Trupele NATO vor fi retrase din Afganistan

Trupele Alianţei Nord-Atlantice care participă la misiunea din Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele din Statele Unite, în septembrie 2021, anunţă secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Statele Unite au anunţat că intenţionează să retragă trupele din Afganistan pe 11 septembrie 2021. În Afganistan sunt aproximativ 2.500 de militari americani. De asemenea, în Afganistan sunt aproximativ 7.000 de militari din alte ţări membre NATO în afară de SUA, inclusiv din România, precum şi din Australia, Noua Zeelandă şi Georgia.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri, la Bruxelles, că trupele din Afganistan vor fi retrase în mod coordonat. „Mă aflu aici pentru a colabora strâns cu aliaţii, cu secretarul general NATO, pe principiul stabilit încă de la început: am venit împreună, ne-am adaptat împreună şi ne retragem împreună”, a declarat Antony Blinken, conform agenţiei Reuters, la sediul NATO din Bruxelles.

„Vom colabora strâns în lunile care urmează pentru o retragere în siguranţă, deliberată şi coordonată a forţelor noastre din Afganistan”, a afirmat Antony Blinken, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Miniştrii de Externe şi ai Apărării din cadrul statelor membre NATO vor discuta miercuri după-amiază despre planificarea retragerii militarilor din Afganistan.

Statele Unite au intervenit militar în Afganistan la sfârşitul anului 2001, imediat după atentatele din 11 septembrie, pentru înlăturarea regimului taliban, care colabora cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

„Trebuie să încheiem capitolul acestui război de 20 de ani”, a declarat marţi seară un oficial de la Washington.
Conflictul din Afganistan continuă, deşi Statele Unite au semnat un acord în 2020 cu Mişcarea talibanilor. Retragerea trupelor occidentale riscă să amplifice conflictul militar şi să genereze anarhie în Afganistan, dacă talibanii nu ajung rapid la un aord cu Administraţia de la Kabul.

„Cel mai bun posibil rezultat ar fi ca acest calendar de retragere să faciliteze şi să exercite presiuni asupra facţiunilor din Afganistan pentru ajungerea la o soluţie politică până în septembrrie, altfel există riscul unui sângeros război civil asemănător cu cel din Siria”, afirmă Tamim Asey, preşedintele executiv al Institutului pentru Studii de Război şi Pace de la Kabul, citat de BBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

  1. Asta inseamna ca SUA au pierdut controlul asupra Asiei. Americanii au invadat Afganistanul nu numai pentru a acapara uriasele resuse naturale afgane, care au fost evaluate la 300 de miliarde de dolari, sau pentru a explora lantul imens de pesteri care ar duce spre „Tartaros” (gaura neagra a pamantului), ci si din ratiuni geopolitice si geostrategice, pentru ca astfel pozitionati sa aiba sanse mari de a invinge Rusia si China intr-un razboi fulger.

  2. SUA a nenorocit o tara care si asa era in Comuna Primitiva,ca nu se putea atinge de Arabia saudita patria terorismului islamic

  3. SUA a nenorocit o tara care si asa era in Comuna Primitiva,ca nu se putea atinge de Arabia saudita patria terorismului islamic
    Mii de americai ucisi si zeci de mii ranita absolut de pomana
    Famiglia Bush va purta in veci blestemul

  4. Trupele romane se retrag din Afganistan, tara cu care Romania avea o dusmanie seculara…din cauza granitei comune! Nu cumva sa puneti vreodata intrebarea de nepus: ce au cautat trupele noastre acolo, din capul locului?!
    Pe de alta parte, miscarea este un preambul pentru al Treilea Macel: Afganistanul si Irakul vor fi ocupate mai usor de rusi, care vor prinde Turcia ca intr-un cleste, din nord si din sud. Turcia va fi stearsa de pe harta, flancul sudic al inaintarii rusesti este acum asigurat. Flancul nordic este Scandinavia, care va fi si ea depasita rapid de situatie. Iar punctul principal al inaintarii va fi prin Europa de Est, directia Polonia-Cehia-Germania, pana la Rin in mai putin de doua saptamani.
    Cel putin asa zic scenaristii, care impreuna cu regizorii de pe la banci, planuiesc demult evenimentele.
    Romania are o arma secreta, nebanuita de aliati. Antecedentul numindu-se 23 August…

  5. Au înfrânt si in Afganistan. Situația rămâne ca la începutul războiului.

  6. Va fi Relocare! Unde? Cand? Ghiciti unde e presupusa provocare planificata care urmeaza?

  7. E clar: Bideu tine cu talibanii.
    Daca americanii se retrag din Afganistan, guvernul instalat de americani nu va rezista nici macar o luna. Si sa te tii executii apoi cu cei care au colaborat cu americanii.

  8. Aoleu! Ce se fac mercenarii nostri, care dadeau si spaga sa ajunga acolo, unde luau salariu de trei ori mai mare decat in tara? Vor trebui sa se multumeasca cu paza bazelor amerloce, care se vor deschide pe teritoriul scumpei noastre patrii.

  9. Si-au facut mana la macelarit de civili nevinovati de ambele sexe si toate varstele…

  10. Hai domne, bai ricanilor, va rugam mai lasati-i pe „papagalii tricolori” macar citeva luni la ciuhapi ! Pai n-ati vazut ce frumos dirijeaza circulatia in intersectii in Kabul ? Si arta desavirsita de a curata cartofii la popota ? Ca sa nu mai vorbim ca sergentul Vasilica mai are o camera de zugravit la apartamentul din Pantelimon iar fruntasu’ Pantelica le-a promis copiilor si nevestei ca anu’ asta ii duce in Grecia … Pina si citiva generali burtosi, ramasi fara venituri de la trimiteri in Afghanistan, se vor retrage la pensie de tineri, la nici 45 de ani !

  11. nu e asa ushor:
    -in afghanistan mai sunt doar 20’000 de soldati americani
    grosul,mult mai multi,sunt „contractorii privatzi” care de fapt shantajeaza statul american:
    „daca plecati va lasam in afg. fara aparare!!!!!!!!!!!!!!!!”
    (intrebatzi la ciuca cum stau lucrurile).
    da,soldatzii americani din afg. sunt de fapt prizonierii privatzilor (americani) din afghanistan,asta e jocu cu focu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.