Tăriceanu: O reacția era necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc

tariceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că atacul cu rachete al SUA, Angliei și Franței asupra Siriei a fost o reacție necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc și pe aliații acestuia, Rusia și Iran.

„Privesc cu îngrijorare deteriorarea mediului de securitate din Siria, deja grav afectat de luptele pe care diferitele părți le-au avut de-a lungul anilor, soldate cu sute de mii de victime, milioane de refugiați și pierderi materiale imense. Suntem solidari cu aliațiii noștri strategici SUA, Marea Britanie și Franța în acțiunea comună ca răspuns la actul inacceptabil al utilizării de arme chimice împotriva civililor sirieni. Condamnăm încă o dată în termenii cei mai fermi comiterea unor asemenea acțiuni cu potențial distructiv și reiterăm sprijinul nostru ferm pentru orice efort destinat încetării conflictului din Siria. Evaluez decizia de folosire a forței luată în comun de Statele Unite, Franța și Marea Britanie dintr-o singură perspectivă: necesitatea acestei acțiuni disuasive care vizează exclusiv arsenalul chimic din Siria utilizat împotriva civililor, încălcând toate reglementările codificate în dreptul internațional”, a transmis, sâmbătă seară, Tăriceanu pe Facebook.

Liderul ALDE a adăugat că deși cea mai bună cale de rezolvare a unui conflict este cea diplomatică și pașnică, în această situație acțiunea SUA și ale aliaților era nececesară, iar România este solidară cu partenerii ei strategici.

„Consider că această reacție era necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc și aliații săi deopotrivă, Rusia și Iranul, că asemenea acțiuni nu pot fi tolerate și vor primi întotdeauna o reacție pe măsură. Fără îndoială, forma cea mai bună de reglementare a conflictului continuă să rămână formula politică, diplomatică și pașnică, dar cred că, așa cum președintele Federației Ruse se arată îngrijorat de acest răspuns, specific și bine țintit împotriva bazelor militare și facilităților de producție, ar fi trebuit să-și arate preocuparea și să condamne fără niciun fel de ambiguitate folosirea armei chimice împotriva populației pașnice din Douma”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad.

Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian. Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ”acţiunile agresive ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

”Iranul avertizează că vor exista consecinţe regionale după bombardamentele asupra Siriei. Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera ”consecinţe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

12 Comentarii

  1. toata omenirea,inclusiv onu, astepta cu gura cascata:oare ce va zice tariceanu? dar maine-poimaine se va duce la a3/rtv si va condamna cu fermitate bombardeaua.

  2. S-a trezit si Coco Calin!O luase cu rusia,cu pu pu putin,acum vede si el in clar la varsta lui,cine e Jupanul!

  3. ‘ai nu ma-nnebuni ! Acum Trump poate dormi linistit ! Era chiar ingrijorat de ce va zice presedintele Senatului din Parlamentul Romaniei , domnul ….. , cum se numeste ca momentan imi scape numele !

  4. Tariceanu s-a grabit sa afirme, fara nici o baza, ca guvernul Sirian a atacat civili cu arme chimice. Si ca atacul ilegal impotriva Siriei este un lucru bun. Daca el crede ca aratand supusenie fata de gorilele globale isi creste sansele la presedentie, si-a facut o socoteala gresita, pentru ca romanii trebuie sa-l voteze, nu populatiile tarilor agresoare.

  5. Gunboat diplomacy – politica colonialista a canonierelor -1

    Politica colonialista a canonierelor de secol XVIII se intoarce azi aici acum in fatza unei populatzii inobitocite de asta incultura .

    Care e diferentza dinre actziunile „aliatzilor” de azi si politica oficial de secol XVIII de a trimite niste canoniere care sa bonbardeze orasele statelor care nu se supunea dictatului colonila ?

    O daaa azi prpapaganda care se da drept presa de opinie shi atitudine e mult mai activa, mai omniprezenta in toata ungherele vietzii noastre shi mai „colorata”

    Dar factual faptele sunt aceleashi.
    Mastile au cazut shi ne-am intors acolo unde am fost de fapt dintotdeune in situatzia luptei asimetrice dintre colonialisti shi colonii.

    la „gunboat diplomacy”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gunboat_diplomacy

    „In international politics, gunboat diplomacy (or „Big Stick ideology” in U.S. history) refers to the pursuit of foreign policy objectives with the aid of conspicuous displays of naval power – implying or constituting a direct threat of warfare, should terms not be agreeable to the superior force.”

    „The term comes from the nineteenth-century period of imperialism, when Western powers – Europe and the United States – would intimidate other, less powerful states into granting concessions through a demonstration of their superior military capabilities, usually depicted by their naval assets. A country negotiating with a Western power would notice that a warship or fleet of ships had appeared off its coast. The mere sight of such power almost always had a considerable effect, and it was rarely necessary for such boats to use other measures, such as demonstrations of firepower.”

    Ei uite ca uneorei a demonstration of firepower is required asta asha ca sa : “put the God fear into them”. Nu asha ?

  6. Gunboat diplomacy – politica colonialista a canonierelor -2

    Ei uite ca uneorei a demonstration of firepower is required asta asha ca sa : “put the God fear into them”. Nu asha ?

    “Notable examples

    18th century
    • Anson’s visit to Canton in 1741 [1]
    19th century
    • Second Barbary War (1815)
    • Opium War (1840, 1856)
    • Don Pacifico Incident (1850)
    • Second Anglo-Burmese War (1852)
    • Opening of Japan by Commodore Matthew C. Perry and his Black Ships (1853–54)
    • Shimonoseki Campaign (1863–1864)
    • Tonkin Flotilla (1883)
    • Môle Saint-Nicolas affair (1889-1891)
    • Baltimore crisis (1891)
    • Franco-Siamese War of 1893
    • Anglo-Zanzibar War (1896)
    • Luders Affair (1897)
    • Yangtze River Patrol (1850s–1930s)
    • Overthrow of the Kingdom of Hawaii (1893)
    20th century
    • Venezuela Crisis of 1902–1903
    • Panama separation from Colombia
    • Great White Fleet (1907)
    • Agadir Crisis (1911)
    • Occupation of Veracruz (1914)
    • First Taiwan Strait Crisis (1954–55)
    • Second Taiwan Strait Crisis (1958)
    • Operation Vantage (1961)
    • Third Taiwan Strait Crisis (1995–96)
    21st century
    • Spratly Islands dispute (Oct. 27, 2015)

    Shi azi cu voia dvs
    • Siria (2018)

    PS Taricene draga te-ai fript si esti ca si mort dpdv politic.
    Ultimul care a sprijinit asta forma de hegemonie americana Emil Constatntinescu in Serbia , a ieshit definitiv din politica.
    Potzi verifica sondajele , potzi verifica istoria.
    Punctul de turnura, momentul de inflexiune a pierderii catastrofale de incredere shi popularitate a lui Emil Constantinescu aka tzapul castrat a fost declaratzia publica de sprijinire a campanie de bombardamente impotriva Serbiei.
    De aici a inceput sa i se traga.

  7. Gunboat diplomacy – politica colonialista a canonierelor 3

    Shi exact asta ai facut shi tu.
    In cele din urma itzi meritzi soarata si Codrutza.
    Shi stiu ca e greu sa spui ceva impotiva dementzie cotidiene care se revarsa din gura oficinelor Whashington & Bruxelles consensus.
    Da asta nu e o scuza ca macar sa nu incerci sa taci ori sa vorbesti in.
    Ca altfele de ce mi-ar pasa mie daca la urmatorul MCV Bruxelesul o sa cera din nou servantzilor sai din Ro sa de raportul detalita despre sitauztai precis in care se afla procesul tau actual shi cine stie cu voia domnului cele care URMEAZA SA tzi se deschida abuziv asha pentr a “show the stick” in viitor.

    Shi nu actul tau de pupincureal la fel ca shi in cazul Umilului Emil nu a reusit sa break the surface shi sa apara la CNN alaturi de restul de pupincuristi
    https://edition.cnn.com/2017/04/07/world/syria-us-strike-world-reaction/index.html
    Nu, nu, nu.

    Tot ce ai rezolvat tu e ca tzi-ai dat singur foc la valiza aici in Romania.

  8. Din pacate nu suntem in stare sa exprimam ceea ce gandim…De, asa e colonia… sa nu suparam stapanii…
    In fine…Cica ( spun unele surse media) s-au lansat 103 rachete…dintre care 8 de catre UK, Franta nu stim inca…din cele 103 70% au fost distruse de Armata Siriei singura…rusii nu au intervenit deloc, nefiind amenintati direct…asadar cu sisteme vechi sovietice gen S200, sirienii au ripostat ferm…
    Altfel un succes de imagine si atat a celor 3 state… Apropos, clorul nu este o substanta interzisa…se foloseste din plin …exp la apa de la robinet, la piscine….In rest totul e perfect!

  9. Totusi incepand cu turnurile Gemene( cum sa fie posibil un asemenea act terorist in SUA ? ), armele chimice ale irakienilor, avem oarece indoieli legat de folosirea unor arme chimice de catre sirieni, care cred ca nu sunt atat de naivi sa foloseasca asemenea practici sa le carabaneasca americanii si aliatii lor sute de rachete asupra unor baze militare ! Cred ca oamenii politici mai mici mai mari ai ROMANIEI ar trebui sa fie mai circumspecti in declaratii legat de apucaturile administratiei americane a lui Donald Tramp !Sa auzim si de mai bine !

  10. lui Tariceanu : daca taceai, filosof ramâneai. Incultura (fiindca de ea-i vorba), necunoasterea lectiei, adica faptul ca habar n-ai de ce se-ntâmpla, în realitate, pe teren, în Siria, nu-ti da voie sa vorbesti. Taci din gura. „Atacul chimic”, la fel întregului rest de „atacuri chimice” din Siria a fost si-au fost opera Al Quaida, a ISIS, format si sustinut de Arabia Saudita, Quatar si alti fanatici. Ori, a-i disculpa pe taietorii de capete printr-un intox, asa cum faci, împotriva autoritatilor legitime ale Siriei, e criminal, de neiertat.

  11. Cand economia USA o ia la vale e necesar pentru revigorare sa se ia unele masuri: cresterea pretului petrolului, investitii crescute in industria de armament…restul e logica simpla.

  12. Dl. Tariceanu a emis o pozitie oficiala . Gestul e banal , politicos fata de aliatii nostri de azi . Fireste , de crezut nu-l crede nimeni , nici domnia sa nu se poate autocrede , daca e cat de cat rational . Armele trebuie zanganite din cand in cand , sa nu creada lumea ca dormi pe coada ( ca boul in staul ) .Periculos ar fi fost daca aliatii ar fi alicit vreo barcuta ruseasca . Replica ar fi devenit absolut obligatorie , si atunci sa te tii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.