Teodorovici, anunţ privind persoanele afectate de schimbările fiscale  

Ministrul Teodorovici zice că i-a ajuns "revoluţia fiscală", dar actele arată că mai vrea

Persoanele care au plătit, în ianuarie și februarie, sume în plus după aplicarea noilor măsuri fiscale vor putea depune declarații rectificative astfel încât să-și recupereze aceste sume, a precizat vineri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Nimeni nu va avea de pierdut, nici cei care sunt acum în concedii medicale sau la care au fost deja tăieri din salarii. Contribuțiile vor fi plafonate la nivelul celor plătite în anul 2017, iar diferența respectivă se va recupera. Cei care sunt deja afectați vor putea depune declarație rectificativă, astfel încât să-și recupereze sumele”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

„Sâptămâna viitoare vom ieși cu un act normativ. Dacă sunt diferențe și apar obligații în plus, acestea se plafonează. Noul mecanism va fi aplicat astfel încât cei aflați deja în concediu să nu aibă mai mult de plătit față de anul trecut. Acest mecanism va fi făcut public și explicat săptămâna viitoare”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici a mai declarat și miercuri că toate lucrurile care acum sunt controversate în legătură cu regimul fiscal privind declararea și plata veniturilor, generate de Formularul 600, vor fi clarificate săptămâna viitoare, astfel încât niciun contribuabil să nu fie afectat.

„Într-un timp foarte scurt, săptămâna viitoare, vom prezenta un document public, astfel încât în prima parte a lunii martie să avem o decizie adoptată și totul să fie foarte clar”, a declarat, miercuri, Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat că lucrurile vor fi clarificate în luna martie „tocmai pentru a nu depăși termenul de 90 de zile (de la începutul anului) în care contribuabilii cu venituri din activități independente își păstrează calitatea de asigurați în sistemul public de sănătate”.

Potrivit ministrului Finanțelor, vor exista „câteva principii” în baza cărora se vor clarifica, în viitorul act normativ, lucrurile care acum sunt în suspensie. Redăm, în continuare, precizările ministrului:
– „Din cele 5 formulare ANAF în care se declară veniturile va mai rămâne unul singur”
– „Se va merge pe estimare (n.n.- a veniturilor), deci fiecare va depune o singură declarație și va avea o singură plată pe an. Vor exista declarații rectificative”
– „Cei care au depus Formularul 600 (38.000 de contibuabili) nu mai depun decât dacă suma este mai mare”
– „Nu își pierde nimeni calitatea de asigurat. Suntem în termen de 90 de zile și nimeni nu pierde calitatea de asigurat la sănătate”.

„Săptămâna aceasta definitivăm mecanismul respectiv şi apoi începe discuţia publică pe fiecare propunere în parte”, a spus Teodorovici.

„Astăzi, un salariat plătește contribuție la cât câștigă, dar pe PFA – cu câștiguri uneori mult mai mari – se plătește la suma minimă, la 1.900 de lei. Este corect așa? Nu e corect, și lucrurile acestea se vor rezolva”, a mai spus ministrul, precizând că obligația de completare a Formularului 600 le revine numai contribuabilior care au realizat un venit de peste 1.900 de lei lunar în 2017.

Eugen Teodorivici a mai dat asigurări că se vor rezolva, totodată, și „sincopele” din noua Lege a salarizării. „Au fost mereu nemulțumiți în sistem și trebuia făcută o lege clară și așezată pe mai mulți ani. Astăzi avem o lege a salarizării, un document complex. Sunt sincope, dar cazurile sunt mici, sub 3 la sută. Punctual, am început să rezolvăm aceste situații – vorbesc de mame, bolnavi de cancer și bolnavi – să fie reglementate ca nimeni să nu piardă față de ceea ce a avut anul trecut”.

„În 2015, deficitul bugetului de pensii era de 18 miliarde de lei; astăzi, cu transferul contribuțiilor, deficitul scade la 7 miliarde de lei”, a mai precizat, miercuri, ministrul Finanțelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

3 Comentarii

  1. „Persoanele afectate de schimbarile ficslae”, adica HAOSUL provocat de geniul pustiu si penal, numit Darius Valco, pe mintea caruia Dragnea face Experimente dramatice cu VIETILE a Miliaone de Romania, RUSINE!

    Cum fostul Ministru de finante Ionut Misa a plans la Gadea la Antena 3, jurandu-se ca NU vor scadea Salariile romanilor, pe care acum Orlando ne spune ca se chinuie sa le repare:

    „Eu am 19 ani de experiență în acest domeniu (…) Am responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile așa cum trebuie pentru că eu, ca finanțist, eu ca tată, am 3 copii, eu am responsabilitatea faptelor.
    DACA exista vreun RISC ca salariile să scadă, spuneam asta de la bun început”, a spus Ionuț Mișa, miercuri seară, la Antena 3.
    Ministrul de Finanțe și-a dat CUVANTUL său de tată că salariile nu vor scădea, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

    ”Sub cuvântul dumneavoastră de tată, sub CUVANT de Onoare de Ministru, aveți Garanția, puteți da Garanția că este EXCLUSA Scăderea Salariilor”, i-a spus Gâdea ministrului.
    ”DA, domnule Gâdea și am să vă spun și de ce: orice angajator responsabil şi de bună-credinţă NU va reduce salariul angajatului şi NU se va gândi să ia din beneficiul pe care statul îl acordă unui angajat în interes propriu. Doar un angajator care NU e Responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru că la stat acest lucru e EXCLUS”, a adăugat Misa.

    Deci: EXCLUS la stat, spunea Misa!
    Rusine, mincinosilor!

  2. Norma de venit pentru 2018 , publicat de ANAF pentru fiecare judet raman valabile, sau nu ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.