Teodorovici, detalii privind transferul pensiei la Pilonul I

Beneficiarii sistemului de pensii publice administrate privat – Pilon II – își vor putea transfera fondurile către sistemul public de pensii – Pilon I – printr-un mecanism care „va fi clarificat în prima jumătate a acestui an”, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Teodorovici.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

Întrebat cum vor coexista în continuare cele două sisteme (Plon I și Pilon II), ministrul Finanțelor a spus că va fi „o concurenţă” între acestea. „Va fi un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală”, a precizat Teodorovici.

„În multe zone, statul a dovedit că poate să nu fie un administrator mai bun decât privatul, dar eu zic că poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii”, a mai arătat Eugen Teodorovici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Papagalul asta ne ia de fraieri ca și Vasileasca. Care e ”randamentul” pilonului de Pensii I? Tot randamentul e dus pe apa sâmbetei! O persoană muncește 25 ani, cu salarii mici și are 600 lei pensie. Un pensionar de invaliditate muncește 3 zile și are venit de 520 lei. Altă persoană nu muncește niciodată are pensie de urmaș după soțul fost pensionar de invaliditate și are tot 520 lei.
    Clar munca și contribuția, nu are legătură cu venitul din pensii+cel minim garantat.

  2. Dincolo de politica si foamea dupa bani exista niste adevaruri ne-explicate aproape deloc. Administratorii pensiilor private incaseaza comisioane grase de tot despre care nimeni nu vrea sa spuna nimic, tocmai ei sunt cei care „subventioneaza articolele pe aceasta tema, frica pìerderii „cremei grase de pe tortul pensiilor private – comisioanele. Apoi, fondurile NU sunt garantate de NIMENI ba chiar pot fi fraudate sau falimentate prin diverse inginerii financiare care pot ascunde foarte bine si cu succes „conturile golite din timp” !!!. Valoarea fondului ajunge la o suma fixa, cea adunata sau acumulata, odata cheltuita urmeaza sa traiesti cu „iarba si frunze restul vietii”. Pensia de la pilonul I, de stat, valoarea acestei pensii este in functie de valoarea contributiei, poate fi de 1000 – 2000 – 3 000 – 5 000 lei sau mai mare in functie de valoarea contributiei depuse si este pentru tot restul vietii de la iesirea la pensie DAR, nu mai „papa comisioanele grase administratorii privati !!!”. Dincolo de „politica si mizeria ei”, lacomia celor care administreaza pensiile private pe baza de comisione grase de tot, exista aceste adevaruri ocolite si ascunse din interese bine „platite !”. Nu se poate ca un popor sa traiasca BINE fara ca lacomia vestului sa nu profite din plin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.