Toader, despre scrisoarea comisiei privind refuzul lui Kovesi 

tudorel-toader
Ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, că a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 în care i se cere sancţionarea Laurei Codruţa Kovesi pentru refuzul de a se prezenta în Parlament, Tudorel Toader precizând că o decizie va fi luată după analiza documentului.

Solicitat să precizeze dacă a primit scrisoarea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 şi ce sancţiune crede că ar trebui aplicată Laurei Codruţa Kovesi pentru refuzul de a se prezenta, Tudorel Toader a spus: „Da, a ajuns scrisoarea la Ministerul Justiţiei. Da, ceva vom face cu scrisoarea respectivă după ce o analizăm”.

Luni, Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 i-a trimis ministrului Justiției, Tudorel Toader, o scrisoare în care o acuză pe Codruța Kovesi că a săvârșit o abatere disciplinară prin neprezentarea la audierea în comisie.

În scrisoarea semnată de către președintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitațiilor adresate către procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum și refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

În condițiile în care disputa a fost soluționată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie Curții Constituționale, fapt care este, pentru magistrați, o abatere disciplinară.

”Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcției sale de control, doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a încălcat jurământul prevăzut de Constituție și a încălcat dispozițiile Deciziei CCR 611/2017, săvârșind abatere disciplinară , potrivit dispozițiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor (…) Pe cale de consecință, vă solicităm să dispuneți măsurile pe care le considerați necesare în această situație”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader.

În sprijinul acestor acuzații, Comisia reia o parte din motivarea Curții Constituționale la Decizia 611/2017, despre care Florea consideră că ”stabilește obligativitatea persoanei care ocupă o funcție de conducere într-o autoritate a statului român” de a se prezenta în fața unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraților prevede că ministrul Justiției exercită controlul asupra procurorilor și tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-șef al DNA. Este amintit și jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituția și legile țării, precum și prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.