Tâlcul interpretării unui colind renumit chiar în Ajunul Crăciunului, la Filarmonica din Kiev

Colindul de Crăciun „Carol of the Bells”, renumit în lumea anglo-saxonă, va fi interpretat duminică la Filarmonica din Kiev dintr-un motiv care a rămas până de curând necunoscut celor mai mulţi oameni: el este, la origine, un cântec tradiţional ucrainean, informează AFP.

Cântecul, denumit „Schedryk” („Generosul”) în ucraineană, este un colind tradiţional de Crăciun cunoscut în transcrierea sa de către compozitorul Mîkola Leontovîci la începutul secolului al XX-lea şi a fost interpretat pentru prima dată la Kiev în 1916.

Interpretarea lui în acest an de Corul radiofonic ucrainean va avea loc în Ajunul Crăciunului, în condiţiile în care Crăciunul va fi sărbătorit în acest an pentru prima dată în Ucraina în acelaşi timp cu lumea occidentală, în data de 25 decembrie a calendarului gregorian, un semnal ce marchează ruptura faţă de Biserica Ortodoxă Rusă.

Aceasta din urmă a păstrat pentru sărbătorile religioase vechiul calendar iulian, decalat cu 13 zile, ceea ce plasează data de 25 decembrie şi sărbătoarea Crăciunului pe 7 ianuarie în calendarul civil.

Concertul de la Kiev va reproduce prima interpretare a cântecului la Carnegie Hall din New York, care a avut loc în octombrie 1922, în contextul în care Ucraina îşi declarase deja independenţa în 1918 după Revoluţia bolşevică şi luptase deja, în zadar, pentru a şi-o apăra.

Preşedintele Republicii Populare a Ucrainei, naţionalistul Simon Petliura, a trimis în 1919 Corul naţional ucrainean într-un turneu prin Europa Occidentală şi, apoi, în Statele Unite, pentru a-şi promova ţara.

Diplomaţie muzicală

„Petliura voia să îi convingă pe occidentali să recunoască independenţa Ucrainei şi a lansat acest proiect al diplomaţiei muzicale”, a explicat Tina Peresunko, una dintre organizatoarele concertului de duminică.

„Schedryk”, care a devenit „Carol of the Bells”, făcea parte din program.

Ucraina a fost apoi integrată în Uniunea Sovietică în 1922.

Compozitorul Mîkola Leontovîci nu a cunoscut succesul creaţiei sale: a fost asasinat de un agent sovietic în 1921, potrivit Ministerului ucrainean al Culturii.

În 1936, un american de origine ucraineană, Peter Wilhousky, a preluat partitura muzicală şi a rescris versurile sub titlul „Carol of the Bells”.

Simon Petliura, exilat la Paris, a fost asasinat în 1926 de un anarhist evreu, Samuel Schwartzbard, care îi reproşa pogromurile anti-evreieşti comise în Ucraina în 1919.

Ucraina, redevenită independentă după destrămarea URSS în 1991, luptă din nou după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi izbucnirea unui conflict armat în estul teritoriului său în 2014, urmat de o invazie majoră declanşată de armata rusă pe 24 februarie 2022. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

26 de Comentarii

 1. 3 bombe in cap din partea mea, pentru cele 3 proprietati ale mele de la Ismail, furate de URSS si mostenite de o tara care in 1991 NU EXISTA, bey, premiant Severin ! Realitatea istorica este ceea ce tu iti doresti.

 2. Halal de tara ortodoxa la care un jaddan drogat schimba sarbatorile religioase dupa cum ii dicteaza soros. Mai urmeaza sa-l proslaviti pe Bandera, ca Petliura e deja un erou. Hai ca de data asta poate ma publici, ca azi ti-ai facut de cap.

 3. Bă nenorociților,nici de Crăciun nu ne lăsați în pace cu ukraina voastră?…

 4. Încă un motiv ca Rușii din Donbas și Crimeea să ADULEzE gașca de 🥳i KhaZari de la Kiev (Zele, Arestovici, David Arakhamyia, Hannah Mailar etc.).
  Și Denis Șmigăl, nepotul ăluia de a pierdut INELUL, măRog…😜
  [°°°RumBurKaK-trolaK UrKaK-RumBurKaK°°°]

 5. N-am înțeles nimic! Am înțeles că evreii l-au ucis pe Iisus si conduc lumea! Majoritatea ucrainenilor sunt evrei! Succesuri guys!

 6. Cred ca lucrurile stau mai complicat in treaba cu independenta Ucrainei.URSS avea la ONU (infiintata dupa 1944) 2 voturi , unul dintre ele fiind al Ucrainei.Ucraina a fost , si a ramas , o alcatuire a Moscovei . Uitam ca numele ei era Rusia Kievleana?Sudul Basarabiei a ajuns la Ucraina fraudulos , ca si Nordul Bucovinei.Si de ce „Republica Populara a Ucrainei”?Termenul popular e moscovit 100%.Razboiul Civil din Russia vine ca incrancenare intre bogati si saraci si focul zacea mocnit cu mult inainte.Imperiul tarist , ca mai toate imperiile, isi gasise sfarsitul.

 7. hahahaha… vrajeala asta cu rescrierea istoriei a la „1984”… bah ne mai lasati, e suficient sa stim ca ucrainienii au sapat Marea Neagra, maine-poimaine o sa copiati din AFP/Reuters ca din istoria ukropsilor defapt ei au construit si piramidele egiptene, poate chiar si alea din america centrala si de sud

 8. Faptul ca satansitii paduchiosi au schimbat data Craciunului de pe adevaratul calendar Iulian pe calendarul satanist gregorian vi se pare un lucru bun ? IDIOTI mai sunteti !
  Sa aveti parte de iadul pe care vi l-au pregatit si nu stiti inca, pentru ca v-au vaccinat cu arma biologica numita ,,vaccin”, care va va caza la doi metri sub pamant in maxim cinci ani de la vaccinare.
  Numai IDIOTII s-au vaccinat pentru ca isi merita soarta pe care o vor avea in IAD !

  Dumnezeu a ongaduit acest razboi bilogic pentru ca avazut cate NAPARCI populaeaza Pamantul.

 9. @Mihai…credinciosule! Dumnezeul tau nu te-a invatat sa te rogi pt cei ce s-au vaccinat si sa nu se intample nimic rau. SA invete din ce au facut rau,si daca au facut din NESTIINTA sa ok se ierte. Halal credincios

 10. Un khazar păgân stabilește data unei sărbători religioase? N-am auzit ca biserica ortodoxă ucrainiană să fi decretat așa ceva.

 11. Ar trebui si BOR sa faca acelasi lucru cu Pastele. Nu are nici un rost mentinerea in viata religioasa a unui calendar demult scos din uzul civil, pe motive ce tin de stiinta astronomiei.

 12. Ocraineenii au creat câmpul magnetic al Pământului , așa învață ei acum la șicoala lor, rușii au bombardat Hiroshima și Nagasaki, iar, bideu e zeul lor lg..t…q……! SLAVĂ PĂCII , sclavilor !

 13. Demonstrația matematicianului rus Grigori Perelman din anul 2002 s-a situat pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri matematice, alcătuit de prestigioasa revistă Science la 22 decembrie 2006-Conjectura lui Poincaré (sau și „ipoteza lui Poincaré”), prima dată enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spațiu tridimensional închis și nemărginit (scufundat într-un spațiu cvadridimensional) toate „cercurile” bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o hipersferă tridimensională.- să-i cerem voie lui cerșinski, Tabelul lui Mendeleev e de studiat în ocraina sau trebuie să-i ceară voie lui bideu? SLAVĂ PĂCII, discriminatorilor !

 14. dupa ce ne-au implementat bolshevismul pe cind erau parte a ussr…acu incep sa se dea deja anglo saxoni..
  tipic..liber schimbism jidovit de kiev-sky

 15. Cât timp Simon Petliura a fost șeful statului, pogromurile nu au încetat nicio clipă iar numărul victimelor atrocităților de tot felul contra evreilor din Ucraina continuând să crească.
  În acele vremuri se estima că o treime din populația evreiască a Europei trăia în Ucraina.Petliura a fost împușcat de trei ori de un anarhist evreu, un individ care fusese condamnat mai înainte pentru jaf armat asupra unei bănci, Sholom Schwartzbard care a fost achitat de tribunal pentru că a ucis un criminal si nu a facut decât să răzbune moartea miilor de evrei

 16. Ne bucurăm ca Ucraina va sărbători Craciunul pe 25 decembrie pentru prima oară din 1917. Oficialii ucraineni au declarat cu satisfacție ca ,,ne alăturăm familiei noastre europene , ceea ce ne va distanța și mai mult de Rusia”. Este interesantă declarația noului ministru polonez al afacerilor interne , Radoslaw Sikorski , aflat la Kiev, privind ajutorul militar ce trebuie dat de Occident , Ucrainei pentru a câștiga războiul cu Rusia invadatoare care ,, a trecut la o economie de război”: ,,Nu putem permite Rusiei să producă ( furnitură de război) mai mult pe baza unei economii mult mai mici “ decat capacitățile reale ale UE și SUA. Ca și declarația șefei Băncii Centrale a Rusiei ,, economia Rusiei este ca o mașină care se încălzește “ .si isi va continua drumul cu viteza mare o perioadă de timp dar apoi există pericolul să se oprească întrucât depășește kilometrajul antecalculat. Ceva se întâmplă. Mai ales luând în calcul declarația secretarului general al NATO , potrivit DIGI 24 / 22.12.23 : Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna care este mai aproape ca oricând de NATO si UE.

 17. Ucraina e Rusia, Rusia e Ucraina….Infiltrarea Catolicismului a pus trotil unei existente istorice comune….Politic Ucraina e parte a Imperiului rus de la anul 800 pana la anul 1917…. Pe Net exista portretele Conducatorilor Imperiului Rus de la anul 800 pana la anul 1917, unii sunt rusi, atii ucrainieni… NU a existat o Ucraina pana la 1917…Revolutia rusa aduce si in Ucraina Revolutie si in Basarabia care obtin autonomia datorita Revolutiei ruse………………. Fara Revolutia rusa Basarabia era si azi o gubernie, Ucraina idem… Ucraina se face Republica Sovietica si adera de buna voie la URSS prin 1922 unde traieste pana in 1991.

 18. Eu unul sper ca, cit mai curind, pe scena filarmonicii din Kiev sa apara Corul Armatei Rosii interpretind „Kalinka”, dupa o „introducere” cu citeva salve de „Katyusha” …

 19. Rusia si – a inceput Istoria la Kiev, prin Rusia Kieveana…Urmare invaziilor din Vest rusii iai muta Capitala la nord, la Navgorod si apoi Moscova…Dar totdeauna in Imoeriul tarist Kievul a fost o parte a Rusiei si nici macar una importanta..
  Importanta Ucrainei se datoreaza Revolutiei ruse, autodeterminismului lui Lenin si al comunistilor sai…Prima Ucraina din Istorie este o creatie a Comunismului leninist dupa 1917…Atunci comunismul avea priza la mase si a cuprins si zona de Vest a Rusiei, zona ucrainiana. Comunismul a creat Republica Socialista Ucrainiana care adera la Rusia Sovietica – URSS de buna voie prin 1922.

 20. „…în contextul în care Ucraina îşi declarase deja independenţa în 1918”?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  În 1917-1918, Imperiul German al Kaiserului A OCUPAT MILITAR întreaga zonă de la nord și est de Moldova (unde sălășluia încă ceea ce a mai rămas din nevolnikul „Regat” a’ Rro’ fiindcă era apărat de 1 milion de soldați ruși în cadrul alianței cu Antanta),
  https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Brest-Litovsk#/media/File:Map_Treaty_of_Brest-Litovsk-en.jpg
  iar Kaiserul Wilhelm A DECLARAT INSTITUIREA STATULUI Ukraina, inexistent pînă atunci!
  Așa că, cineva di la Kiev care vrea să-mi vorovească despre „independența Ukrainei” în 1918, ar face bine să mă cheme la-gura-sobiței rocket-stove di muodiel amierluok, șî să-mi spună că urmează povești di aduormit cuopchiii fără tikii pi kap!
  Tîlcul interpretării unui colind renumit, chiar în Ajunul Crăciunului, pentru tikiații dîn Kiev:
  https://www.youtube.com/watch?v=GKAlOtDKHDo
  Tîlcu’ e în tekst……[Rumburak]

 21. Cu cât continuați cu propagada asta deșănțată pro ukrană, cu atăt se scârbește lumea de haholi, că de ruși deja era sătulă! Hoți și criminali și unii și alții, doar sunt frați!

 22. @axoane…iar o iei pe ulei…rusia keiveana a incetat sa existe dupa ce 50000 de keiveni au fost faciti carne de mici de mongoli…
  triburile de muscali (moskovitzi) au servit ca perceptori pentru mongoli vreo citeva sute de ani – adica ii zepciuisu de sapte piei pe ailaltzi slavi din imperiul mongol
  asta pina cind s-a sculat taritza in ei pe vremea lui Ivan cel Groaznic care a zdrobit hoarda de la Kazan…
  deabia de acolo incoace incepe noul imperiu moscovit de data asta…
  slavonici si khazarii din kiev sint alta mincare de peste…pe care tu ne-o servesti ca ruseasca…nu e…muskalu e muscal, si ukrainianul/khazar din kiev e slavonic in alte triburi
  si te rog inceteaza cu propaganda ruso- bolshevica antiromaneasca ca esti deranjant
  oricum dupa mine ce e la stinga Nistrului tot un draq…slav necivilizat e

 23. Dupa astia Mintuitorul nu s-a nascut la Betleem ci la Kyiv!

 24. @ala de la 22:26:
  Bai axoane. tu esti mah?
  Iar ai dat-o cu 1 mil de soldati rusi care aparau Romania?!
  Vorbesti de cele cateva sute de mii de dezertori si derbedei pusi pe jafuri si talharii, cei care au fost goniti cu bata ca oile, peste Prut?!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.