The Economist: ”Putin câștigă”

The Economist este revista care reflectă poate cel mai bine modul de a gândi al aparatului de securitate și militar de la Washington, de la Cartierul General NATO și de la Londra. The Economist a fost una dintre cele mai mari tribune ale susținerii Ucrainei cu bani și arme, cu mult înainte de invazia rusă din februarie 2024, și cu atât mai mult după acest moment. Dacă o asemenea revistă publică un cover precum cel din prima săptămână a lunii decembrie, care atrage atenția că Ucraina se îndreaptă spre înfrângere, atunci este limpede că situația este foarte gravă pentru Ucraina.

Este pentru prima dată când The Economsist scrie că ”Putin câștigă”. Mai scrie că între președintele Zelenski și comandantul armatei Ucrainene s-a produs o ruptură și este de remarcat ca tocmai Te Economist a contribuit, daca nu la producerea propriu-zisă a rupturii, cel puțin la agravarea ei, publicând un interviu cu generalul Zalujniî în care acesta începe să critice regimul de la Kiev, dar și tactica militară a Ucrainei.

The Economist mai arată că ”un lider” a spus ”în privat” că posibila revenire a lui Donald Trup la Casa Albă va duce nu la o strângere a rândurilor în UE pentru susținerea Ucrainei, ci, dimpotrivă, la fragmentarea sprijinului european.

The Economist rămâne consecventă atunci când vine vorba despre poziția Europei fata de Rusia, indiferent e soarta războiului din Ucraina: înarmare, cheltuieli mai mari pentru armată, primirea Ucrainei în UE, indiferent de situația democrației în această țară, și pregătirea pentru un nou război cu Rusia.

 

Pentru prima dată după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022, Vladimir Putin dă semne că poate câștiga războiul. Președintele Rusiei și-a pus țara pe picior de război și și-a întărit autoritatea. A procurat armament de peste hotare și ajută la întoarcerea Sudului Global împotriva Americii. Esențial, el subminează convingerea existentă în Vest că Ucraina poate – și trebuie – să iasă din război ca o democrație europeană vibrantă.

Vestul ar putea face mult mai mult pentru a-l necăji pe Putin. Dacă ar alege să facă asta, ar putea să-și mobilizeze resursele financiare și industriale, care sunt mult mai mari decât ale Rusiei. Însă fatalismul, complezența și o șocantă lipsă de viziune strategică împiedică asemenea acțiuni, în special în Europa. Pentru binele lui și al Ucrainei, Vestul trebuie să iasă din această letargie.

Motivul pentru care este posibilă victoria lui Putin este că victoria ține mai mult de rezistență decât de ocuparea de teritorii. Niciuna dintre armate nu poate să-i alunge pe ceilalți de pe teritoriile pe care le controlează acum. Contraofensiva ucraineană s-a împotmolit. Rusia pierde 900 de oameni în fiecare zi în bătălia pentru Avdiivka, un oraș din Donbas. Este un război al defensivei și poate dura mulți ani.

Luptele influențează politica. Avântul de moment afectează moralul. Dacă Ucraina se va retrage, nemulțumirile vor deveni tot mai mari la Kiev. La fel se va întâmpla cu vocile din Vest care spun că banii și armele trimise în Ucraina au fost o risipă. În 2024, cel puțin, Rusia va fi într-o poziție mai solidă pentru a lupta, pentru că va avea mai multe drone și proiectile de artilerie, pentru că armata a dezvoltat tactici de succes în războiul electronic împotriva unora dintre armele Ucrainei și pentru că Putin va tolera nivelul îngrozitor al victimelor din propria tabără.

Creșterea susținerii străine explică în parte întărirea poziției Rusiei pe câmpul de luptă. Putin a obținut drone din Iran și obuze din Coreea de Nord. A încercat să convingă o buna parte din Sudul Global că nu există o miză foarte mare în ce se întâmplă în Ucraina. Turcia și Kazahstan au devenit plăci turnante pentru comerțul cu bunuri ce alimentează mașina de război a Rusiei. Schema occidentală de limitare a veniturilor ruse obținute din petrol prin impunerea unui prag de 60 de dolari pe baril s-a dovedit un eșec, pentru că au apărut structuri paralele pentru comercializare, structuri dincolo de puterea de influență a Vestului. Prețul petrolului Ural este de 64 de dolari pe baril, cu 10$ mai mult decât la începutul anului 2023.

Putin câștigă și pentru că și-a întărit poziția pe plan intern. Le spune rușilor, în mod absurd, că sunt implicați într-o luptă pentru supraviețuire împotriva Vestului. Poate că rușilor de rând nu le place războiul, însă s-au obișnuit cu el. Elita și-a întărit controlul asupra economiei și membrii ei fac mulți bani. Putin își poate permite să le ofere venituri viagere familiilor care și-au pierdut bărbații în acest război.

În fața acestor realități, nu este de mirare că starea de spirit la Kiev este mai proastă. Politica a revenit în prim-plan și lumea se luptă pentru influență. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și generalul Valerii Zalujnîi, au început să se certe. Sondajele interne sugerează că scandalurile de corupție și îngrijorările pentru viitorul Ucrainei îi îndepărtează pe alegatori de președintele Zelenski.

Guvernele occidentale spun mereu că sunt angajate pentru susținerea Ucrainei la fel ca înainte. Însă sondajele din întreaga lume arată că multe state încep să aibă îndoieli. În America, administrația Biden se luptă să treacă prin Congres un pachet de finanțare de 60 de miliarde de dolari. În scurt timp, campania prezidențială va fi o nouă piedică în calea acestei finanțări pentru Ucraina. Dacă va fi ales Donald Trump, care a propus negocierea păcii în cel mai scurt timp, America ar putea să nu mai ofere arme.

Europa ar trebui să se pregătească pentru acest scenariu sumbru, chiar și în cazul în care Donald Trump nu ar câștiga alegerile. În schimb, liderii europeni se comportă ca și când generosul Joe Biden se va eterniza la Casa Albă. UE a promis 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, însă banii sunt blocați de Ungaria și, posibil, de situația bugetară dificilă din Germania. În decembrie, UE ar trebui să semnaleze că este gata să înceapă discuțiile pentru aderarea Ucrainei. Însă mulți cred că procesul va fi blocat intenționat, pentru că extinderea UE este dificilă și va amenința o mulțime de interese. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a fost înregistrată (în timpul unei farse telefonice) spunând că Europa este epuizată. Poate vă gândiți că revenirea lui Trump la Casa Albă va consolida sprijinul UE pentru Ucraina, UE urmând să preia responsabilitatea propriei apărări. Însă un lider a declarat în privat că sprijinul UE pentru Ucraina se va fragmenta în cazul unei victorii a lui Trump.

Ar fi un dezastru. Până în 2025, efortul de război îi va afecta și pe ruși. Ar putea să resimtă efectul mobilizărilor forțate, al inflației, al folosirii bugetului social pentru armată. Însă este o prostie să sperăm că regimul Putin se va prăbuși. Ar putea rămâne la putere mulți ani și, dacă se va întâmpla așa, Rusia va amenința cu războiul în continuare, deoarece războiul va fi mereu o justificare pentru represiunea socială și pentru suferință poporului. Putin a compromis viitorul țării lui izolând-o de Europa și obligându-i pe cei mai întreprinzători ruși să plece in exil. Fără război, problemele regimului Putin vor ajunge repede în prim-plan.

De aceea, Europa trebuie să-l considere pe Putin o amenințare de securitate pe termen lung. Rusia se va reînarma. Va avea și experiență de luptă. Planificarea apărării Europei trebuie făcută în asemenea fel încât Putin să nu simtă vreo slăbiciune în flancul său vestic – în special dacă se va îndoi că noul președinte Trump va trece la război dacă Rusia va ataca o țară NATO.

Cel mai bun mod de a-l descuraja pe Putin este ca Europa să-și dovedească hotărârea arătând cât este de implicată în susținerea Ucrainei, care să devina o țară prosperă, democratică și pro-occidentală. Armele contează, în special apărarea aeriană și rachetele cu rază lungă ce pot să lovească în liniile de aprovizionare ale armatei ruse. De aceea este crucial ca America să aprobe ultima tranșă de ajutoare. Arsenalul Ucrainei este deja epuizat și trebuie ca industria militară vestică să sporească producția. Și sancțiunile trebuie orientate astfel încât să creeze o falie între regimul de  la Moscova și elitele ruse.

Acțiunea politică a Europei este esențială. Putin va ataca orașele Ucrainei și va corupe societatea pentru a sabota transformarea țării într-o democrație. Europa trebuie să-și dubleze efortul care să asigure progresul Ucrainei, promițând bani și aderarea la UE. Liderii europeni nu și-au dat seama cât de grea este această sarcină și mulți dintre ei par să se ferească de ea. Asta este o nebunie. Ei ar trebui să-l asculte pe Leon Troțki: poate că nu-i interesează războiul, însă războiul este interesat de ei.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

117 Comentarii

 1. e la mintea cocosului ca Rusia doar nucler poate fi rezolvata

 2. e la mintea cocosului ca Rusia doar nuclear poate fi rezolvata, dar cine sa o faca, SUA nu-s in stare

 3. Ceea ce face Vestul cu Putin e să-și dea Ata la zmeu! Adicalea îl mai lasă și pe el sa zboare oleaca, sa creadă ca se „înaltă” și apoi îl retrage la sol sa nu i se facă ……rău de înălțime! În final ce fel de superputere mondiala e Rusia dacă are nevoie de drone de la iranieni și obuze de la Kim?

 4. păi o victorie a lui putler a fost tot timpul posibilă pentru că orice e posibil, dar întrebarea este cât e de probabilă

  să nu uităm de unde am pornit, urlete despre denazificare, demilitarizare, kiev în 3 zile, malul Atlanticului într-o săptămână

  pentru cine are memorie scurtă: https://twitter.com/i/status/1697553040071430306

  plus crime îngrozitoare la Bucha și la Mariupol, în uniforme de paradă de cât erau de siguri pe ei

  lucrurile s-au schimbat mult, iar șansele și norocul lui putler, și mai mult

  Salutări din tunel he he he

 5. Un ziar spurcat care susține razboiul și nicidecum pacea. Haholi vor dispărea ca nație. Slava Z

 6. Pai Putin castiga Ca trebuie sa castiga,Zelensky fost tras de urechi de Zalujnii Ca nu ia decizii militare cu decizii actoresti cu bietiloe ukrainienilor si era sa fie sinucis.

 7. Pana-n 27 decembrie se termina … balciul !
  Poate cu „VALIZA” , poate de buna voie 🙁 !

 8. 1. Putin trebuie sa castige fiindca are dreotate. NATO este agresorul, nu Putin. Priviti harta…2.SUA/ NATO sunt agresorul, in nici un caz nu e Rusia care contruia Gazoducte uriase spre Occident…3. SUA a pornit conflictul pentruca voia Piata Europei pentru GNL -ul sau mai scump de 3 ori decat gazul rusesc…4. SUA / NATO nu puteau scapa ocazia de a se folosi de nazistii ucraini in conflictul civil cu rusii..4. SUA nu putea scapa ocazia de a ocupa militar Europa de Est ca sa o azvarle contra Rusiei…

 9. 1.Doar un nebun poate crede ca Ucraina poate castiga cu Armament strain de mii de miliarde dolari…2. Rusia isi produce singura tot armamentul. Sunt mincini povestile cu drone Shaed si cu munitia nord -coreeana…Rusia a asimilat drona Shahed, a inbunatatit- o sub numele Gered.

 10. Taxa de protectie? La STABILIMENT, platesti inainte. Primesti servicii. La „PATRIOT’ , platesti inainte si ….”ciuciu marfa, ever! ” Hai la mai mare ! De ZIUA NATIONALA, angajaza Dulapul VERZI, iar premierul Plateste TAXA de protectie! Asa a fost ordinul.

 11. 1. In Ucraina e Operatie Speciala…nu e razboi…Ca dovada, Rusia trage 100 de rachete si omoara doar 2 civili…2. Daca ar fi Razboi…Rusia ar lovi cu Bombe planate care omoara 5.000 de civili la un raid cu 50 de bombardiere…Ucranii stiu asta….3. Rusia poate cuceri Ucraina daca trece la Bombardament contra civililor…4. Dar Rusia poate cuceri Ucraina si prin Operatia Speciala…Ii distruge Armamentul si Orasele cu artileria…..Ii decimeaza trupa 5. Nu este o chestie importanta PIBU…importanta este viteza de reinoire a armamentului si munitiei. Aici Rusia nu poate fi intrecuta.

 12. Sudul global era antiColonialist, Antiamerican…Azi Sudul global are alaturi o Tara cu forta militara care stie sa se bata….Asta nu e China…..

 13. Hai sa ne intelegem,ukrainienii nu.s obligati sa stea cu capul sub piciorul lui Putin,numai Ca au intrat pe mana lui Zelensky care.i trimitem la decimat farà Milà.Zalujnii fiind un militar experimentat a facut zarva doar Ca Zelensky e actorul principal si compania de evrei,sustinuti de Sionistii Comunisti americani.

 14. Stirea asta ca Rusia va cistiga ,o stiam cu totii inca din primele zile de conflict intre Ukraina si Rusia.Toata Europa impreuna cu America si alte tari occidentale au ajutat Ukraina si totul a fost facut de pomana pt. ca Rusia nu este tara care sa fie invinsa atit de usor ,cum au crezut occidentalii.Cit despre un razboi nuclear care sa poata slabii imperiul rusesc ,asa cum cred unii din noi ,este cit se poate de riscant pt. ca ne autodistrugem si noi ,se pune in pericol intreaga planeta si nu cred ca cineva are acest interes.Afirm asta pt. ca se stie foarte bine ca Rusia detine o putere nucleara mare cu foarte multe surprize inca nestiute de nimeni.

 15. oții care au crezut altceva…
  Ucraina a pierdut razboiul chiat in clipa cand a inceput razboiul cu Rusia, iar pro știi care au crezut altceva iși merita calificativul. CUM sa castigi contra Rusiei, ce, s-a piedut simtul rațiunii? De la razboiul Crimeii (1856) si pana azi, cine a mai invins Rusia in afara bolșevicilor (finantati de Vest) din 1917?
  Sunt idi care folosesc polonicul pt. propaganda corecta politic, dar sunt si habarnisti care si-au inchipuit altceva si toate astea in dispretul față de adevar.

 16. La sfarsit nato va trebui sa faca cheta ca sa plateasca taxa de neagresiune si despagubiri pentru potolirea rusnacilor, deci paguba continua…

 17. „Ucraina poate – și trebuie – să iasă din război ca o democrație europeană vibrantă.”
  Poate doar „progreseii” woke, uSE🌈ici, cu armata la Battlefield V și Counter Strike, mai înghit asemenea palavre sforăitoare…măRog 😂

 18. axon, de acord cu toate comentariile tale, cine a crezut chiar si o secunda ca ukraina poate invinge rusia a fost nebun! totusi eu suspectez o intelegere rusia sua pentru infrangerea economica a europei adica a UNIUNII europene!! nu intamplator o noua zona de conflict militar a fost redeschisa in gaza!!! si daca totusi nu a fost intelegere atunci putin a mutat ca un sahist, nu intamplator la rusi se studia sahul in scoala!!

 19. Au dreptate. Din păcate trebuie să ne pregătim de război pentru că Putin, dacă nu găsește noi motive de război cu alte țări, pierde puterea în Rusia. Cu el se vor prăbuși și siloviki și ăștia vor face orice să nu se întâmple asta.

 20. Incet incet ajung ei la vorbele mele de la inceputul razboiului: Rusia castiga. Reamintesc tinerilor mei cititori ca prostia se plateste scump: america se scrie cu a mic in politica internationala si inflatia e atat de mare si lunga ca nu i se vede nici capul nici cpatul.

 21. umanitatea cistiga…
  crearea lumea multipolare si iesirea din tembelismul globalist
  iesirea din marasmul de gindire si conducerea lumi prin proxy leaderi incompetentzi

 22. @elena popii’: pai fato du-te voluntar pe frontul de est ca sa lupti contra rusnacilor daca te tin chi.lo.tzii, sau doar tastatura e de tine?

 23. @ Elena Popa..Debitezi numai tampenii….Crezi ca Putin isi pierde vremea cu imbecili ca tine? Rusia NU a agresat niciodata Romania si nici nu o va face…Nu mai are nevoie sa treaca prin Romania ca sa se bata cu Otomanii…ca pe vremuri.

 24. Perfect! Sa intre Europa in faliment ca sa faca jocul SUA impotriva lui Puton si, pana la urma si impotriva Europei. Ca de obicei, razboaie prin terti.

 25. @ idi….Gresesti..La 1917 Rusia a invins…Pentruca Comunistii erau mai multi iar Armata NU era in totalitate cu Albii…Albii au fost ajutati de 18 tari care au trimis trupe contra Comunistilor…Comunistii au invins fara ajutor extern…Povestea cu evreii comunisti a fost doar poveste… Evreii au profitat de schimbare ca sa se catzare la varf…In plus, in Rusia existau foarte multi Evrei, deci si evrei rusi comunisti.

 26. „este de remarcat ca tocmai Te Economist a contribuit, daca nu la producerea propriu-zisă a rupturii, cel puțin la agravarea ei, publicând un interviu cu generalul Zalujniî în care acesta începe să critice regimul de la Kiev”

  Care-i rolul presei: sa dezvaluie sau sa ascunda ? Ce simplu se ajunge pe partea gresita a presei. Se cauta acum scuze ca un idiot si-a distrus un popor si o tara ca s-o bucure pe Vika Nuland ? Lasati, ukranii sa-l judece ei.

 27. Un fel de analiză Haihui, un talmeș balmeș in tot ce grohaie, nimic concret și serios. E o manipulare psihologica a celor care nu se prind de jocul folosit. E o plasa întinsă rusnacii pentru a continua invazia, a cara mașinării pentru lupta în ukraina, a trimite carne de tun pentru îngrășământ pământ ukraina. Vestul știe exact ce s-a trimis în ukraina și continuă să trimită, dar și ukraina are deja profesionisti în fabricare drone și orice prind de la ruși, repara ce pot și folosesc în apărare tara de invadatori.

 28. Citești articolul și vezi câtă tristețe e în el , după atâția bani și propagandă să nu iese nimic din ce sperau ei. Era logic că Rusia va câștiga ( și nu Putin) din motive logice pentru cineva logic.Și propaganda are limitele ei , aici a dăunat grav credibilității în general și pe viitor a credibilității stăpânilor ei. Acum au rămas doar văicărelile și „cuțitele lungi” între ei cei ce visau ofensive și contraofensive , intrări triumfale în Moscova etc. Ce filme vor apărea la Hollywood cu Rambo și Van Dame in care eroii lor băteau la ruși. În filme binențeles că în realitate a rămas doar o țară distrusă din toate punctele de vedere, generații pierdute și cei mai grav o aură a vestului pierdută in 2 ani de zile după decenii de chin pentru formarea ei. Și e doar începutul căci se știe după ce ai agitat ursul nici fuga nu te ajută.

 29. (I): The Economist il aseaza pe Stalin în fundal si faptul are semnificatii mult mai mari decât afirmatia ca „Putin câstiga”, titlul articolului. Stalin a câstigat WW2 ÎMPOTRIVA NAZISMULUI. Si tot Stalin a adus URSS de-atunci în situatia de tara industrial-agrara, din înapoiata ce era înaintea Revolutiei din Octombrie. La fel lui Stalin, Putin are si el, în schimb, de-a face cu „opozanti” de tip Navalnâi-Nemtzov, pigmei racolati de neo-conii vestici, la sume enorme, pe care nu si le-au justificat. Stalin a avut si el de-a face cu amenintarea endemica, deja, a lui Mc Cain-Nuland si „opozanatilor” interni de dezmembrare a Rusiei, fiindca prea mare si cu prea multe resurse naturale. Si s-a facut cunoscut pe front, când Rusia, la fel Frantei revolutionare de la 1792, era atacata de toata Europa. The Economist nu uita, nici el, de care parte a baricadei se afla, si, deci, intoxica ordinar: „Rusia pierde 900 de oameni zilnic”, când, si de fapt, Ucraina-i pierde. „Daca Ucraina s-ar retrage”, mai spune The Economist. UNDE sa se mai retraga, când tara deja a ajuns o piele de sagri, si-a pierdut teritoriile strategice si bogate, si-a ramas numai în resturile Republicii celor Doua Natii, în care Rusia-i si invita pe polonezi (care si sunt acolo, ca mercenari) sa si-o reaproprie, fiindca teritoriul lor istoric! Numai ca trecutul Polonia-Ucraina e strabatut de genocidele ultimeia.

 30. Rusia e centrul galactic al coruptiei, dar a stiut in istorie sa se mobilizeze si sa obtina Victorii nesperate. Mai e si putere nucleara, deci Ursul trece…

 31. Rusia nu generează războaie, in general, ci își distruge propriile-i creațiile toxice (Ucraina) și Israel (la formarea căruia a consimțit).

  Cu alte cuvinte, Rusia își repară propriile-i greșeli istorice.

 32. (II): The Economist fiind înca si mai pervers: nu numai ca eludeaza rolul SUA-n declansarea operatiei speciale ruse, în discriminarea si sacrificarea rusofonilor de catre Kiev mai bine de 7 ani, spre a se retrage, asa cum le e obiceiul, lash, lasând în urma câmpuri de ruine si faliment, dar SUA mai vor ca UE sa intervina în continuare, si economic, si militar, în regiune, „pierzând din vedere” ca NATO a fost distrus de Rusia, nu mai exista, si, daca UE ar avea de „intervenit”, ar fi-n vesnica pomenire a unei organizatii toxice, campioane absolute-n genocide (Siria, Libia, Ucraina, Irak …), si-n sprijinul dat teroristilor si nazistilor (SS Azov, SS Galicia, în Ucraina, al Quaida în Irak, Siria…). Publicatia încearca sa-l diabolizeze si pe Putin, asa cum au facut SUA cu toti adversarii lor, Stalin si Ceausescu, inclusiv (dar la epoci când net-ul, retelele sociale, erau inexistente), si lalaie si „doctrina” NATO, cu „Rusia, primejdie”, „va ataca”, si alte aberatii, fiindca SUA niciodata n-au fost în stare sa câstige cinstit o competitie ECONOMICA directa cu un adversar – cf. loviturile de stat din Irak, Libia si Siria, când si Saddam, si Gaddafi, si Bashar voiau o moneda comerciala a LOR, în afara $ politic, si m-astept ca asta sa fi fost si motivul sanctiunilor drastice la adresa României si loviturii de stat din decembrie, 1989, când tara devenise o putere economica SUVERANA si INDEPENDENTA -, când Rusia e-o tara EUROPEANA, DEZVOLTATA si FRUMOASA si PRIMA PUTERE MILITARA A LUMII, în timp ce UE da faliment. Brzezinski si Wolfowitz, doua cobe naziste revansarde, au pierdut. Si definitiv, cf. BRICS, cu India, peste 1 miliard 400 de milioane de locuitori, China, 1 miliard 300 de milioane de locuitori si prima putere economica a lumii, Rusia, 150 de milioane de locuitori si prima putere militara a lumii…

 33. Comunismul este invenție evreiască. Toți liderii ruși de la Lenin încoace erau evrei. Rusia nu avea mulți evrei pentru că toți țării i-au împins la periferia imperiului. D-aia sunt majoritari în Ucraina, Țările Baltice, Basarabia, Bucovina și Moldova.

  Evreii au preluat puterea în Rusia fiindcă „revoluția” lui Lenin a fost manufactură evreiască făcută de, cu și pentru evrei.

  Inclusiv in vremea lui Putin de care a scăpat cu greu:
  – primul lui premier din primul mandat de președinte (Kasyanov)
  – ministrul de finanțe din primul lui mandat;
  – ministrul de externe din primul lui mandat;
  – ministrul economiei din primul lui mandat

  Toți ăștia au fost declarați agenți străini și au fugit în Israel.

  Și la noi tot evreii ucraineni ne-au adus comunismul in ’44 și în ’89.

 34. Bă, prostule, pă’n-apuca americanu’ de tac-tu mare să dea nucleara ca să „rezolve Rusia” din două motive:
  – Rusia are hipersonice
  – Rusia are control asupra ISS

  Oligofrene care ești tu oligofren!

 35. „Le spune rușilor, în mod absurd, că sunt implicați într-o luptă pentru supraviețuire împotriva Vestului.” Absurd , bineînțeles, vestul nu-i vrea morți, îi vrea sclavi.

 36. E clar! Toți e uzi! Mai nasol e că-s și duși cu pluta… Cu Ăl Mare in frunte…

 37. (III) Plus ca Rusia, locul 5 mondial ca putere de cumparare a populatiei, si care si-a reusit si de$-izarea, va avea o crestere economica de 2%, în 2024, în timp ce UE e deja-n recesiune, si cu perspective negre (falimente masive, deja, somaj … supa populara, curbele de sacrificiu …). SINGURA solutie fiind coexistenta pasnica viitoare a UE – ori a ce mai ramâne din ea, daca i-o supravietui saraciei, crizei economice profunde în care-a intrat, dupa ce deja a-ncetat de-a mai reprezenta ceva dpdv DIPLOMATIC, a se vedea dezastrele de UrSSula, Borell, Reynders, Charles Michel, Boris Johnson, Tony Blair, Thereza May, Kaczcynski, Baerbock, Schulz … -, cu Rusia, defalsificarea istoriei, dediabolizarea tarii si a comunismului, fiindca sunt si istorici vestici cinstiti, AMERICANI si francezi, ex. Annie Lacroix-Riz, prof univ. emerit, între ei, chiar daca majoritatea restului fac dovada pacostei pe care-o-ncarneaza (de la Anne Appelbaum, la Courtois, si-n România, Cioroianu si clica), de-a-si scutura intox-ul „ideologic” „perfect”, revansard, diabolizarea adversarului ECONOMICO-POLITIC, distrugerea oricarei tentative de-a trai în liniste, pace si prosperitate, de-ncredere-n ziua de mâine, prin otravirea existentei a sute de milioane de oameni). În afara POLONIEI (chiar daca, deocamdata, prezenta numai pe shest), UNGARIEI si ROMÂNIEI, în recuperarea pamânturilor lor istorice, ÎN UCRAINA NU MAI ARE DE INTERVENIT NIMEI ALTCINEVA. Acesta fiind si SINGURUL sens în care FOSTA Ucraina ar putea „sa adere” la UE, abstractie facând de NATO actualmente-n moarte cerebrala depasita si cazut în groapa de gunoaie a Istoriei, adica acolo unde-i e si locul. Hai, TRUMP!

 38. @Elena Popa: RUSIA PROSPERA, POPULATIA ARE UN NIVEL DE VIATA RIDICAT si Putin, care MARESTE SI SALARIILE, SI PENSIILE, si COMPETITIVITATEA SCOLII, ECONOMIEI si CULTURII RUSE, n-are nevoie de nici un razboi ca sa ramâna popular si la putere. Înceteaza, fatuco, de-a-i mai încarna pe SOROS-STOLTENBERG-UrSSula si restul complicilor întru aducerea la sapa de lemn a UE!

 39. N-am sa inteleg niciodata veatul, toti de acolo stiu ca ucraina nu o sa plece niciodata de la rusi. Sunt in stare sa lupte cu toata Europa, numai sa arate ca eate a lor. Nebunia acgualilor conducatori din vest arata cat de slab sut pregatiti. Am vazut si comentarii de genul,rusii nu cu ce sa lupte si iau de la Kim. Pai, este mai ieftin sa ia denla asta, decat sa peoduxa ei… simplu.

 40. @Elena Popa, ps: armata rusa are un efectiv de 1 milion 300 000 de oameni, din care, în Ucraina, mobilizati numai vreo 250 000. Asa ca potoleste-te. Daca Putin ar fi vrut vreun razboi, si-ar fi trimis toata armata-n Ucraina. În care americanii tot n-or sa calce niciodata, cf. lectia pe care-au învatat-o, si pe pielea lor, în Vietnam. Tipii ar fi vrut, într-adevar, un razboi în Europa (ca sa scape de falimentul lor economic inevitabil si de-a-si pierde rolul de mare putere mondiala, lucru care deja se-ntâmpla), dar cu soldati europeni, între care, si români. Esti, cu alte cuvinte, românofoba, daca vrei razboi si morti à la Marasesti, Marasti, Oituz ori Stalingrad, unde tot românii erau în linia I.

 41. Caline, a fost doar o presupunere prin care ziarul atrage atentia aliatilor Ukrainei sa o sprijine. Nu te bucura, Putin a pierdut,Putin este puerdut.

 42. Ne apucă vărsăturile la aceste fake news. Cat i- o fi costat acest articol pe ruși care anul trecut se lăudau ca o să ,,răstoarne “ insula Britanică cu un submarin ,,sabot” , iar între cele două națiuni există o atmosferă încordată încă din 1946 , de când Winston Churchill a declarat granița Europei ocupate de ruși , Cortina de Fier. Deci mai moale ca românii nu sunt prosti. Dar suntem curioși cum vor rezolva UE și USA încercările de trucare alegerilor de anul viitor ale hacker-ilor ruși care vor să crească artificial partidul extremist AUR si posibilii aliați. Numai vorbim de PSd și PNL și toate celelalte partidulețe care apar ca ciupercile după ploaie fiind finanțate din fonduri secrete alimentate tot din banii românilor.

 43. Cum să câștige Putin? Păi a scris aproape toată presa că rușii sunt vai-de-ei, că Putin e pe cale să fie linșat (dacă nu moare de cancer înainte), că Rusia nu se poate pune cu Occidentul mult mai bogat, care susține Ucraina. Păi ce facem C. T. Popescu, Sabin Gherman, Mihai Gâdea, etc? Că**m steagu?

 44. Pana si „THE ECONOMIST” a ajuns sa LAUDE politica geniala a lui Putin!.
  UE a ajuns un”rahat-politic” de care se foloseste SUA!.

 45. Mai taca-va fleanca unora! Daca se pun pe treaba serios in Ucraina,in citeva zile rusi distrug si PIB-ul Romaniei,cu angajamentele pe care le are Ciolacu fata de Zelenski.

 46. la Avdiivka grosul armatei ukraine este incercuit pe 3 laturi. Singura latura libera sa scape este spre west ce.i in totalitata minata de rusi. Cu asta razboiul e ca si sfarsit, urmeaza pacea.

 47. S-ar putea sa se intample … 🙁
  lui Zelensky ii scrie in stele ca va ajunge mai repede decat natural la ele !
  (asta-i o pre-informatie ! comica pana la proba … existential-contrarie)
  MI6-ul ignora ceva …si … e observabil va IGNORA din lipsa de imaginatie ! 🙁 -> 😀 -> 🙁

  Numele meu e … LEGION ! 😐

 48. Rog Cotidianul sa inlocuasca „preshedintele Zelensky” cu „dictatorul nazist Zelensky care a anulat alegerile pe care oricum le-ar fi pierdut”.

 49. Măi „Goguta”, da, există un complot pentru prăbușirea economică a UE, dar este numai al americanilor. Ia spine-mi tu ce interes ar fi avut rușii să-și dinamiteze relația cu UE?! Aud?

 50. Mergeti acasa rusilor, munciti si prosperati alaturinde familiile voastre. Nu muriti pe meleaguri straine pentru un dictator lacom si corupt. Jos cu el si reveniti-va ca nu va ataca nici dracu’ rusia vreodata asa cum va spune voua putin.

 51. @vaxon,trol plătit:Din cei vreo 1,1 milioane de mercenari/soldatii rusi sau „separatisti” care au luptat prin Ucraina au mai ramas vreo 350000 de ingrasat pamantul Ukrainei.

 52. inca 15% din tinerii Rusiei vor ingrasa pamintul U, sa creasca floarea soarelui; sau vor ramine mutilati; dictator nebun!

 53. Phutin continua traditia stalinista, isi hacuie propriul popor, tinerii, cu buna stiinta. Eu cred ca e sadic!

 54. Armata rusă înaintează „în toate direcţiile” în Ucraina – evident, conform ultimei invenții rusești în tactica militară: „noi cînd ne retragem de fapt avansăm”. P.S. Dar ce să le spuie și Șoigu mamelor rămase fără copii și soțiilor rămase fără bărbați?! Că ele sunt pe punctul de a se răscula împotriva șefului lui.Imbecili sadici:nu câștigă Putler războiul.

 55. Adevărul e că nu prea mai avansează nimeni. E o situație aproape absurdă în care ambele părți „avansează” în sectoare destul de apropiate de front, pe distanțe de câteva sute de metri. Avantajul rușilor e că au mai multă carne de tun și efectiv nu dau doi bani pe pierderile umane, plus muniție la discreție de la tovarășii lor la fel de civilizați din iran, coreea de nord și china. Ucrainenii nu-și permit luxul de a risipi oameni și echipament, de aceea se retrag pe poziții cât mai ușor de apărat.

 56. Poate le-a venit mintea la cap rusoaicelor si nu vor mai suporta ca ai lor sa moara stupid pentru ambitiile prostesti si criminale ale lui Vladimir vladimirocici!Aceasta e calea cea mai scurta pentru a opri acest razboi odios!

 57. Sau Rusia ingroapa nuclear gunoaiele occidentale comasate in orase mari.

 58. Si totusi Occidentul nu-si poate permite sa fie invins de Rusia. Ar fi prea rusinos si usturator, in special pentru Europa, ai carei politicieni sunt fricosi si lasi. Ucraina putea castiga daca primea toate armele de care are nevoie de la inceput, si nu bucata cu bucata. Sunt prea multe situatii posibile ca sa spui ca stii cum se va termina exact razboiul.

 59. Niste indivizi fara onoare pe langa faptul ca sunt si foarte slabi profesional. Inca din primele zile ale operatiunii speciale , analistii profesionisti au declarat zi de zi ca Zielensky si Nato pierd sigur. Acum simbriasii fara caracter si fara rusine incep sa o dea la intors cat mai au timp pentru a lasa loc de buna ziua. Si in Romania peste 90% din analisti si gazetari au fost la fel.

 60. Tonții neomarxiști europeni au lăsat industria fără materie primă și energie si acum sar ca mingile pentru că dacă nu bate vântul, nu pot produce nici crăcanul de la mitralieră.Grosul metalurgiei e-n Finlanda, la frontiera rusă, țara condusă de o fâțoletă de club.Îsi imaginează, poate, Ursulina că sare China să-i producă subansamble dar încep să le cadă tembelismele-n cap.În mine nu mai intră nimeni, armata e o glumă proastă, lumea-i săracă și nervoasă, au importat crimă cu tona din orient iar acum se fac că n-o văd.Ba mai mult, un tembel parlamentar irlandez a declarat ieri că demonstranții care au reacționat la înjunghierea copiilor ar trebui „biciuiți, bătuți” ba chiar”executați în public”.Cu tembeli d-ăștia, să nu se mire Ursulica că se va trezi cu tancuri rusești la Madrid, nu numai la Bruxelles și că vor fi căsăpiți de mulțime pretenarii ei.Numai azi nu-i mâine și euroiul lor cel scump va deveni curpapier.

 61. Se pare ca generalii realishti i-au propus lui Zelea sa returneze Moldovei ce este sau era al ei in schimbul Transnistriei unde sunt shi arme mult necesare lor. Este o situatzie UNICA macar de a reglementa pashnic solutzii nedrepte create de bolshevicii, multzi din ei ukrainienii de azi. Dar ce sa vezi, ca pe vremea lui Hitlerica care a tradat shi el poporul, luand decizii deasupra specialishtilor militari, s-a ajuns ca Zelea sa refuze generalii lui, mai mult, ca sa scape de ei i-a inlaturat. Probabil Lavrov shtie ca razboiul celor 2 Roze, este o competitzie hibrida cine reface primul URSS. Poate mai mult este vorba de kalul Troyan=Zelea cu care se joaca shah UE, ca tot zic ei ca vor sa atace NATO=inceputul WW3 ca pe vremea lui Stalin, asta in conditziile cand > 2 ani nu au cucerit Ukraina, de…, cam suspecta logica slavilor care candva se declarau fratzi. Mai este faptul ca dupa iarna asta ce va fi grea, natziunile din imperiul Ukrainian nu vor mai rabda conducerea khazara, care nu respecta pe creshtini.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Scenariul de mai sus este valabil shi pentru imperiul khazarului Putin. Paktul Hitler-Stalin trebuie anulat!!!
  Sa nu uitam ca WW2=Marele macel Pobeda al creshtinilor, a fost o kacialma de Poker Mondial al derbedeilor Planetei (ca shi acum de fapt), cu invingatorii stabilitzi din shtart prin tratate secrete, Teheran, Yalta, shi cine mai shtie unde. Malta poate fi o creatzie asemanatoare, ca sa le fie bine numai lor. Cred ca Churchill l-a intrecut pe Stalin, de multe ori, trishand multe popoare, ex.Romania, dar a primit rasplata cuvenita prin pierderea Imperiului.
  URSS nu mai este bastion al pacii, pentru ca nu mai exista, sau nu se vede clar de kgb-istul Putin? Zelea shtie…

 62. Axon bai frate, da ce axon deștept ai.. numa unu, da bun, cred că ai reușit sa luminezi toate gospodinele de pe forum

 63. @axon . Sunt perfect de accord cu tine la postarile 20.22 20.28 20.39 20.41 20.43
  O victorie a Rusiei avantajeaza indirect Romania , debilitand militarismul ucrainean si astfel amestecul occidental in zona . Putin nu e interesat in semnarea unui tratat de pace , intrucat i-ar limita actiunile viitoare : Ucraina trebuie tinuta cat mai mica , in continua nesiguranta si amenintare .

 64. Axoane,dacă rușii nu folosesc bombardamente grele este pentru că nici nu își permit tehnic, și nici nu este indicat. Bombardarea întregii Ucraine ( care s-a și realizat iarna trecută, prin bombardarea infrastructurii civile!) ,un stat care a decis să adere la UE , ar aduce la riposta militară severă a armatelor europene, care sînt mult mai mari, mai bine pregătite, mai bine dotate și mai bine finanțate decît jalnica Armată Roșie De Alcool, unde orice epavă nefuncțională este prezentată ca fiind piesă pregătită de luptă!
  Europa are o armată profesionistă, contra unei armate cu serviciu obligatoriu, cu pregătire precara și fără motivație. Iar puterea de finanțare a Rusiei nici nu se poate compara cu forța economică reală a UE sau SUA. De ce a scăzut atît de mult doar rubla, nu și Euro sau dolarul, ori sterlina? Doar în capul vostru pică dolarul, doar pentru că Arabia Saudită vrea să adere la BRICS! Datorită Covid, toate valutele internaționale au pierdut procente, dar niciuna ca rubla, în mai puțin de șase luni, cum era și de așteptat!
  Putin însă nu a cistigat războiul, chiar dacă încă nu s-a retras din zonele ocupate: după cum am mai precizat, aceste zone nu produc absolut nimic, și sînt întreținute cu bani de la Moscova. Iar orașele distruse complet, ca Mariupol sau Bahmut, trebuie și reconstruite, măcar parțial, iar asta costă enorm! Tu spui ca PIB-ul nu are nicio importanță, dar are:datoria publică rusă începe să se apropie rapid de cea americană, și Rusia se va prăbuși iarăși sub povara criminalității și precarității economice, dar de data asta fără speranța ajutorului german pe care l-a primit în anii 90!

 65. Con, pana si militienii din carul rasturnat cu ei in Salaj au o gandire superioara comparativ cu a ta. De unde le scoti, din sacul lui Radu Tudor?

 66. @ Dan Doran…1.Rusia nu omoara civili in Ucraina. De acea NU VREA sa foloseasca bombe cu planare. De putut poate, ca le lanseaza de la 70 de km distanta fata de locul de impact, fara niciun risc…Occidentul, NATO are arme grozave? Are pe dracu, nici in 20 de ani nu a putut invinge afganii desculti….2.NATO intervine daca Rusia bombardeaza infrastructura Ucrainei cu care intra in UE? Adica Romania ataca Rusia? …3. In anii 1990 se vede ca Rusia a ajutat Germania, nu invers…4. A cazut rubla? Sau a cazut yenul japonez? 1 dolar = 150 yen, 1 dolar = 100 ruble…..Rusia e in razboi cu 30 de Tari dezvoltate, normal ca sta rau economic, totusi deficitul bugetar pe 2023 este doar 1 la suta….Romania sta bine, deficit bugetar 7 la suta.

 67. Ai dreacului analisti…
  Cica „rusii fara razboi se intorc la problemele interne”..Ba prostilor,aduceți aminte înainte de criza prin 2008 economia mondială era la vârf și atunci rușii se simțeau f.bine..daca voi proștilor nu va vârâți nasul prin lume iarăși va fi nevoie de petrol și gaze. Pot da câteva exemple chear și de o cooperare intensă a României cu Rusia..Au căscat anglo-saxonii gura spre ruși iar acum lea căzut mandibula..se face strâmtă insula..se umple cu rămășițele din colonii..Englezii plănuiau o bază militară pe malul marii Azov!!..acum se vor mângâia cu lozinca: sărăcia nu-i păcat..scârbe globaliste ..au mai implicat cu ei și vasalii prosti .? Putin are gărgăunii lui dar nici prost nu-i că sa se supună anglosaxonilor…nu urmăresc mare bucurie de realizările economice ale guvernului român..ba din contra „bocet și fâsâiala”.. Maia,tot acolo,scărmănată de agrarieni și cu alegerile locale pierdute..

 68. „Rusia e centrul galactic al coruptiei”

  Coruptia este generata de catre bugetul de stat in valoare absoluta. De unde coruptie galactica la rusi ? Razboiul din Ukraina este urmarea coruptiei din SUA (complexul militar-industrial), in SUA totul se face pe coruptie. Lacomia este motorul capitalismului, n-ati invatat asta pana acum ? Nu, ca in RO se invata istoria religiilor la scoala !

 69. „Rusia e centrul galactic al coruptiei”

  Coruptia este generata de catre bugetul de stat in valoare absoluta. De unde coruptie galactica la rusi ? Razboiul din Ukraina este urmarea coruptiei din SUA (complexul militar-industrial), in SUA totul se face pe coruptie. Lacomia este motorul capitalismului, n-ati invatat asta pana acum ? Nu, ca in RO se invata istoria religiilor la scoala si Andreea Esca !

 70. Păi, cam da! Cine moare de grija altora, că eu mor?!… Oar’ cât o zâs Ciuciolaku c-o rămas să ne mărească ajutoarele sociale, că vreau sa-mi trag vreo cinci implanturi?…

 71. N-am cum să fiu fanul lui putin care-l consideră pe stalin model de lider rus dar nici pe zelenski, mare puritan naționalist, care vrea să consfințească pkrcăriile aceluiaș stalin.Conflictul rste fratricid si fiecare stat ține partea propriului interes național.Cu excepțiaRomâniei, firește, unde doar furtul ‘aleșilor” contează.

 72. Si totusi Occidentul nu-si poate permite sa fie invins de Rusia. Ar fi prea rusinos si usturator, Mai bine invinsi de poponarii satanisti anericani. FALIMENT pe Franta si Germania.

 73. Desigur scopul nostru ca oameni pe acest pamant este sa slabim Rusia da-o naibii de viata, da-l naibii de nivel de trai ne-am nascut sa infaptuim delirurile strategice ale unor psihopati ignoranti analfabeti functionali cand e vorba de a intelege istoria si care se cred God!

 74. Astia din Vest viseaza, Ukrania nu va deveni niciodata o democratie, ea are” sange” imperial in instalatie, a facut ce a vrut in Vestul fostei URSS, a fost locotentul de la Kremlin.. Insa nenorocirea cea mare ar fi ca Ukrania sa invinga, atunci ea isi va aroga rol de lider european si va dori sa-si impuna punctul de vedere, caci a „invins” Rusia, nu?

 75. Axomane, delirezi! În anii nouăzeci, doar ajutorul economic dat de Germania a ajutat Rusia să nu se dezmembreze total.O știu și țîncii! Chiar și acceptarea cumpărării doar de gaz rusesc a constituit o parte importantă din acest ajutor, căci nemții puteau să cumpere gaz și din alte surse!
  SUA i-au învins pe afgani, dar nu a meritat să continue să îi protejeze pe civilii de acolo, căci costa prea mult! Iar rușii, au.luat la rîndul lor bătaie în Afganistan, deci meciul e nul! Tehnologia rusească doar în mințile voastre înfierbîntate! Vă mințiți singuri că Putin e genial și că armata rusă s-ar putea măcar apropia de cele vestice! Armata Rusiei e tare numai cîtă vreme NATO nu atacă direct.
  În sfîrșit, nu cantitatea de monedă raportată la dolar sau euro contează , ci STABILITATEA EI! Degeaba punem noi o valoare de o sută de dolari pentru un leu, dacă după cîteva luni, leul ăla care valora o sută de dolari ajunge să valoreze doar un cent! Nu cantitatea de ruble necesară cumpărării unui dolar este importantă, ci faptul că această cantitate necesară crește într-una!
  Învață de la unul care a făcut economie politică pe bune, cu dl Profesor Universitar Gheorghe Sârbu!

 76. Evident ne este !
  Pentru toată Planeta Mer🌈, Sistemul paraSolar, ba chiar și întregii Căi a Laptelui Degresat (1.5%):
  URCACII ÎNFRÂNGe !
  Hai pa, măRog…😂

 77. Sa fie clar Ucraina nu are nicio sansa sa invinga Rusia. E ca si cand un pusti de 15 ani care se crede boxer se bate cu vicecampionul mondial la box. Degeaba de pe margine pustiul de 15 ani e sustinut de foarte multi, practic nu are nicio sansa.

 78. @ Dan Doran 11:06
  „SUA i-au învins pe afgani…”
  Așa e !
  Si acum talibanii au a doua flotă de Humvee-uri din lume…măRog…😂

 79. Europa, UE, a pariat pe cal greșit..Rusia e țară europeană, o piață de câștigat contra materiei prime și energie ieftine. Era viața bună, pace și prosperitate. Pe când era germania, locomotiva Europei să dea mâna cu rusul și să deschidă robinetul, și-a vârât dreaqu coada și a iscat maidan, nazism și război..UE devenită slugă a urmat instrucțiunile cu sancțiuni..Acu nu știu de pricepe, sau vreade fapt o Europa în pace și prosperitate…Se pare că sunt turbați, corupți și lichele..

 80. Fake, nici putin&oligarhii nu se înghesuie să-și împartă bunăstarea cu durakii așa că mai calmează-te cu”bunăstarea”, si vezi c-ai gaze-n țară dar tot le plătești la greu.Când o să vezi lider politic că ține cu ăi de jos, sa ne anunți.

 81. Dan Doran Afganistanul a fost transformat în câmp de testare pentru toate tipurile de arme moderne. A costat imens, clar. 1,344,976,771,637 $ mai precis, combinat cu războiul din Irak. Începând cu jumătatea lunii decembrie 2009, din ultimele date ale UN Population Division, se estimează că în Afganistanul ocupat decesele în exces non-violente, post-invazie totalizează 3,4 milioane; decesele violente post-invazie totalizează 1,1 milioane (presupunând ca adevarată opinia experților americano-australieni că nivelul violenței a fost de 4 ori mai mic în războiul afgan decât în ​​cel irakian); decesele violente și non-violente care putea fi evitate după invazie, totalizează 4,5 milioane; iar decesele copiilor sub 5 ani post-invazie totalizează 2,4 milioane (90% putea fi evitate și din cauza crimelor de război ale Alianței care a violat permanent Convenția de la Geneva – articolele 55 și 56 din Convenția de la Geneva referitoare la protecția persoanelor civile în timp de război cere ca un ocupant să furnizeze alimente și rechizite medicale pentru susținerea vieții „cu toate mijloacele disponibile”, dar conform OMS „cheltuielile anuale totale pentru sănătate per cap de locuitor” permise în Afganistanul ocupat a fost de 29 USD, comparativ cu 6.714 USD in imperiul american și 3.122 USD în Australia rasistă). America a avut nevoie de combustibil, computere și droguri. Afghanistan are petrol, litiu și opiu.

 82. Putin a castigat de la inceput. Desi s-au pus sanctiuni, si Rusia a sanctionat EU/US prin nelivrarea de gaz/petrol/carbuni in UE, provocand instabilitatea economica.
  Aceasta stabilitate a dus la saracirea UE si la ridicarea culminanta a tarilor fondatoare BRICS care cumpara cu veselie petrolul/gazul/carbunele din Rusia. Rusia poate pierde o lupta, dar castiga razboiul cu aliatii sai.

 83. Mare brânză un kil de cas! Rușii și-au luat măsuri după retragerea din RDG! Toate armele nucleare le-au retras din Ucraina presimțind că evreii din Ucraina vor trece de partea Americii. Cum poți să înfrângi o țară care oricând poate să-ți trimită o rachetă nucleară în cap de te scoate din istorie pentru 1000 de ani?

 84. si tu o dai la-ntors, ori esti chiar @elenul pop, cel din pădurea Băneasa? Chiar esti sigur ca Rusia a invins, ca sa nu te mai rasucesti inca o data? Rușinică.

 85. Astia din spatele lui te economist nu sunt decat niste jigodii care doresc distrugerea definitiva a Europei.

 86. Va veni vremea cand imperiul Ukraynian nu va mai avea sprijin extern, pentru ca politica khazara, ka in kamunizm le da locul cel mai de sus, ca tot de acolo sa-i lasa in cadere libera, asha cum a fost ex.cu Ceashka al nostru.
  Tov.Zelea=Legionarul Verde, executa la comanda externa acelashi rol facut shi de alt artist/actor semikhazarul alogen shi el=Tov.Hitlerica, marele tradator al nemtzilor, finantzat shi el de marea finantza oculta, ce a avut ca produs final dezmembrarea Germaniei shi folosirea creierilor lor. Oare nu crearea URSS se vrea pana la urma, ci doar dezastrul slavilor ca pe vremea mongolilor, de la care au invatzat mai ales sa asimileze popoare. Daca va fi WW3, daca va mai fi viatza pe Planeta noastra, singura salvare va fi schimbarea de paradigma. Poate va fi evitat WW, cu acelashi rezultat, daca rushii dau liber la arhiva lor, problema similara cu arhiva Vaticanului. E greu…
  O zi buna.
  Con

 87. Problema se pune greșit,. Nu era cineva de invins sau de căștigat.. Era de trai normal in europa ca intre vecini care știu să se respecte, au creat drepturi pentru oameni, au făcut tranzacții win-win și se regăsesc in cultura creștină europeană.. Atât,.. Cui trebuie imigrație cică din Siria ?? Cui trebuie războaie și provocări mizere ?? De ce licuriciul, culmea democrației și cel de urmat, e atât de avid de a subjuga planeta și a face de fapt sclavagism modern ?/ Se pare că oricare inițiativă americană, maimuțărită de european nu are alt scop decât controlul absolut și inrobirea națiilor, indivizilor. E atât de greu de obsevat..?? Se spune chiar in public,.. și căscatu stă sperând in minuni ortodoxe..

 88. „doar ajutorul economic dat de Germania a ajutat Rusia să nu se dezmembreze total”

  Decand Germania nu mai ajuta Rusia, Germania se prabuseste si Rusia are PIB-ul mai mare ! De unde iti vin inventiile pe care le postezi, ti-le trimite tuasu o ROG cu lapte ?

 89. De ce sediul imperiului UE e in BRUXELLES atat de aproape geografic, de CITY-ul londonez ?
  De ce ?
  De ce nu in … OLANDA sau in alte tari din UE ? De ce CASA REGALA A BELGIEI subteran … banci … CITY ?
  Ce stiti voi e doar scoarta … in rana sunt viermi !
  De ce se stiaca : „Putin v-a pierde LOCAL doar pentru a castiga GLOBAL !” si straniu se stia inainte ca tambalaul PROXY
  NATO – RUSSIA sa incepa excat in „24-joi” ?

  CUM era LUMEA azi daca RUSSIA castiga LOCAL UKRAINA ?
  @Marele Urs … mai castiga (IRAN-ARABIA_SAUDITA, BRICS+, UE-distrusa financiar, USA plapanda electoral, USA fara ISRAEL puternic in OM …etc.) … mai castiga RUSSIA GLOBAL !

  Asa ca cu „mintea de pe urma” …zicerile premeditat puerile ale misteriosului si foarte seriosului 😀 MISHTEAUX
  au recitite 😉 alta incarcatura semantic-prophetica AZI !
  MISHTEAUX a foar ignorat cum au fost ignorati TERRORISTII harapi … in stranietatea para-(!)-statistica a pre-predictiilor lui !
  In ce-a vrut sa spuna …s-a intamplat PUNCTUAL aidoma !

  Fi pe faza la EPIDEMIA din GAZA ! -> e de rau ! „LONDAR a pus gand rau evreilor” = Contractele pe gazulpetrolul palestinienilor NU-i MULTUMESTE pe toti ! deja FRANTA face subteran …figuri …si CANADA 😉 la fel ! Totul de la MONETE ! 😉 !
  Sti … ? 🙁

  (uniim in vechime spunea ca ORACOLUL din DELPHI e …incoherent si „dezlanat” …dupa intelegeau toti ca PROPHETIILE au fost CORRECTE insa mintea lor era prea proasta ! Prosti dar multi … asa ca doar putini inteleg din timp !

  Asa ca nu crezi intr-un atac biologic la gazati …si indiferent a cui e vina
  in PRIMAVARA ISRAEL va fi pus pentru asta la STALPUL 🙁 mondial al INFAIMIEI !
  (mi-e si mai mare frica de … POGROAME ! 🙁 )

  SHALOM !

  „NINGE PE FED!” 🙁

 90. ADEVARUL PROFUND …si ingrijorator e ca
  daca RUSSIA castiga razboiul UKRAN in 3 zile …
  USA nu putea distruge prin NORDSTREAM economia nemtilor fiind obligata la „arama pe fata”
  RUSSIA castiga LOCAL insa
  pierdea ce-a STRANIU-MASIV a castiga lungind STRANIU razboiul ( mai ti minte cum eram toti mirati de LENTOAREA RAZBOINICA a RUSSIEI = a fost un PLAN PREMDITAT care … evident azi … a genial functionat !)

  Altceva era daca prin mishteaux nu vi se spunea DIN TIMP !
  Altceva era si cu TRUMP-POTUS daca „democratii” nus e tampeau in august 2022 🙁 !

  ce pot spune ca mare maestru (33 01 Q) decat ca … MAGA ! TRUMP-POTUS ! V-ati facuto cu labutza voastra !
  cine nu crede in propheti e orbit de dumnezeu nu de drac ! (!)

 91. Un razboi lung, de uzura. A impartit din nou lumea in 2 tabere, cam ca in cartea lui Orwell. A devenit foarte clar ca lumea civilizata nu are ce cauta in Federatia Rusa, Belarus si China. Sa faci afaceri in sau cu aceste „tari” este o eroare strategica grava.

 92. Sper ca Occidentul sa aprecieze corect situatia de pe front si in general din toata Ucraina si sa concluzioneze singur ca sprijinul pentru ucrainieni este o investitie sigura in propria securitate si normalitate!De ajuns cu jumatatile de masura: ce s-a realizat cu politica stupida de „a menaja” agresorul?Doar mai mult sange din partea eroilor Ucrainei!

 93. Cum se îmbată cu apă rece comentatorii iraționali,sa nu spun proști,ca cei de mai sus.O confirmare suplimentară a faptului că informațiilor privind capturarea Mariinka de către forțele Moscovei sunt premature a venit de la corespondentul militar rus Alexander Sladkov, care a scris: „De la linia unde se termină controlul nostru până la Mariinka, până la limitele orașului, e un kilometru. Mai avem încă un kilometru pentru a lua cu asalt Mariinka.

  „Zilele trecute am încercat să încercuim Mariinka pentru a suta oară, dar nu am reușit”, a adăugat el.Dragi comentatori duși cu sorcova:Marinca este doar un exemplu … Domnilor tomlin,mare urs,Con, Nicu,pe ce lume trăiți?

 94. @ Ileana Rollanson..Debitezi numai tampenii….Crezi ca Putin isi pierde vremea cu imbecili ca tine? Rusia NU a agresat niciodata Romania si nici nu o va face…Nu mai are nevoie sa treaca prin Romania ca sa se bata cu Otomanii…ca pe vremuri.

 95. Problema se pune greșit,. Nu era cineva de invins sau de căștigat.. Era de trai normal in europa ca intre vecini care știu să se respecte, au creat drepturi pentru oameni, au făcut tranzacții win-win și se regăsesc in cultura creștină europeană.. Atât,.. Cui trebuie imigrație cică din Siria ?? Cui trebuie războaie și provocări mizere ?? De ce licuriciul, culmea democrației și cel de urmat, e atât de avid de a subjuga planeta și a face de fapt sclavagism modern ?/ Se pare că oricare inițiativă americană, maimuțărită de european nu are alt scop decât controlul absolut și inrobirea națiilor, indivizilor. E atât de greu de obsevat..?? Se spune chiar in public,.. și căscatu stă sperând in minuni ortodoxe…

 96. Europa, UE, a pariat pe cal greșit..Rusia e țară europeană, o piață de câștigat contra materiei prime și energie ieftine. Era viața bună, pace și prosperitate. Pe când era germania, locomotiva Europei să dea mâna cu rusul și să deschidă robinetul, și-a vârât dreaqu coada și a iscat maidan, nazism și război..UE devenită slugă a urmat instrucțiunile cu sancțiuni..Acu nu știu de pricepe, sau vreade fapt o Europa în pace și prosperitate…Se pare că sunt turbați, corupți și lichele..

 97. Rusia, locul 5 mondial ca putere de cumparare a populatiei, si care si-a reusit si de$-izarea, va avea o crestere economica de 2%, în 2024, în timp ce UE e deja-n recesiune, si cu perspective negre (falimente masive, deja, somaj … supa populara, curbele de sacrificiu …). SINGURA solutie fiind coexistenta pasnica viitoare a UE – ori a ce mai ramâne din ea, daca i-o supravietui saraciei, crizei economice profunde în care-a intrat, dupa ce deja a-ncetat de-a mai reprezenta ceva dpdv DIPLOMATIC, a se vedea dezastrele de UrSSula, Borell, Reynders, Charles Michel, Boris Johnson, Tony Blair, Thereza May, Kaczcynski, Baerbock, Schulz … -, cu Rusia, defalsificarea istoriei, dediabolizarea tarii si a comunismului, fiindca sunt si istorici vestici cinstiti, AMERICANI si francezi, ex. Annie Lacroix-Riz, prof univ. emerit, între ei, chiar daca majoritatea restului fac dovada pacostei pe care-o-ncarneaza (de la Anne Appelbaum, la Courtois, si-n România, Cioroianu si clica), de-a-si scutura intox-ul „ideologic” „perfect”, revansard, diabolizarea adversarului ECONOMICO-POLITIC, distrugerea oricarei tentative de-a trai în liniste, pace si prosperitate, de-ncredere-n ziua de mâine, prin otravirea existentei a sute de milioane de oameni). În afara POLONIEI (chiar daca, deocamdata, prezenta numai pe shest), UNGARIEI si ROMÂNIEI, în recuperarea pamânturilor lor istorice, ÎN UCRAINA NU MAI ARE DE INTERVENIT NIMEI ALTCINEVA. Acesta fiind si SINGURUL sens în care FOSTA Ucraina ar putea „sa adere” la UE, abstractie facând de NATO actualmente-n moarte cerebrala depasita si cazut în groapa de gunoaie a Istoriei, adica acolo unde-i e si locul. Hai, TRUMP!

 98. @Saul ,geniu neinteles
  Tot boland ai ramas ,geniule ??? tot tampenii debitezi ?>?
  \nu cred ca este vreun tampit pe forum ,mai mare ca tine ,geniule !!!

 99. Ursule, ce tot mormăi tu acolo, cu Rusia pe locul cinci ca PUTERE DE…CUMPĂRARE?! 😂 😂 E ca și cum ai spune ca țiganii din România sînt pe locul unu ca putere de cumpărare, căci bulibașele au viloaie cu turnulețe și mertzane luate la preț redus! 😂
  Poate în centrul Moscovei și Petersburgului or fi inși cu mare putere de cumpărare, dar majoritatea rușilor sint foarte săraci! De altfel, Rusia are o putere economică mult mai mică decît a Franței, Italiei sau Austriei, în ciuda imenselor ei bogății prost administrate, și a uriașei sale populații!
  Poți fi tu sigur ca Rusia este deja într-o recesiune cruntă, dar ca de obicei, cifrele fiind scoase din burtă, pentru propagandă, ca și în comunism, cînd, deși nu erau în stare să realizeze planul, nenorociții de comuniști guițau peste tot că l-au depășit! 😂
  Putin a luat-o în bot rău de tot de la europeni, și sancțiunile vor continua!
  Tu ai făcut parte din nomenclatura comunistă, se vede după cum tot încerci să dai impresia că atunci era o perioada de normalitate, și cauți azi o pensie cît mai consistentă, pe care te asigur eu ca o vei pierde în cîtva timp!
  Dan Doran te salută!

 100. zi tu ca nu esti tudorpăcuraru de la sri, rusofob neintrecut si mare patriot, ca prea ii semeni. Oricum, tu pari lipsit de experiență, esti patetic precum un tânar arțăgos si sigur pe el. Mai invață, mai caută să ințelegi, mai accepta si alte pareri in alte surse nu neaparat ”oficiale”.

 101. Băi Băi, eu nu sînt RUSOFOB, ci PUTINOFOB! Putin nu reprezintă Rusia, ci doar pegra Rusiei, așa cum Ceaușescu nu reprezenta ROMÂNII, ci pegra României!
  Ma poți găsi, cu moaca de rigoare afișată, pe Facebook, exact sub acest NUME. NUME, nu nickname!
  Putin e doar un căcăcios fricos, care a ajuns din greșeală într-un post unde face numai gafe, gafe care costă lumea foarte mult! Tot războiul e doar din cauza lui: nu vrea să fie anchetat pentru corupție și deturnare de fonduri, și a pornit un masacru, căci cîtă vreme e stare de urgență nu.poate fi anchetat! Se vedev cu ochiul liber, dar vouă vă place atitudinea lui de porcovan care își face de cap la adăpostul legilor proaste, cum vreți sa va comportați și voi!
  Mucles!

 102. @ Dan Doran 09:22
  Tot razboiul, p.r.o.s.t.a.c.e, e din cauZa Occidentului falimentar.
  A înțărcat bălaia prin Africa si America de Sud, iar Arabii nu mai vor să-și vândă petrolul pe hârtia frumos colorată, scoasă la imprimantă după bunul plac al Li🌈iciului.
  Așa că Vestul ar vrea să spargă in bucăți și să jefuiască metodic Rusia, ca-n vremea Betivanului Elțîn.
  Apoi, China la rând…
  Putin este coșmarul Occidentului, care nici acum nu intelege cum a reusit Rusia să se ridice din genunchi, după ce ajunsese o Colonie Eșuată, măRog…🎯

 103. „ADEVARUL PROFUND …si ingrijorator e ca
  daca RUSSIA castiga razboiul UKRAN in 3 zile …
  USA nu putea distruge prin NORDSTREAM economia nemtilor fiind obligata la „arama pe fata”
  RUSSIA castiga LOCAL insa
  pierdea ce-a STRANIU-MASIV a castiga lungind STRANIU razboiul ( mai ti minte cum eram toti mirati de LENTOAREA RAZBOINICA a RUSSIEI = a fost un PLAN PREMEDITAT care … evident azi … a genial functionat !)”
  ❤️❤️❤️

 104. Odata ce ai pierdut intreaga lume ce sa mai castigi? Trebuie privit cum a pierdut Rusia totul?

 105. Motzatule, cind a inceput razboiul de rahat, Ratatul inca nu era amenintzat de vreun Occident, si acesta din urma nu era in nicio criza, ba primea si gaz si petrol din belsug! Deci nu vreo criza a lansat razboiul, ci frica de anchetele Procuraturii Ruse a Ratatului!
  Mishteaux, Daca Putin pierde razboiul din Ucraina, Europa cistiga. Ce cistiga Putin GLOBAL? Miini intinse la bogatziile rusesti, pe zero barat! Tu iti dai seama ca Rusia a pierdut principala sa piatza de desfacere pentru stocurile ei imense de materii prime? Faptul ca produce numai pentru razboi o va ucide! Si SUA a investit masiv in industria de razboi, dupa atentatele din 2001, si rezultatul a fost o catastrofa economica! Si asta in conditziile in care consumul intern al SUA a frinat totusi catastrofa! Dar in Rusia, cine sa consume cantitatile uriase de tzitzei si gaze necesare pentru ca economia rusa sa mearga?
  Te mai miri ca rubla s-a prabusit?

 106. Tu uiti sau n-ai stiut niciodata ca traim pe o PLANETA FINITA si ca capitalismul are ciclice crize de crestere
  (unde sa mai creasca azi ? …pe Marte ? …lumea se RE-imparte si colosul USA moare de inanitie pe o PLANETA MICA ! …nu cred ca ai IQ-ul sa vezim implicatiile a ce-ti spun … 🙁 !)

  UE fara materiile prime si bogatiile pana acum relativ ieftine ale Rusiei e vraishte ! … DE CE ?
  pentru ca RUSIA poate vinde la altii, de acee si-a contruit WIN-WIN, un BRICS+ s-un OPEC+ !

  Esti ORB la mega-criza din UE fara rusii ? (maginaeaza-ti ca rusii nu mai vand gaz si petrol macar COLATERAL Europei, prin India si „olandezi” 😀

  NU te gandi ca daca au (tot de la rusi) rezerve europenii … asta va continua la infinit !

  Ca RUSSIA vinde ieftin si chiar da gratis … e o tactica RATIONALA si des intalnita in COMERT si e premeditata cu un scop
  nu e vesnica ci TEMPORARA ! PS: asa concernele, PESTI MARI inghit firmele mici, INGHIT PESTII MICI !
  N-ai auzit de … DUMPING ? (e exact ce rusii fac in LUMEA …pentru ca la continentul ca tara au de unde din belshug !)

  Nu-s rusnakophil insa nu-s orbit de protestantismul zalud si deja schizophrenic yankeu ! Iti convine ca fac VERZII si-n UE sin USA ? Crezi si tu 😛 ca DEMOCRATIA in LUMEA … trebuie obligata cu armate ?

  Crezi si tu ca doar iudeo-crestinismul e religia DEVARACIOASA 🙁 😀 … si ca budismul, taoismul si confucianismul sau de ce nu: islamul nu-s religii de oamnei asemena noua (= facuti dupa aceeasi „asemanare dumenzeiasca” de acelasi dumnezeu-al-evolutiei-teleologice) !
  ❤️❤️❤️ -> PARI RASIST ! (nu sti ca „diferentele”-ntre oameni sunt doar IDEO-logice nu si BIO-logice !:| E vorba de „SOFT” … cultural-emotional dobandit in copilare de la mediul „social” al fiecarui TRIB-de-LIMBA uman ! MIORITICISMUL e … !)
  IQ=?
  😉

 107. Mishteaux, eu sînt ateu, și nu cred că există o mai mare tîmpenie decît să crezi în povești scrise pentru proști !
  Nu sint nici rasist, nici rusofob, iar cei care îl tot vîntură pe Ratat că reprezentant al rușilor mă amuză! Ausirusii oameni adevărați, dar,cămilă nou, aceștia sînt marginalizați, și sint promovate ciurucuri de teapa lui Lavrov sau Peskov!
  Chiar dacă nu mi-ar conveni ce fac verzii de foame, ii dau seamaca vina pentru shibarileclimatice este noastră, deci trebuie să acceptăm reguli! Tu mai lasă propagandă AUR, și pune mîna pe o carte de economie!
  În ciuda uriașele sale resurse, Rusia a rămas un stat subdezvoltat, căci NU ARE CONSUM INTERN PE MĂSURĂ! Și SUA au resurse cel puțin la fel de mari ca Rusia, dar ceea ce sustie economia este CONSUUL INTERN URIAȘ!

 108. @Dan Doran …eu sunt AGNOSTIC (pentru ca oricat de mult , colossal de mult , inimaginabil de mult ai lua ceva din INFINIT , dupa… , constati ca INFINITUL e la fel de mult !
  Schimbari climatice au fost ciclic mereu pe Terra … nu doar atat … schimbari de gaze componente in atmosfera ei la fel !
  Noi oamenii vrem sa punem o FRANA in evolutia terrei …
  daca am fi morali am lasa istoria sa decurga cum decurge ! De ce credem in evolutie si in acelasi timp organic genetic aceeasi oameni de azi si peste eoni ! EGOISMUL rasei umane care se crede vesnica !
  USA e OUT ! … si sti de ce ?

  Pentru ca sistemul eocioeconomic-in care exista are prea putine REDISTRIBUIRE DE AVERI !
  O lege a econimie spune ca CAPITALISMUL duce absolut si irreversibil la monopol … e ca-ntr-o balta
  la urma de tot , desi incep „egali” … unii ajunga pesti mari si alti plevusca !

  na-i cum prin bogatii acumulate famiglial sa nu castigi din ele accelerat mai mut decat altii mai saraci … si TESTAMENTAR sa nu apara in societate SISTEM-CONDITIONAT … bogati si saraci … evoluand sistemic in SUPER-BOGATI si SARACI … pana ce candva
  prin alegeri „un grupuri mici, epntru grupuri mici” …societatea se curata revolutuonar …incepand un nou ciclu de
  evolutie umana in PESTI MARI si PESTI MICI !

  Nu intelegi lumea de loc, ai doar SHABLOANE-N CAP (!) 🙁 … IQ=? … si esti si 🙁 AROGANT ! 🙁

 109. Cum iti explici tie-insuti faptul ca bogatii in USA (si-n capitalism in GENERAL) devin OBSERVABILI mai bogati in timp ce saracii devin proportinal(!) mai saraci ?
  ASTA E UN FAPT nu o teorie …si „scrie si-n mass-media” despre … !

  AUD ? (Pentru mine FASCISMUL ca un „capitalism Si redistributiv Si planificat” … adica „MAREA RESETARE FASCISTA” ar fi mai OK decat libertatea catastrofica de azi … care ne-tinand cont de legea economica cum ca doar CAPITALUL genereaza CAPITAL, nu si salariile masselor-conduse, ca CAPITALISMUL evolueaza NATURAL in IMPERIALISM … in OLIGARHIE … in DEZECHILIBRU societal)

  Uram COMUNISMUL insa fara o REDISTRIBUTIE taxand super-bogatii si impartind si pelvstii (prosti dar multi si prin numar nu odata istoric periculosi) din PROFITUL TEHNOLOGIC MODERN … vom trai la nesfarsit REVOLUTII sangeroase !
  Tine minte …desi omul are morala … TURMA e pura emotie si instinctuala ! 😐

  Avem de ale, gandind in secole, CAPITALISM ciclic-perdant, SOCIALISM enervand varfurile, FASCISM cu-n venit minim garantat, COMUNISM o utopie la fel ca cea religios crestina … ciclic contrazisa materialist de realitate ! 🙂
  Dupa PLATON … ne-nvartim societal-evolutiv in cerc … si … am deja probat totul ! MDA !

 110. iti dau o thema de meditatie… poate te trezesti !
  relativ la obligat REDISTRIBUIRE a averilor societale IN TIMP … (si ca o acumulare de capital fara redistributie societala OBLIGATORIE genreaza CATASTOPHE socio-economice pe o planeta mica)
  INTREB :
  # – De ce chiar si partidul hitlerist avea particula „SOCIALIST” in nume
  desi putini ara cauta „socialismul” in afara … socialismului rusnak de provenienta (vezi”chibutzuri”) talmudic-iudeica ?
  ______________

  De ce pana si hitleristii ‘si doreau REDISTRIBUTIVITE a AVERILOR
  NATIONALE 😉 ? (ceva la care e obligata si USA curand -> „NINGE PE FED!” 🙁 )

  AUD ?

 111. Mishteaux, mai lasă-mă! Să știi că în SUA, Germania Federală sau Anglia anilor 80 era mai mult socialism decît în URSS sau în România „Socialistă „!Măsuri sociale se vor lua în orice criză, azi.

 112. @Dan Doran
  vorbesc de principii si la modul abstract !
  😀

  Acum SINCER , ca test , de une crezi tu ca scriam ce-am scris in ani p’acii daca n-aveam mintea cu care ma laud 😀 ?
  Daca nu-ti par, IN ROL, ca straniu … inseamna ca ai un rol ca @Dan Doran foarte simplutz ! Nici mcar dialectic … 🙂 !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.