Un politician cu un partid părabuşit în Olanda

Timmermans, „regele neîncoronat al nobilimii europene”

Aflăm pe site-ul Euractiv.com că preşedintele PSD va participa la Congresul Partidului Socialist European, pe 22-23 februarie, la Madrid, deşi a declarat anterior că nu doreşte să apară în fotografii alături de oameni care urăsc România. Euractiv face apoi referire la olandezul Frans Timmermans, membru al PSE şi nimeni altul decat candidatul stabilit de PSE pentru şefia viitoarei Comisii Europene.

Ce nu aflăm însă este că Liviu Dragnea nu este singurul socialist din UE care nu vrea să se fotografieze cu Timmermans. Actualul înfocat susţinător al Laurei Kovesi nu este văzut bine nici în Olanda. Presa olandeză a scris de-a lungul timpului despre caracterul său impulsiv şi despre orgoliul său prea mare. Dar cel mai important este că Partidul Laburist din care face parte a pierdut 29 de mandate din cele 38 deţinute înainte de alegerile din 2017. Este cea mai mare înfrângere postbelică. Din acelaşi partid face parte şi fostul şef al Eurogrupului (instituţia informală care adună miniştrii de Finanţe ai Zonei Euro), Jeroen Dijsselbloem, politicianul cu studii în domeniul agricol care a împărţit austeritatea în toate colţurile Europei, inclusiv în Olanda – unul dintre motivele dezastrului electoral.

Este drept, şansele PSE de a conduce Comisia sunt aproape zero. Dar totuşi, cum se face că PSE a propus drept candidat la şefia Comsisiei un membru al unui partid social-democrat din Olanda care a fost făcut una cu pământul la ultimele alegeri şi care nu are în Parlamentul de la Bruxelles decât trei deputaţi (şi, cel mai probabil, va pierde cel puţin unul dintre ei la alegerile din mai)? Un posibil răspuns este dat de un articol al senatorului olandez Ronald van Raak (Partidul Socialist din Olanda) publicat de The Post.nl: aşa-zisul laburist Timmermans este reprezentatul unei „nobilimi europene” şi doreşte să ajungă „regele neîncoronat al Europei”.

Şef peste şefii Europei

Lucrurile mi s-au limpezit când am văzut lista cu titlurile obţinute: Cavaler al Ordinului de Malta, Marea Cruce a Ordinului pentru Merit din Chile, Marea Cruce al Ordinului Marelui Duce Gediminas din Lituania, Marea Cruce a Ordinului Crucii Terra Mariana, Marea Cruce a Ordinului Stelei Sudului, Cavaler al Legiunii de Onoare, Comandant al Ordinului Naţional Pentru Merit din Romania, Ofiţer al Ordinului Pentru Merit din Polonia şi Cavaler al Ordinului Orania-Nassau. Frans Timmermans reprezintă noua nobilime europeana”, scrie van Raak.

Va fi “răiul sau iadul”, a spus Frans Timmermans în decembrie, când a fost ales drept candidat al Partidului Socialist European pentru preşedinţia Comisiei Europene, într-un hotel scump din Lisabona. În acest fel, membrul Partidului Laburist din Olanda speră să-i urmeze lui Juncker ca preşedinte al CE. Şansa lui este foarte redusă, pentru că social-democraţii vor înregistra o mare înfrângere la alegerile din mai. Însă tonul lui Timmermans contează: el ameninţă cu iadul pe pământ. Dacă nu mergem mai departe cu planul unui superstat european, va izbucni războiul.

Timmermans vrea să apere Europa de “populişti”, politicienii care critică actuala politica europeană. Frans s-a format în cercurile diplomatice, la Paris, Bruxelles, Roma. Din 2002, s-a implicat, din poziţia de parlamentar, în proiectul Constituţiei Europene. În referendumul din 2005, Olanda a spus în mod clar NU Europei. Timmermans nu s-a împăcat cu această înfrângere. Era «furios pe popor». Ca ministru de Externe, a aplicat aproape acelaşi tratat constitutional respins de popor, acum validat sub forma Tratatului de la Lisabona, semnat în 2007.

Ronald van Raak exemplifică orientarea antipopulistă a lui Timmermas aducând aminte de vizitele acestuia la Ambasada SUA din Olanda, când îi spunea ambasadorului că nu va face o coaliţie de guvernare cu Partidul Socialist din Olanda, pe care îl considera “populist”.

Orice politician trebuie să fie orgolios, pentru că altfel nu poţi rezista în politică, însă prea multa vanitate este întodeauna un pericol. Asta a devenit dureros de limpede într-un interviu cu Frans Timmermans din 2014, când renunţa la funcţia de ministru de Externe, pentru a deveni comisar European”, scrie van Raak. Timmermans a vorbit atunci despre olandezii care au murit în avionul malaezian doborât în Ucraina şi a spus că ar trebui să poarte o mască de oxigen pe faţă pentru a arăta cât de mult au suferit victimele. Timmermans a fost acuzat imediat că a inventat totul, că nu existau victime cu măşti de oxigen pe faţă, că totul s-a întâmplat într-o fracţiune de secundă. “Autocontrolul nu este latura cea mai puternică a lui Timmermans”, scria atunci presa, vorbind despre cum firea impulsivă este călcâiul lui Ahile pentru actualul vicepreşedinte al CE.

În 2014, visul a devenit realitate pentru Timmermans – a devenit şef peste şefii Europei. Aceştia sunt directorii nealeşi din Comisie care insistă pentru o UE şi mai extinsă, şi mai multe reguli europene, şi mai multe regulamente şi directive care să hotărască cum vor arăta vieţile oamenilor. Aceeaşi politică europeană care i-a facut pe atâţia cetăţeni să-şi piardă încrederea în politicieni. Acum, Timmermans vrea să devina preşedintele Comisiei Europene, un rege neîncoronat al nobilimii europene. Pentru ca apoi să-şi poată impune voinţa în faţa tuturor celor din ţara sa”, se încheie articolul scris de senatorul olandez.

Susţinătorul anticorupţiei

Timmermans susţine candidatura la Bruxelles a Laurei Kovesi, în condiţiile în care Olanda s-a luptat împotriva Oficiului Procurorului European încă de la apariţia initiativei. “Dacă vreţi un Oficiu al Procurorului European, atunci el trebuie să aibă doar atribuţii de supervizare”, spunea, în 2014 raportoarea Parlamentului olandez în acest dosar. Olanda a fost una din ţările care a luptat pentru ca propusul oficiu să nu delege procurori străini în alte state. Apoi, Olanda nu s-a alăturat Oficiului împreună cu primele 20 de state, în 2017, ci abia în mai 2018. Potrivit euinside.eu, Suedia şi Olanda au considerat că sistemele lor naţionale de justiţie sunt suficient de performante şi corecte pentru a nu necesita supervizarea unui procuror european. Dacă aceasta a fost linia politică a Olandei, Suediei în ultimii cinci ani, viitorul şef al Oficiului Procurorului European va mai avea oare şi o altă sarcină în afară de a supraveghea ţările central şi est-europene?

Dincolo de şansele mici ale PSE de a da viitorul şef al Comisiei, Timmermans va lupta pentru a rămâne la vârful Europei. Chiar dacă, după rezultatul dezastruos, partidul său nu se mai afla la guvernare, Timmermans este important pentru statul olandez. Timmermans a lucrat în timpul stagiului militar pentru spionajul militar olandez, pentru interogarea prizonierilor ruşi de război. Nu s-a format ca diplomat doar la Roma sau Bruxelles, ci şi la Moscova. A avut ocazia să-l vadă pe Boris Elţîn urcat pe tanc în faţa Casei Albe din Moscova şi a văzut cum s-a destrămat URSS. Presa olandeză vorbeşte despre propunerea lui Timmermans ca viitor şef al diplomaţiei UE, Înalt Reprezentant pentrui Politică Externă, în fotoliul ocupat acum de Federica Mogherini. Olanda se va lupta pentru o funcţie importantă în viitorul executiv al UE. Susţinerea pentru Kovesi va avea greutate, Liviu Dragnea va avea în continuare de cine să se ferească în poze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

11 Comentarii

 1. Timmnermans e un milog al lui Soros. Nici un respect ptr un asemenea om, nici un respect ptr o UE condusă cu asemenea oameni. Sictir, pe romînește!

  • „Sictir” nu-i in nici un caz pe romaneste. Dupa cum nici „boc” nu este pe romaneste. Dar „sictir” a fost inglobat in limba romana, datorita puterii sale de sinteza lingvistica. Deci, sictir mineheer Timmermans, milog fudul ce esti.

  • @Si POPESCU: Ziaristii de la Dilema Veche scriu cu î din i, o parte din cei de la Cațavencii la fel, plus alți cativa scriitori comuisti, critici literari de doi bani, lingu-iști, „cercetători și jurnaliști”(in general parazitii societatii)Mare grija la decizia Academiei Române din 1993!Promiti ca te indrepti?

 2. Alegerile europene trebuie privite in Romania, ca si in estul Europei, diferit de alegerile nationale. Astfel, in alegerile europene, un vot pentru PSD e un vot pentru PSE, un vot pentru Timmermans, dusmanul Romaniei. La fel, un vot pentru ALDE, e un vot pentru Verhofstadt, alt dusman olandez, vopsit in belgian. In conditiile astea, nu stiu daca PSD si ALDE vor multe voturi in alegerile europene. Dar daca vor, atunci trebuie sa iasa din respectivele partide europene care ne-au bagat pumnul pe gat. La prima vedere, cel mai potrivit grup european pentru partidele romanesti care tin la Romania, ca si pentru celelalte din estul Europei, este Europa Natiunilor si a Libertatii.

  • eroare postac sorosist.DUPA VIITOARELE ALEGERI PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN, atat PSD cat si ALDE vor parasi actualele grupuri mondialist – zioniste pentru a se alatura miscarii identitar europeana si nationalista,aceasta fiind singura solutie pentru debarasarea de gunoiul sorosist multiculturalist promovat de spurcaciunea soros prin intermediul partidului popolarilor ioropeni

 3. Pe Timberlake ăsta,la el acasă l-au votat 30 de babe și a ajuns sa pună la colț națiuni întregi…e vremea unei reforme din temelii a UE. Altfel, RoExit. Sau deja e prea târziu..

 4. Timmermans…La acest individ totul este dizgratios: pretentiile sale grotesti, fizicul sau de rustic avid de placeri, chiar si numele sau de…tamplar.

  • Jos palaria! Desi seamana cu „timber”, cherestea, nu m-am gandit ca pe marele cavaler de Malta Franciscus Cornelis Gerardus Maria are numele de familie Dulgheru! Iar dintre decoratii lipseste tocmai Steaua Polara (a primit-o inaintea LCK,in 2009).

 5. decat analfabeta dancila sau infractorul dragnea, socialistii europeni il prefera pe TIMMERMANS…doar n-o sa propuna zoaiele politice din psd!

  • Doamna Dancila e infinit mai inteliganta decit grohaitorul din Deal. CA SA NU MAI VORBESC CA GROHAITORUL OLANDEZ E CEL PUTIN LA FEL DE TALIMB CA SI AL NOSTRU PREZIDENT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.