Trei reviste literare

„Actualitatea literară” nr. 32-33/ 2013-07-28

„Revistă a unirii scriitorilor din România” (fără vreo iniţială majusculă, cum preferăm noi a scrie) se poate citi sub antetul publicaţiei din Lugoj, încât, la o lectură grăbită, ai putea crede că e a Uniunii Scriitorilor. Confuzie, poate, dorită cu dinadinsul. În cuprinsul revistei, Alex. Ştefănescu anunţă un premiu de 10.000 de euro, nici mai mult, nici mai puţin, ce se va acorda în curând de către fundaţia Casa de Cultură de pe lângă Grupul Editorial All, pentru cel mai bun roman apărut în 2012. Cronica literară semnată de Adrian Dinu Rachieru se referă la „Sorin Titel şi istoria «mică»”, mai precis la romanul postum al acestuia „Melancolie” (1988). Dintre cele patru pagini de poezie o remarcăm în mod deosebit pe aceea semnată de Simona-Grazia Dima, din care cităm integral acest „Ţipăt” al autoarei: „E o după-amiază de mult dăruită./ Mai calm şi mai deposedat sunt/ ca uliul în planare,/ în mine-i numai un ţipăt de înger./ Ascult ploaia/ prin care şiroiesc pene cereşti/ în drumul lor spre lună./ Voi purta mereu/ acest Aleph gâlgâitor,/ sufocant, în spinare?”. Reţinem şi comentariul Magdei Ursache la volumul „Memoria la timpul prezent” de Constantin Coroiu, una din menţiunile referitoare la calităţile eseistului fiind: „…are viciul lecturii întinse şi intense”. Măcar dacă l-ar avea cât mai mulţi!

„Cafeneaua literară” nr. 7/ 2013-07-28

Sub titlul „Lapidări în piaţa publică postdecembristă” al noului episod, Aura Christi îşi continuă eseul „Decimarea elitelor creatoare ale României”. Întâmplător sau nu, autoarea se ocupă şi aici tot de maestrul său spiritual, polemizând cu CNSAS pe tema dosarului Breban întocmit de instituţia în cauză. Dintre aforismele lui Gheorghe Grigurcu, cităm aici doar trei, cu încredinţarea că avem de-a face cu una din componentele strălucite ale operei poetului şi criticului literar: „Vorbele de duh îi plac Demonului fiindcă oglindesc Neantul.”; „Adevărurile autentice se pot provoca la duel, pseudoadevărurile nu se pot decât ciomăgi.”; „A gândi e, într-un fel, a lenevi. A gândi substanţial: a lenevi în profunzime.” Continuă interesanta anchetă a lui Virgil Diaconu, directorul revistei, despre poezia postmodernă, de data aceasta răspunzând întrebărilor Ion Cocora (cu un comentariu la poezia lui Virgil Diaconu şi cu un poem propriu, ceea ce, să recunoaştem, e ceva cu totul „original”) şi Ştefan Doru Dăncuş, care pune un punct pe „i” (printre multe alte puncte posibile) în privinţa continuei ratări a nobelizării lui Mircea Cărtărescu: „Eşecul lui M. Cărtărescu în lupta pentru Nobel nu trebuie resimţit ca un eşec naţional, ci ca o proastă coordonare în privinţa desemnării candidatului ideal”. Semnificativ este şi titlul răspunsurilor la anchetă ale lui Ion Pachia Tatomirescu: „Trebuie să ne apucăm urgent de extirparea tumorii/ cancerului excrementismului programat de Guvernul Literar Postmodern”. Comentariile critice propriu-zise sunt semnate de Adrian Dinu Rachieru („Fănuş Neagu, un dionisiac”), Paul Aretzu („Sub un potop de ninsoare”, despre volumul „Noapte de ianuarie” de Aurelian Titu Dumitrescu) şi Mioara Bahna („Radu Ciobanu – Nemuritorul albastru”). Iată şi versurile lui Virgil Diaconu, de pe ultima pagină: „Fireşte, sunt şi visuri pe care nu poţi să le împarţi./ Unele dintre ele sunt de uz personal./ De pildă, cum să împarţi prinţesa care te-a pus pe jar?/ Care aleargă de colo-colo printre cearşafurile albe ale dimineţii?/ Prinţesa cireaşă! Cireaşa prinţesă!” („Portret cu cireşul în braţe”)

„Nord Literar” nr. 11/ 2013-07-28

Acest număr e unul aniversar, marcând 10 ani de la apariţia revistei băimărene conduse de Gheorghe Glodeanu (director) şi Săluc Horvat (director executiv). Ocazie cu care s-au serbat, la Baia Mare, Ziua Scriitorului şi Zilele Revistei „Nord Literar”. Săluc Horvat a primind titlul „Scriitorul anului”, la categoria scriitor consacrat, alături de Adela Naghiu – scriitor în devenire, alături de alţi scriitori precum Vasile Igna (opera omnia), Dorel Macarie (poezie), Ioan Groşan şi Marian Ilea (proză), Mircea Popa (critică şi istorie literară). În paginile revistei semnează Ioan Pintea (poezii), Gheorghe Glodeanu, Gheorghe Pârja, Horia Bădescu şi Augustin Cozmuţa (un interviu cu Aurel Sasu), alături de alţi colaboratori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.