
România are oportunitatea de a obține anual două tone de metale rare numai prin reciclarea echipamentelor electrice și electronice uzate (DEEE), reiese dintr-o analiză a Asociației Environ.
Potrivit sursei citate, la jumătatea lunii aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat un Regulament cu prevederi clare care vizează reciclarea deșeurilor electrice, astfel încât să se asigure în acest fel cel puțin 25% din consumul anual de materii prime strategice al Uniunii Europene.
”Raportat la cantitatea de deșeuri de echipamente electrice și electronice care ar trebui colectată și reciclată în România, calculul făcut de Asociația Environ arată că o tonă de telefoane mobile reciclate ar putea genera anual 3,3 kg de metale rare. Totodată, două tone de monitoare ar putea genera 1,2 kg de metale rare, iar dintr-o tonă de lămpi fluorescente s-ar putea obține un kg de metale rare. În total, prin reciclarea DEEE, România ar putea recupera anual două tone de metale rare”, notează organizația profesională.
Cele mai importante cantități de metale rare se găsesc în echipamente electrice și electronice, precum: lămpi fluorescente, computere, telefoane mobile, televizoare și camere video. Totodată, hard disk-urile și lămpile fluorescente conțin cele mai mari concentrații de metale rare, în special neodim (Nd), disprosiu (Dy), ytriu (Y) și europiu (Eu), iar smartphone-urile și computerele conțin cea mai mare varietate din acest tip de compuși.
Analiza de specialitate relevă faptul că pământurile rare includ o listă de 17 elemente chimice care, în ultimele decenii, au devenit tot mai căutate datorită utilizării lor în multe tehnologii avansate: Scandiu (Sc), Ytriu (Y), Lantan (La), Ceriu (Ce), Praseodim (Pr), Neodim (Nd), Promețiu (Pm), Samariu (Sm), Europiu (Eu), Gadoliniu (Gd), Terbiu (Tb), Disprosiu (Dy), Holmiu (Ho), Erbiu (Er), Tuliu (Tm), Yterbiu (Yb) și Lutețiu (Lu).
Un raport recent al United States Geological Survey (USGS) arată că piața mondială a pământurilor rare este dominată de China, cu rezerve de 44 milioane de tone, urmată Brazilia (21 milioane), India (6,9 milioane), Australia (5,7 milioane), Rusia (3,8 milioane), Vietnam (3,5 milioane), SUA (1,9 milioane), Groenlanda (1,5 milioane), Tanzania și Africa de Sud (câte 900.000 de tone).
În ceea ce privește România, reprezentanții Environ precizează că nu există o estimare oficială publică a rezervelor totale de metale rare, dar că, în urmă cu doi ani, au fost importate 557 de kilograme de scandiu și ytriu. ”În același timp, România a fost inclusă în lista proiectelor strategice ale Uniunii Europene pentru extracția de materii prime critice, întrucât deține resurse geologice semnificative pentru mangan (18 milioane tone de minereu distribuite în mai multe zăcăminte importante), magneziu, grafit și cupru”, subliniază Asociația.
Estimările de la nivel european evidențiază faptul că, pe continent, s-ar putea extrage 190 de tone de metale rare, dintre care 146 tone de Nd, 28 tone de Pr, 15 tone de Dy și o tonă de Tb.
Pe categorii de DEEE, cea mai mare cantitate de metale rare, de aproximativ 92 de tone, s-ar putea extrage din lămpile fluorescente reziduale (10 tone de Ce, patru tone de Eu, patru tone de Tb și 61 de tone de Y).
În prezent, doar 1% din cererea de metale rare este acoperită din reciclarea deșeurilor electrice. Cu excepția litiului (Li) și a germaniului (Ge), mai multe materii prime critice – în special pământurile rare – sunt dificil de recuperat din deșeurile electronice, conform analizei Environ.
Prostii!
PC-urili au fost absorbite aproape total din societate în anii trecuți, prin „Rabla Electrocasnice” a aceleiași Komizii. Iar acum, televizoarele vor fi aruncate în funcție de rata de învechire.
Komiziya Ioropeni$$ă aberează din nou, după ce cu 12 ani în urmă a impus reguli de pescuit marin unei provincii din interiorul Germaniei, pe unde nu treceau nici rîuri, iar pentru forma castraveților a impus raza curburii…
Frumos, dar de ce nu se incurajeaza colectarea? Intradevar se arunca multa electronica. Unde sa le arunci? Traverseiz orasul sau mergi la oras sa arunci un telefon sau un monitor defect?!
De ce nu sunt pubele de colectare ptr electronice la fiecare 3-4 strazi? La cat sunt ai nostrii de nenorociti prevad ca vor ameninta cu amenzi in loc sa colecteze cum se face prin anumite orase unde sunt pubele speciale la 3-4 strazi ptr ambalajele de sticla.
Corect! E atenționare că România va deveni groapa de deșeuri de acest fel după Kenya menținută în crunta saracie? Sper că ați văzut documentare pe YouTube din aceste zone cancerigene unde lucrează copii de pe la 7-8 ani până la 70-80 ani că varsta!
Ce evidență bună are UE despre zăcămintele și metalele rare ale României și cum vor fi ele date discret pe mărunțiș Austriei sau Ungariei de către trădătorii de neam și țară ai ultimilor 25 de ani. În a doua jumătate a deceniului 10 din secolul trecut când ne milogeam la primit în UE mesajul fluturat era Europa fără minerit. Și descreierații de la putere în anii ce au urmat au inchis minele de neferoase, metalurgia negerosă, minele de cărbune. Fără aluminiu, cupru tablă de tole s-a inchis și industria constructoare de mașini electrice. Cu motoare de curent continuu care le făcea Uzina de Mașini Electrice București și industria integrată pentru mecanica Dacia, eram azi incontestabili competitivi la automobile electrice. Concluzia textuluu de mai sus: Munții noștri aur poartă, românii muncesc pe la țări străine.
Procesul este extrem de toxic si poluant. Sper sa nu se aduca deseurile olandeze sau austriece in Romania cu scuza asta.