UE îşi consolidează apărarea în faţa intimidărilor economice

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, într-o propunere legislativă adresată Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, o nouă reglementare care să asigure un proces decizional eficient şi unitar de contracarare a presiunilor externe exercitate de ţări terţe.

„Comisia Europeană propune un nou instrument pentru a contracara utilizarea formelor de coerciţie economică de către ţările terţe. Instrumentul legal este o reacţie la faptul că Uniunea Europeană şi statele membre au devenit în ultimii ani ţinte ale presiunilor economice deliberate. Propunerea consolidează instrumentele UE pentru a se apăra mai bine pe scena mondială”, anunţă Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Scopul este de a împiedica alte ţări să restricţioneze sau să ameninţe cu restricţionarea comerţului şi investiţiilor astfel încât să obţină schimbări politice în domenii ale UE precum modificările climatice, fiscalitatea sau siguranţa alimentară. Instrumentul anti-coerciţie este conceput pentru a reduce tensiunile şi a întrerupe anumite măsuri coercitive în primul rând prin dialog. Orice măsuri de contracarare ale Uniunii Europene vor fi aplicate doar ca ultim resort, atunci când nu există alt mod de a aborda intimidarea economică, care poate lua diverse forme”, precizează Comisia Europeană, subliniind că, prin acest nou instrument, Uniunea Europeană va putea răspunde „în mod structurat şi unitar”.

„Într-o perioadă de tensiuni politice în creştere, comerţul este utilizat din ce în ce mai mult ca armă, iar UE şi statele membre devin ţinte ale acţiunilor de intimidare economică. Avem nevoie de instrumente de reacţie adecvate. Prin această propunere, transmitem mesajul clar că Uniunea Europeană va fi fermă în apărarea intereselor. (…) Acest instrument ne va permite să răspundem provocărilor geopolitice în următoarele decenii, menţinând Europa puternică şi agilă”, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Comerţ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. În schimb Germania și Franța, Olanda și țarile Nordice se simnt îndrepăție în cadrul democraticei UE “să restricţioneze sau să ameninţe cu restricţionarea comerţului şi investiţiilor astfel încât să obţină schimbări politice” cum le placeîn țările estice. Sigur trebuie că și țara să fie șantajabilă și slugarnică față de UE cum este România prin politicienii ei mai vechii și actuali.

  2. Consolidarea vine de la femeia cu barba nascatoare de copii cu drepturi trecute in constitutia superstatului UE.

  3. Pai cine ,,intimideaza” UE in afara de SUA? China nu intimideaza pentru ca e boicotata ,,sportiv”, Rusia e zgandarita de micul comandant suprem al UE,Maacron. Atuci despre ce intimidare e vorba? Nu cumva ,atenuat UE se pregateste de razboi? Sa fi devenit Afganistanul o amenintare pentru economia UE? Ori Siria sau Etiopia?

  4. Adica masuri sa impuna embargouri si sanctiuni altor tari… ipocritii se iau de Polonia si Ungaria ca nu-s state de drept, dar fac afaceri cu o imensa putere care e sursa a zeci de categorii de incalcari de drepturi, tratate, exterminari, etc. Pana acum vreo 3-4 ani umblau toti cu „Free Hong-Kong”-ul in gura, acuma se fac ca ploua, dar au o problema cu Crimea. Pe parte economica, UE isi da singura cu tesla in …. ca energie importa peste 50%, si din restul 50% trebuie sa mai reduca ce e pe combustibili fosili, investitii in infrastructura electrica -0, investitiile in energie regenerabila nu tin pasul cu necesitatile si pretul energiei creste, ce va face ca bunurile industriale sa nu mai fie competitive pe piata internationala. Sunt curios cum mai stau cu stocurile industriale tinand cont de problemele de productie din China, unde inchisesera o parte din combinatele siderurgice ca nici aia nu mai aveau energie.

  5. blah-b;ah-b;ah porvaria cu „tva muie” a pus capac din start comertului intracomunitar hahaha! este mai avantajos sa importi-exporti in afara m uie decat in interiorul ei. nazismul-bolsevic intru distrugerea economica a tarilor care au pus botul la aceasta „unire” care a pornit de la principul de COMERT LIBER SI A AJUNS LA INTERFERENTA IN JUSTITIE SI DREPTURILE OMULUI, FORTAND FEEEE-DEEE-RAAA-LIZAAA-REEEA SI GENOCIDUL NATIILOR CU SCHIMBAREA UNEI SOCIETATI IOOO-ROOO-PEEE-NEEEE FORMATA DIN IMIGRANTI MAI USOR DE CONTROLAT IN „NOUA VIATA”! HAI SIKTIR !

  6. Extinderea frauduloasa a competentelor grasunilor de la UE in dauna statelor nationale!Dupa imixtiuni in justitie si fiscalitate , acu porcaria asta ! Huo !
    Emile , ai dreptate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.