„Tarifele RCA vor fi corelate cu daunalitatea”

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat modificarea normei RCA, iar firmele de asigurări vor fi obligate să coreleze evoluţia tarifelor la poliţe cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de piaţă, după cum a declarat, ieri, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, într-o întâlnire cu jurnaliştii, potrivit Bursa.

Modificarea normei nr.23/2014 „privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule” prevede că, pentru vehiculele care nu pot circula în afara ţării din cauza limitărilor tehnice sau juridice, va fi emisă doar poliţa RCA, fără Carte Verde, a mai spus Negriţoiu.

În această categorie se încadrează mijloacele de transport în comun, precum autobuzele sau tramvaiele şi tractoarele cu regim special de înmatriculare: „Nu ne-am referit expres la transportatori aici, sunt toate vehiculele care nu pot circula în străinătate, pe fondul limitărilor tehnice”, a spus Mişu Negriţoiu, subliniind că norma va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea normei a fost convenită în decembrie 2015, între ASF, firmele de asigurări şi patronatele din transporturi, după ce şoferii au protestat cu câteva mii de maşini în Capitală, fiind nemulţumiţi de creşterea tarifelor RCA. Cele trei părţi au semnat atunci un memorandum care prevede şi plafonarea creşterii RCA la cel mult 50% din tarifele valabile în iunie 2015.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a acuzat nerespectarea protocolului, spunând că unele poliţe s-au scumpit deja peste acel nivel şi au ameninţat că vor da în judecată ASF. În schimb, Autoritatea a anunţat că asigurătorii au res¬pectat protocolul, „cu unele excepţii marginale”.

Mişu Negriţoiu a precizat miercuri că se va întâlni cu transportatorii ca să discute problemele acestora: „O să mă văd pe rând cu toate organizaţiile patronale de transportatori ca să văd situaţiile concrete la care se referă”, a spus şeful ASF.

Limitarea creşterii preţului la poliţele RCA la cel mult 50% faţă de iunie 2015 este o măsură asumată tacit de firmele de asigurare, a spus Negriţoiu.

„Asigurătorii şi-au asumat acest protocol nu neapărat prin semnătură, dar a fost o asumare tacită. Pe noi ne interesează ca ei să îşi însuşească acele prevederi din protocol şi să le pună în aplicare. Ei şi-au asumat măsurile, iar minuta întâlnirii poate demonstra acest fapt. Protocolul nu a fost contestat”, a spus Mişu Negriţoiu.

Totodată, şeful ASF a explicat că limitarea creşterii RCA la 50% faţă de preţul din iunie 2015 nu poate să intre în analiza Consiliului Concurenţei.
„Aici nu este vorba despre o normă, ci despre un gentlemen’s agreement însuşit . Este o limitare voluntară. Consiliul Concurenţei nu poate interveni la o limitare voluntară. În plus, documentul se referă la preţurile fiecărei companii în parte, nu la toată piaţa”, a explicat preşedintele ASF.

Preţurile RCA vor fi calculate numai prin utilizarea de date statistice

Tarifele poliţelor RCA vor fi calculate doar prin utilizarea de date statistice relevante pentru asigurarea unei corelaţii între evoluţia acestora şi nivelul despăgubirilor pentru fiecare segment de clienţi, fără să fie luate în considerare datele comerciale, precum în prezent, potrivit şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Astfel, Consiliul ASF a aprobat ieri modificarea Normei 23/2014, care permitea asigurătorilor să majoreze tarifele pe anumite segmente de clienţi prin aplicarea unor coeficienţi sau indici care ţin de strategia comercială.

„Asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul menţionat la aliniatul (1), împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule; în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi”, potrivit proiectului de modificare a normei 23/2014.

Transportatorii au atras atenţia asupra faptului că românii nu vor putea suporta o creştere a preţului poliţei RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea, iar firmele de transport sunt ameninţate cu falimentul, din cauza deciziilor politice. Majorarea preţului la poliţele RCA a stârnit anul trecut nemulţumirea transportatorilor, care au protestat cu miile în faţa Guvernului. Negocierile din luna decembrie dintre reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor şi companiile de asigurări au condus la semnarea unui protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015, aceasta fiind una dintre măsurile asupra căreia s-a convenit că trebuie să fie implementată imediat pe piaţa de asigurări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.