Toamna 1989 – sfârșitul iernii 2022

Afirmațiile repetate ale domnului Câțu – la ora aceasta al doilea om în stat – cum că avem o creștere economică grozavă îmi aduc aminte de discursurile tovarășului Ceaușescu prin care și fostul președinte ne spunea cât de bine o ducem în vreme ce populația se afla la limita subzistenței. Nu este singura asemănare între starea de lehamite din toamna lui 1989 și disperarea sfârșitului iernii 2022. Dar niciodată două rele nu sunt identice, deși atât atmosfera din 1989, cât și cea de acum anunțau și anunță o vijelie apropiată aducătoare de schimbări majore.

În 1989 conjunctura internațională oferea toate premisele pentru căderea sistemului așa-zis comunist și în România. Politica de la vârf total ruptă de realitate, cu discursuri triumfaliste în fața unui popor aflat în întuneric, înfometat, lipsit de bunurile și de drepturile fundamentale, precum și teroarea traiului de zi cu zi se regăsesc în prostiile debitate de decidenții de azi în fața unui popor de asemenea ajuns la capătul puterilor, terorizat de pandemie, de facturile ucigașe, de perspectiva pierderii locurilor de muncă, de cartiere întregi (iarăși!) fără căldură și apă caldă în plină iarnă, de sfidarea îmbogățiților fără precedent într-un spațiu care a fost mereu lovit de corupție endemică. Astăzi, mai mult ca oricând, ierarhiile aberante, lipsa valorii cuvântului dar și lehamitea în fața lipsei de orizont sunt la cote tot mai înalte. Importăm energie, deși avem neextrase gaze cât pentru toată Europa, importăm legume și fructe și lăsăm micii producători cu ochii în soare, avem parte de un peisaj mirific, dar ne batem joc de turism, exportăm inteligență și importăm șmecheri cărora să le vindem tot, de la lemn la zăcăminte, de la întreprinderile strategice la terenurile agricole. Ne vindem până și monumentele și tradițiile. Suntem membrii UE, dar nu ni se permite statutul de țară Schengen, suntem aliații privilegiați ai SUA, le oferim baze militare, dar suntem printre puținele țări din UE care trebuie să ceară vize pentru a putea călători la Marele Prieten. Decidenții de astăzi încheie înțelegeri până în 2070, ceea ce arată cât sunt de siguri că nimeni și nimic nu-i poate înlătura și că ne vor conduce cu perseverență până la dezastrul total.

Dar în fața decontului inevitabil ce bate la ușă, deosebirile dintre cele două momente sunt mari: în primul rând, în 1989 existau speranțe îndreptățite ca după plecarea ticăloșilor să urmeze o reconstrucție generală a țării pe baze sănătoase. Am făcut parte din prima administrație județeană și n-am să uit niciodată entuziasmul bucuriei de a trăi într-o lume liberă și cu șanse pentru o viață „ca dincolo”. Îmi aduc aminte de fețele oamenilor intrând în magazine pline cu marfa ce le-a fost drămuită la minimum cu doar câteva zile înainte. Bucuria străzii promitea marea împăcare între toți membrii societății. Însă așteptările au fost prea mari și – după anii lungi de dezastru – lumea n-a mai avut răbdare. Ascunși vreme de câteva zile, băieții deștepți au ieșit din nou la lumină, reluându-și locurile la butoane. Ei n-au venit din neant, ei au știut pe ce butoane să apese în vreme ce mulțimea bâjbâia încă orbită de lumina cu care nu mai era obișnuită. (De pildă, îmi amintesc de ședințele interminabile într-o încăpere plină de fum de țigări unde noi repartizam locuințe din fondul de stat pe baza unui punctaj sever, iar în încăperea vecină alții luau pe mai nimic blocuri întregi.)

Timpul a trecut și ne aflăm din nou într-o fundătură neagră. Picătura chinezească a măsurilor aiurea luate de conducătorii succesivi a transformat disperarea în indiferență și apoi din nou în disperare. Lehamitea ne face să nu mai întrezărim nicio șansă ca un efort să mai dea roadele dorite. (Și eu, acum când scriu aceste rânduri, nu mai am nicio nădejde că ar avea vreun efect.) Azi situația internațională nu ne mai vine în sprijin ca în 1989. Chiar dimpotrivă, întregul cer este băzdat de tunete și fulgere. De data asta, vijelia anunțată nu ne mai găsește în siajul altora, de data asta, deși suntem membrii UE cu drepturi egale (nici vorbă de un tratament egal) și membri NATO în fața unor dispute din care nu pricepem nimic, de data asta vom fi siliți să ne descurcăm singuri. Cu toate tratatele și alianțele semnate, fiecare țară va trebui să încerece să iasă cu forțe proprii la liman.

Toate semnele arată că decontul este foarte aproape și că vijelia va răsturna starea de acum. Însă nu ne putem bucura, multele profunde crize concomitente care abia ne mai permit să respirăm lasă lumea întreagă cu tare adânci. Câți le vom supraviețui?

Gheorghe SCHWARTZ

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22

18 Comentarii

  1. E la mintea prostului, Păi bre, să ai o țară funcțională nu trebuie să ai doar români patrioți, cu indemnizația de revoluționar, și parcela de un hectar in mijlocul satului,..Ci ai nevoie de competențe clare, nu de jaf la terenuri și imobile ale altora,..din astea nu faci bani la buget, ci doar sărăcești bugetul.

  2. Speranțele noastre s-au năruit și din cauza partenerilor „strategici”UE și SUA pe care i-am crezut și i-am acceptat .Am crezut că ne duc spre lumina dar de fapt am fost dusi spre iadul dezinformării și urii .I-am acceptat pentru că n-am avut un lider credibil pe care să-l urmăm ..Securitatea bătrână și noul SRI ne-au trădat și ne-au abandonat corupților din UE și SUA cu care acum împart prada.Colonie fără speranță asta suntem.Basescu și Iohannis sunt arhitecții prezentului.

  3. „Toate semnele arată că decontul este foarte aproape și că vijelia va răsturna starea de acum”
    este bancul zile,al unui profet al mineriadelor!
    Daca ultima frunza din Romania mai crede ca in 1989 poporul roman l-a rasturnat pe Ceausescu,inseamna ca ne ducem toti sa ne aruncam in Dimbovita,ca ne baga astia ceva in cafea si ne-au tampit!Chiar credeam ca unii si altii sunt mai informati,mai realisti,mai cu pretentii,de unde,nici pomeneala
    Chiar m-am plictisit citind ca „vine decontul, sfarsitul e aproape” si alte clisee perimate de cel putin 20 de ani
    Adevaratii romani muncesc din greu in Spania,Italia,Germania,UK,altii,in tara, sunt varfuri in IT, cateva sute de mii se descurca cum pot ca PFA si altii de care numai gura nu e clanta, sunt cuibariti prin diverse uniuni si loji deontologice ,sa mai ia o juma la pensie cand vine momentul
    Plus armata bugetarilor fara numar,fara numar,dar sa fim seriosi: „decontul e aproape”

  4. Sub Ceausescu aveam industrie, agricultura, facem comert la greu in Orientul Mijlociu si aveam o datorie externa de doar un 1 miliard de dolari. Dupa ce tradatorii securisti la ordin extern i-au impuscat pe sotii Ceausescu in 32 de ani nu mai avem industrie, nici agricultura romaneasca pamanturile fiind vandute strainilor intr-o veselie, de paduri s-a ales praful, de comert de asemenea, datoria externa a ajuns la 150 miliarde dolari, avem trupe amerloce de ocupatie iar pest 5 milioane de romani au pripegit in lume in cautarea unui loc de munca. Si mai avem si sansa sa fim impinsi in razboi cu rusii. Restul sunt vorbe.

  5. Ceausescu ramane in istoria marilor romani. Cu fiecare an este reconsiderat de tot mai multi romani. Svartz AR TREBUI SA SE ABTINA SI SA NU-I JIGNEASCA PE ROMANI.

  6. Tov.Ceasusescu, așa bâlbâit cum era și doar cu școala vieții, era cu mult superior economicește și moralicește oficialilor, autorităților, miniștrilor și politrucilor contemporani. Norocul lui Ceaușescu e că a fost în anturajul lui Gh.Dej la momentul istoric oportun. Ghinionul nostru a fost că s-a inspirat din modelul nord-coreean, că și-a luat ca nevasta o cotoroanță și că nu s-a retras la timp din vârful PCR! Erau destui tovarăși mai tineri și mai competenți. Nu mă refer la tov. Ilici Iliescu

  7. Securitatea a distrus Romania si prostia boborului care a votat in ultimii 20 de ani numai hahalere presedinti!

    Ceausescu a fost un PATRIOT!
    Romania nu mai este o tara!
    E doar o raia a vesticilor!
    Jos securitatea!
    asta-i o opinie!

  8. Ce folos ca avem „o crestere ” economica excelenta anul acesta !!?? cand NU se vede NICAERI,in viata de zi cu zi a romanilor. Acelaș lucru se petrecea si pe vremea lui Ceausescu si noi traiam in mizerie totala. Totul este un mare VAASSS..propagandistic,gen Catu (PNL) ,asta care ne-a INDATORAT pe 30 de ani la Fondul Monetar si Banca Mondiala. Spune-ti VOI o singura „realizare” a CRESTERII economice vizibila in viata voastra.!!. MAIMUTOI penibil Catu (PNL).

  9. in primul an,1990,
    guvernul proman a indatorat Romania cu 3 sau 5 MILIARDE $.
    nimeni nu sarbatoreste 28 decemvrie -data instaurarii…….

  10. Si atunci eram tot pe la urma, dupa RDG, URSS, Polonia sau Cehoslovacia care erau inaintea noastra.

  11. Daca legea lustratiei intra in vigoare am fi scapat de multi lingai din comunism. Am fi vazut cine ne-au fost calaii. Nu ar fi existat pensii speciale si nici nu am fi avut in functii politice toti analfabetii,fii si nepoti de fosti securisti.Restul ,sunt vorbe goale tovarasi gurnalisti. Ati capatat curaj crezand ca am uitat de chinurile din comunism. Nu am uitat. Bunicii nostri au suferit.

  12. YES Pe vremea lui ceasca erai mintit. Propaganda iti dicta ce ai voie sa stii. Ca in realitate eram cu mult sub azi. Cred ca nu cunosti economie sa faci diferente. Azi avem tehnologii noi chiar si in agricultura fata de perioada ceasca cand costul de productie era mult mai mare decat valorificarea produselor de slaba calitate. Se lucra pe stoc. In fine. Unii nu vreti sa intelegeti realitatea. Pe atunci te decurcai daca lingeai nomenclatura. Azi te descurci daca muncesti si te scolesti. Ai sansa sa concurezi cu orice tara,tu ca om ca nu te mai ingradeste nimeni. Dovada ca multi romani valorosi fac cinste la orice nivel, oriunde in lume. Granitele sunt deschise. Atat cele fizice cat si cele mentale.

  13. Nu inteleg de ce unii vad totul in negru? Romanii dupa ce L-AU ALES pe Ceasca la Congr.XIV pe viata si-au continuat apatici suferintele descrise in articol, FARA SA SE REVOLTE si daca aveau chef PRILEJUL ERA EXACT congresul! Nu voi intelege cum pot unii sa insaileze justificari unor „revolte” ce nu au avut loc nici dupa provocarile unor cetateni de elita, fiind necesare INSCENARI de „mitinguri oficiale” organizate in numele lui C ce era retinut de trupe speciale, pretins pt a nu fi „asasinat de revoluti”!? Daca POPORUL se „revolutiona” nu masau URSS si vecinele din LAGARUL DE CONCENTRARE trupe la granite mai ceva ca acum in coastele Ucrainei! Ocupat cu trebi administrative nu a apucat autorul sa auda de Razboiul electronic, nici de provocarea megiese de la Timisoara unde a operat agentul triplu, INCLUSIV AL SECU, in sutana ce a dat semnalul LOVITURII DE STAT? Pacat ca nu a fost pe str Maria la casa parohial-conspirativa!
    Pacat ca nu a vazut vitrine sparte-magazine vandalizate-masini incendiate si asasinatii in ceafa de „timisorenii revoltati ca maghiaru ce propovaduia de la anvon prietenia intre popoare si dreptul nostru asupra Ardealului”(asa cum o sa o faca ulterior in intreaga Lume!)fusese evacuat fortat!? Marota cu „magazinele pline” pana la refuzul acceptarii acestui „adevar”, in acele zile TERORISTII DE LA Timisoara intorcand din 22 dec armele si contra ROMANILOR din sufragerii si balcoane, pe strazi murindu-se conform planului! Adevarurile despre Cutzu Cutzu si regimul stalinist ce terorizeaza Patria mioritica nu au ce cauta alaturi de neadevarurile preluate naiv de autor de la profesionistii in diversiuni. Cati poporani au ajuns mahari in FSN langa FIII DE COMINTERNISTI Ilici-GENOCID, Pedro si cominternistu Brückner, nu de alta dar vreau sa miros aerul primavaratic al libertatii pe care l-am ratat zilele astea cand ne susura „core” aceeasi poiezie..

  14. ca intotdeauna vor supravietui numai cei cu inima deschisa. restul…restul e balast numai bun de a cere sa fie inselat din nou.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.