i place, dumneavoastră o să citiți ce rău și așa mai departe. Știm ce avem de făcut în continuare, intrarea codurilor penale în vigoare și vă spun că intră pe 1 februarie.

Îmi doresc ca noua Comisie să considere că nu suntem 26 plus doi, ci 28 care trebuie să respecte același lucru. Comisia Europeană a fost extrem de corectă și de fiecare dată a spus foarte clar că nu e nicio legătură între MCV și Schengen. Cea mai mare prostie pe care o putem face este să ne dăm cu Schengenul în cap unii la alții. Singura șansă este să fim toți uniți, că merităm. Tehnic au lucrat și Rus și Blaga. Părerea mea este că până la alegerile pentru Parlamentul European nu o să intrăm.

Nu știu ce a decis Curtea, trebuie să dea motivarea și să ne spună ce este și ce nu este bine. Ideea că este neconstituțional să descentralizezi.. După cum știți, Guvernul Boc – și bine a făcut – spitalele sunt descentralizate, școlile sunt toate la primării. Nu cred că au făcut ceva ilegal. Ideea de descentralizare o consider necesară și trebuie să vedem ce facem după motivarea CCR. Dacă ne spun ce anume și cum trebuie făcut, facem încă o dată bine. Poate e o problemă de Constituție, și atunci la modificarea Constituției va intra și acel text al Curții.

Spre marea supărare a colegilor dumneavoastră, USL merge foarte bine. Confirmarea lui Crin Antonescu este reflectarea în protocol a unor decizii luate deja prin vot prin congresele celor trei partide, acum sunt patru. E o relație la fel de incontestabilă precum este faptul că eu sunt premier.

Să fie clar că și în 1991 și în 2003, când s-a făcut textul Constituției, nu s-a gândit nimeni atunci că va veni un președinte care va interpreta că poate să-și pună șoferul prim-ministru, sau brutarul sau un jurnalist. Toată lumea a înțeles că, așa cum se întâmplă în Europa, pui prim-ministru persoana susținută de o majoritate în Parlament. Domnul Traian Băsescu a interpretat altfel un text, nu pui pe cine vrei prim-ministru.

Cum a fost și în cazul lui Klaus Iohanis, Crin Antonescu și eu și chiar și domnul Predoiu, democratic este, dacă tot mergem și votăm în Parlament, nu poate să spună președintele că nu îl interesează ce spunem noi. Noi nu schimbăm nimic în Constituție, ci facem o precizare care să împiedice pe viitor orice abuz din partea unui președinte nedemocratic cum este Traian Băsescu. Nu, premierul nu este dat. Există o procedură, care este partidul cu cel mai mare număr de parlamentar, X, iar domnul Ponta de la partidul X, ai mandat de a încerca să formezi guvernul. În 10 zile îl dai înapoi, îl faci pe al doilea și de nu poate nici el, atunci faci o coaliției.

Obiectivul nostru este 35%. Avem o colaborare foarte bună și cu PC și cu UNPR. Din câte știu, și PNL își propune 30%, înseamnă că împreună am lua 65%. Asta înseamnă, după doi ani de guvernare, ori o strategie foarte bună, ori un adversar foarte slab. Mergem însă separat pentru că mergem în grupuri politice diferite, susținem un candidat la funcția de președinte al CE pe care liberalii nu îl pot susține.

Eșec va fi dacă mai mulți români vor vota împotriva Constituției decât pentru Constituție. Dacă va mai fi vreun altul care să spună <<să boicotăm>>, este în regulă, să stea acasă. Probabil că nu se vor face 9 milioane de români la referendum, dar USL-ul va avea astfel un rezultat bun la europarlamentare.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seară, că persoanele rănite în accidentul de avion de lângă Beliş au fost găsite, urmând a se organiza transportul acestora la spital.”

ACTUALIZARE:

Ponta s-a declarat convins, luni seară, într-o emisiune a postului B1 TV, că liderul Forţei Civice o va susţine pe Elena Băsescu pentru a candida la Parlamentul European, conform Agenției de Presă MEDIAFAX.

Întrebat dacă are o informaţie în acest sens, liderul PSD a confirmat că deţine această „informaţie politică”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.