Despre un conflict SUA – China. ”Pregătiți-vă pentru o Europă confuză”

Statele Unite privesc China ca pe un adversar. Această abordare a devenit evidentă în timpul administrației Trump și a fost accentuată de președintele Joe Biden. Dacă Statele Unite vor intra în conflict cu China pentru Taiwan sau chiar pentru o stâncă din strâmtoarea Taiwan, ce se va întâmpla cu Europa? ”Pregătiți-vă pentru o Europă confuză și temătoare să aleagă o tabără”, scrie Wolfgang Munchau, pentru Eurointelligence.com.

Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului Trezoreriei SUA în timpul administrației Ronald Reagan, nu este de aceeași părere. ”Impresia este că marele beneficiar al existenței UE este Washingtonul, care trebuie să controleze doar o singură entitate, nu zeci de state europene. Este important pentru SUA și faptul că UE fuzionează încetul cu încetul cu NATO”, scrie el. ”Liderii europeni au o importanță atât de redusă la Washington, încât oficialii americani nu au habar cum îi cheamă. Singurele nume cunoscute în SUA sunt cel al secretarului general NATO și al șefului Comisiei Europene, ambii numiți cu acceptul SUA. Și nici măcar aceste nume nu sunt foarte cunoscute. Când mă gândesc la asta, îmi dau seama că singura explicație pentru existența UE este pierderea încrederii Europei în ea însăși. Astăzi, Europa nu este decât un muzeu cu vestigiile rămase în urma a două războaie mondiale și cu arhitectura civilizației occidentale. Soarele a apus nu numai pentru imperiul britanic, ci și peste Marea Britanie însăși și peste lumea occidentală. Puterea pe care au avut-o cândva statele europene s-a dus pentru totdeauna. Acum, Washingtonul își mânuiește marionetele spre noi războaie”, scrie Paul Craig Roberts.

Un scenariu posibil este cel al unui conflict economic dur cu China, un conflict în care UE să urmeze Statele Unite. Un asemenea război economic nu ar fi în interesul UE, susține amintitul Wolfgang Munchau, care consideră însă că Europa nu va sari imediat în barca americană.

În ultimele două decenii, UE a devenit dependentă de energia din Rusia și de comerțul cu China Dintre cele două, dependența de China este mult mai pronunțată. Această dependență va deveni o mare problema geopolitică.

Acest lucru nu se poate vedea limpede în statisticile comerciale. El ține de modul în care economiile chineză și europeană sunt interconectate. Companiile europene aduc materiale din China, fabrică produse intermediare în state terțe și asamblează produsul final în Europa și/sau în China, de unde îl exportă înapoi in Europa. Este complicat.

Josep Borrell, încă Înalt Reprezentat al UE pentru politică externă și de securitate, mi-a spus că este foarte complicat. Un război comercial cu China ar fi un dezastru total pentru UE.

Germania este în epicentrul crizei legate de China. Economiile din Europa Centrală și de Est sunt dependente de Germania, la fel ca și Benelxul. Un război comercial UE-China ar provoca în sectorul producției ceea ce prăbușirea Lehman Brothers a provocat în sectorul financiar, în 2008. Lumea finanțelor era mult mai interconectată atunci decât ne puteam imagina. Același lucru se întâmplă astăzi cu industria.

În ultimii 20 de ani, Germania a ajutat China să-și construiască baza industrială, fără să se gândească că China va deveni un concurent. China nu mai este un simplu imitator. Este înaintea Europei în multe domenii high-tech, cu excepția apărării. Cu ajutor german, China a luat fața europenilor în multe segmente industriale clasice, precum panourile solare. Nu este vorba doar despre automobilele electrice.

SUA au identificat China drept adversar în timpul administrației Trump. Joe Biden a extins această politică, a restricționat exportul de semiconductoare performante în China. În luna mai, a impus un tarif de 100% pentru mașinile fabricate in China. UE a anunțat propriile tarife în luna iunie, variind între 17% și 38%. Camera de Comerț a Chinei din UE a declarat recent că China va impune tarife pentru mașinile ”cu motoare de capacitate mare”. Este un alt cuvânt pentru ”mașini germane”.

Un război comercial cu China ar avea o mulțime de consecințe neintenționate. Când UE a anunțat tarifele vamale pentru mașinile din China, a fost limpede că firmele non-chineze vor fi lovite și ele. Tarifele UE se aplică pentru mașinile produse în China de VW și de Tesla și apoi reimportate pe piața europeană. În ambele cazuri, UE a redus tarifele, în urma unor valuri de proteste. (Iar, săptămâna aceasta, premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită în China și amenințat cu taxe mari pentru exporturile de carne de porc în China, a cerut UE să-și reconsidere politica tarifelor pentru mașinile made in China, declarând: ”Nu avem nevoie de un alt război, unul comercial în acest caz. Avem nevoie de punți între China și UE”.)  

Se poate face o paralelă între aceste tarife și sancțiunile impuse de Vest Rusiei. Ele nu funcționează așa cum Vestul s-a așteptat, pentru că Vestul nu a luat în calcul complexitatea rutelor comerciale eurasiatice. Politicienii se bazează mult pe statisticile comerțului global. Balanța comerciala netă între două țări nu spune însă totul. Rusia aduce iPhone din Kazahstan. Iar China are multe reacții la dispoziție împotriva tarifelor UE.

Geopolitica și geografia economică generează niște constrângeri pentru UE. Să declari că China este adversarul tău strategic îți ia o secundă. Însă să creezi lanțuri de aprovizionare și producție îți ia decenii. Dacă SUA și China vor ajunge la un război pentru Taiwan, pregătiți-vă pentru o Europă confuză și temătoare să aleagă o tabără”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

25 de Comentarii

  1. Spun doar atât: economia Chinei este de 3 ori mai puternică decât economia SUA, are de 4 ori mai multă popuIație, este mai inteligentă și mult mai capitalistă decât lumea nord-atlantică; iar costurile pentru acces la energie și alte materii necesare oricărui tip de producție nu se compară cu costurile pe care le plătesc statele din vest.
    Ah, China nu se pricepe deloc la războaie, însă pentru aceasta are umbrela militară a Rusiei.

  2. Europa se va încolona servil în spatele Li🌈icului !
    Primii VOLUNTARI vor fi VITEJII din Ceata lu’ Pițigoi, care deja au pus URSul cu botu’ pe labe la Mariupol, Avdeevka, Marinka, New York (!) șamd.
    Niște 🌈ajoși demni de toată STIMA, măR🤣g …
    ●●● RumburKK

  3. Diferența dintre China și Occident este simplǎ: economia Chinei se bazeazǎ pe producție iar a Occidentului pe servicii. În cazul în care comerțul se blocheazǎ, cel care produce va supraviețui iar cel cu „serviciile” va muri de foame. De pildǎ Luxemburgul care are cel mai mare PIB pe cap de locuitor se va prǎbuși imediat dacǎ nu primește mâncare, haine, energie etc de la unii care produc iar o țarǎ africanǎ sǎracâ va supraviețui la fel ca înainte.
    Deci șantajul occidental cǎ dacǎ nu mai cumpǎrǎ din China va fi rǎu de tot pentru chinezi nu are nicio bazǎ. Chinezii vor vinde sltora și o vor duce bine-mersi, iar occidentalul va ajunge în Evul Mediu.
    Ceea ce este pe cale sǎ se întâmple.

  4. Asa dupa cum se deruleaza toata situatia internationala ,pana la urma un razboi va fi intre America cu sclavii lor din NATO si cealalta tabara ,din care fac parte China si Rusia.

  5. Pai si ce sa facem? Sa-i dam Chinei un premiu? I-l dam si sa auzim de bine. N-am de gand sa traiesc in China chiar daca e pe primul loc si nici produsele chinezesti nu ma intereseaza..

  6. Preturile serviciilor oferitee de companii occidentale si americane nu face banii.
    Prin servicii intelegand multe domenii cat se cere e prea mult.
    In criza se va traduce prin pierderi si concedieri in grup.

  7. America vrea si ea o tura. In Vietnam au invins. In Corea au invins. Urmeaza Iranul China si Indua. Mor negrii si jagarddanii de foame. Se destrama jagardania.

  8. In anii 80, 90 in Europa erau destule branduri puternice, firme internationale, care dominau pietele, cum era Philips.

    Intre timp au disparut, defuncte sau nu mai reprezinta nimic din ce erau.

    Cam tot ce este este Made in EU si are cel putin un anumit nivel de complexitate, este din China de fapt partial sau total. Dacia Spring esre chinezeasca. Nu se poate pune problema renuntarii la China.
    Dintr-o confruntare economica China-SUA, in pierdere vor europenii dependenti de manufacturingul chinezesc.

  9. In anul 2018 trump a declarat ca U.E. este unul dintre cei mai mari dusmani comerciali ai sua alaturi de China si Rusia. Japonia au facut-o ko de acum circa 30 ani. Este acum randul U.E. sa primeasca aceeasi „terapie” de „aliat”.

  10. @tibi1, spui că produsele chinezești nu te interesează. Câte componente din telefonul tău care este Samsung sau Apple sunt făcute în China te-ai întrebat? Sau alte produse occidentale pe care le folosești. Îmi place că ești pe fază și dai ca deșteptul cu capul în perete.

  11. CHINA E OK ! 🤔😎👌
    Cu poti vedea asta chiar avand un IQ inferior ?
    Nu ai decat sa te auto-intrebi meditativ-pe-informatii-stiute unde i-ar place unui chinez sa traiasca , SINCER ,
    in CHINA de-acum 10-20-30-40-80-100-200 de ani sau ACUM in CHINA de AZI cu sperante pentru copii lui, la o CHINA DE MAINE !

    La fel cu USA intreaba americanii daca le-ar pace sa traiasca intr-o USA a anilor 60-90 a secolului trecut sau in USA de azi ?
    INTREBAND MEREU MAJORITATEA oamenilor: chinezi sau americani !
    CHINA te-ar surprinde … prin evolutie economica si pofta chinezilor de azi de-a trai IN AZI relativ la pofta americanilor de azi de-a trai in TRECUTUL IMPERIAL YANKEU [MAGA! e un dor al lor] cand USA mai reprezenta ceva si traiul era material usor, nu modest acum cand doar finantist iluzoriu, bogati ! 😐

    Stiu ca „exercitiile de imaginatie” sunt apanajul superior-inteligentilor insa te rog incearca … nanakule ! 🙁

  12. Pai la yankei MAGA chiar asta inseamna: vrem USA de pe vremea cand era mare (ergo vad usa de azi ca un esec)
    si nu-s putini cu JUMA DE USA (toti care au votat si voteaza cu TRUMP = peste 80 de miliane cu drept de vot 😮 vor alta USA decat cea de azi … vor MAGA ! 🙂 )
    MAGA !
    IQ=?

  13. Să fii serioși, prețul unei noi diviziuni în Eurasia in blocuri economice ( UE versus China-Rusia ) este ruina economică a UE. Nu zic însă că nu se poate întâmpla așa ceva, din nefericire.

  14. Asta este PSIHOZA alimentata de PROPAGANDA administratiei SUA în toată Europa,pentru a CUMPARA cat mai mult ARMAMENT american și a salva TREZORERIA americană care este acum GOALA !. MOMEALA pentru PROSTI!.

  15. Rusofobilor bucurati-va cat mai aveti timp sa va bucurati ca-i distrugeti pe rusi. Au mai ramas 16 zile pana se activeaza BR. Amerlocii au dat unda verde urcacanailor sa loveasca 245 de locatii militare in adancul Rusiei. Vor scapa doar tarile si popoarele care nu vor lupta contra Rusiei. Slava Z.

  16. Deocamdată nu e clar cine va câștiga această confruntare pe viață , dar mai ales pe moarte dintre cele două mari puteri, care s-ar putea să fie doar una 8-), dar ca unul care am trăit să le cunosc pe amândouă, aș prefera ca Rusia și China să iasă învingătoare !
    Și să vă spun de ce ?
    Pentru că după ce România și-a plătit datoriile de război la care a fost obligată mârșav de bețivanul , ca să nu-i spun clar și j danul de Churchill, deși trebuia să fim de partea învingătorilor, rușii ne-au lăsat în pace , noi românii rămânând cu tot restul bogățiilor naturale, în timp ce acum,după 34 de ani de „parteneriat” cu SUA, am rămas cu su(l)a ! Nu mai avem nimic al nostru! Deși eram o Țară fără datorii , ba chiar aveam de încasat vrei 7 miliarde de coco, care s-au volatilizat fiind împărțiți între străini și câțiva de la noi, majoritatea și ei străini de Neam și Țară, acum suntem datori vânduți( peste 200 miliarde $) și ne împrumutăm în prostie la dobânzi astronomice !
    Dacă Ceaușescu pentru 11 miliarde împrumutate (necesari industrializării , fapt ce s-a și realizat) a ajuns să restituie 21 de miliarde, vă dați seama cât avem noi de plătit, dar fără să știm ce s-a făcut cu acei bani ! 😎

  17. @Hello
    Este corect ce spuneti, doar ca armele sunt platite de Romania in avans. Armele nu vor mai fi livrate niciodata, marile firme declarandu-si falimentul sai incapacitatea de plata, sau un alt pretext de forta majora. Nu stiu daca vreodata a recuperat cineva prada pe care a inghitit-o leul. Daca guvernul cere livrarea, au americanii ac de cojocul lor, pentru ca dispun de mari forte militare de control pe intreg teritoriul Romaniei.

  18. Nea Caline promovezi numai iudeologia lor, ca prea am devenit cenzurat ca pe vremea politziei secrete a bolshevicilor.
    O zi buna.
    Con

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.