UE creşte presiunea asupra SUA în privinţa PRISM

Uniunea Europeană (UE) a cerut miercuri Statelor Unite să îi furnizeze răspunsuri „cât mai rapid posibil” la întrebările pe care i le-a adresat cu privire la programul american de supraveghere a comunicaţiilor PRISM şi la o primă reuniune a unui grup de experţi încă din iulie, potrivit Mediafax.

Vineri, la finalul unei întâlniri la Dublin cu secretarul american al Justiţiei Eric Holder, comisarii europeni Viviane Reding (Justiţie) şi Cecilia Malmström (Afaceri Interne) au afirmat că Washingtonul a acceptat să îi informeze pe europeni cu privire la PRISM, şi anume prin crearea unui grup de experţi „în vederea unui schimb de informaţii şi studierea unor garanţii”.

„În cursul acestei întâlniri, nu aţi fost în poziţia de a răspunde tuturor întrebărilor” adresate de UE. „V-am fi foarte recunoscătoare dacă ne-aţi transmite răspunsurile la aceste întrebări cât mai rapid posibil”, i-au scris lui Holder cele două oficiale europene.

Mesajul i-a fost trimis şi secretarului american pentru Securitate Internă Janet Napolitano, care nu a fost prezentă la Dublin.

Reding şi Malmström se declară „deosebit de îngrijorate de volumul de date colectate, întinderea programului, nivelul de supervizare judiciară şi posibilităţile de rectificare oferite europenilor”.

Ele propun ca grupul de experţi să se reunească pentru prima dată încă din iulie. „Dorim ca pe baza lucrărilor acestui grup Comisia Europeană (CE) să poată să dea socoteală în Parlamentul European (PE) şi în Consiliul (statelor membre UE) în octombrie”, motivează ele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.