Surprizele continuă la Cupa Africii pe Naţiuni

Cupa Africii pe Naţiuni 2015 este cea mai echilibrată din ultimii 10 – 12 ani. Câţi straniei au echipele participante în loturile lor. Care sunt campionatele europene cu cei mai mulţi jucători în competiţie.

Marile favorite suferă în faza grupelor

Surprize în Cupa Africii pe Naţiuni, în prima etapă a fazei grupelor. Două favorite certe la titlu nu au reuşit marţi seara să treacă de grupări mai modeste venite fără obiectiv la acest turneu final. Este vorba de Coasta de Fildeş – principala favorită la câştigarea competiţiei – care a remizat cu Guineea, şi de Camerun (a treia favorită la titlu), care de asemenea a terminat la egalitate cu Mali. Ambele meciuri s-au jucat în grupa D. Surprizele sunt şi mai mari ţinând cont de faptul că atât Coasta de Fildeş, cât şi Camerunul au venit cu aproape tot ce aveau mai bun în materie de vedete care evoluează în campionatele din Europa, în timp ce adversarele lor nu au decât una sau două vedete de 24 de carate din Europa. Mai mult, cele două favorite, au „scăpat” de Didier Drogba, respectiv Samuel Eto’o care s-au retras de la echipele lor naţionale. Cei doi super jucători erau consideraţi ca fiind „răul” care distruge spiritul de echipă. Şi în celelalte grupe s-au înregistrat rezultate nescontate, observatorii considerând că ediţia din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni este una dintre cele mai echilibrite din ultimul timp.

Rezultatele complete ale primei etape din faza grupelor

Grupa A

Guineea Ecuatorială – Congo 1-1 (1-0) !

Gabon – Burkina Faso 2-0 (1-0) !!!

Grupa B

Tunisia – Insulele Capului Verde 1-1 (0-0) !!

Zambia – DR Congo 1-1 (1-0) !

Grupa C

Algeria – Africa de Sud 3-1 (0-0)

Senegal – Ghana 2-1 (0-1) !!

Grupa D

Coasta de Fildeş – Guineea 1-1 (0-1) !!

Camerun – Mali 1-1 (0-0) !!

Guineea Ecuatorială, Insulele Capului Verde, Zambia, Senegal, Guineea şi Mali sunt echipele care au obţinut puncte total nescontate.

Inflaţie de stranieri

Toate cele 16 echipe participante la turneul final au venit cu „stranieri”. Insulele Capului Verde şi Senegal au loturile formate 100% din fotbalişti care joacă în alte campionate. Conform regulamentului competiţiei, fiecare echipă are în lot câte 23 de fotbalişti. De menţionat că stranierii nu sunt doar din campionatele celorlalte continente. Sunt o serie de jucători care evoluează în DR Congo sau Tunisia, două dintre cele mai puternice campionate din Africa. Situaţia stranierilor la cele 16 combatante este următoarea:

  1. Insulele Capului Verde – 23 stranieri
  2. Senegal – 23 stranieri
  3. Burkina Faso – 22 stranieri
  4. Coasta de Fildeş – 22 stranieri
  5. Ghana – 22 stranieri
  6. Algeria – 21 stranieri
  7. Gabon – 21 stranieri
  8. Mali – 21 stranieri
  9. Camerun – 21 stranieri
  10. Guineea – 21 stranieri
  11. Guineea Ecuatorială – 16 stranieri
  12. DR Congo – 16 stranieri
  13. Congo – 15 stranieri
  14. Zambia – 13 stranieri
  15. Tunisia – 12 stranieri
  16. Africa de Sud – 5 stranieri

244 de „europeni” joacă la Cupa Africii

Din cei 368 de fotbalişti care sunt veniţi la Cupa Africii, 244 provind din campionatele din Europa. (La ediţia precedentă, cea din 2013, campionatele bătrânului continent au dat 179 de fotbalişti). Campionatele din Africa au dat acum 108 jucători, cele din Asia, 12, iar 4 jucători vin din SUA şi Mexic. De menţionat că o parte dintre jiucătorii proveniţi din campionatele europene, joacă la echipe din ligile inferioare. De exemplu, din cei 73 de fotbalişti veniţi din Franţa, numai 52 sunt de la echipe de Ligue 1. Vă prezemtăm statele europene de unde provin stranierii şi numărul lor. În paranteze numărul de jucători care au participat la ediţia din 2013 a Cupei Africii pe Naţiuni.

Franţa – 73 jucători (54 în 2013)

Spania – 26 (13)

Anglia – 23 (18)

Belgia – 21 (12)

Portugalia – 15 (16)

Turcia – 13 (11)

Italia – 9 (9)

Elveţia – 8 (1)

Germania – 7 (4)

Rusia – 7 (5)

România – 6 (2)

Olanda – 4 (7)

Danemarca – 4

Scoţia – 3 (1)

Norvegia – 3 (2)

Grecia – 3 (1)

Cypru – 3 (6)

Austria – 2 (1)

Cehia – 2

Bulgaria – 2 (1)

Croaţia – 1

Ungaria – 1

Finlanda – 1

Moldova – 1 (3)

Ucraina – 1 (3)

Slovacia – 1 (1)

Armenia – 1

Andorra – 1

Malta – 1

Gibraltar – 1

De menţionat că ligile din Gibraltar, Malta, Andorra şi Armenia sunt reprezentate în premieră la Cupa Africii pe Naţiuni. Gibraltarul este cel mai nou membru al UEFA.

Echipele europene care dau cei mai mulţi jucători

FC Metz (Franţa) – 6 jucători

Ol.Lyon, Girondins de Bordeaux (Franţa) – 5 jucători

Toulouse, Lorient, Reims (Franţa), Anderlecht Bruxelles – 4 jucători

Marseille, Evian, Guingamp, Lille, Bastia, Saint-Étienne, Angers (Liga II) – Franţa,

Charleroi Zulte Waregem, Genk – Belgia, Kayseri Erciyesspor şi Trabzonspor – Turcia,

Estoril la Praia – Portugalia, FC Zurich – Elveţia, Osasuna (Liga II) – Spania – 3 jucători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.