Ultima decizie în cazul negocierilor pentru pace în Ucraina

Un summit ce va reuni Franța, Germania, Rusia și Ucraina este prevăzut pentru miercuri la Minsk, în capitala belarusă, într-o nouă încercare de a găsi o soluție pentru conflictul din estul ucrainean și a evita astfel „un război total”, a anunțat cancelaria germană într-un comunicat dat publicității după o conferință telefonică ce a avut loc duminică între liderii celor patru țări, transmite AFP, citată de Agerpres.

Vladimir Putin a confirmat, potrivit TASS, că o reuniune cu cancelarul german Angela Merkel și cu omologii săi de la Paris și Kiev, respectiv Francois Hollande și Petro Poroșenko, urmează să aibă loc la 11 februarie la Minsk, dacă ei vor reuși până atunci să cadă de acord „asupra unor puncte” legate de planul de pace pentru Ucraina.

Înainte de reuniunea de miercuri de la Minsk, o întâlnire la nivel de miniștri adjuncți de externe din cele patru țări va avea loc luni la Berlin, a indicat o sursă diplomatică rusă, citată de TASS.

Potrivit comunicatului cancelariei germane, „semnatarii acordurilor de la Minsk” din septembrie anul trecut intenționează, de asemenea, să se întâlnească până miercuri la Minsk. Este vorba de reprezentanții OSCE, Rusiei și Ucrainei, precum și de cei ai liderilor separatiștilor proruși din estul Ucrainei.

Aceste demersuri se înscriu în cadrul inițiativei de pace „a ultimei șanse” lansate săptămâna trecută de președintele francez și cancelarul german în contextul degradării situației din estul ucrainean. Francois Hollande și Angela Merkel s-au aflat joi la Kiev și vineri la Moscova, pentru discuții cu Petro Poroșenko și Vladimir Putin, discuții care au durat peste 10 ore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.