UE a găsit sursa de gaze naturale

UE a găsit sursa de gaze naturale. Uniunea Europeană a ajuns la un acord neangajant cu Azerbaidjanul pentru a importa gaze naturale din această ţară în efortul de a-şi reduce dependenţa de energia rusească, scrie EUobserver.

Oficiali de rang înalt azeri spun de mult timp că statele europene i-au abordat pentru a cumpăra gaze de la Azerbaidjan. Această ţară exportă deja gaze în UE printr-un gazoduct propriu, dar livrările au fost limitate de lipsa infrastructurii de conducte. Bulgaria, spre exemplu, are acces la gazele azere, dar Ungaria şi România nu pentru că au fost întârziate lucrările la un interconector esenţial între Grecia şi Bulgaria.

Noul acord dintre UE şi Azerbaidjan, care extrage gaze din Marea Caspică, este caracterizat drept „strategic” şi prevede livrări de cel puţin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Oficialităţile azere au dezvăluit că în prima jumătate a acestui an ţara lor a exportat în Europa 5,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Clienţi îi sunt şi Turcia şi Georgia.

Exporturile din primul semestru sunt cu 25% peste cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Serbia, în mod tradiţional un aliat al Rusiei, a anunţat că intenţionează să-şi diversifice sursele de energie accesând gaze azere. Turkmenistan, ţară săracă în resurse energetice, intenţionează să importe gaze din Azerbaidjan şi are de gând să devină exportator către UE.

Turcia exportă deja gaze în Bulgaria, care nu mai primeşte gaze de la Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

  1. Pana in 2027 europenii croseteaza pulo-vare. Asta este stirea, defapt.

  2. E la mintea cocosului ca Azerbajeanul nu poate sustine un CONTINENT cu livrari de gaz pe mult timp,probabil 5-10 ani in cel mai fericit caz..Pe urma ? Ne vom invarti iar ca un caine in jurul cozii.Pas cu Paa, O sa iasa frecusuri bre in blocul comunitar.Aia mari ca Franta,Germania,Italia..vor lua ,,tortul,,pentru consumul lor,in timp ce Romaniei,Bulgariei,Greciei,Polonei,Rep Moldova le vor lasa ,,lumanarile,,pentru ,,binele,,Uniunii Europene.Mari hahalere bre.Mari.Exact fix ca o haita de maidanezi la macelarie ,unde aia mari vor insfaca ciolanele cu resturi de carne si pudelii aia mici se vor incaiera pe resturile ramase.Ghi-ni-on.

  3. nu am de ce sa import gaze. Romania are gaze. sa importe cine nu are. cum a spus Dl. Ilie Serbanescu la Madalin Ionescu: Romania va disparea daca nu iese din uie. Norocul nostru este ca uie sa se destrame, pentru ca, fiind condusi de slugi, nu are cine sa inceapa procedura RO-EXIT.
    https://www.youtube.com/watch?v=9m_aRJge2fU – incepand cu minutul 15 – despre dobanda bancara si despre disparitia Romaniei prin sclavii care ne conduc
    https://www.madalinionescu.ro/ilie-serbanescu-afirmatie-socanta-statul-roman-nu-mai-exista/

  4. Dîncolo dă termenu’ „acord neangajant”, chestia asta nu rezolvă nimic! Că Bulgaria poate primi, șî că Romînika șî Ungaria ÎNCĂ NU, e inzecțîye la picior dă lemn!
    Problema lipsei ca penuriye e în vestu’ Ioropiii, că acolo-s capacitățili dă producțîye ce consumă energhiya, șî mai ales în Jarmaniya.
    Așa că știriceala asta a iuObsărvăr e „dăcît” o loghitură di osîndî… pardon! …dă presă….[Rumburak]

  5. De la sursa la UE e nevoie de-o conducta noua, aia de $10 mld facuta de Gazprom e la conservare in vaselina !

  6. @marin spune:
    15 iulie 2022 la 10:53

    „nu am de ce sa import gaze. Romania are gaze.”
    romania nu are gaze. Ce este a romaniei e mult prea putin. Gazele sunt exploatate , distribuite de straini care fac ce vor cu gazul. Sa nu confundam romania cu Ungaria.
    „Legea de modificare a actului normativ impus de Liviu Dragnea privind operațiunile petroliere din perimetrul românesc al Mării Negre prevede taxe mai mici și garanția că nu se schimbă, libertate deplină pentru companii să vândă gazele oriunde, la preț de piață. Inițiatorii proiectului sunt Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Virgil Popescu.”
    https://www.cotidianul.ro/cum-va-arata-viitoarea-lege-pentru-exploatarea-marii-negre/?unapproved=751463&moderation-hash=40ed096befcb1328c638f8ad1c22a058#comment-751463

  7. Titirez: Nici nu e nevoie de mai multa vreme. Dacă ai.impresia ca Putin va rezista atâta înseamnă că ești scăpat direct de la Balaceanca!
    Iar dacă disperații de europeni se pun pe treabă, gazoductele necesare sunt gata pana în toamna!
    Și mai e și Iranul la coadă! Mă intreb: oare ce-o să facă Putin cu mormanele lui de ruble,cu care nemții l-au fraierit în schimbul gazului?

  8. Aceast EU se dovedeste a fi pt. intreaga Europa singura cauza pt. care toate tarile o duc de la zi la zi mai greu.Deciziile luate de acest EU sint nepotrivite pt. tarile europene si intreaga populatie din continentul nostru.Inafara de asta americanii au invadat Europa cu acest NATO si vor neaparat sa facem tot ce ne dicteaza ei, avind impresia ca au devenit stapanii lumii si toti sintem obligati sa facem ce vor ei.Cred ca sa ajuns cam departe cu aceasta stapinire a lor si ar fi bine ca fiecare continent sa fie independent si nu stapanit de altcineva.Nici noi nu ne bagam in problemele americanilor, dar nici ei sa nu se amestece in problemele noastre sau sa ne oblige sa facem ce vor ei.

  9. @Unul cu ceva creier? Pai Europa are nevoie de 180 miliarde metri cubi de gaz! Ce faci cu 20 de miliarde? Frectie la piciorul de lemn….la ce iti foloseste creierul daca nu gandesti in termeni reali. In plus, importul de gaz lichefiat din alte surse necesita instalatii de prelucrare ce nu pot fi instalate mai repede de 3-5 ani, plus ca investitiile sunt uriase, ca sa nu mai vorbim de pretul gazului lichefiat. Toata industria europeana este tehnologizata in utilizarea gazului rusesc, ca sa o retehnologizezi de unde ei banii? E usor de construit o conducta, ei si?

    Sa opreasca naibi razboiul si sa nu mai asculte de SUA, un imperiu in decasere care traieste de urma razboaielor…

  10. Salvamarul și compania: E vorba de gazul pentru încălzirea populației, nu pentru.industrie! Industria sa se descurce! Dar e o bună supapa de salvare,și vor urma și altele!
    Nu mor caii când vor câinii!

  11. Unul cu ceva creier – Asa sa crezi dumneata ,intre mentinerea industrieila functionare normala si caldura pt. populatie ,prioritate are intotdeauna industria.Cred ca ai auzit si dumneata ca populatia a fost sfatuita de doamna Ursula von Der Leyen sa isi mai puna o haina mai groasa la iarna daca nu au caldura.

  12. @Paulian Ionescu: declarațiile erau anterioare găsirii acestui debuseu. Iar birocrații UE nu-s idioți, altfel se comportau ca Putin. De data asta căldură pentru populație va prima, dar probabil pana la iarnă se va găsi gaz și pentru industrie.
    Oricum, cea mai mare parte a industriei UE este relocata în China și alte țări sărace, deci necesarul pt industrie e mult mai mic decât s-ar aștepta rușii. UE este bogata pentru că este bine gândită și administrată, chiar dacă mai sunt și derapaje. Dar niciodată Uniunea nu va da faliment, ceea ce nu se poate spune despre Rusia sau chiar și SUA!

  13. Și sunt cu certificatul verde de poluare ? Că dacă poluează nu sunt bune vrem să ne încălzim caloriferele cu baterii încărcate solar o ardem eco … că așa nu am făcut nimic …se supără Greata :)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.