Tranziţia UE la energia verde a atins un punct de cotitură

Tranziţia Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai, când, pentru prima dată în istorie, panourile fotovoltaice au generat mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune din blocul comunitar, şi asta încă înainte de venirea verii când producţia de energie fotovoltaică va creşte şi mai mult, transmite Bloomberg.

Chiar dacă această expansiune furibundă a capacităţilor de producţie a energiei fotovoltaice este un semn de bun augur pentru eforturile vizând înlocuirea combustibil fosili, momentul istoric scoate în evidenţă şi deficienţele din sistemul energetic. Preţurile la electricitate au trecut în teritoriul negativ în unele zile însorite din luna mai deoarece operatorii de reţea au avut probleme în a gestiona producţia crescută de energie fotovoltaică.

„Vara aceasta va fi ca o vedere trimisă din viitor. Principalul mesaj va fi: nu suntem gata încă”, susţine Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la BloombergNEF.

Boom-ul energie fotovoltaice, precum şi riscurile de ajustare, nu este nicăieri mai evident decât în Ţările de Jos. Aici sunt instalate peste 100 de Megawaţi de panouri fotovoltaice la fiecare 100.000 de rezidenţi, adică dublu faţă de însorita Spanie şi de trei ori mai mult decât în China, care este de departe lider mondial când vine vorba de capacitatea fotovoltaică totală instalată.

Ţările de Jos susţin că au cea mai densă reţea de panouri fotovoltaice din lume graţie programelor guvernamentale de susţinere. Aceste programe recompensează gospodăriile care şi-au instalat panouri fotovoltaice, fiecare kilowat de electricitate produs ducând la reducerea facturilor la curent.

„Guvernul olandez a făcut asta pentru a stimula instalarea de panouri fotovoltaice dar programul a înregistrat un succes mult prea mare”, spune Jorrit de Jong, purtător de cuvânt la TenneT, operatorul de reţea din Ţările de Jos, care are şi el instalate pe acoperişul casei şapte panouri fotovoltaice care îi produc cel puţin 80% din consumul anual de electricitate al gospodăriei. „Dacă spăl rufe sau îmi încarc maşina în momentele când nu este soare, asta nu are importanţă pentru mine, pentru că sunt plătit de către furnizorul meu de electricitate”, precizează Jorrit de Jong.

În întreaga Europă, oamenii urmează exemplul din Ţările de Jos. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, instalarea de panouri fotovoltaice în UE a crescut în ritm accelerat. În luna mai producţia de energie fotovoltaică a crescut cu 10% comparativ cu situaţia din anul anterior, până la un nivel record de 27 Terawaţi-oră.

Spre deosebire de energia eoliană,hidro sau geotermală, energia fotovoltaică are avantajul crucial că este rapid de instalat. Tot ceea ce este nevoie este un stimulent pentru proprietarii de case şi dezvoltatorii imobiliari să îşi transforme acoperişurile în mini parcuri eoliene. Însă reţelele energetice naţionale au fost puse la punct având în centru mari capacităţi de generare care să funcţioneze în tandem cu operatorii de reţea pentru a menţine sistemul în echilibru. Un sistem mai distribuit este mai greu de gestionat şi va fi pus serios la încercare în vara acestui an.

Există deja semnale ale unui decalaj între oferta şi cererea de electricitate. Săptămâna trecută, preţurile la electricitate au ajuns în teritoriul negativ în momentele în care producţia de energie fotovoltaică a atins un nivel record în Germania, cel mai mare producător european de electricitate. Existenţa unor preţuri negative la electricitate nu este o noutate şi această situaţie este frecventă în momentele în care se produce o cantitate mare de energie eoliană, fie în timpul nopţii, fie în week-end când cererea de electricitate este mai redusă.

Atunci când are loc o creştere explozivă a producţiei de electricitate, furnizorii trebuie să îi plătească pe consumatori să utilizeze electricitate. Nu înseamnă că toată electricitatea provine din surse regenerabile. Unele centrale convenţionale pot fi pornite sau oprite, pentru a menţine stabilitatea reţelelor.

Fluctuaţiile de preţuri din ce în ce mai mari şi tarifele persistent de mici sau chiar negative în perioadele în care producţia din surse regenerabile atinge un nivel de vârf ar putea pune în pericol noile investiţii, avertizează Axel Thiemann, director general la Sonnedix, unul din cei mai mari dezvoltatori de parcuri fotovoltaice din Europa. De la finele lui 2021, Sonnedix şi-a dublat portofoliul de proiecte europene însă Thiemann avertizează că dezvoltarea de noi proiecte fotovoltaice va deveni mai dificilă dacă nu se va schimba modul în care energia produsă este gestionată.

„Pe măsură ce noi investiţii sunt finalizate, reţeaua va deveni din ce în ce mai saturată în anumite momente ale zilelor de vară. Chiar dacă ai un număr nelimitat de proiecte fotovoltaice autorizate, ele nu vor fi construite dacă nu există o rută clară spre piaţă”, spune Axel Thiemann.

O mai bună acomodare cu afluxul de energie regenerabilă va necesita un nou gen de flexibilitate în sistemul energetic, care nu exista atunci când toată electricitatea provenea de la câţiva mari producători de energie pe bază de combustibili fosili sau de la câteva centrale nucleare care puteau fi pornite şi oprite în funcţie de evoluţia cererii.

Sunt mai multe modalităţi de adaptare. Bateriile conectate la reţea ar putea utiliza energie în momentele însorite sau cu vânt ale zilei, pentru a o revinde când sursele regenerabile nu mai produc la fel de multă electricitate. De asemenea, consumatorii ar putea fi stimulaţi să utilizeze energie în perioadele când producţia din surse regenerabile atinge nivelul de vârf. Acest lucru ar putea fi deosebit de important pe măsură ce din ce în ce mai multe vehicule electrice ajung pe şosele şi gospodăriile fac trecerea de la boilerele tradiţionale la pompele de căldură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. Unde e energia verde? Pământ arid, violent erbicidat, otrăvit să mai crească nimic vegetal pe el, pe care sunt amplasate panouri foto voltaice pentru construirea cărora și pentru distrugere lor după epuizare poluarea este imensă. Minciună și escrocherie spre a provoca foamete, mortalitate, război. Singura energie verde este Fotosinteza, singurul proces prin care se înmagazinează pe Pământ toată energia venită de la Soare.,

  2. mai consulta specialisti în domeniu si nu mai dezinforma lumea….o turbina de la ori ce fel de centrala se poate opri în 72 ore(trebuie sa se raceasca treptat si uniform ) la fel si la pornire ,nu e ca generatorul tau de acasa….fara acumularea energiei solare sau eoliene produci doar pagube în sistem…

  3. Masinile electrice ar putea sa acumuleze in parcare energia in surplus de la sursele regenerabile la pret.mai mic si sa o bage in retea la pret mai mare?
    Cred ca parcatile inteligente cu masini electrice ar putea fi o rezolvare partiala a problemei, dar pentru ssta e necesar un standard la masini si psrcarile – statii de incarcare descarcare.
    Mai mult, cei care duc masinile electrice in parcarile astea inteligente (nu exista inca!)) ar fi dispusi sa se reduca din viata bateriei masinii? 😀
    Alta este rezolvarea, trebuie ceva care acumuleaza energia toata vara sa fie disponibile iarna.
    Poate ar fi buna o retea de hidrocentrale reversibile.
    Ne-au propus sarbii sa facem la Portile de Fier….dar guvernul sre slte probleme, trebuie cheltuiti banii pentru inarmare.

  4. Nu mai umblați cu cioara vopsită!…în germania peste 80% din utilizatori casnici au renunțat la binefacerile sistemului capitalist…au trecut la cel comunist,adică au pus o haină în plus pe ei…
    După ora 19 în toată germania în special la tara si în orașele mici nu mai arde nici un bec!…Toate casele sunt cufundate în întuneric!…știu ce vorbesc că merg lunar în Bavaria…in localitatea unde merg de ani de zile,prietenii au scos instalația de căldură, frigiderul, cuptor cu microunde, fier de calcat,mașina de spălat din prize…merg doar,radio,tv,încărcătoare mobile,becuri led,plita de gătit…astea cu program!…
    Normal să fie exces de energie electrică!…nu vă spun că facturile au crescut cu peste 40 % !!…
    Așasă nu vă mai uitați în gură unor cretini nenorociți!…

  5. Vorbim la iarnă , la Crăciun sau vorba primului ^ecologist -comunist, Gorbaciov ^ dacă mai apucăm !^

  6. Pare simplu, dar nu e chiar așa. Seamănă mai mult cu propagandă progresistă. Veți vedea!… vorba orbului.

  7. Ceva din istoria Titanicului…pe punte muzică iar corabia s scufunda…

  8. Propagandă…ieftină, pe deasupra! Bună treaba cu fotov astea dar se pare că nu reușesc să mențină temperatura în cuptoarele de la Siemens…să facă duș trotinetiștii, poate, dar să miște industria Germaniei, nu poate…

  9. Exact asa si-n Austria pe la tara, saracie!Vorbesc de zona lacurilor, Salzburg; ca de acolo esti la o aruncatura de bat de Berchtesgaden, casuta lui Dolfy, de unde privea el mult iubita Bavarie.Energie verde, o prostie pentru fraieri!

  10. Litiul bateriilor masinilor sau stocare electricitatii aparent verzi este un element nebanal nu-l gasesti la fel de usor ca fier. Bateriile cum ar fi clasicele Pb-Acid sunt banale. Extragerea litiului pe langa ca se gaseste abundent in cateva locuri este poluant chimic, districtiv cu mediul, are emisii de dioxid de carbon nu este neutru emisiile. Pe langa munca muncitori practic sclavii, banii ajung la cine stie ce mafie corupe usor state subdezvoltate, exploateaza munca copiilor si cine stie ce abuzuri. UE si ecollgistii baga gunoiul sub pres sau asa se pare. Fabricarea celulelor fotovoltaice in China este extrem de ieftin dar vine cu un pret poluarea e la ea acasa, China cel mai mare poluator. Europa se inverzeste si e plina de fotovoltaice. Ecologistii nu zic nimic, sa produca in tarile lor din Europa de vest acolo poate fi vorba de strictetze nu doar ideollgic poluarea mutata foarte departe preq departe sa fie mirosita si simtita de verzii din vest, unde pare a domina un comunism cel putin stupid

  11. Majoritatea panourilor solare au eficiența în jur de 20%. Asta pe soare strălucitor, la Ecuator. Mai e scăderea cu timpul a acesteia, e vorba de semconductori. În câțiva ani e sub 15%.
    Dar despre altceva vreau să vorbesc. De fapt să-ntreb. Știe cineva de o interdiție de a se vinde panouri solare cu eficiență peste 22% (cred că ăsta-i maximum pe piață)? Pricina ar fi de la guvernul american ca această tehnologie să nu fie folosită împotriva lor.
    Sau e vorba de reclamă mincinoasă, PR, pentru panouri, 22% fiind maxim ce se poate scoate?

  12. Aplaudati focilor… astea produc in sezonul de primavara si toamna, vara mai putin ca se supraincalzesc… si doar daca nu e innorat. Noaptea canci, iarna mai nimic… si cand vine vorba de pret, tot scumpa e.

  13. Se pomeneste despre „oprirea” si „pornirea” centralelor electrice conventionale cu o asemenea usurinta ca si cum te-ai sui in masina si ai porni la drum in secunda doi. Cred ca incepem sa traim in epoca „idiotilor”, o centrala clasica (pe carbuni sau gaz) nu o opresti sau o pornesti „imediat” , sa nu mai pomenim de costurile unei asemenea operatiuni , iar daca este o centrala nucleara situatia este si mai complicata. Suntem condusi de idioti tinuti la putere de alti idioti pentru care laptele si ouaale cresc direct in super-market. S-a pierdut realitatea cu munca in agricultura si industrie …..cand ai numai avocati si „bancheri” pe post de politicieni ( uneori si cate un „profesor emerit”) realitatea incepe sa fie crunta , iar democratia se „redefineste” dupa cum le dicteaza interesele astora. As fi curios sa imi spuna unii dintre ei daca inteleg ceva despre electricitate ?

  14. Greta Thunberg „profesor emerit” dr tranzitie la energia verde la fel ca ultra-premiatul prof4sor-pr3sedinte Ghinionul Romaniei educate

  15. Europa coprorată fascistă nu mai produce metale loco, exportă gunoiul majoritar nereciclabil în Africa spre a fi aruncat în ocean, sponzorizează China pentru a produce panouri solare care sunt o nenorocire de la extracție la producție, exploatare și până la reciclare, cu toate anexele ei de plumb, vanadiu, aluminiu și alte otrăvuri electrice și electronice, după care iese la capătul lanțului nenorocirilor cu buzunarele doldora, grohăind mulțumită și trompetează realizărilii ecopolitice, în vreme ce o tot mai mare parte din populație se întreabă ce o să pună pe masă mâine și de unde o să plătească chiria.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.