Tu ce zici despre asta?

Patriahia Română reamintește credincioșilor ce reguli trebuie să respecte în contextul prelungirii stării de alertă și arată că purtarea măștii de protecție este obligatorie la slujbele religioase oficiate în interiorul bisericilor.

Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, iar accesul se realizează în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție, câte 4 mp pentru fiecare credincios.

Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber, în curtea bisericii.

„În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”, arată Patriarhia.

De asemenea, lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe.

Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând.

Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

„Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala”, au precizat reprezentanții Patriarhiei Române.

De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie – tuse, strănut, rinoree.

Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m.

Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

În ceea ce privește alte măsuri, Patriarhia Română precizează că la intervale de patru ore, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit, iar la intrarea în biserică vor fi amplasate soluții de dezinfectare, fiecare credincios care intră în biserică urmând să își dezinfecteze mâinile.

Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

11 Comentarii

  1. „Popa, popa, domn cel mare,
    Stat in stat e cel ce are,
    Doar prostia pe figura,
    S’acopere proasta gura!
    Gura de pacate plina,
    Pe-ntuneric si lumina,
    Golind multe buzunare,
    Saraciti de bunastare!
    Neam de neam, n-am pomenit,
    Sa gasesti popa cinstit,
    Cu sutana gura sparta,
    Manevrand pe a lor arta!
    Si tot vin, cersesc, obliga,
    Sa le dai din mamaliga,
    Sa doneze per persoana,
    Imbracata in sutana!
    Adunati, adunaturi,
    Biserica, muraturi,
    La cantat doar se pricep,
    Plus scos dopul la buget!”
    Nineni nu-i mai satura de averi si manipulari, desi toate in otrodocie se schimba cum vor marii capi strainezi! Oare stiu capii strainezi ca pe peretii bisericilor sunt pictate tablouri cu sfintii infractori?!

  2. f frumos si f bune masurile ! doar ca e liber sa impartaseasca in continuare cu aceeasi lingura o glosta intreaga…?

  3. Felicitari pentru masurile stricte sanitare, se afla pe calea cea buna a protectiei credinciosilor ! (nu ca dementul de la Constanta !) ! Si totusi … sint cam „certati” cu matematica (geometria) : daca se respecta ca „între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție” (deci o raza de 2 m) fiecare credincios va dispune de o suprafata in jurul sau de mai mult de 12 mp si nu 4 mp …

  4. Ca e un articol fără rost !
    Scris în lipsa de alte subiecte !
    Dar…în același timp am certitudinea că greșesc !
    Ati abordat atatea subiecte importante, de interes public, ați lansat dezbateri, ati fost si sunteti adevărați formatori de opinie !
    Doar o dojană prietenească !
    Avem nevoie de dumneavoastră, țara se sufocă, poporul piere, sub „cizma ciumei galbene ” !
    Redeveniți ceea ce ati fost: PURTĂTORI DE STINDARD ÎMPOTRIVA NEDREPTĂȚII !
    ps Precizare importantă: mi-e scârbă de tot ce înseamnă politică și politicieni !

  5. @parere… + @mihai, mai rasfirati baieti, mai rasfirati! Sunteti doi antihristi jalnici, in care urla prostia mai ceva ca Sirena lui Roaita.

    @Ioana Radu, Eu zic ca tu esti o habarnista, pentru ca necunoscand lucrurile din interior, crezi ca tot ce zboara se mananca. Stiu si preotii si credinciosii cum sa se comporta, fara sa aiba nevoie nici de recomandarile Guvernului, nici de cele ale Patriarhiei.
    Eu pana acum nu am cumparat masti, ele fiindu-mi oferite PE GRATIS la manastirea unde ma duc duminica. Iar masca o port doar de forma, pentru ca nu dau doi bani pe isteria Coronavirus si nici nu am chef sa bat vreun idiot TFL-ist care face in bikinei de frica unei viroze sau sa-i aduc bani la buget din amenenzile platite militienilor.

  6. de ce va vaicariti? fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui. nu va supara vip-urilr, dar va ingrijoreaza unde merg si ce fac crestinii…

  7. Prostia ingroapa Romania:
    Poate, cum te as unzi in spatele numelui tau, este un adevar greu de acceptat pentru tine! Nu am scris decat de popi si nu de preoti sau biserica ortodoxa reala! Fa diferenta intre popi si preoti, intre ortodoxie si biserica ortodoxa, da? Sper sa intelegi despre ce este vorba.

  8. Daca avem deja tele-conferinte, tele-medicina, tele-scoala etc, nu ar fi mai bine sa avem si tele-liturghii, tele-spovedanii, livrarea la domiciliu a unor pachete de impartasanie precum comandam o pizza? Sa fie siguri guvernantii ca boborul ovin sta cuminte la umbra. Viata intima va fi si ea „tele.” Curand inseminarea femeilor in vitro va fi o chestie depasita, ci va fi inlocuita de conceptia intr-un uter artificial monitorizat computerizat. Deja au aparut asemenea prototipuri.
    „Distantare fizica si sociala” totala! Plus automatizare cvasi-totala, de nu mai avem nevoie sa platim salarii decat catorva categorii de tehnicieni. Salvam bugetul!
    Pana unde poate societatea sa mai tolereze asemenea proiecte demente, sociopate?!!

  9. credinciosii il vor auzi pe popa dar vor face cum vor simti. ei nu se duc in biserici pentru popi ci pentru credinta lor. traiesti, mori asta este viata. cine alege sa traiasca in frica este LIBER sa o faca. nu cred ca cei care se duc la birserica se duc cu frica.

  10. Nici o biserica nu s-a dovedit pana acum a fi focar de infectie ci numai institutiile statului. Dar cele doua belele antiromanesti si antiortodoxe care cred ca ele conduc tara lovesc la greu in Credinta Neamului stramosesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.