UE şi Marea Britanie au ajuns la un acord post-Brexit

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord privind relaţiile post-Brexit, anunţă Guvernul de la Londra şi oficiali europeni.

„Tot ce le-a fost promis cetăţenilor britanici în referendumul din 2016 şi în scrutinul parlamentar de anul trecut este oferit prin acest acord. Am preluat din nou controlul asupra fondurilor noastre, frontierelor, legilor, comerţului şi zonelor de pescuit. Acordul este o veste fantastică pentru familii şi companii în orice zonă din Marea Britanie”, anunţă Guvernul Boris Johnson.

„Acordul garantează că nu mai suntem în sfera de gravitaţie a UE, nu mai avem obligaţii de a aplica reglementările UE, nu mai există niciun rol al Curţii Europene de Justiţie şi toate liniile roşii privind suveranitatea au fost atinse. Înseamnă că vom avea independenţă totală la nivel politic şi economic de la 1 ianuarie 2021”, precizează Guvernul de la Londra, conform BBC News.

„Sistemul de imigraţie pe bază de punctaj ne va oferi control total asupra oricărei persoane care intră în Marea Britanie, iar libertatea de circulaţie se va încheia”, subliniază Guvernul Boris Johnson.

„Am ajuns în sfârşit la un acord. A fost un drum lung şi anevoios, dar avem un acord bun. Este un acord corect şi echilibrat”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Negocierile între Londra şi Bruxelles au durat zece luni, iar noul acord trebuie ratificat rapid, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, când expiră tranziţia post-Brexit.

Acordul dintre Bruxelles şi Londra are, conform unui plan postat pe site-ul Comisiei Europene şi accesat de agenţia MEDIAFAX, trei elemente centrale: un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare.

Acordul privind comerţul liber: „un nou parteneriat economic şi social cu Marea Britanie”

– acordul acoperă atât comerţul cu produse şi servicii, cât şi o serie de domenii de interes pentru UE, precum investiţiile, competiţia, subvenţiile, transparenţa fiscală, transporturile aeriene şi rutiere, energia şi sustenabilitatea, pescuitul, protecţia datelor, coordonarea politicilor de securitate;

– acordul prevede zero taxe vamale şi zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.

„Ambele părţi s-au angajat să asigure standarde egale solide, prin menţinerea unor niveluri ridicate de protecţie în domenii precum mediul, contracararea schimbărilor climatice, taxele pe emisii de dioxid de carbon, drepturi sociale şi de muncă, transparenţă fiscală şi subvenţii, prin aplicarea internă eficientă, printr-un mecanism obligatoriu de soluţionare a disputelor şi prin posibilitatea ca ambele părţi să aplice măsuri de remediere”, subliniază Comisia Europeană.

– UE şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit;

– acordul prevede menţinerea conexiunilor aeriene, rutiere, feroviare şi maritime, deşi accesul britanic pe piaţa comună va fi mai redus decât ce poate oferi spaţiul comunitar.

– în domeniul energetic, acordul prevede un nou model de comerţ şi interconectivitate, cu garanţii privind competiţia corectă şi transparentă.

„În domeniul securităţii sociale, acordul îşi propune să asigure un număr de drepturi pentru cetăţenii UE şi pentru cei britanici. Acest lucru se referă la cetăţenii UE care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în Marea Britanie, precum şi la cetăţenii britanici care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în UE după 1 ianuarie 2021”, precizează Comisia Europeană.

„Acordul permite continuarea participării Marii Britanii la un număr de programe UE în perioada 2021-2027 (cu condiţia contribuţiei financiare a Marii Britanii la bugetul UE), precum Programul Orizont Europa (Horizon Europe)”, subliniază Executivul UE.

„Un nou parteneriat pentru securitatea cetăţenilor noştri”

Acordul instituie un nou cadru de cooperare între autorităţi, inclusiv în domeniul judiciar. Tratatul prevede cooperarea între structurile de poliţie şi instituţiile judiciare, în principal pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi a terorismului.

„Sunt create noi capabilităţi operaţionale, ţinând cont de faptul că Marea Britanie, ca stat non-UE şi din afara Spaţiului Schengen, nu va avea aceleaşi facilităţi ca până acum. Cooperarea în domeniul securităţii poate fi suspendată în cazul în care
Marea Britanie îşi încalcă angajamentele de a adera în continuare la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi în privinţa aplicării reglementărilor pe plan intern”, precizează Comisia Europeană.

Un acord orizontal în materie de guvernare
Sunt prevăzute modalităţi clare despre modul în care Acordul va fi implementat şi verificat. Va fi instituit un Consiliu al Parteneriatului Comun, care se va asigura că Acordul este aplicat şi interpretat corect. Vor exista mecanisme de soluţionare a disputelor, pentru asigurarea respectării drepturilor companiilor, consumatorilor şi persoanelor fizice. Ambele părţi pot lua măsuri de retorsiune în cazul încălcării Acordului.

Politica externă, securitatea externă şi cooperarea în domeniul apărării nu sunt acoperite de acest acord, întrucât Marea Britanie nu a vrut să negocieze aceste aspecte.

Schimbări majore de la 1 ianuarie 2021

Marea Britanie va ieşi din piaţa unică a UE, din Uniunea vamală şi din toate sistemele politice ale Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2021. Libera circulaţie a persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului între UE şi Marea Britanie încetează la 1 ianuarie 2021. „UE şi Marea Britanie vor avea două pieţe diferite, două spaţii diferite în materie de reglementare şi la nivel juridic. Acest lucru va crea bariere care nu existau acum în comerţul cu produse şi servicii, precum şi în materie de mobilitate transfrontalieră şi în schimburile bilaterale, în ambele direcţii”, subliniază Comisia Europeană.

În contextul în care timpul este foarte scurt între obţinerea Acordului şi încheierea tranziţiei post-Brexit, Comisia Europreană propune ca tratatul să fie aplicat în mod provizoriu, până pe 28 februarie 2021. Propunerea este formulată în contextul în care proiectul de acord trebuie ratificat de Parlamentul European, de Parlamentul britanic şi de parlamentele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Acordul semnat în momentul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) va rămâne în vigoare.

Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale României în aceste tratative, a transmis Klaus Iohannis.

„România salută convenirea parteneriatului Uniunea Europeană – Marea Britanie privind relațiile viitoare. Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale României în aceste tratative. Felicitări negociatorului-șef, Michel Barnier și echipei sale pentru efortul susținut”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. In afara de Shakespeare, Agatha Christie, Mister Bean si Benny Hill sau muzica pop british (si-or mai fi citiva …), nu pot sa spun ca am mari simpatii pentru englezi. Dar un sincer bravo si felicitari pentru iesirea din cocina globalista si dictatoriala UE (chiar daca, vorba lu’ nea Nicu, „Stati linistiti la locurile dvs !”, BREXIT-ul este de vitrina, adevaratele sfori se trag pe la Davos sau la intilnirile intre fratii masoni …). Ma bucur pentru ca in seara asta milioane de englezi vor putea striga precum William Wallace (Mel Gibson in „Braveheart”) : „Freeedoooom !”

  2. Oare când vom avea şi noi conducători care să afirme răspicat :
    „Tot ce le-a fost promis cetăţenilor britanici în referendumul din 2016 şi în scrutinul parlamentar de anul trecut este oferit prin acest acord. Am preluat din nou controlul asupra fondurilor noastre, frontierelor, legilor, comerţului şi zonelor de pescuit. Acordul este o veste fantastică pentru familii şi companii în orice zonă din Marea Românie”, anunţă Guvernul .

    „Acordul garantează că nu mai suntem în sfera de gravitaţie a UE, nu mai avem obligaţii de a aplica reglementările UE, nu mai există niciun rol al Curţii Europene de Justiţie şi toate liniile roşii privind suveranitatea au fost atinse. Înseamnă că vom avea independenţă totală la nivel politic şi economic de la 1 ianuarie 2023”, precizează Guvernul de la Bucureşti, conform BBC News.”
    Şi asta va fi când vom avea la conducere a Ţării români adevăraţi, ca să ne considere fraţi, nu colonie de oprimaţi !

  3. Englezii au trait sute de ani din exploatarea coloniilor !!
    Exporta in Europa 45% si importa 12% !
    Sa stea pe insula si sa manance peste !

  4. Asta dupa ce canaliiile mafiote de la Bruxelles au luat ostatici la Dover citeva mii de soferi, obligati sa-si petreaca Craciunul in cabina camionului ! Niste bestii mai mari nu cred ca exista, doar pentru a-si impune conditiile lor criminale pentru BREXIT !

  5. E timpul sa revizitam un text din iunie 2016:
    „Evenimentele din 1989 petrecute în Uniunea Europeană, mai exact deschiderea brutală a piețelor și preluarea resurselor din țările est-europene au fost gândite pentru o perioadă de 25 de ani. În acest timp, au fost cucerite piețele de desfacere și au fost accesate toate oportunitățile care aveau la bază resursele naționale. Acum marii contributori la bugetul Uniunii Europene nu mai vor o politică de coeziune. Întrebare deschisă: Următorii ani vor confirma faptul că ce se întâmplă astăzi a fost gândit încă din 1989?” Dan Voiculescu.

    https://www.antena3.ro/actualitate/voiculescu-363989.html

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.