Ultimatumul lui Mike Pompeo pentru Iran, ridiculizat de presă

Un oficial
Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA

”Faceți ce vă spunem noi, altfel o să vă pară rău” – aceasta a fost esența primului discurs rostit de fostul director CIA Mike Pompeo în calitate de șef al diplomației SUA. Pompeo a vorbit despre relația cu Iranul și dosarul nuclear iranian la Heritage Foundation, un discurs făcut una cu pământul de presa americană, fie pro-, fie anti-Trump.

Secretarul de Stat a prezentat o listă, în fapt un ultimatum, cu 12 ”condiții de bază” puse de SUA pentru trecerea la o nouă abordare a relației cu Teheranul. The Washington Post arată că este vorba despre enumerarea tututor ”rufelor murdare” adunate vreme de decenii în relația bilaterală.

În viziunea celui care conduce diplomația SUA, Iranul ar trebui să:

  • Ofere informații despre toate activitățile nucleare militare anterioare negocierilor pentru acordul din care SUA abia ce s-au retras
  • Să oprească îmbogățirea uraniului și să nu folosească niciodată plutoniul și reactoarele cu apă grea
  • Sa ofere inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică acces total la facilitățile nucleare
  • Sa oprească programele pentru dezvoltarea rachetelor balistice
  • Sa-i elibereze pe cetățenii americani reținuți sau pe cei declarați dispăruți în Iran, la fel și pe cetățenii statelor partenere ale SUA
  • Sa înceteze să sprijine organizațiile Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic
  • Să respecte suveranitatea Irakului și să permita dezarmarea milițiilor șiite din Irak
  • Sa înceteze să sprijine milițiile houthi din Yemen
  • Să-și retragă forțele militare din Siria
  • Sa nu mai sprijine talibanii și sa nu mai găzduiască membri al-Qaeda
  • Să nu mai permită Forțelor Quds ale Gărzii Revoluționare Iraniene să sprijine organizații teroriste și militante
  • Să înceteze comportamentul amenințător față de țările vecine, dintre care multe sunt aliate ale SUA. Aceasta include și amenințarea cu distrugerea Israelului și lansarea de rachete asupra Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, amenințarea traficului maritim internațional sau atacurile cibernetice ditructive.

”Pompeo a ținut un discurs prostesc despre Iran”, titrează The Washington Post. Ziarul arată că șeful diplomației SUA a insisitat mult pe situația economică precară a Iranului și pe suferințele poporului iranian, însă a gafat repede, spunând că ”poporul iranian trebuie să facă o alegere în privința liderilor. Dacă iau repede decizia, va fi minunat. Dacă nu fac asta, atunci vom sta pe poziții până vom atinge obiectivele pe care le-am prezentat azi”. Cu alte cuvinte, ”Iranieni, dați jos regimul, pentru că altfel o vom face noi”, scrie The Washington Post. Publicația mai adaugă că Pompeo a făcut o referire la revenirea Iranului în ”liga națiunilor”, nefiind deloc limpede dacă secretarul de Stat a vrut să spună ”comunitate internațională”, ”ONU”, ”Liga Națiunilor”, precursoarea ONU, și nici dacă Pompeo știe ce a reprezentat Liga Națiunilor.

Concluzia The Washington Post este că Pompeo a dorit să aibă un discurs amenințător precum cel al fostului șef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, înaintea începerii războoului din Irak, în 2003. Însă Pompeo nu a ținut cont de diferența de context, câtă vreme atunci SUA se aflau încă sub șocul atentatelor de la 11 septembrie 2001, iar asemenea discursuri aveau un efect mobilizator puternic.

Replica Iranului: Epoca dominației SUA s-a încheiat

La solicitarile bombastice ale lui Pompeo, Iranul a răspuns prin președintele Hassan Rouhani, care a declarat că ”vom continua pe calea noastra” și că SUA ”nu pot decide pentru restul lumii”. ”Cine sunteți ca să luați hotărâri pentru Iran și pentru lume? Lumea de azi nu mai acceptă ca America să decidă singură, pentru că țările sunt independente. Epoca aceea s-a încheiat. Vom continua pe calea noastră, cu sprijinul națiunii noastre”.

Însă liderii Republicii Islamice nu au nevoie doar de sprijinul națiunii pentru a ignora America, ci și de sprijinul Rusiei. O declarație recentă a lui Vladimir Putin a lăsat să planeze o umbră asupra susținerii pentru Iran. Imediat după vizita la Soci a președintelui sirian Bashar al-Assad, săptămâna trecută, Putin a declarat că este nevoie ca toate ”forțele străine” să se retraga din Siria. Al Assad a declarat imediat că toate ”forțele străine ilegale” trebuie să se retragă, adică trupele americane și turce din nordul și nord-estul țării, nu însă și trupele iraniene și cele ruse, aflate pe teritoriul sirian la solicitarea regimului de la Damasc.

Fie că Putin a comis o eroare în exprimarea sa, fie că a dorit să transmită un mesaj, Iranul a răspuns foarte limpede: trupele iraniene vor rămâne în Siria, la cererea guvernului Assad. ”Dacă sirienii ne vor acolo, atunci vom rămâne acolo. Nimeni nu poate forța Iranul să facă ceva; Iranul are politica sa independentă. Cei care au intrat în Siria fără permisiunea guvernului sunt cei care trebuie să plece”, a spus ministrul de Externe Bahram Qasemi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Ceea este limpede in politica SUA este ca doresc sa ramana singura super putere militara mondiala…care sa decida absolut in orice problema pe care ei si-o atribue ca fiind de national interest…
    Asta e clar…daca vor (mai) putea asta e o alta discutie…. Sper ca America First sa insemne doar o revaluare a problemelor interne , o revigoare economica si sociala a cetatenilor acestei mari puteri…Restul ar veni de la sine in favoarea lor…si in ochii lumii…

  2. Iranul ar trebui sa inteleaga din faramarea tarilor: Afganistan, Irak, Libia, Siria, ca poate veni si randul Iranului, ca SUA este cu geana pe ei si pot si ei sa intre in malaxorul distrugerii !

  3. Zilnic, noi dovezi de disperare, ca de asta si-au pierdut orice logica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.