Teatrul românesc străluceşte pe scenele internaţionale

Coproducţia româno-irlandeză „Ashes Afar”, la Festivalul “Edinburgh Fringe”

Ashes Afar este o piesă de teatru-experiment răscolitoare, complexă şi absolut inteligentă”, apreciază Edinburgh Spotlight.

Coproducţia româno-irlandeză Ashes Afar (Cenuşă de Departe), în regia lui Bobi Pricop, s-a jucat pe 24 septembrie, la ora 19.00, la Godot-Café Teatru. Spectacolul, rezultat al colaborării dintre VANNER Collective şi Asociaţia T.E.T.A., s-a bucurat de aprecierea publicului şi a criticii de specialitate din Scoţia, unde s-a jucat timp de o lună în cadrul Edinburgh Fringe Festival 2015. În România, Ashes Afar a mai avut o reprezentaţie, ca spectacol invitat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD.

Piesa, o comedie neagră, concepută special pentru acest proiect, urmăreşte povestea unui cuplu de tineri emigranţi în Londra, un român şi o irlandeză. Echipa Vanner Collective şi-a propus să investigheze impactul pe care îl are fenomenul imigrării asupra identităţii şi memoriei celor care nu pot defini cu uşurinţă termenul „acasă”. Textul spectacolului este semnat de Andreea Borţun, regia îi aparţine lui Bobi Pricop, iar din distribuţie fac parte actorii Crissy O’Donovan şi Liviu Romanescu.

Cu o tradiţie începută în 1947, Edinburgh Fringe este cel mai amplu festival de teatru din lume, adunând în 2015 peste 50.000 de reprezentaţii ale celor 3.314 spectacole jucate în 313 de spaţii teatrale, de la teatru la stand-up comedy, spectacole pentru copii, dans, circ, operă, sketchuri, musical, cabaret, teatru de stradă, expoziţii, happeninguri.

Liviu Romanescu în Ashes Afar

Cotidianul The Scotsman precizează: „Piesa Andreei Borţun este impregnată de senzaţii acute de înstrăinare şi singurătate… şi de foarte mult umor”.

Publicaţia Edinburgh Spotlight atribuie cinci stele din cinci spectacolului, menţionând că Ashes Afar este o piesă de teatru-experiment răscolitoare, complexă şi absolut inteligentă… Jocul actoricesc al lui Crissy O’Donovan este sclipitor, precis şi în forţă”.

Liviu Romanescu reuşeşte să facă din rolul Mihail o performanţă de knockout. Interpretarea sa, mai ales spre finalul piesei, este de un calibru atât înalt încât nu se compară cu alţi actori din Fringe”, relatează publicaţia Broadway Baby, care de asemenea acordă cinci stele spectacolului. “Ashes Afar este un spectacol provocator care ridică teatrul de studio la superlativ”, mai arată articolul.

Spectacolul „Solitaritate” va fi prezentat la Festivalul Internaţional al Francofoniilor de la Limoges

Solitaritate (C) Dragoş Dumitru

Spectacolul Solitaritate, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, a fost invitat să susţină două reprezentaţii la Festivalul Internaţional al Francofoniilor, ce se desfăşoară în perioada 23 septembrie – 3 octombrie în regiunea Limousin (oraşul Limoges). Cele două spectacole vor avea loc pe 29 şi 30 septembrie, la ora 20.30, la Centrul Cultural Municipal Jean Moulin din Limoges. Turneul este realizat cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional al Francofoniilor/ Les Francophonies en Limousin oferă, pe parcursul a 11 zile, o panoramă a creaţiei francofone internaţionale şi creează un dialog al culturilor şi al diferitelor limbaje artistice. Festivalul propune spectacole de teatru, muzică, dans, circ, operă, precum şi evenimente interdisciplinare. Nu lipsesc lecturile, proiecţiile de filme, expoziţiile, dezbaterile şi întâlnirile cu autorii spectacolelor. O secţiune specială este rezervată publicului tânăr, pentru ca acesta să poată intra în contact cu diversitatea lumii prin intermediul propunerilor artistice din festival.

După ce a fost prezentat în secţiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediţiei, spectacolul Solitaritate a mai fost jucat în luna ianuarie 2015 la Teatro de la Abadia din Madrid şi la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles.

Spectacolul face o cronică vie a României actuale. În Solitaritate, tânăra regizoare Gianina Cărbunariu vorbeşte despre discriminare, pierderea identităţii şi dezbinarea societăţii. „Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficţiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de şoseaua principală a oraşului şi până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferenţelor între categorii sociale, etnii, generaţii. Sub pretextul respectării unor convenţii sociale şi al salvarii cetăţeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferenţa şi să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – văzută ca o vină a celui incapabil să fie eficient – este faptul că acesta a contaminat spaţiul public şi riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptăţită”, explica Gianina Cărbunariu.

Solitaritate este o coproducţie Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Le Festival d’Avignon 2014.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului european ORAŞE PE SCENĂ /CITIES ON STAGE/ VILLES EN SCENE, cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Cultura. Un spectacol finanţat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România.

Decor, Video şi Light Design: Andu Dumitrescu. Costume: Andrei Dinu. Muzica: Bogdan Burlăcianu. Coregrafia: Florin Fieroiu.

În distribuţie: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.

Teatrul “Nottara”, pe scenele europene

Lucian Ghimişi, Ada Navrot, Mihai Marinescu, Raluca Tiţa, Dan Clucinschi în Aprilie dimineaţa

La început de stagiune, Teatrul Nottara se bucură de o semnificativă recunoaştere internaţională. Din luna mai, face parte din platforma EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), iar în luna septembrie a devenit membru al NETA, în cadrul adunării generale a reţelei, găzduită de Festivalul EXPONTO, din Ljubljana. New European Theatre Action este una dintre cele mai importante asociaţii teatrale europene, cuprinzând 68 de teatre şi festivaluri din 20 de ţări.

Pe lângă faptul că face parte din aceste două organizaţii care definesc peisajul cultural european, Teatrul Nottara este prezent şi prin spectacolele sale pe marile scene ale lumii. Astfel, în această săptămână, două dintre apreciatele sale producţii se vor juca la Bruxelles, în Belgia.

La invitaţia European Artists Management, spectacolele Matrimoniale de Lia Bugnar, şi Aprilie, dimineaţa, de Mihai Ispirescu, ambele montări în regia Dianei Lupescu, vor avea câte o reprezentaţie în cadrul proiectului internaţional al Festivalului EuRoCultura. Acestea vor fi susţinute în limba română, cu titrare în franceză, iar din distribuţie fac parte: Ada Navrot, Crenguţa Hariton, Lucian Ghimişi, Mihai Marinescu (Matrimoniale), respectiv Mihai Marinescu, Lucian Ghimişi, Ada Navrot, Dan Clucinschi, Raluca Tiţa (Aprilie, dimineaţa).

Ada Navrot, Mihai Marinescu, Crenguţa Hariton, Lucian Ghimişi în Matrimoniale

Spectacolele sunt programate în datele de 24 septembrie (Aprilie, dimineaţa) şi 25 septembrie (Matrimoniale), la prestigiosul Palais des Beaux-Arts (BOZAR), în sălile Studio şi Salle M.

Creat de faimosul arhitect Victor Horta, în stil art nouveau şi art deco, BOZAR este considerat a fi centrul artei belgiene. Palatul artelor şi-a deschis porţile în 1928, iar în cei aproape 100 de ani de istorie culturală a găzduit spectacole de teatru, expoziţii de artă plastică, evenimente neconvenţionale, concerte etc.

După acest turneu, între 8 şi 17 octombrie, scena teatrală internaţională se va muta pe bulevard, Teatrul Nottara organizând cea de-a treia ediţie a Festivalului Fest(in) pe Bulevard.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.