Surescitat şi roşu de furie, Boc se răsuceşte: vrea unicameral

Ştirea zilei de luni era clară ca lumina zilei: PDL şi UDMR s-au înţeles pentru comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari la 300 de deputaţi şi 88 de senatori. Trei ore după şedinţa coaliţiei, Emil Boc iese cu o altă declaraţie, anunţând forţarea trecerii la parlamentul unicameral.

Ordin pe firul scurt sau propagandă electorală?

Imediat după terminarea BPN al PDL, Emil Boc a apărut în faţa camerelor de luat vederi extrem de tensionat, într-o stare vecină cu furia. Deşi se ştia deja decizia luată cu câteva ore înainte în coaliţie – comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari la 300 de deputaţi şi 88 de senatori -, premierul a făcut o declaraţie relativ surprinzătoare: el a cerut modificarea în Comisia juridică a Constituţiei pentru trecerea la parlament unicameral. „PDL merge în continuare pe trecerea la parlament unicameral. Constituţia trebuie revizuită. Avem nevoie de sprijinul partenerilor din Coaliţie. În plus Opoziţia trebuie să ne sprijine. Ponta şi Antonescu să vină în comisie şi să-i convingă pe parlamentarii lor să voteze parlament unicameral. Fără Opoziţie nu se poate face nimic.”

Răsucirea după numai 3 ore a lui Emil Boc şi starea de surescitare în care se afla pot avea doar două explicaţii: fie a primit un telefon pe firul scurt de la Traian Băsescu prin care acesta i-a reproşat înţelegerea limitată la care a ajuns cu UDMR, fie PDL a început deja să utilizeze propagandistic, electoral, referendumul din 2009. (Precizăm, conform legislaţiei în vigoare, cu excepţia rezultatelor referendumurilor locale, ale celui pentru demiterea preşedintelui şi ale celui pentru revizuirea Constituţiei după adoptarea ei de către Parlament, orice alt referendum are doar rol consultativ, rezultatul nefiind obligatoriu.)

UDMR a spus clar „nem”

Cotidianul.ro l-a contactat pe liderul deputaţilor UDMR, Mate Andral, pentru a afla dacă în şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă s-a discutat şi problema trecerii la sistemul unicameral. „Da, s-a discutat, dar noi cei din UDMR am spus că nu suntem de acord”, a fost răspunsul primit de la fruntalul UDMR-ist. Ţinând cont de acest fapt, este inexplicabil de ce Emil Boc a mai făcut apel la partenerii de coaliţie şi (mai ales) la Opoziţie, ştiut fiind faptul că USL a anunţat oficial că abia după alegerile din 2012 se va apleca asupra revizuirii Constituţiei.

Chiar şi cu aportul UDMR, Constituţia nu poate fi revizuită

Pentru a fi revizuită, Constituţia trebuie să fie adoptată în fiecare din cele două Camere cu voturile a 2/3 din numărul existent al parlamentarilor. Vă prezentăm trei variante de „structuri” ale taberelor politice în cazul în care se va repune pe tapet revizuirea Constituţiei.

Senat: 137 senatori, voturi necesare pentru revizuire: 91

Varianta 1: raport actual Putere-Opoziţie: 71 – 66

Varianta 2: (Geoană + 7 senatori PSD părăsesc Opoziţia): 79 – 58

Varianta 3: (Coaliţia fără UDMR): 62 – 75

Camera Deputaţilor: 330 deputaţi, voturi necesare pentru revizuire: 220

Varianta 1: raport actual Putere-Opoziţie: 179 – 151

Varianta 2: (14 deputaţi PSD părăsesc Opoziţia): 193 – 137

Varianta 3: (Coaliţia fără UDMR): 159 – 171

După cum se poate observa, în nici una dintre cele 3 variante, PDL nu poate impune revizuirea Constituţiei. (Varianta 2 a fost luată în calcul pentru situaţia în care Mircea Geoană atrage după el numărul de parlamentari vehiculat de unele medii de presă – n.a.). Pentru a putea forţa revizuirea Constituţiei, PDL trebuie să mai dizloce, dar numai în cazul variantei 2, un număr de 20 de senatori din Opoziţie şi 41 de deputaţi. Ceea ce este aproape imposibil de realizat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.