Vocile puterii

Toți ziariștii președinților

Ispitei puterii i-au cedat de-a lungul anilor mai mulți ziariști. Prietenia care s-a înfiripat cu timpul între ei și unii politicieni sau chiar unele războaie politice au condus la dezertarea din tabăra presei a mai multor ziariști și înregimentarea acestora în cea a puterii.

Majoritatea foștilor jurnaliști de ieri, astăzi decidenți politici mai mici sau mai mari, și-au început ascensiunea în structurile decizionale mai întâi ca specialiști în comunicare. Și pentru că expertiza lor politică, acumulată în rândurile ziariștilor, a fost suficient de convingătoare, au reușit să urce destul de rapid în ierarhie. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, edilul Capitalei, Gabriela Firea, deputatul PNL Adriana Săftoiu, comisarul european Corina Crețu, deputatul PMP Robert Turcescu, senatorul USR Mihai Goţiu sunt doar câteva nume care nu au „rezistat“ unui președinte sau altuia și momelilor cu care aceștia i-au atras și i-au convins. În timp ce unii dintre foștii oameni de presă au reușit să ajungă în prima linie decizională și chiar să se mențină acolo, altora nu le-a plăcut gustul puterii sau au fost de-a dreptul eliminați din sistem din diverse cauze.

Ascensiunea purtătoarei de vorbe a lui Iliescu

Pesedista Corina Crețu poate fi considerată unul dintre primii ziariști din politica postdecembristă care a dat presa pentru putere. Actualul comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene, Corina Crețu, a ajuns direct la Palatul Cotroceni după o scurtă perioadă de lucru în presă, la începutul anilor ‚90. Aceasta a fost numită purtătoarea de cuvânt a fostului președinte Ion Iliescu, mai întâi între anii 1992-1996. După pauza impusă de mandatul de președinte deținut de Emil Constantinescu, odată ce Iliescu este reales în fruntea statului român în 2000 și Crețu revine la Palatul Cotroceni până în 2004, tot pe funcția de consilier prezidențial și de purtător de cuvânt. Imediat ce Ion Iliescu a plecat de la președinție și a fost ales senator, Crețu l-a urmat în Senat, fiind trecută pe listele electorale ale PSD din noiembrie 2004. Astfel, Corina Crețu a fost senator în legislatura 2004-2008, însă a stat în Parlamentul autohton doar până în 2007, când a fost aleasă eurodeputat. Din acel moment a figurat mereu pe toate listele PSD pentru Parlamentul European, fiind desemnată cap de listă al socialiștilor la ultimul scrutin desfășurat în 2014. Fostul ziarist a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului European în perioada iunie-octombrie 2014, apoi a ajuns Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene.

Olguța, Tribunul și Vasilcoiu

Actualul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, se angaja în 1997 ca reporter la publicaţia doljeană „Cuvântul Libertăţii“. În doi ani, aceasta ajunge șefa publicației craiovene. Numai că Vasilescu a renunţat repede la cariera în presă, acceptând invitaţia făcută de Corneliu Vadim Tudor să candideze în 2000, pentru un post de deputat din partea PRM. Ajunsă în Camera Deputaților la doar 26 de ani, Vasilescu a fost numită şi purtător de cuvânt al PRM, partid condus de fostul politician și gazetar Corneliu Vadim Tudor. După ce a părăsit PRM, actuala șefă de la ministerul Muncii s-a înregimentat la PSD, a revenit în Parlament, apoi a ajuns primărița Craiovei, pentru ca la alegerile din decembrie 2016 să revină iar în Camera Deputaților. În ultimii ani, Vasilescu a întins și ea o mână către un alt ziarist pe care și l-a numit consilier la minister. Doljeanul gazetar, Cristian Vasilcoiu, este vocea cu care se consultă Lia Olguța Vasilescu de când a fost numită la Muncă. Și mai precoce în privința presei, a fost colega de partid a lui Vasilescu, Gabriela Firea. Actual lider important al PSD, Gabriela Firea, a devenit jurnalistă la doar 18 ani, la un săptămânal din Bacău. Apoi s-a mutat la București, se pare cu ajutorul fostului „creier al PSD„, Viorel Hrebenciuc, după cum susțin gurile rele. În Capitală a debutat la ziarul „Azi“, apoi a lucrat la Radio Contact, TVR, înainte să prezinte „Observatorul“ și apoi să realizeze mai multe emisiuni la „Antena“. Firea a condus și „Săptămâna Financiară“ pentru o bucată de vreme. Prima dată a intrat în mediul politic în 1999, când pentru un an a fost purtătoarea de cuvânt a guvernului Isărescu. Însă adevărata sa legitimare politică s-a produs în august 2012, cumva pe fondul căsătoriei cu primarul din Voluntari, Florentin Pandele. În noiembrie 2012 devenea senator PSD și prelua conducerea organizaţiei București-Ilfov.

Ce ziariști a acaparat Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a „deturnat“ și el spre spectrul politic destinele mai multor ­gazetari. Deputat PNL aflat la al doilea mandat, Adriana Săftoiu a lucrat ca ziarist de agenţie de presă între 1993-1998. Fostul premier Radu Vasile a fost „nașul“ său în ale politicii. Acesta a investit-o purtător de cuvânt al guvernului său. Apoi, Traian Băsescu a numit-o directoarea cabinetului său de la Ministerului Transporturilor. Săftoiu a fost desemnată ulterior şefa biroului de presă de la PD. Băsescu a luat-o și la Cotroceni, în calitate de purtător de cuvânt. Ziarista s-a delimitat de Băsescu în martie 2007, după ce fostul său soţ Claudiu Săftoiu a fost înlăturat de la şefia Serviciului de Informaţii Externe. Tăriceanu i-a oferit un loc eligibil pe listele PNL la alegerile din 2008 pentru Camera Deputaților, post din care apoi a demisionat. A rămas în sfera liberală și de la finele lui 2016 este din nou ­deputat PNL. Tot din decembrie 2016 a ajuns parlamentar și fostul ­jurnalist, Robert Turcescu, pe listele partidului lui Traian Băsescu, PMP. Turcescu a intrat în presă în 1993, la ­„Curierul Naţional“, apoi a scris la „Cotidianul“, dar a performat și în audiovizual. În septembrie 2014, a recunoscut că a fost ofiţer acoperit cu gradul de locotenent-colonel în Direcţia de Informaţii Militare. Un alt jurnalist care l-a susținut pe Traian Băsescu este Dan Andronic. Numai că Andronic n-a reușit să obțină un mandat de deputat PMP de Giurgiu la alegerile parlamentare de acum un an și jumătate.

Gloata de gazetari de la USR

Pe un val de nemulțumire față de clasa politică, Dan Diaconescu a putut să catapulteze în Senat și în Camera Deputaților în 2012 o groază de aleși din partea defunctului PPDD. Pentru el însuși n-a reușit să obțină niciun mandat de ales, ci doar de arestare. Tot pe același val de nemulțumire au câștigat încrederea și votul românilor și cei de la USR. Senatorul Mihai Goţiu a avut o carieră în presa clujeană începând cu anul 1993. Tot cu USR a intrat în Legislativ şi Cristian Ghinea, cunoscut de pe vremea când scria la „Dilema Veche“. Un mandat de deputat USR deține și micuțul ziarist bucureștean Matei Dobrovie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Nu vreau sa fiu rautacios, dar tipul asta de promovari fulgeratoare, mai ales la domnisoarele (foste) ziariste, ma duce cu gindul la cum numesc francezii „fenomenul” : „promotion canapé” …

  2. Despre ziaristul și omul de televiziune prietenă cu dl. președinte Iohannis, dl. Luca Niculescu, actualul ambasadorul României în Franța nici un rând?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.