Sute de mineri blocaţi în subteran

Peste 350 de mineri de la Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că nu le-au fost achitate la timp drepturile salariale, transmite News.ro.

La mina Uricani s-au blocat în subteran 47 de mineri din schimbul patru şi 78 de mineri din schimbul întâi, în timp ce la mina Paroşeni protestează în subteran 27 de mineri din schimbul trei, alţi 64 din schimbul patru şi 141 din schimbul întâi. În total, 357 de mineri de la cele două mine au oprit lucru.

Liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat, marţi dimineaţă, pentru News.ro că o comisie formată din ortaci şi lideri de sindicat va merge să discute cu conducerea Societăţii de Închideri Mine.

”Am stabilit la pontaj şi la schimburi să formăm o delegaţie de patru persoane, două de la mina Uricani şi două de la Paroşeni, câte un lider de sindicat şi câte un miner de la fiecare, care va merge la Societate unde vom discuta, vom lua legătura cu Ministerul Energiei şi vom solicita să intermedieze între noi şi CEH să ne asigure măcar salariile pe decembrie şi ianuarie”, a spus Domokos.

Luni seară, cei 41 de mineri din schimbul trei de la Mina Paroşeni s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că nu au primit încă avansul la salariu, care trebuia achitat în 29 noiembrie.

”Protestul este legat de drepturile salariale. Avansul la salariu ar fi trebuit achitat în 29 noiembrie, însă banii nu au intrat nici astăzi. Mina Paroşeni, la fel ca şi cea de la Uricani, aparţine de Societatea Naţională de Închideri Mine, iar celelalte: Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan aparţin de Complexul Energetic Hunedoara. În Vulcan sunt două mine, Vulcan şi Paroşeni. Cei de la Vulcan şi-au luat banii, cei de la Paroşeni nu. Oamenii vorbesc între ei, normal că sunt nemulţimiri. Au fost probleme legate de încasări lună de lună în ultimul an, dar s-au găsit soluţii întotdeauna”, spunea luni preşedintele Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos.

Minerii de la exploatările de huilă Vulcan și Lonea, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și-au exprimat solidaritatea cu ortacii lor care protestează în subteranul minelor Paroșeni și Uricani, de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), apreciind că problemele de întârziere a salariilor ar putea să apară și la unitățile la care lucrează ei dacă CEH nu va reintra în insolvență, a declarat marți, pentru Agerpres, secretarul general al Sindicatului ‘Muntele’, Ioan Ciubotaru.

„Ne solidarizăm cu ortacii de la Paroșeni și Uricani pentru că ceea ce li se întâmplă lor acum s-ar putea să trăim noi în luna decembrie, dacă CEH nu va reintra în insolvență. Cerem să reintrăm în procedură de insolvență, altfel este aproape sigur că vom avea probleme cu plata salariilor pe luna decembrie”, a afrmat Ciubotaru.

El a arătat că, deocamdată, minerii de la Vulcan și Lonea au intrat la muncă în subteran, însă aceștia sunt nemulțumiți de faptul că se confruntă cu criză constantă de materiale, în condițiile în care administrația celor două exploatări miniere dorește prelungirea programului de lucru în zilele de sâmbătă și duminică, pentru recuperarea producției de huilă nerealizată pe parcursul anului 2016.

„La Mina Lonea s-a cerut recuperarea producției nerealizate în 2016, deși de un an de zile nu sunt materiale de lucru, echipamente și ne confruntăm cu o criză mare de personal”, a spus liderul sindical.

Potrivit acestuia, problemele de la CEH se pot rezolva doar în condițiile unei strategii energetice la nivel național care să țină cont de minele de cărbune și termocentrale.

De asemenea, secretarul general al Sindicatului „Muntele” este de părere că situația economică a complexului se mai poate redresa doar în condițiile reintrării CEH în procedură de insolvență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.