„Trandafirii” arși pe rugul Revoluției

Timișoara, ziua de 17 decembrie și noaptea de 18/19 decembrie 1989: autoritățile comuniste au ordonat una dintre cele mai odioase misiuni îndreptate împotriva propriului popor. O misiune care i-a preschimbat pe toți cei care au pus-o la cale și au executat-o, într-o hoardă sinistră de hoţi şi profanatori de cadavre.

Declanșate pe 16 decembrie 1989, din motive aparent religioase (evacuarea pastorului Laszlo Tokes), protestele din Timișoara au escaladat extrem de rapid în zilele următoare: oamenii ieșiți pe străzi au început să protesteze deschis mai întâi contra lui Ceaușescu iar mai apoi contra comunismului. Ulterior s-a afirmat că Elena Ceaușescu ar fi ordonat ca întregul oraș să fie ras de pe fața pământului. A fost doar un zvon, neconfirmat de nici o mărturie oficială. Dar un alt lucru este cert: autoritățile comuniste au ordonat forțelor de ordine ale vremii să deschidă focul asupra civililor neînarmați. Ceea ce s-a și întâmplat! Iar în urma acelui ordin criminal, câteva zeci de oameni au fost uciși, iar alte câteva sute răniți. Forțele de represiune puse atunci în mișcare au fost Armata, Securitatea și Miliția. Astfel se face că, vreme de câteva zile, Timişoara a fost un câmp de luptă, cu militari înarmaţi ca pentru război și dotați cu muniție adevărată care au deschis focul asupra unor civili, ieşiţi în stradă cu piepturile goale.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită de vineri, 16 decembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.