Trebuia să participe preşedintele la şedinţa Parlamentului din 27 martie?

iohannis

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi 27 martie 2018, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La şedinţa solemnă au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, o delegaţie a Republicii Moldova.

Domnul Klaus Iohannis, preşedintele României, nu a participat la această şedinţă, a ales să transmită un comunicat prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale.

Au susţinut alocuţiuni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, premierul Viorica Dăncilă, Majestatea Sa Margareta.

După citirea Declaraţiei solemne pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918, de către Liviu Dragnea, şedinţa comună a continuat cu prezentarea alocuţiunilor din partea grupurilor parlamentare. Au vorbit deputatul Victor Paul Dobre (PNL), senatorul Laura-Iuliana Scântei (PNL), deputatul Ilie-Dan Barna (USR), senatorul Novák Csaba-Zoltán (UDMR), deputatul Eugen Tomac (PMP).

”Declaraţia Parlamentului României pentru celebrarea unirii Basarabiei cu ţara Mamă, România, la 27 martie 1918” a fost votată cu o largă majoritate, 19 parlamentari s-au abţinut la vot.

***

De marţi, politicienii, ziariştii şi comentatorii nu încetează să condamne, aproape la unison, neparticiparea preşedintelui la şedinţa festivă. Eu consider că preşedintele a ales, ca şi alte dăţi, soluţia cea mai potrivită. Sărbătoream marţi 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, nu cu Republica România. Prezenţa Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române, era prezenţa potrivită cu sărbătoarea şi nu era cazul să fie umbrită de prezenţa preşedintelui Republicii. Domnul Iohannis a înţeles acest lucru şi de aceea nu a venit, în opinia mea.

La urma urmelor, în acest an al centenarului Marii Unirii, dacă am fi nişte cetăţeni loiali ţării noastre, ar trebui să repetăm la nesfârşit că România a fost regat şi că republica ne-a fost impusă de sovietici la 30 decembrie 1947, de aceiaşi sovietici care ne-au răpit şi Basarabia în 28 iunie 1940. Şi tot dacă am fi nişte cetăţeni loiali ţării noastre, nu ar trebui să obosim să luptăm pentru revenirea la monarhie, cum nu ar trebui să obosim să luptăm pentru aducerea Basarabiei lângă noi. Argumentele vehiculate cum că unirea cu Basarabia ne-ar costa mult şi că ne-ar aduce un milion de ruşi ca minorităţi sunt cel puţin meschine.

Basarabia a fost anexată Imperiului Rus în 1812. “Dacă la momentul anexării populaţia ei era de circa 256.000 de persoane, din care circa 95% erau români, deja la 1897, când s-a petrecut primul recensământ al populaţiei din Imperiul Rus, populaţia Basarabiei crescuse până la 1.935.412 de persoane – 1.642.080 (84,8%) în mediul rural şi 293.332 (15,2%) în mediul urban – dintre care români (moldoveni) (după criteriul limba maternă) erau doar 47,6%”. “Izolată de Patria-mamă, Basarabia a fost transformată pe parcursul celor o sută de ani de dominaţie într-o colonie a Imperiului Rus. Ca rezultat, este pusă în primejdie însăşi fiinţa naţională a românilor basarabeni, deoarece procesul de rusificare şi deznaţionalizare a luat proporţii înspăimântătoare, distrugând tot ce era naţional” (conform Historia special, martie 2018)

După raţionamentul meschin de acum, din 2018, Regatul României nu trebuia să accepte în 1918 unirea cu Basarabia, pentru că îi aducea ruşi, şi nici unirea cu Transilvania, Crişana, Banat, pentru că îi aducea maghiari şi alte minorităţi; şi nu mai vorbim de costuri. Pretexte mizerabile, ruşinoase, dragi contemporani, care vor să acopere micimea caracterelor noastre. Trebuia să comemorăm în fiecare an de atunci pierderea Basarabiei şi pierderea monarhiei.

Mai mult, ar trebui să reflectăm adânc la istoria nefericită a Basarabiei. Dacă nu cumva, la 100 de ani de la “anexarea/integrarea” Româniai în UE (Imperiul European), în 2107, nu se va vorbi că “procesul de europenizare şi deznaţionalizare a luat proporţii înspăimânătoare, distrugând tot ce era naţional” în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Dr. Afrodita Iorgulescu 43 Articole
Author

28 de Comentarii

 1. Sigur ca ar fi trebuit sa participe, insa el nu are nimic in comun cu aceasta tara. Doar vacante de lux pe banii romanilor. Mai alegeti-l presedinte!

 2. ce fel de intrebare e asta? sintem atit de lasi incit folosim subterfugii ieftine pt a justifica frica? asta nu e presedinte, e un g…. imoral! va e frica sa vorbiti de faptul ca Moldova se intindea pina la Nipru? pai voi de ce credeti ca rusii isi joaca cartea in Moldova? iar trintorul suprem se duce la salonul auto… Tara asta chiar are martiri dar au fost scosi din cartile de istorie si ne pricopsim cu gunoaie nenorocite pe post de exemple.

 3. Vagabondul asta(K.I) ar trebui sa mearga la bulau in ceea ce a facut cu frontul nemtilor, cum au furat el si altii ca el cu acte proprietati care nu erau ale acestora, in smenarelile lui cu acte si oameni in Sibiu. Ptr. acest individ excursiile sunt mai bune: Teneriffffffe, Miami, etc. Rugam sa-si „culeaga” si ciocanitoarea bine-nfofolita in excursiile sale! C-asa-i in tenis captivus!

  • Președintele nu participă la evenimente caracterizate prin politicianism ieftin, festivism de circumstanță si auto-băgare de seamă.Cu discursuri patriotarde si cântece populiste lascive. El crede ca faptele contează …

 4. Ce gaselnita trista a gasit a gasit d-na doctor ca sa justifice un gest grosolan al celui care ocupa, din fericire temporar, pozitia de Presedinte al REPUBLICII Romania (in opinia mea o continuare organica a gestului lui Traian Basescu de a-i ignora pe antecesorii sai in functie tot intr-o sarbatoare din iarna, daca imi aduc bine aminte). Mai nefericita insa decat „istetimea” mentionata o reprezinta argumentul ca, daca am fi buni romani am milita pentru revenirea la monarhie pentru ca, deh, republica a fost instaurata prin „insurubare fortata” de catre rusi. Instaurarea, fortata sau nu, a republicii dupa 1945 reprezinta o evolutie istorica si a incerca sa revoci trecutul printr-un act prezent nu cred ca serveste cuiva. Faptul ca monarhia a fost inlaturata deoarece monarhul a abdicat (un act unilateral irevocabil, imposibil de negat sau mascat prin alte gaselnite de tip „a fost sanatajat ca daca nu abdica vor fi omorati oamnei”) crea un vid structural care trebuia umplut. Si a fost. Ca unora le place sau nu, asta a fost. Unirea Basarabiei cu Romnia este o alta problema, iar argumentele pro si contra evocate de editorialista ar trebui lasate la latitudinea celor care au caderea sa se pronunte asurpa lor. Gestul Presedintelui actual al Romaniei ramane insa INCALIFICABIL.

 5. Monarhia a fost ingropata definitiv in Romania. Ea a murit impreuna cu Regele. In urma Sa a ramas o republica de tip sud american populata de un neam fratricid.

 6. In 1918 Basarabia s-a unit cu Regatul Romaniei. Romania Mare inseamna Regat, nu Republica. Argumentatia adusa de Dr. Afrodita Iorgulescu mi se pare foarte veridica si obiectiva, ea fiind neglijata de majoritatea observatorilor care comenteaza absenta presedintelui Johannis de la sedinta solemna a Parlamentului din 27 Martie. Johannis a dat inteietate M.S. Margareta. La fel cum, dupa instalarea la Cotroceni, prima sa prioritate a fost aceea de a-l vizita pe Regele Mihai. Un mesaj foarte clar al presedintelui.

  • Vai dar ce destept poti sa fii , chiar nu m-am asteptat ! Dupa (i)logica ta , ar fi trebuit ca la sedinta solemna , sa participe numai Margareta ca doar ea are legatura directa cu regalitatea . Sa fi lipsit altcineva , mama , mama ce-ar fi iesit turma in strada si ce balamuc organiza !

 7. In timp ce parlamentarii au libertatea de a face declaratii si actiuni politice care angajeaza numai partidele din care fac parte, Presedintele tarii -care reprezinta Statul Roman in relatiile internationale- nu are aceeasi libertate de a face ce doreste. Desi nu l-am votat pe Johannis, eu cred ca a fost si este cea mai buna varianta de presedinte dintre toate celelalte personaje care au participat la alegeri (Ponta, Udrea, Tariceanu, s.a.). Romannia si romanii trebuie sa ia exemplu de la nemti care au facut si fac sacrificii enorme pentru realizarea reunificarii Germaniei. Imi amintesc ca 3-4 ani de dupa Caderea Berlinului, Germania a livrat energie electrica pentru aproape toate tarile din Europa de Est pe timp de iarna; Deasemenea, s-a spus ca Helmuth Kohl, Cancelarul de atunci al Republicii Federale Germania a „cumparat” Germania de Este de la rusi cu zeci si sute de miliarde de marci….

 8. Un milion de ruși? Asta a declarat propagandistic Ciuvică la Antena 3 acum două seri și toată lumea a înghițit gălușca pe nerăsuflate. În Basarabia erau în 2014, cca. 111.000 ruși conform statitsticilor în scădere de la vreo 560.000 în 1991. Minoritatea rusă din Basarabia este pe locul 4 din punct de vedere etnic: români, ucraineni, găgăuzi și, cu voia dumneavoastră ruși. În România mai sunt înregistrați 23.487 ruți lipoveni. Atât. Deci numărul total de ruși într-o Românie unită ar ajunge, astăzi la vreo 134.000, cu bunăvoință. Adică, un procent de vreo max 0.6-08% din populația totală a României unite. (acum sunt doar 4% din populația întregii Basarabii). Între timp, până la Unire mai trece ceva timp și, în ritmul ăsta mai dispar, vreo 50.000 de ruși, fie prin moarte naturală, fie prin repatriere în Rusia. Deci chestia cu 1 milion de ruși este o sperietoare pe care văd că o propagă unii formatori de opinie anti-unioniști.
  Cât despre lipsa președintelui Iohannis din Parlament, repet: ”Când Instituția Prezidențială sfidează și desconsideră Instituția Poporului, atunci singură se autodeclară incompatibilă.” Repet din articolul ”Incompatibilitate” (http://mipopescu.wordpress.com)

  • Ciuvica nu are cultura elementara,necesara manacatului cu lingura!Recensamantul din 2011 dat publicitatii dupa 3 ani (:))in 2014 arata ca rusii au disparut literalmemte din R.Moldova,mai sunt in jur de 100.000, si aia se topesc incet !Nici un rus nu e prost sa moara de foame la Tiraspol cand are de lucru berechet la Tula!Asa cum in Romania ocupantul mai are cca 1 milion de coloni in Transilvania ,si aia pe topite!

  • Inclusiv cu Transnistria, mestere!? Fug rusii ca iepurii din Basarabia. Oare de ce? Iar chestia cu micsorarea numarului de rusi datorita contaminarii cu deces e de-a dreptul tare (cool, ca sa vorbim corect romaneste). Poate te trezesti, totusi, si te uiti un pic in jur. Si poate ca-ti si revii. Ce zici? Si poate ca ar trebui sa-ti amintesti ca undeva prin Constitutia Rusiei sta scris ca Rusia va apara drepturile SI INTERESELE oricarui rus, indiferent unde s-ar afla acesta in lume. Cam cum iti suna asta, amice? P.S. Nu sunt formator de opinie anti-unionist, dar uneori e bine sa fii precaut cand te apuci de o astfel de aventura.

 9. … si ce daca a absentat din Parlamentul ROMANIEI sotul doamnei Carmen, in 27 Martie ? Sa speram ca in anul 2019 ii ia locul polonezului incruntat de la U.E., gospodin Donald Tusk, scapam si noi romanii de el si el de noi ! Sa auzim si de mai bine !

 10. ,,,,ca primul om al romaniei.,,ca presedinte al tarii in anul centenarului ,,gestul este impardonabil „””””SAPTE ANI DE ACASA „””‘ECELENTA KARL WERNER JOHANIS VA LIPSESC!!!!!! JILTUL COTROCENIULUI ESTE PREA MARE PENTRU DOMNIA VOASTRA,,,,,,””””POPORUL ROMAN NU VA VA IERTA NICIODATA ACEASTA „”””MARE MITOCANIE „”””CETATENII ROMANI AI „”BANDEI LUI B O T JUBILEAZA,,, MERGETI IN ANTURAJUL LOR CU O”””” GEACA BRUNA „””” RUSINE DOMNULE PRESEDINTE!!!!! RUSINEEEEE!!!!!,,,,, a nu se confunda cetateanul cu poporul roman

 11. Ca de la doctor la doctor:ati crescut si v-ati realizat carieristic intr-o atmosfera republicana,profund umana si in respectul drepturilor omului!La atati ani de la Victoria Maretei Revolutii din Decembrie 1989, sa incepem iar cu suspine monarhice,cu servilismul pupatului mainii care rade banul public republican,sa cerem imperativ Unirea cu doar o parte din Raptul Sovietic,consider ,stimata doamana,ca reflecta ratacirea unei vieti!Mai ramanea sa cereti imperativ repatrierea Tezaurului Romanie si sa demonstrati in Piata Rosie pentru victimele gulaguluiStima maxima,

 12. ,,,,ca primul om al romaniei.,,ca presedinte al tarii in anul centenarului ,,gestul este impardonabil „””””SAPTE ANI DE ACASA „””‘ECELENTA KARL WERNER JOHANIS VA LIPSESC!!!!!! JILTUL COTROCENIULUI ESTE PREA MARE PENTRU DOMNIA VOASTRA,,,,,,””””POPORUL ROMAN NU VA VA IERTA NICIODATA ACEASTA „”””MARE MITOCANIE „”””CETATENII ROMANI AI „”BANDEI LUI B O T JUBILEAZA,,, MERGETI IN ANTURAJUL LOR CU O”””” GEACA BRUNA „””” RUSINE DOMNULE PRESEDINTE!!!!! RUSINEEEEE!!!!!,,,,, PS a nu se confunda cetateanul cu poporul roman

 13. Doar lozinci si logica stramba prost ambalata. Mai rar un asa text. Dar poate Iohannis nu s-a dus ca sa nu-i eclipseze pe fostii presedinti! Sau pe patriarh! Sau i-a fost teama sa nu eclipseze scaunele!
  :)))

  Idiot, complet idiot text. Si descalificant pentru autor. Dar si pentru cotidianul.ro.

 14. Afro, pe zi ce trece, îţi consolidezi tot mai mult prietenia cu dl Alzheimer, de aceeaşi Editat ca joiannis. Păcat, tu şi Diana eraţi două fete ca lumea…

 15. Nu trebuia si at trebui sa plece departe si sa nu se mai intoarca!
  Caci aici submineaza Romania!

 16. Oooof cata dreptate aveti stimata doamna….am inebunit cu totii …asta e clar!

 17. Revin! Ce greseala am facut…doamna ati gresit teribil amestecand forma de guvernamant cu statul… Iohannis TREBUIA SA FIE PREZENT DIN RESPECT PT NATIUNEA ROMANA….Dar cum poate sa faca asta daca nu este etnic roman!?

 18. Nu vad cum mesajele populiste ar putea ajuta in chestiunea Basarabiei, sau a Moldovei de peste Prut. Sedinta solemna a Parlamentului, pe langa sarbatorirea Centenarul actului de la 27 Martie 1918, a subliniat apartenenta moldovenilor la Natiunea Romana, dar a lansat si un mejaj cu privire la unificarea teritoriala. Insa, asa cum nici in 1918 nu ar fi fost posibila revenirea Basarabiei la Romania fara consultarea statelor vest-europene, tot asa nu putem nici azi aborda realist acest subiect in lipsa unui consens european. Pentru un asemenea tel este nevoie de liniste si discernamant politic in Romania, nu de agitatii presidentiale.

 19. Lipsa acestui PRESEDINTE de la sedinta PARLAMENTULUI care,era o sedinta solemna ,arata cat de mult il intereseaza pe el KLAUS WERNER IOHANNIS,aceasta tara.E lipsa de bun simt,de cei sapte ani de acasa (daca se respecta si la germani acasta regula),e dezinteres fata de acest popor, din banii caruia se distreaza si traieste imparateste.

 20. Excelentă analiză ! Ca de obicei… Cît despre dacă trebuia să participe, sau nu , eu zic că nu trebuia să …..fie preşedintele României !

  • Asa o fi -, dar nu noi am decis asta…a fost „ales” un personaj care sa asigure cadrul politic necesar pt tot felul de experimente sociale&politice menite sa consolideze statutul de second class pt Romania…

 21. …sau second hand , mai degraba… asta si pt ca ne place sa fim mioritici…doar stiti ce a facut ciobanul avertizat de mioara ca ceilalti doi vor sa il asasineze…in loc sa riposteze, a preferat sa se tanguiasca …

 22. ei daca era usa ambassy unde jenica sa si etaleze engleza exersata si somistimata ..zofort il vedeai pa sas calare. daaa o aniversare anonima si ordinara unde …intrebarea repetata este inutila. rolul prezidentului este reprezentativa asa ca daca nu i el ..nu i …aniversare.in rest poayte chiar nu i deocheata comparatia ; in 1976 ca truditor pa mare eram in tr un santier americanos ..am fost anuntat xde partea americana ca i mare sarbatoare mare si nobody work but all hands celebrate. ain ziua cu pricina la bord vine doar repr Lloyd care superviza lucrarile din partea asiguratorului. spunandu i cestiunea ref kinfo el; mda dar doar pentru ei este sarbatoare ..pentru noli britisii este zi da doliu…hai bre ponlicati ca mi pierd posgtu.asa o fi gandit in stralucirea sa our prezitende.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.