Tensiune mare într-un sector energetic important

Distribuitorii de energie electrică membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) susțin că ultimele decizii ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cu privire metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție a energiei electrice și reducerea ratei reglementate a rentabilității aplicată acestor tarife, vor avea un impact negativ puternic asupra consumatorilor și pun în pericol 4.500 de locuri de muncă. Metodologia calculului tarifelor de distribuţie a energiei electrice pentru perioada 2019-2024, extrem de stufoasă, are impact asupra celor patru companii de distribuţie (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) şi a facturilor la energie care vor fi plătite în această perioadă de toţi consumatorii români. Practic, rata reglementată de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică va scădea de la 7,7% în prezent la 5,66% începând cu 1 ianuarie 2019. Reprezentanţii autorităţii susțin că această măsură face parte dintr-un proces mai larg de revizuire a modului de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie concesionari. ACUE susține că măsura va afecta puternic capacitatea investițională a companiilor. „O reducere semnificativă a investițiilor va avea ca efect final scăderea calității serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali și industriali, cât și competitivitatea economiei românești. Astfel, o scădere a volumelor de investiții ar anula efectele de îmbunătățire înregistrate ca rezultat al investițiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate în perioada 2014-2017 în rețelele de distribuție a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de întrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an. Pentru acest an, operatorii de distribuție energie electrică au în curs de realizare investiții totale de aproape 400 milioane de euro.Mai mult decât atât, efectul de scădere a tarifului de distribuție va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor casnici. De exemplu, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/lună va economisi sub 1 leu/lună la factură. Dincolo de impactul la consumatori, studiile arată că noile reglementări pentru domeniul distribuției de energie electrică vor conduce la pierderea unei contribuții la PIB de 13,7 miliarde de lei și la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuțiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe și contribuții la asigurările sociale”, spun cei de la ACUE..

ANRE susține că prin modificările propuse, se urmăreşte îndeplinirea mai multor obiective importante menite să asigure creşterea gradului de transparenţă în procesul de stabilire şi aprobare a tarifelor de distribuţie, precum şi evitarea includerii în aceste tarife a unor costuri nejustificate. De asemenea, la stabilirea valorii ratei reglementate a rentabilităţii propuse şi pentru respectarea prevederilor din legislaţia primară, ANRE a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menţinerea interesului realizării investiţiilor necesare asigurării calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice, inclusiv prin scăderea numărului de întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuţie concesionari. Potrivit ANRE, modificările propuse au în vedere stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuţie astfel încât să se asigure un profit rezonabil pentru operatorii de distribuţie, conform cerinţelor legii, o alocare echitabilă a câştigurilor rezultate prin creşterea eficienţei peste ţintele stabilite de autoritatea competentă, între operatorul de distribuţie şi beneficiarii serviciului de distribuţie, limitarea includerii în tarife a costurilor aferente prestărilor de servicii efectuate de firme afiliate distribuitorilor, precum şi returnarea cât mai promptă către consumatori a câştigului de eficienţă obţinut de operatorii de distribuţie.

Totodată, ANRE spune că urmăreşte creşterea nivelului de investiţii în reţelele electrice de distribuţie realizate de operatorii de distribuţie concesionari, în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciului de distribuţie şi reducerii pierderilor în reţele prin aplicarea diferenţiată a ratei reglementate a rentabilităţii pentru categoriile de investiţii aprobate/realizate, realizarea investiţiilor de către operatorii de distribuţie concesionari la nivelul prognozat, intensificarea şi diversificarea măsurilor în vederea reducerii pierderilor în reţelele de distribuţie (reducerea costurilor aferente consumului propriu tehnologic).

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 depășește 10 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.