Tia Peltz şi lumea copilăriei, la New York şi Washington

În contextul unei colaborări fructuoase, care există între Institutul Cultural Român de la New York şi Ambasada României în SUA, din Washington D. C., Institutul Cultural Român din New York a transmis Ambasadei o expoziţie, în premieră mondială, cu desenele create de Tia Peltz pentru o carte de copii. Vernisajul expoziţiei, conceput ca un eveniment interactiv, a avut loc în cadrul Festivalulului European pentru Copii / Kids Euro Festival, care se desfăşoară anual la Washington, bucurându-se de participarea mai multor companii de teatru din Europa, de spectacole şi de expoziţii dedicate universului copilăriei ca tezaur al umanităţii şi orizont deschis către viitor.

ICR New Yorka avut bucuria de invita publicul de toate vârstele la expoziţia de desene „Tia Peltz şi lumea copilăriei – Expoziţie de desene pentru o carte de colorat pentru copii „. Expoziţia organizată de ICR New York, la sediul Ambasadei României în SUA, din Washington, DC, în cadrul „Kids Euro Festival”, a putut fi vizitată în intervalul 27 octombrie – 6 noiembrie 2015.

Tia Peltz (1923-1999) a fost o artistă din România, care a devenit cunoscută mai ales datorită lucrărilor sale de pictură şi grafică, ce au ca temă centrală universul copilăriei şi portretele de copiii. Opera sa include şi o bogată ilustraţie de carte (pentru volume semnate, între alţii, de tatăl său, scriitorul şi ziaristul Isac Peltz, de ea însăşi, de Camil Petrescu, Virgiliu Monda sau Shaul Carmel).

Tia Peltz a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa profesorului M.H. Maxy. A fost membră a Academiei de Arte Frumoase de la Roma, din 1976, şi a Uniunii Artiştilor Plastici – Bucureşti. A avut numeroase expoziţii personale şi participări în expoziţii colective, atât în România, cât şi în străinătate, dintre care menţionăm Expoziţia Internaţională de grafică de la Berlin (1965) şi Expoziţia de artă românească de la Köln (1968). În 1995 i s-a decernat Premiul pentru grafică şi ilustraţie de carte, la Salonul Naţional de carte şi publicaţii culturale (pentru ilustraţia la volumul Povestiri pentru copii, de Valeriu Geodâc).

Expoziţia se constituie din peste 30 de desene, concepute de Tia Peltz pentru o carte de colorat pentru copii. Ca urmare, aproximativ jumătate dintre respectivele planşe sunt desene de linie alb-negru, pe care copiii sunt invitaţi să le coloreze, iar cealaltă parte reprezintă aceleaşi desene, dar cu sugestii cromatice. Câteva desene conţin însemnări olografe ale artistei. Lucrările provin dintr-o colecţie particulară din New York.


Exemplare printate după desenele alb-negru au fost oferite, dimpreună cu seturile de creioane colorate, copiilor participanţi la vernisaj şi celor care au vizitat expoziţia ulterior, pentru a le colora – fiecare după propria imaginaţie.

Fotografiile de la acest minunat eveniment sunt atotgrăitoare, ca şi cele reprezentând lucrările Tiei Peltz sau cele care surprind copiii, la masa de lucru, fericiţi să deseneze şi să coloreze.

Festivalul European pentru Copii (Kids Euro Festival)este organizat anual de către ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene şi Delegaţia Uniunii Europene din SUA, cu sprijinul European – American Cultural Foundation şi în parteneriat cu instituţii şi organizaţii culturale şi de învăţământ din capitala americană. Festivalul oferă copiilor peste 125 de evenimente gratuite: teatru de păpuşi, magie, muzică, ateliere interactive, proiecţii de film etc.

Expoziţia „Tia Peltz and the Childhood World” va fi putea fi văzută şi la ICR New York, în decembrie 2015, în preajma Crăciunului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.