Tranziția „verde” va costa România 350 miliarde de dolari

Necesarul de investiții în dezvoltarea verde din câteva sectoare cheie este estimat la aproximativ 3 la sută din PIB-ul cumulativ până în 2050, se arată în raportul de țară privind clima și dezvoltarea elaborat de Banca Mondială Open Knowledge Repository.
“Necesarul de investiții care să surprindă dezvoltarea și atenuarea schimbărilor climatice în sectoarele cheie pentru decarbonizare – energie electrică, clădiri și transporturi – este estimat la 356 miliarde USD până în 2050 (2,9 la sută din PIB-ul cumulativ), existând și alte investiții incerte, necesare în alte sectoare.  Pentru adaptarea la schimbările climatice ar putea fi nevoie de investiții de încă 160 miliarde USD (1,3 la sută din PIB-ul cumulativ)”, arată raportul.
„În timp ce provocările legate de realizarea decarbonizării sunt considerabile, printr-un mix adecvat de reforme structurale, sociale şi economice şi investiţii eficace susţinute din fonduri publice, private şi europene, România îşi poate creşte nivelul de trai, atingându-şi în acelaşi timp obiectivele climatice”, a declarat Marina Wes, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană. Raportul de specialitate notează, totodată, că România este pe cale să îşi atingă obiectivul pentru anul 2030 de reducere a emisiilor cu 55% faţă de nivelul din 1990.
Datele centralizate în analiza Băncii Mondiale arată că ţara noastră şi-a redus, deja, emisiile cu 53%, în perioada 1990 – 2018. „Cu toate acestea, îndeplinirea angajamentului său de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050 va necesita acţiuni politice şi finanţare substanţiale şi coordonate. Investiţiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat sunt estimate la 356 de miliarde de dolari până în 2050, reprezentând aproximativ 3% din PIB-ul cumulat al ţării, pentru aceeaşi perioadă”, se menţionează în raport.
În viziunea experţilor, cu peste 70% din consumul total de energie al României depinzând de combustibilii fosili, tranziţia energetică este esenţială. Sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrică, încălzire, transport şi producţie, reprezintă 66% din totalul emisiilor înregistrate în România. Acesta este urmat de agricultură (17%) şi industrie (12%).
„Pentru a atinge net zero emisii până în 2050, România trebuie să implementeze un program masiv de electrificare, care să înlocuiască consumul direct de combustibili cu energie generată din surse regenerabile. RTCD demonstrează că nivelul costului suplimentar al dezvoltării unui sistem de energie electrică mai verde şi bazat pe energie electrică regenerabilă nu creşte substanţial nevoile de investiţii. Creşterea eficienţei energetice a clădirilor, în special printr-o izolare mai bună, este, de asemenea, evidenţiată ca o investiţie esenţială”, se subliniază în documentul citat.
Raportul Băncii Mondiale oferă o cale sugerată către neutralitate climatică până în anul 2050, cu accent pe alte câteva domenii prioritare, pe lângă decarbonizarea sectorului energetic. Acestea includ: decarbonizarea sectorului transporturilor, optimizarea utilizării resurselor de apă, precum şi investiţia în capitalul uman şi în competenţe,
„Oamenii sunt cheia succesului unei tranziţii verzi. Schimbarea majoră de la sectoarele poluante la cele verzi nu poate fi realizată fără o forţă de muncă formată în mod adecvat. Prin urmare, România ar trebui să investească în eliminarea decalajelor de competenţe cu care se confruntă forţa de muncă actuală şi să-şi adapteze sistemul de educaţie pentru a pregăti următoarea generaţie pentru noua economie şi noile locuri de muncă”, subliniază Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1084 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. NU EXISTA TRANZITIE VERDE, DECAT DACA ACCEPTI CA UN TRADATOR DE TARA CE ESTI PUS „PE FUNCTIE” PENTRU DISTRUGEREA ROMANIEI SI A ROMANILOR. #NU VREAU! POPORUL ROMAN INCA EXISTA! PE NOI NE-A INTREBAT CINEVA DACA VREM? POPORUL ESTE STAPANUL ROMANIEI SI NU UN STAT, PAIATA. TRADATOR SI CRIMINAL NEALES DE NIMENI!

    • Se putea sa nu fie niste curcubeu inserat pe coperta studiului? Am inteles la copiii de gradinita si generala curcubeul e peste tot ca e frumos sa fie colorat! Dar la studiul asta pe cine vor sa atraga, tot pe prescolari?? In rest stim , niciun afis nicio sigla de companie din care sa nu lipseasca curcubeul.

  2. Deja suntem cea mai “verde” tara din UE, si deja avem o datorie externa de 160 miliarde de euro. Ar trebui sa ne oprim. Unu la mana: a fi o tara “verde” nu inseamna nici ca ai energie mai ieftina (dimpotriva, este mult mai scumpa), si nici ca “salvezi planeta”, deoarece emisiile de CO2 rezultate in urma arderilor combustibililor asa-zis fosili nu duc la incalzirea climei (efectul de sera al CO2 este discutabil, iar concentratia CO2 in atmosfera este infima). Dioxidul de carbon este util pentru plante, asa ca daca vrem o tara “verde” ar trebui sa reimpadurim suprafete mari, lucru care va ajuta si la domolirea unor extreme climatice, adica procedand astfel vom putea actiona efectiv pentru imblanzirea climei a carei incalzire este cauzata nu de CO2, ci de alti factori (de exemplu de variatia activitatii solare). Daca insa vom continua cu aceasta prosteala a tranzitiei catre energie “verde” vom falimenta tara, si nu vom avea niciun folos din asta. Foloase o sa aiba cei care o sa cumpere ieftin tarile falimentate.

  3. Mda.. Deci cam asta e suma pădurilor furate, rase și prăpădul lăsat in urmă, cu dispariția izvoarelor și a pâraielor pe care nu le veți putea reface niciodată cu nici o sumă.. E greu de constatat. e greu de plantat un pom.. iar o drujbă are tot prostu,.. și camioane.

  4. @Marele Urs
    -nu stim de ce Yuval vrea sa prapadeasca goy.im.ii
    multi ar merita munca silnica la reimpaduriri
    pe viatza!

  5. A fi tara verde inseamna a datora sute de miliarde la EON, ENI si GdF. Asta-i tot.

  6. Tranzitia LA DESERTUL EUROPA. Datorita taierii padurilor de catre aystriecii lui Johanis s-a schimbat clima in toata lumea. E SECETA au secat fantanile . Au secat si Amazonul tot din cauza padurilor taiate. Asa ca vine nisipul. Republica desertica Sahara Romania.

  7. Poluarea din agricultura e mai mare decat cea din industrie? Deci Banca Mondiala ne spune ca Romania nu mai are industrie. Aici am ajuns cu UEul si NATO in brate.
    Iar problema poluarii se va rezolva la alegeri, dandu-i jos pe-astia, si la europarlamentare si in tara. Inlocuindu-i pe actualii vom descoperi ca nu mai exista poluare, apocalipsa „verde” se va termina. Si odata cu ea si cheltuielile imense de miliarse de euro din PIBul tarii. Se va termina adica cu jaful extern si intern in numele unei utopii,

  8. Sîntem pe mâini bune. Ați văzut poza specializdei?
    PS Pt cei de la trei doze-n sus. E vorba de o altă acoperire a furtului, nicidecum de alvarea planetei. Planeta-și poartă singură de grijă: cît CO2 este nu are legătură cu ce fac sau nu fac oamenii; creșterea CO2 urmează încălzirea, ce-i ciclică, nu invers.

  9. GE, șef în lume, cu Siemens, la moriști, anunță pe anul acesa pierderi de un miliard de parai. Siemens, surata înregistrată în Germania (dacă zici că-i germană majoritatea se gîndesc la germanii de rînd) le-a luat-o-nainte; au anunțat pierderile mai repede.
    Titlu: General Electric: $1 Billion Losses Expected in Offshore Wind Operations.

  10. Ca sa gim verde am puteacsa ne intoarcem la soba cu lemne si cai cu carute. Daca visam la masini electrice si avioane cu motoare quantice, inseamna ca ne-am uitat prea mult la sefeuri, in special Lucas si Roddenbery. Astea arvputea merge in tari foarte bogate si cu industrie gra foarte bine dezvoltata, dar tari la granita cu lumea a treia, ce nu au nici o industrie competitiva e greu sa faci sau sa mimezi pe ecologistu, cind lumea abia are de mincare pe masa.

  11. Mai repede ne-am uitat la Tanarul Frankenstein, la Abby Normal.

  12. Energia „verde” este energie impredictibila, asta spune totul !!! Pana si lumanarea o aprinzi cand ai nevoie de ea. Asa patesc oamenii cu numar pe casa care se iau dupa Grete si Ursula de la Ojdula (n-am gasit o alta rima).

  13. invarteala, daca la noi e 350 va dati seama cat trebuie sa scoata o tara mult mai mare…?

  14. din ciclul „Sunt Imbecil Carpato Danubiano Pontic”.
    no comments

  15. Povesti SF!
    Romania abia plateste salariile bugetarilor si pensiile speciale si pe-ale amaratilor…
    Educatia, Sanatatea, bunastarea cetatenilor, NU sunt prioritati ale Romaniei…
    La cum guverneaza incompetentii corupti care sunt in fruntea tarii, cred ca pana in 2030 jumtate dintre tinerii activi, cu joburi bune si platitoare de taxe mari, vor parasi Romania cu familiile lor, cu tot!
    SF-urile astea vor ramane pe hartie, fix cum a ramas Planul National de Prevenire si Combatere a cancerului, fix cum au ramas TOATA Planurile si Stategiile si Programele de guvernare cu care ne-au mintit si imbrobodit politrucii din 1990 incxoace!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.