Uite ce face un hacker cu datele tale

Liviu Arsene specialist în amenințări informatice la Bitdefender, explică temerile utilizatorilor și soluțiile pentru reducerea fenomenului și protecția personală.

Studiul iSense Solutions, efectuat la comanda Bitdefender, arată că 43% din români se tem că persoane străine le-ar putea accesa și fura datele personale (documente, fotografii, clipuri). Este această temere îndreptățită?

Circa 46% din români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, iar 43% se tem că răufăcătorii ar putea fura informațiile stocate de pe dispozitivele smart – fotografii, videoclipuri, programe și documente personale.

Temerile utilizatorilor sunt fondate, dacă luăm în calcul că dispozitivele conectate la Internet au mai multe vulnerabilități comune, de la probleme severe legate de securitate până la mecanisme de autentificare slabe și chiar comunicare necriptată cu serverele producătorului, ce permite accesul neautorizat al atacatorilor. Aceste vulnerabilități le permit atacatorilor amatori să compromită cu ușurință rețeaua de Internet a utilizatorilor, mizând și pe faptul că mulți români nu știu că locuiesc într-o casă inteligentă și, în consecință, nu conștientizează pericolele la care se expun.

Care este dimensiunea dezastrului?

Sute de milioane de informații personale (adrese de e-mail și parole) au fost expuse pe Internet în urma unor breșe de securitate fără precedent asupra companiilor care administrează și dețin aceste servicii.

Cum de este posibil?

Pentru utilizatorii obișnuiți, în lipsa folosirii unei soluții de securitate sau a unui sistem de operare actualizat, accesarea datelor personale până la cel mai mic detaliu se poate face relativ ușor, iar viața personală, în adevăratul ei sens, poate deveni doar un mit. Dispozitivele inteligente colectează cantități enorme de date, de la localizare, obiceiuri, stil de viață și comportament până la pasiuni, credințe, stare de sănătate sau preferințe politice, iar în condițiile în care un răufăcător poate pune mâna pe acestea, temerile utilizatorilor sunt îndreptățite.

Care pot fi consecințele?

Dispozitivele conectate extind limitele supravegherii și urmăririi, lăsând utilizatorii fără prea multe posibilități să-și personalizeze setările legate de intimitate sau să controleze ce se întâmplă cu datele personale.

Cum se explică interesul hackerilor de a viola datele personale ale utilizatorilor anonimi (ale unor persoane fizice pe care nu le cunosc și nu sunt nici personalități publice)?

Informațiile colectate pot fi folosite fie în scopuri financiare (prin colectarea datelor legate de carduri sau conturi bancare), fie în scopuri de publicitate (când datele utilizatorilor ajung pe mâna unor companii care le folosesc în interes comercial), fie de spionaj, dat fiind că viața utilizatorului este cunoscută până în cele mai mici detalii.

O soluție pentru protejarea informațiilor personale este actualizarea softurilor. Care credeți că este cauza pentru care românii nu-și actualizează programele?

Principalul motiv pentru care românii nu își actualizează constant soft-urile de pe terminalele folosite este acela că nu găsesc timp să facă asta (circa 35%). Urmează cei care nu știu cum să facă un update sau nu știu exact când sistemul de operare și programele primesc actualizări din partea producătorilor (25%). Asta, deși companiile respective informează în mod vizibil și sugestiv de fiecare dată când apare un update, iar actualizarea presupune de cele mai multe ori un simplu click, urmat de câteva minute de așteptare.

Apoi, 20% din cei chestionați nu consideră utile actualizările și nu înțeleg clar beneficiile acestora, iar 5% menționează inclusiv teama de a nu bloca complet dispozitivul sau de a-l încetini după trecerea la noile versiuni. Restul spun că nu au nevoie de update-uri și preferă să folosească softurile așa cum sunt.

Mai grav, doi din zece români spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare și programele folosite, având pe dispozitive aceleași softuri din momentul cumpărării, inclusiv Windows XP, sistem de operare pentru care producătorul a încetat să mai dezvolte actualizări de securitate de circa doi ani.

Cum contribuie Bitdefender la informarea și educarea utilizatorilor?

Bitdefender întreprinde constant acțiuni menite să crească gradul de conștientizare asupra pericolelor din mediul online. În plus, compania oferă gratuit soluția antimalware Bitdefender Free, dar și aplicația Home Scanner, o aplicaţie gratuită pentru calculator, care scanează întreaga reţea şi avertizează utilizatorii asupra vulnerabilităţilor existente pe dispozitivele conectate la aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.