Trump. Retorică incendiară despre migranți

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a susţinut joi – fără dovezi, precizează Reuters – că imigranţii din Africa, Orientul Mijlociu şi din alte părţi „îşi construiesc o armată” pentru a-i ataca pe americani „din interior”, folosind încă o dată o retorică incendiară despre migranţii ilegali din SUA.

În timpul unui miting din cartierul majoritar hispanic şi negru South Bronx din New York, Trump a încercat să-i prezinte pe migranţii din China, Republica Democrată Congo şi alte ţări ca pe o ameninţare violentă, chiar dacă studiile arată că imigranţii nu sunt mai susceptibili de a se implica în infracţionalitate.

„Aproape toţi sunt bărbaţi şi par să aibă vârsta de luptă. Cred că construiesc o armată”, le-a spus Trump celor câteva mii de susţinători adunaţi în parcul Crotona din South Bronx. „Vor să ne atace din interior”, a adăugat el.

Pe parcursul campaniei sale, Trump a folosit în mod repetat un limbaj incendiar pentru a-i acuza pe imigranţii aflaţi în mod ilegal în SUA că alimentează infracţiunile violente, numindu-i „animale” responsabile pentru „otrăvirea sângelui” ţării. Ca dovadă, el a indicat cazuri individuale de infracţiuni, şi nu date centralizate.

„Nu îi vom lăsa pe aceşti oameni să intre şi să ne ia oraşul şi să ne ia ţara”, a mai spus Trump, angajându-se să efectueze „cea mai amplă operaţiune de deportare a infractorilor din istoria ţării noastre” dacă va fi reales la Casa Albă.

Donald Trump a încercat, de asemenea, să facă o corelaţie între nivelurile record de migranţi prinşi trecând ilegal graniţa dintre SUA şi Mexic şi situaţia economică dificilă a alegătorilor negri şi hispanici, argumentând, fără dovezi, că migranţii le iau locurile de muncă.

La cei 77 de ani ai săi, Trump a arătat o mare energie timp de o oră şi jumătate cât a durat mitingul din Parcul Crotona din Bronx în faţa a mii de oameni – 10.000 conform organizatorilor, 3.500 potrivit autorităţilor locale -, de mare diversitate de rasă şi de vârstă.

Din rândul mulţimii se făceau auzite din când în când strigătele consacrate de „Send them back” (Trimiteţi-i înapoi – n.r.) şi „Build the wall” (Construiţi zidul – n.r.), ambele fiind referiri la migranţi, aminteşte EFE.

Printre participanţi au putut fi observate familii numeroase, vârstnici, bebeluşi, copii, grupuri de adolescenţi, cupluri de vârsta a doua şi mulţi adulţi tineri, în special bărbaţi, cu o prezenţă notabilă a evreilor care purtau kipa şi cămăşi tradiţionale, deşi tendinţa principală a fost o „mare” de şepci roşii cu motto-ul „Make America Great Again”.

Decizia lui Trump de a vorbi în Bronx a fost în parte o oportunitate de moment, în condiţiile în care programul său de campanie a fost bulversat de procesul din New York în care este acuzat că a falsificat documente comerciale pentru a ascunde o plată către vedeta de filme pentru adulţi Stormy Daniels. În aprilie, Trump a discutat cu alegători la un magazin din Harlem, New York.

Trump se află într-o cursă strânsă cu preşedintele democrat Joe Biden în perspectiva alegerilor din 5 noiembrie, iar mitingul din Bronx s-a înscris în eforturile sale de a exploata sprijinul slab al lui Biden în rândul alegătorilor hispanici şi negri. Aproximativ 55% dintre rezidenţii din Bronx sunt hispanici şi o treime negri, iar mulţimea de joi a fost mai amestecată din punct de vedere rasial decât la mitingurile sale obişnuite, unde sunt predominant albi.

Campania lui Trump a fost autorizată să permită o prezenţă de până la 3.500 de persoane la miting, a menţionat autoritatea pentru spaţii verzi şi publice din New York.

Sondaje recente sugerează că Trump câştigă teren în rândurile negrilor şi hispanicilor, care au jucat un rol esenţial în victoria lui Biden în 2020. Strategii lui Trump consideră că sunt şanse de a atrage suficiente voturi în aceste comunităţi pentru a asigura avantajul candidatului republican în statele decisive – swing states -, la scrutinul noiembrie.

Biden a organizat la rândul său o serie de acţiuni şi evenimente concentrate pe consolidarea sprijinului în rândul alegătorilor afro-americani. Biden le-a reproşat lui Trump şi altor republicani subminarea unor programe vizând îmbunătăţirea diversităţii, echităţii şi incluziunii, iar joi campania preşedintelui a lansat un set de clipuri TV şi radio criticând modul în care îi tratează Trump pe cei de culoare.

Într-un sondaj New York Times/Siena College din martie, s-au pronunţat pentru Trump 23% dintre respondenţii de culoare şi 46% dintre respondenţii hispanici, într-o confruntare 1 la 1 cu Biden – mult mai mult decât procentele de 12% dintre negri şi 32% dintre hispanici care l-au preferat pe Trump în 2020, potrivit sondajelor realizate după vot de Edison Research.

Reuters a intervievat nouă participanţi la miting hispanici şi negri care au spus că vor vota pentru Trump în 2024. Din cei şapte care aveau vârsta de vot în 2020, şase au afirmat că au votat pentru Trump, citând economia şi imigraţia drept principalele motive pentru a-l susţine.

Potrivit unor analişti politici, slăbirea sprijinului pentru Biden în rândul alegătorilor de culoare se explică, parţial, prin impactul dur al inflaţiei asupra americanilor cu venituri mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Trump e aservit Total sioniștilor!!!In timpul lui a pornit PANDEMENTA iar daca se întoarce le termina planurile de slăbire a UNIUNII SOVIETICE EUROPENE!

 2. Adica ii hrănești tu pe imigranți? Le dai tu adăpost, autor de articol? Ii vaccinezi tu?
  Ne-au adus pojar, COVID și alte probleme care vârstnicilor nu le trebuie. Voi sunteți toți anti-vaccinisti și nu va interesează de soarta altora.
  Mă uit la ei, unii sunt îmbrăcați mai bine ca mine, cu ceas de interlop la mana, pantofi sport de firma. Copiii ii țin distrași pe tableta și au venit toți cu autoritate de America Latină și nu numai să facă banii rapizi.
  Nu, nu-i nevoie de export de crima! Ii văd pe toți, cei care-s la vedere, la magazinele din centru cerșind de din-de-dimineață.
  Exact ca paparuda de Randy Rainbow, te doare undeva de efectele gestului. Vrei o libertate desantata, o stat degeaba și făcut l**a de dimineața până seara ca prin Brazilia și alte locuri, sărăcie generalizata.
  Enough is enough!

 3. ARMATE FARA UNIFORME,
  coloratzii aia au fost prin toate razboaiele recente,
  se pricep,le au cu kalashnikoava.

 4. „miting din cartierul majoritar hispanic şi negru South Bronx ”

  -sa se duca in Brooklyn
  la „evreii” lui…..

 5. Am zbârcit-o cu prima, o-ncercăm pe asta. Adevărul spus de Trump în State scade salariile și-n România.Unde mai pui că țările indicate de Donald și-au golit pușcăriile în vapoarele sorosite.SUA prin swamp plăteste camere și servicii membrilor MS 13, Statului Islamic și-și aruncă veteranii-n stradă.Daca vb de 100.000 de migranți calificați e una dar dacă vb de 30.000.000 /2 ani, neverificați, în vreme ce ți-ai exportat industria-n Orient, e cu totul altceva.Asta nu e azil politic, „diversitate” și alte măscări, asta e trădare pe față.Aviz Romanistan.Moldova n-are joburi, în Oltenia și Maramureș bate vântul iar gubernia importă indieni și vietnamezi.”Hai diversitatea, votați româneste”. Hai dați cu pesedeala, că-l aduc pe nea Nicu înapoi, după ce l-au lichidat”ungurii”.Hai, băgați votul că nu le ajunge. America e locul spre care ne îndreptăm, nu vă place?

 6. Sorosh a adus armate de emigranti in diverse tari. Aceste armate voteaza cu Partide si ONG SOROSH. Cu aceste armate si cu media se preia puterea in fiecare tara. Apoi oamenii lor sifoneaza banii in buzunarul evvreilor .SIMPLU RETETA EVVREIASCA GLOBALISTA.

 7. @Postăkel Gudurău
  -pa nea nicu nu l-au lichidat ungurii,
  asta e cert!
  (nu au meritul asta)

 8. Pe foarte mulți va orbit apusul,însă America și occidentul ăla democratic ,de unde își luau mulți lumină,a apus demult ,ce vine acum de peste balta ,este o cloceala demonică,cu iz de Sodoma și Gomora ,prigoana peste omenire va porni din apus

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.