The Economist: România nu arată rău

”Cand britanicii vin cu miile pe litoralul Marii Negre, in statiunile noastre, si se comporta precum omul cavernelor, beau si se bat, noi nu spunem nimic… Noi ne vom comporta mult mai frumos cand vom merge in Marea Britanie. Nu mergem ca sa ne distram, mergem ca sa muncim, pentru o viata mai buna”, spune Petar Dobrev, un bulgar care lucreaza pentru hotelurile de la Marea Neagra, intervievat de The Economist. El este unul dintre cei care se pregatesc sa plece la munca in Marea Britanie in 2014, dupa ridicarea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor.

Dobrev mai spune pentru The Economist ca la el in tara angajatorii nu se gandesc decat la cum sa exploateze angajatii si sa-i plateasca cu mai putin decat merita. Dobrev spera la un salariu mai bun in Marea Britanie, in Olanda si alte sase state care si-au deschis complet piata muncii, incepand cu 1 ianuarie 2014.

The Economist noteaza ca Dobrev, la cei 31 de ani ai sai, este reprezentativ pentru imigrantii din Romania si Bulgaria: este tanar, dornic sa munceasca si frustrat de mersul incet al reformelor si de dezvoltarea tarii sale. Cu toate acestea, el nu va fi primit cu caldura, asa cum probabil spera, scrie The Economist.

”Se confrunta Europa cu un alt val migrator dinspre Est”, se intreaba The Economist. ”Ion Junga, ambasadorul Romaniei la Londra, nu crede asta. Ultima data aceasta s-a intamplat cand trei tari mari (Marea Britanie, Irlanda si Suedia) si-au deschis piata muncii si cand economia britanica duduia. (Polonezii au sosit in Marea Britanie imediat dupa aderarea tarii lor la UE, in 2004). Mai mult, populatia Romaniei si a Bulgariei la un loc este de doar trei sferturi din cea a Poloniei, de 39 de milioane de locuitori. Iar Romania nu arata rau: cresterea economica a fost reluata, fiind de 4,1% in ultimul trimestru, iar salariile cresc rapid. Rata somajului este de sub 5% la nivel national, iar in Bucuresti, capitala, este de doar 2%.

Din cei 7 milioane de romani activi pe piata muncii, circa 1,1 milioane au o slujba sigura in sectorul bugetar, la care vor ezita sa renunte. Aproape 3 milioane au plecat deja din tara, dupa aderarea la UE, in 2007: circa 1 milion au mers in Italia, un alt milion in Spania, jumatate de milion in Franta, 400.000 in Germania, 120.000 in Marea Britanie. Au lucrat in calitate de liber profesionisti (40% din forta de munca care a lucrat la Stadionul Olimpic din Londra a fost din Romania) sau ca lucratori sezonieri si muncitori necalificati. Unii au fost exploatati, pentru ca nu beneficiau de protectia cetatenilor din alte state; altii nu au platit taxe. Acum abuzurile nu mai sunt posibile, pentru ca vor fi anhajati in mod legal.”

Niciun guvern din tarile bogate ale UE nu vrea sa faca predictii despre cat de multi bulgari si romani vor veni – se tem ca vor gresi estimarea, scrie The Economist. Institutul de cercetare IAB din Germania estimeaza ca intre 100.000 si 180.000 vor imigra in Germania in acest an. ”Aceasta nu poate fi considerata migratie din cauza saraciei”, insista Herbert Brucker, cercetator la IAB. Doar 7,4% dintre romanii si bulgarii din Germania sunt someri, ceva mai putin decat rata nationala a somajului, de 7,7% si mult mai putin decat rata somajului in randul imigrantilor, de 14,7%. Circa 65% dintre ei isi platesc taxele. Desi procentul celor care beneficiaza de ajutoarele sociale este de 10%, ceva mai mare decat media nationala inGermania, bulgarii si romanii sunt contributori neti la sistemul de pensii. Un imigrant contribuie in medie cu 2000 de euro in fiecare an la asigurarile sociale din Germania, iar contributia romanilor si bulgarilor este considerata peste aceasta medie.

Oricum, germanii au ceva motive sa se teama. Peste o treime dintre romanii si bulgarii care lucreaza aici sunt necalificati (fata de doar 11% la nivelul intregii populatii a Germaniei), iar astfel ei concureaza cu germanii nativi necalificati. Alt motiv justificat de teama este ca cei care nu primesc beneficii sociale – majoritatea romi – tind sa se stabileasca in Duisburg, Dortmund, Berlin si alte cateva orase mari. Aceasta creeaza tensiuni, pentru ca multi intra pe piata neagra, cersesc, fura si traiesc in tabere insalubre la marginea oraselor. IAB propune plati compensatorii din partea guvernului federal pentru municipalitatile confruntate cu acest fenomen.

Politicienii au raspuns tarziu ingrijorarilor publice, scrie The Economist. Premierul britanic a venit, la finalul lui noiembrie, cu propunerea de a restrictiona accesul romanilor si bulgarilor la sistemul social. Coalitia creata la Berlin la finalul aceleiasi luni are inscris in acordul ei masuri pentru reducerea turismului social. ”Germania este cel mai puternic alita al Marii Britanii in dezbaterea europeana pe tema migratiei”, spune Mats Persson, de la ONG-ul Open Europe. Ministrul de Interne german din precedentul cabinet Merkel a sugerat chiar constituirea unui cadru extra-comunitar intre Marea Britanie, Danemarca, Germania, Austria si Olanda, in care sa se stabileasca reguli impotriva turismului social al saracilor din Est. Aceasta pentru ca aceste state sunt nemultumite de masurile luate de Comisia Europeana.

In ciuda ultimelor masuri restrictive, Marea Britanie este singura dintre tarile bogate din UE care are un sistem al beneficiilor sociale universal, mai putin bazat pe contributiile asiguratului. De aceea Londra trebuie sa reexamineze accesul la aceste beneficii, considera Jonathan Portes, de la National Institute for Economic and Social Research din Marea Britanie, citat de The Economist.

Va functiona varianta restrangerii accesului la beneficii?, se intreaba The Economist. ”Pentru prima data, cetatenii europeni amesteca sentimentele anti-UE cu cele impotriva imigratiei. Daca se adauga si tot mai marea neincredere in politicieni si dezbaterea despre statul bunastarii, aceasta creeaza ”furtuna perfecta”, spune Persson. Cea mai mare speranta a UE pentru 2014 este ca nimic sa nu se schimbe. Un numar usor de gestionat de romani si bulgari vor fi plecat in Vest, iar ei sunt tineri si muncesc. Infractiunile izolate, fraudarea serviciilor sociale si dormitul in aer liber cu siguranta ca isi vor face locul pe prima pagina a ziarelor. Dar, per ansamblu, sosirea romanilor si bulgarilor va avea aceleasi efecte pozitive (sau negative, depinde de unghiul din care privesti) ca si in cazul celeilalte deschideri ai pietei muncii catre noile state membre UE din Est”, incheie The Economist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.