Ucraina rezistă şi în războiul informatic

Eforturile Rusiei de a distruge informatic Ucraina, în paralel cu invazia militară, nu au reuşit, dar atacurile pro-ruse împotriva unor ţinte europene s-au înmulţit, apreciază experţii grupului de securitate informatică Thales, într-un raport publicat miercuri, din care citează AFP.

„Nu am asistat la gala războiului informatic cu care Rusia voia să izbească Ucraina, care a fost deosebit de rezistentă”, a comentat pentru agenţie directorul tehnic pentru securitate informatică al Thales, Ivan Fontarensky. „În 23 februarie (2022), în acelaşi timp cu atacul de pe teren, Rusia a încercat atacuri informatice fulgerătoare, cu viruşi necunoscuţi, creaţi evident cu acest prilej, care aveau ca ţinte obiective militare, cum ar fi centralele energetice, infrastructurile de telecomunicaţii, electrice sau reţeaua de sateliţi Viasat, chiar la începutul conflictului”, a explicat el.

În ciuda impactului atacului împotriva Viasat, reţea de telecomunicaţii utilizată de armată, Ucraina s-a dovedit foarte rezistentă şi stabilă la restabilirea sistemelor afectate. Credem că Rusia avea capacitatea de a efectua astfel de operaţiuni, însă atacurile lor nu au reuşit. Nu numai că a făcut greşeli în modul de acţiune ci, din 2014 (când Rusia a invadat prima oară Ucraina, anexând peninsula Crimeea – n. red.), Ucraina a învăţat să se apere mai bine, inclusiv datorită unei cooperări cu alte ţări aliate”, a arătat expertul.

„Atacurile au produs daune, însă ucrainenii au reuşit să refacă rapid sistemele lovite.” a continuat el.

Thales nu a avut însă probe că şi serviciile militare ucrainene ar fi lansat atacuri similiare împotriva Rusiei. Au existat astfel de tentative din partea câtorva activişti pro-ucraineni, însă fără mari rezultate, „cu excepţia din iunie 2022, când un grup pro-ucrainean a revendicat atacuri împotriva a două centrale electrice ruse, pe care le-au aruncat în aer”, menţionează Fontarensky. „Nu avem dovezi oficiale, însă este o ipoteză puternică”, a precizat el.

Rusia a fost ţinta unor atacuri informatice de tip DoS (denial of service – refuz-serviciu), însă a reuşit să redirecţioneze spre Ucraina valul de trafic, „o performanţă tehnică nemaivăzută”, apreciază expertul.

Ca urmare a acestei rezistenţe surprinzătoare pentru specialişti, în ultimele şase luni atacurile ruseşti s-au reorientat către o hărţuire informatică de mare intensitate, efectuată de activişti pro-ruşi împotriva instituţiilor aliaţilor Ucrainei. Un exemplu în acest sens este blocarea site-ului de internet al Adunării Naţionale a Franţei.

Autorii acestor acţiuni recurg la atacuri masive de tip refuz-serviciu pentru a perturba un site sau un serviciu, în special în domenii cum ar fi aviaţia, energia, sănătatea, băncile şi administraţia.

În momentul lansării invaziei, 50,4% din incidentele de acest gen din lume au fost concentrate împotriva Ucrainei, însă în trimestrul al treilea din 2022 procentajul respectiv scăzuse la 28,6%. În schimb, proporţia lor în ţările membre ale Uniunii Europene a crescut de la 9,8% la 46,5% în a doua jumătate a anului trecut şi a urcat chiar la 81% la începutul lui 2023.

În ultimul an, cele mai afectate au fost ţările care încearcă să se integreze în Europa – Muntenegru şi Republica Moldova, precum şi Polonia, hărţuită prin 114 astfel de incidente, statele baltice – 157 de incidente în Estonia, Letonia şi Lituania – şi cele nordice, cu 95 de incidente în Suedia, Norvegia, Danemarca şi Finlanda. Franţa, unde s-au înregistrat 14 incidente, Regatul Unit (18), Italia (14) sau Spania (4) au fost mai ferite.

În cazul unei escaladări a conflictului, experţii apreciază că atacurile împotriva infrastructurilor vitale din vestul Europei trebuie urmărite cu atenţie; sunt de avut în vedere grupările Anonymous Russia, KillNet şi Russian Hackers Teams. Până acum, eforturile lor au avut un impact relativ redus – blocarea unor site-uri timp de câteva ore – însă astfel de atacuri „creează presiuni asupra echipelor de securitate şi a decidenţilor”, pentru a-i descuraja şi a-i hărţui pe susţinătorii Ucrainei.

Ucraina este în continuare ţinta unor operaţiuni informatice militare, cum a fost cea din februarie împotriva mai multor instituţii publice, cu ocazia împlinirii unui an de la începutul războiului, când activiştii informatici ucraineni din IT Army au creat probleme Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Da, tocmai acum dimineata un blogger militar pe nume Denys Davydov a pus captura cu manevra rusnaca pe youtube. Dar nu a durat decat cateva ore si a rezolvat continuand inregistrarile.

  2. „Nu avem dovezi oficiale, însă este o ipoteză puternică”, a precizat el.
    „Progreseii” woke n-au nevoie de dovezi. EI ȘTIU PUTERNIC !?

  3. 1.Rusia trebuie sa invinga pentru ca vrea sa ramana Suverana si e singura care se poate opune expansiunii militare a NATO….. 2. Ucraina trebuie sa piarda razboiul pentru ca deja este o Colonie jegoasa a NATO….Toata lumea are nevoie sa stie ca tarile Suverane raman suverane…. De Colonii NU au nevoie decat Colonialistii care au fost si sunt intotdeauna anglo – saxoni, ei sunt Imperiul NATO.

  4. Astea sunt ca vestile din pandemie ca mastile alea imputite de fata functioneaza cand de fapt sunt rezervoare de rahat, carantinele psihopatice, ilegale si opresive functioneaza cand de fapt nu au nici o valoare terapeutica ci una dictatoriala, iar posircile genotoxice vaxinale fac miracole si de fapt avem acum o alta (dupa sute de instante similare) pandemie de morti subite, de invalizi si de bolnavi grav dupa intepare. Slava razboiului mai psihopatilor, ati bagat o planeta intreag in perfuzii cu minciuni ordinare si deseori atat de rau masluite incat ar jigni inteligenta unui copil scolar, intr-o lume normala.

  5. Uniunea europeană să-și păzească sistemele informatice că are oameni plătiți pentru asta.

  6. Ne-am cam plictisit de povestile astea in care Ukraina este linsa pe toate partile de toti idiotii care nu stiu ce sa mai faca ,pt. a transforma Ukraina intr-o putere si o inteligenta unica in lume.Culorile Ukrainei au devenit moda pt. inbracamintea idiotilor,la toate meciurile de fotbal transmise la TV este afisat linga echipele care joaca si culorile Ukrainei,chiar acum dimineata am vazut pe unul din posturile TV o prezentatoare care ne arata cum se fac decoratiunile pt. Paste si bine inteles ca erau baloane colorate numai in culorile Ukrainei,Kövesi poarta la inbracaminte o mica batista cu acelesi culori etc.etc.In toate stirile din presa sau TV sint date numai statistici cu soldati rusi care au murit de parca soldatii ukrainieni niciodata nu mor ,nu vi se pare ca cineva incearca sa isi bata joc de noi ? Chiar in halul asta am ajuns ?

  7. Mda.. De la ”recuceriri de teritorii” și ”ofensivă” ai trecut la ”rezistă”.. Cred că e clar pentru oricine mai mobilat la mansardă.. Și e chiar timpul ca toată comedia asta sinistră cu bufonul nazist turbat să ia sfârșit..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.