Turcia se bazează tot mai mult pe azeri, pentru gaze

Importul Turciei de gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta de gaz transanatoliană a crescut cu 25,3%, în primele opt luni ale anului 2020, a informat presa turcă, după cum transmite Azernews.

Importul de gaze naturale al Turciei din Azerbaidjan, in primele 8 luni ale acestui an, s-a ridicat la 7,2 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, potrivit AZERNEWS. Turcia consuma anual circa 35 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare parte importate din Rusia.

Productia de gaze a Azerbaidjan-ului, în perioada de raportare, s-a ridicat la 25,1 miliarde de metri cubi. În plus, vânzările de gaze în străinătate au crescut cu 17,6 la sută și s-au ridicat la 8,7 miliarde de metri cubi.

Mai mult, s-a început transportul de gaze naturale azere din câmpul de condens de gaz Shah Deniz-2 către Europa prin conducta de gaz transanatoliană. Astfel, gazul va trece prin Marea Adriatică prin conducta de gaz trans-Adriatică, care se conectează la TANAP la granița turcă cu Grecia și va fi livrată în Italia.

TANAP este partea centrală a coridorului sudic al gazelor, care leagă gigantul zăcământ de gaz Shah Deniz din Azerbaidjan cu Europa prin conducta Caucazului de Sud și conducta Trans Adriatică. Conducta are o importanță strategică, deoarece permite exportul de gaze azer spre Europa. Capacitatea conductei este de 16 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an în stadiul inițial și va fi crescută ulterior până la 23 de miliarde de metri cubi până în 2023, 31 miliarde de metri cubi până în 2026 și în etapa finală 60 de miliarde de metri cubi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.